Connect with us

Banjaluka

Mališanima Vrbanje i Debeljaka zubar na korak bliže

Sve više osnovnih škola u gradu dobija ambulante stomatološke medicine, a već do kraja godine se očekuje otvaranje u OŠ “Stanko Rakita”, koja će omogućiti stomatološke usluge za djecu iz Vrbanje i Debeljaka.

Sve više osnovnih škola u gradu dobija ambulante stomatološke medicine, a već do kraja godine se očekuje otvaranje u OŠ “Stanko Rakita”, koja će omogućiti stomatološke usluge za djecu iz Vrbanje i Debeljaka.

Kako su za “Nezavisne” kazali iz Službe za stomatološku zdravstvenu zaštitu JZU Dom zdravlja, otvaranjem ove ambulante očekuju da će poboljšati stepen saniranosti zuba đaka koji pohađaju ovu školu.

“Djeca iz mjesnih zajednica Vrbanja i Debeljaci koristila su usluge stomatološke ambulante OŠ ‘Branko Radičević’, u kojoj su usluge pružane za preko 3.500 djece”, kazali su oni.

Upravo zbog ovoga, očekuje se da će ova veoma važna usluga biti lakše dostupna mališanima.

U vezi s ovim, iz Službe su naveli poražavajuće podatke koji ukazuju na veoma visok nivo zastupljenosti karijesa kod djece.

Naime, kako objašnjavaju, rasprostranjenost karijesa na osnovu karijes indeks prosjeka ili KIP indeksa kod djece uzrasta od 12 godina u zemljama Evropske unije se kreće od 1 do 3,5.

“Ovaj indeks u Bosni i Hercegovini dostiže čak 4,8 odsto, dok je samo na području grada Banjaluka kod djece od šest godina već 1,1, što znači da su im već oboljeli stalni zubi”, ističu iz ove službe.

Dalje, kod djece od osam godina zabilježen je prosječan 3,2 indeks oboljenja stalnih zuba, a već sa 14 godina taj indeks skoči na 6,9.

Upravo zbog ovoga, u petogodišnjem planu su otvaranja i drugih ambulanti stomatološke medicine dostupne djeci.

“U Banjaluci je planirano otvaranje školske stomatološke ambulante na području mjesnih zajednica Obilićevo 1 i Obilićevo 2 kako bi ova usluga djeci bila što dostupnija”, kažu oni.

Kako nam je kazala jedna majka mališana koji uskoro kreće u školu, ovo je veoma značajno jer je ova ambulanta sad u njihovom naselju, te su posjete sada mnogo lakše.

“Moje dijete je sad u fazi kada često mora zubaru i mnogo nam znači što će nam ova ambulanta biti gotovo u komšiluku”, ističe ona.

Kako ističe, bilo je veoma nezgodno djecu voditi u ambulantu koja je u drugom kraju grada, a sada će to biti samo nekoliko koraka od kuće.

Trenutno na području grada Banjaluka u sklopu osnovnih škola radi devet školskih stomatoloških ambulanti: OŠ “Ivo Andrić”, OŠ “Zmaj Jova Jovanović”, OŠ “Georgi Stojkov Rakovski”, OŠ “Branko Radičević”, OŠ “Sveti Sava”, OŠ “Borisav Stanković”, OŠ “Desanka Maksimović”, OŠ “Vuk Stefanović Karadžić” i OŠ “Jovan Dučić”.

Banjaluka

“Po(dijeli) radost, znanje i ljubav”: Počela Nedjelja djeteta u Banjaluci

Muzej RS u Banjaluci, Odjeljenje za obrazovno – pedagoški rad, obilježava ove godine Nedjelju djeteta pod motom “Po(dijeli) radost, znanje i ljubav”, a namjera je da do 9. oktobra ugosti i razgovara sa banjalučkim osnovcima i djecom iz vrtića o njihovim pravima.

Muzejski savjetnik pedagog Nataša Nogo rekla je novinarma da je Muzej Republike Srpske postao mjesto gdje se djeca ugodno osjećaju, druže i prihvataju različitosti.

Ona je navela da je cilj manifestacije da dijete svakog dana u sedmici ima sve uslove za srećno i bezbrižno djetinstvo, da djeca nauče kroz druženje da dijele te vrijednosti koje treba da steknu u djetinjstvu.

Nogo je istakla da će Muzej do 9. oktobra ugostiti djecu iz banjalučkih vrtića i osnovnih škola u inspirativnom ambijentu Stalne postavke i razgovarati o dječijim pravima.

Prema njenim riječima, u saradnji sa Ombudsmanom za djecu Republike Srpske u četvrtak, 6. oktobra, biće organizovana edukativna kreativna radionica pod nazivom “Recept za sretnu školu” u kojoj će učestvovati učenici petog razreda Osnovne škole “Sveti Sava”.

Najmlađi Banjalučani će posjetiti i Gradsku upravu.

