Connect with us

Zanimljivosti

Mama djeci ispostavlja račune za hranu i internet: „Pripremam ih za život“

Svaki roditelj želi da svoje dijete osposobi za život i izvede ga na pravi put, ali i među njima ima ekstrema
Tako je jedna mama pronašla nesvakidašnju metodu da ostvari svoj cilj.

Ešli Džejd Li je mama dece uzrasta od devet, deset, jedanaest i dvanaest godina, koja je na svom „TikTok“ podijelila svoj način podučavanja djece odgovornosti, tako što će plaćati račune. Dostigla je na stotine pregleda.

Ešli je napravila lažni papirni novac i svakom djetetu dala određeni budžet za taj mjesec kojim će plaćati vodu, hranu i internet i time steći osećaj odgovornosti koje ih čekaju u svetu odraslih.

– Kada dobiju svoje „plate“, dajem im spisak računa koji će morati da plate. Pravila su jasna: ako ne plate račune, nemaju više pristup tome. Računi su u mojoj evidenciji obojeni različitim bojama, kako bi se znalo koji dolazi prvi, ali nisam toliko striktna, imaju priliku od njedelju dana da ih izmire, objašnjava.
– U evidenciji stoji sve: kaputi, internet, voda, hrana, telefoni… Tako da , ako, recimo, odluče da ne plate internet, ja promijenim šifru. Doduše, oni su klinci modernog doba, pa su oni koji imaju telefone pokušavali da se priključe na internet preko njih, kako bi preživeli mjesec – ali bezuspješno – govori Ešli.

Ta mama navodi da je najsmješnije iskustvo bilo kada im je saopštila da će se promijeniti pravila u kući. To je bio momenat kada je shvatila da polako gube iz vida svrhu i cijenjenje novca, ne ide im najbolje u školi, kao i da imaju manjka odgovornosti prema nekim bitnim stvarima.
– Onog dana kada sam im rekla da ovo radim, imali su najsmešnija mišljenja o plaćanju računa – a neki od njih su bili šokirani. Kada sam im rekla da moraju da plate hranu, neki od njih su izgledali kao da će zaplakati, a kada sam im objasnila da je to lažni novac i da ne moraju ništa da rade, samo sam im dala novac.

– Samo su htjeli da mi ga vrate, jer su smatrali to kao glupost, ali su neki su bili toliko uznemireni da su pogubili novac. To su situacije koje ih teraju da se odreknu interneta ili telefona dok ne plate račune, čime sam takođe zadovoljna.

– Od tog dana, stvari su se drastično promijenile. Oni mnogo više razmišljaju o tome gdje stavljaju svoje stvari i mnogo se više staraju o njima, govori ponosna mama.

Zanimljivosti

LJUBAV U FEBRUARU zagarantovana za ove znakove!

Februar će biti povoljan za mnoge horoskopske znakove, a tri će posebno naći svoju srodnu ljubav.
Ovan

Postoji mogućnost da će Ovnovi snažno da se zaljube, ali će, istovremeno, praviti distancu od te osobe. Uživajte u društvu, zabavljajte se, dozvolite sebi da upoznate novu osobu, a vrijeme za ljubav će biti na vašoj strani, piše Super žena.

Vodolija

Vodolije bi trebalo pomno da osmotre svoje blisko okruženje. Ljubav njihovog života je i dugogodišnji prijatelj, samo toga još uvek nisu svjesni. Razmislite da komunikaciju sa tom osobom podignete na viši nivo.

Ribe

Ribe će voljeti i biće voljene. Venera je u vašem znaku pa ćete konačno pronaći prava rješenja i solucije da poboljšate odnos s voljenom osobom. Dobre vijesti u februaru mogu očekivati i slobodna srca.

Nastavi čitati

Zanimljivosti

MONSTRUOZNO! Optužen da je ubio životinje iz zoo-vrta i poslužio ih za Novu godinu

Bivši šef zoo-vrta u meksičkoj državi Gerero optužen je da je ubio neke životinje zbog mesa, između ostalih incidenata. Još se dodaje da je to meso poslužio za doček Nove godine.

Fernando Ruiz, direktor odjeljenja za divlje životinje Ministarstva za životnu sredinu, rekao je da je evidencija zoološkog vrta Zoočilpan u Čilpansingo de los Bravo lažno prikazivala broj pigmejskih koza prošlog ljeta.

On je optužio bivšeg direktora Hosea Rubena Navu Noriegu da ih je skuvao, što je optuženi porekao, prenosi “CNN”.

“U zoo-vrtu je bilo pet mužjaka i pet ženki od kojih je četiri mužjaka bivši direktor poslužio na novogodišnjoj večeri. Te četiri životinje žrtvovane su i skuvane u objektima zoološkog vrta, a zatim su poslužene kao hrana na proslavi”, naveo je Ruiz.

Dodao je da je tim potezom ugroženo i zdravlje konzumenata jer životinje nisu bile prikladne za prehranu ljudi.

Odjeljenje za životnu sredinu u saopštenju je detaljno opisalo druge administrativne nelogičnosti u zoološkom vrtu. Navedeno je da je u odvojenom incidentu Nava trgovao s četiri goveda u zamjenu za materijale, alate i zalihe za park. O tome nije bila obaviještena nadležna institucija u skladu s protokolom, a materijali i alati nisu pronađenima u prostorima vrta.

Navodi se i da je zebra zamijenjena za alat, a jeleni i goveda Vatusi su prodati privatnim licima.

Nava je u srijedu odbacio sve optužbe tvrdeći da se vodi prljavi rat za kontrolu proračuna zoološkog vrta. Rekao je da su sve radnje za vrijeme njegovog mandata bile zakonite.

On je smijenjen sa mjesta direktora zoološkog vrta 12. januara nakon što je tamo uginuo jelen, prenio je “CNN”.

Nastavi čitati

Zanimljivosti

SKANDAL U AVIONU! Potuklo se 15 žena, VRIŠTALE I ČUPALE jedna drugu (VIDEO)

Putnici koji su letjeli iz Salvadora za Sao Paolo u Brazilu nisu ni slutili da će se njihov let pretvoriti u pravu dramu.
Tome je zaslužno 15 žena koje su se potukle te napravile pravi haos na letu.

One su se međusobno šamarale i vrištale jedna na drugu pred ostalim zaprepaštenim putnicima.
Video iz aviona koji je objavljen na Tviteru prikazuje žene kako se tuku i vuku za kosu dok ih posada pokušava razdvojiti.
Tučnjava je u jednom trenutku postala toliko agresivna da je jedna od žena gole grudi morala prekriti rukama.

Svađa je navodno izbila između dvije porodice nakon što je jedna majka zamolila drugu putnicu može li se zamijeniti za sjedala s njezinim djetetom, koje ima posebne potrebe.
Kad je njena molba odbijena, pobjesnila je i počela napadati putnicu, javljaju lokalni mediji.

Svađa je vrlo brzo eskalirala i završila kao masovna tuča između dvije grupe žena, prenosi Avaz.

Nastavi čitati

Aktuleno