Connect with us

Svijet

MAJMUNI BRANILI SVOJU TERITORIJU! Gađali planinare kamenjem, TROJICA muškaraca zabršila sa polomljenim nogama

Tri planinara zadobila su prelome nogu kada ih je napala grupa babuna na obroncima planine Banhoek u Južnoj Africi, gađajući ih ogromnim kamenicama.

Majmuni su se razbjesnili kada su vidjeli da je sedam muškaraca zašlo na njihovu teritoriju, pa su počeli da ih gađanju kamenjem. Planinari su stigli do vodopada, a dvojica su počela da se spuštaju dalje niz područje, međutim, petorica su se odjednom našla na udaru kamenja.

Navodno, između njih je pala i kamenčuga od 60 kilograma. Pošto je pukla pri udaru o tlo, veoma oštri djelići stijene su poletjeli poput šrapnela i polomili noge trojici muškaraca. Oni su se odmah srušili na zemlju u agoniji. Četvrti planinar je povrijeđen, a peti je zamalo pao sa litice.

Ni tu nije bio kraj njihovim nevoljama jer su ih babuni ponovo zasuli kamenjem. Jedan planinar je uspio da pozove pomoć i uskoro su tri muškarca, sa najtežim povredama, helikopterom prebačena na bezbjedno, a ostatak grupe se sam spustio niz litice.

– Pohvaljujemo nepovrijeđene planinare koji su ostali mirni i pomogli svojim ranjenim saputnicima kojima želimo brz oporavak – naveli su iz spasilačke službe.

Kako kažu stručnjaci, babuni mogi biti veoma razdražljivi ukoliko se suoče sa stvarima na koje nisu navikli. Da li su namjerno bacali kamenje na ljude ili su slučajno pokrenuli veći odron ne može tačno da se utvrdi. Ipak, smatra se da tolika količina kamenja nije mogla slučajno da se pokrene.
Glas srpske

Svijet

ISPUNJENO OBEĆANJE! Njemački tenkovi stigli u Ukrajinu

Tenkovi Leopard 2, njih 18, koje je Njemačka obećala Kijevu stiglo je u Ukrajinu, rekao je danas bezbjednosni izvor potvrdivši izvještaj lista Špigel.

Njemačka je u januaru pristala da pošalje tenkove, koje smatraju najboljim u zapadnom arsenalu, prevladavši sumnje u pogledu slanja teškog naoružanja Kijevu, koji drži da je ono ključno za pobjedu nad Rusijom, ali Moskva to smatra opasnom provokacijom.

Osim 18 tenkova, u Ukrajinu su stigli 40 njemačkih borbenih vozila pješadije Marder i dva oklopna vozila za izvlačenje, rekao je izvor.

Njemačka vojska uvježbavala je ukrajinsku tenkovsku posadu i vojnike za vozila Marder nekoliko sedmica na poligonima u Minsteru i Bergenu na sjeveru Njemačke. Osim njemačkih vozila, u Ukrajinu su stigla i tri tenka Leopard koje je donirao Portugal.

Index.hr

Nastavi čitati

Svijet

IZABRAN PRVI MUSLIMANSKI LIDER ŠKOTSKE! Ko je lider SNP-a?

Novoizabrani predsjednik vladajuće Škotske nacionalne partije Humza Jusaf (37) prvi je muslimanski lider Škotske, iako je iskusan ministar pred kojim je težak zadatak ujedinjenja te partije u vezi sa ponovnim organizovanjem referenduma za nezavisnost.

Jusaf će biti prvi musliman koji vodi jednu državu u zapadnoj Evropi, prenio je Rojters.

– Mi ćemo biti generacija koja donosi nezavisnost Škotske – rekao je Jusaf u Edinburgu nakon objavljivanja rezultata.

Jusaf je rođen u Glazgovu, gdje je diplomirao političke nauke, nakon čega je radio kao pomoćnik poslanika škotskog parlamenta prije nego što je sam izabran za poslanika 2011. godine.

Jusafov otac je porijeklom iz Pakistana i došao je u Škotsku 1960-ih, dok mu je majka rođena u Keniji u porodici južnoazijskog porijekla.

On je za Nacionalne novine rekao da bi nezavisna Škotska u prvih pet godina trebalo da razmotri da li treba da se udalji od monarhije i da ima izabranog šefa države.

Jusaf je prvi put imenovan za pomoćnika ministra 2012. godine kada je bio najmlađi član i prvi pripadnik etničke manjine u škotskoj vladi. Ušao je u kabinet 2018. godine kao sekretar za pravosuđe, a u maju 2021. postao je ministar zdravlja.

Jusaf je na udaru kritike zbog stanja u sektoru zdravstva, a on je najavio da će se angažovati da povrati povjerenje biračkog tijela.

Na funkciji predsjednika SNP-a naslijedio je Nikol Sterdžen koja je podnijela ostavku u februaru.

Nastavi čitati

Svijet

TINEJDŽERKA U NEŠVILU UBILA SEDAM LJUDI! Pucala po osnovnoj školi

roj žrtava pucnjave u osnovnoj školi u Nešvilu u Tenesiju povećan je na sedam, a napadač je tinejdžerka koja je ubijena u sukobu sa policijom, rekao je portparol policije Don Aron.

Ranije je javljeno da su poginule četiri osobe, od toga troje djece.

Prema posljednjim podacima, u pucnjavi u privatnoj školi poginulo je troje djece i tri odrasle osobe.

Aron je naveo da je policija brzo reagovala i da je ubila osumnjičenu osobu, odnosno žensku osoba tinejdžerskog uzrasta.

– Ubica je bio naoružan sa dvije “jurišne puške” i pištoljem – rekao je Aron.

On je dodao da zvaničnici rade na identifikaciji svih žrtava

Nastavi čitati

Aktuleno