Tako će mališani iz JU Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, kako je planirano – u posjetu Gradskoj upravi doći u utorak, 4. oktobra, a dan poslije, 5. oktobra učenici iz Osnovne škole „Branko Ćopić“ preuzeće ključeve Grada i tokom Dječije nedjelje simbolično upravljati gradom.

Nedjelju djeteta će Muzeju obilježiti i osnovci škole “Nikola Tesla” iz Dervente.

Ombudsman za djecu Republike Srpske Gordana Rajić rekla je novinarima da je Nedjelja djeteta mogućnost da se šira javnost obavijesti i o pravima i o položaju djeteta, ali i da se apeluje da donosioci odluka koje se odnose na djecu donesu u njihovom najboljem interesu.

Predsjednik banjalučkog Udruženja za cerebralnu paralizu “Si posbl” Igor Todorović rekao je da treba poštovati prava djece tokom cijele godine i pomoći djeci sa posebnim potrebama i drugim vrstama invaliditeta.

Muzej Republike Srpske danas su posjetili predstavnici Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović”, predstavnici Centra “Zaštiti me”, Udruženje za cerebralnu paralizu, Udruženje roditelja djece oboljelih od malignih bolesti “Iskra” i djeca Dječijeg doma “Rada Vranješević”.

Nastavi čitati

Banjaluka

NOVA IGRALIŠTA ZA NAJMLAĐE Mjesta za igru dobili mališani u Dragočaju, Centru, Racunama, Kuljanima, Petrićevcu…

Nastavlja se i sa izgradnjom novih mjesta za dječiju igru.

Banjalučki mališani ove godine dobili su više novih mjesta za igru, a samo tokom proteklih nekoliko sedmica nova igrališta izgrađena su u naseljima: Centar, Dragočaj, Racune, Kuljani, te na Petrićevcu.

U sedmici kada se dodatno skreće pažnja na sva prava koja djeca imaju i na zaštitu istih, podsjećamo da, uz obezbjeđenje dodatnih mjesta u javnim vrtićima i sufinansiranje troškova boravka u privatnim vrtićima – Grad vodi računa i o tome da najmlađi stanovnici u svojim naseljima imaju i uređen kutak za igru.

Tako je protekle sedmice završeno dječije igralište u Dragočaju kako bi mališani imali mjesto za zabavu, ali i mjesto za zdravo i aktivno djetinjstvo.

I najmlađi u naselju Centar dobili su novo igralište. U bloku između ulica Nikole Pašića i Braće i sestara Glumac izgrađeno je dječije igralište i teren za basket.

Dječija igrališta nedavno su sagrađena i u Racunama, te uz vrtić na Petrićevcu.

Tokom proteklog mjeseca završeno je i dječije igralište, koje se nalazi na ulazu u naselje Kuljani i ujedno to je i prvo igralište, koje je izgrađeno u ovom naselju.

Ljetos je na radost mališana naselja Obilićevo u potpunosti rekonstruisano dječije igralište u Ulici Marka Kraljevića.

Nastavlja se sa izgradnjom novih mjesta za dječiju igru, pa su radovi u toku u naseljima: Bulevar, Trla, Kočićev vijenac i Šargovac, a uslijediće u Ramićima.

Istovremeno se priprema i projektna dokumentacija za nova dječija igrališta, između ostalih, za naselja: Srpske Toplice, Kuljane, Vrbanju i druga.

Nastavi čitati

Banjaluka

JOŠ JEDNA AKTIVNA SEDMICA U BANJALUCI IZA NAS Saobraćajna infrastruktura, vodovod, ambulanta, vrtić, igrališta…

Kao i u prethodnom periodu, sedam proteklih dana obilježilo je mnoštvo projekata, sa posebnim akcentom na saobraćajnu infrastrukturu, vodovode, a okončani su i radovi na ambulanti u naselju Dragočaj i u vrtiću u naselju Vrbanja.

Mnoštvo projekata je završeno, ali i započeto kada je riječ o modernizaciji puteva u svim dijelovima grada.

default

Naime, na zadovoljstvo mnogobrojnih mještana, završeni su radovi na izgradnji centralne saobraćajnice kroz naselje Debeljaci. Riječ je o izuzetno značajnom projektu vrijednosti oko milion KM, u okviru kojeg je modernizovana i obnovljena Ulica Tešana Podrugovića u dužini od 630 metara, na dijelu od pružnog prelaza do raskrsnice te sa Ulicom Arčibalda Rajsa.

U potpunosti je završen i objekat ambulante porodične medicine u naselju Dragočaj, i to na zadovoljstvo više hiljada stanovnika Dragočaja, Ramića, Prijakovaca, koju će u narednom periodu Dom zdravlja opremiti i staviti u funkciju. Za novoizgrađenu ambulantu, Grad je izdvojeno oko pola miliona KM.

S druge strane, na radost mališana i njihovih roditelja, vrtić u Vrbanji uskoro će otvoriti vrata za smještaj 50 mališana.

Mališani naselja Centar u proteklih sedam dana, dobili su novo igralište. Naime, u bloku između ulica Nikole Pašića i Braće i sestara Glumac izgrađeno je dječije igralište i teren za basket. I mališani u Dragočaju dobili su novo mjesto za igru.

U toku ove sedmice, potpisani su ugovori o prenosu prava svojine na parcelama u Đurđevdanskoj ulici, čime će biti riješen dugogodišnji problem za 48 porodica izbjeglih i raseljenih lica u naselju Vrbanja.

Nakon što su početkom godine uspješno riješeni imovinsko-pravni odnosi za 25 porodica poginulih i nestalih boraca Vojske Republike Srpske u Ulici Vrtače, Grad Banjaluka je okončao i postupak legalizacije njihovih objekata, a vlasnicima su izdate građevinske i upotrebne dozvole.

Tokom ove sedmice uručene su i subvencije za samozapošljavanje za 107 novoregistrovanih samostalnih preduzetnika.

Mnogo se radilo i po pitanju vodosnabdijevanja, te je tako nakon mnogo godina čekanja, konačno počela izgradnja sekundarne vodovodne mreže za podsistem „Zvijezda“, odnosno vodovodnog sistema Slavićka 2.

Paralelno sa ovim projektom, nastavlja se rješavanje pitanja vodosnabdijevanja Gornje Piskavice. Naime, počeli su radovi na izgradnji vodovodne mreže čime će uskoro biti omogućeno uredno vodosnabdijevanje za mještane zaselaka: Keserovići, Zrnići, Šešići i Vuksani.

Mnogo se radilo i po pitanju vodosnabdijevanja, te je tako nakon mnogo godina čekanja, konačno počela izgradnja sekundarne vodovodne mreže za podsistem „Zvijezda“, odnosno vodovodnog sistema Slavićka 2.

Paralelno sa ovim projektom, nastavlja se rješavanje pitanja vodosnabdijevanja Gornje Piskavice. Naime, počeli su radovi na izgradnji vodovodne mreže čime će uskoro biti omogućeno uredno vodosnabdijevanje za mještane zaselaka: Keserovići, Zrnići, Šešići i Vuksani.

Počela je o izgradnja vodovoda za nekoliko desetina domaćinstava u ulicama Dalmatinska i Martinovac u naselju Šargovac, a na radost mještana Pobrđa u toku su radovi na izgradnji kanalizacione mreže u ulicama Jasmira Malčića i Milana Brankovića.

Nakon dugogodišnjeg čekanja, asfalt su dobili i mještani Ulice Drugog krajiškog korpusa u Motikama.

Radovi su otpočeli i na asfaltiranju u zaseoku Krečari u mjesnoj zajednici Donja Kola, te u zaselaku Ristići u Rekavicama .

Počela je izgradnja trotoara u Omladinskoj ulici uz magistralni put Banjaluka – Srpske Toplice, na potezu od Ulice Trla do Ulice Dušana Diljevića.

Mještani zaseoka Ševe-Zovik kod Piskavice dobili su asfalt, a počeli su radovi na i modernizaciji puta Ruževići- Goleši.

U okviru radova redovnog održavanja asfaltnih saobraćajnica, u toku je rekonstrukcija ogranka ulice 16. Krajiške narodnooslobodilačke udarne brigade, koja ujedno predstavlja pristupni put do Hrama Pokrova Presvete Bogorodice, groblja, kao i stambenih objekata neposredno uz ovu ulicu u naselju Zalužani.

Na radost mještana Piskavice završena je modernizacija lokalnog puta, a asfalt su dobili zaseoci: Bošnjaci, Janjetovići i Šolaci.

Preventivne aktivnosti koje se realizuju u sklopu kampanje „Oprezni paze na pružne prelaze“ nakon nekoliko lokalnih zajednica, nastavljena je i u Banjaluci radnim sastanakom u Gradskoj upravi. Cilj planiranih aktivnosti jeste povećanje nivoa bezbjednosti saobraćaja u Republici Srpskoj, sa akcentom na pružne prelaze.

U protekloj sedmici, na snagu je stupio i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata, te su sugrađani, koji nemaju aktivan zahtjev, pozvani da podnesu zahtjeve za besplatnu legalizaciju.

Završena je i montaža parkinga za bicikle, koje je Grad Banjaluka u okviru Evropske sedmice mobilnosti poklonio zajednicama etažnih vlasnika.

Grad Banjaluka i bokserski klub Slavija bili su domaćini Regionalne bokserske lige, a uoči ovog sportskog događaja na prijemu u Gradskoj upravi poručeno je kako su računi bokserskog kluva „Slavija“ odblokirani.

U sedmici koju ispraćamo, obilježena je 31 godina od smrti majora Milana Tepića.

Nakon novih klupa, prostor tvrađave Kastel dobiće i nove korpe za otpatke i žardinjere za cvijeće.

U prepunom Banskom dvoru, održana je svjetska premijera filma „Republika Srpska: Borba za slobodu“ režisera Borisa Malagurskog.

Nastavi čitati

Aktuleno