Connect with us

Svijet

MASK NAJAVIO NOVOG TESLU! Tvrdi: Donijeće i zaradu vlasnicima

Izvršni direktor Tesle Ilon Mask tvrdi da će se nadolazeći električni model ovog proizvođača automobila koristiti pretežno u autonomnom načinu vožnje.
Nakon što ga je Mask prvi put najavio 2020, Tesla polako razvija novi model električnog vozila koji bi trebalo da nosi naziv Model 2, te biti i najpovoljniji s ciljanom cenom od oko 25.000 dolara, piše Carscoops.

“Postoji jasan put do izrade manjeg vozila, koje je otprilike upola jeftinije od proizvodnog troška našeg Modela 3. To vozilo će se koristiti gotovo u potpunosti u autonomnom načinu rada. Ono što je za Teslu veliki korak je autonomija”, rekao je Mask.

Dodao je da se lični automobili sada obično koriste samo 10-12 sati nedjeljno i rekao da bi vozila, kada bi bila potpuno autonomna, vjerovatno bila korišćena 50-60 sati nedjeljno.

“To je pet puta veća vrijednost automobila, a isto toliko košta i izrada automobila”, dodao je.

Kada je govorio o Modelu 2 i planovima kompanije za autonomnu vožnju, Mask je mislio na dugo obećanu uslugu robo-taksija gdje će vlasnici Tesle moći iznajmljivati svoja vozila kada im ne trebaju i tako dodatno zarađivati. S obzirom da će Model 2 biti pristupačan i mogao bi se etablirati kao Teslin najprodavaniji model, za pretpostaviti je da će mnogi vlasnici svoje automobile reklamirati na robo-taxi servisu.

Naravno, Ilon Mask je tokom godina izneo niz smelih tvrdnji o Teslinim sposobnostima samoupravljanja, pa njegovu izjavu treba uzeti s rezervom.

Svijet

SKORO 40 MIGRANATA IZGORILO U MEKSIKU!

Najmanje 39 migranata nastradalo je u požaru koji je izbio u objektu za migrante u gradu Sijudad Huarez na sjeveru Meksika, saopštio je danas Nacionalni institut za migracije (INM).

U saopštenju, INM navodi da je sinoć u objektu bilo 68 odraslih muškaraca iz Centralne i Južne Amerike i da je njih 29 povrijeđeno i prebačeno u četiri lokalne bolnice.

Uzrok požara i identitet žrtava nije poznat, prenosi CNN.

Prema navodima očevidaca, požar čiji se uzrok istražuje, je ugašen. Očevici dodaju i da je veliki broj migranata u objektu bilo iz Venecuele.

Nastavi čitati

Svijet

BIZARNA ZABRANA U ŠVAJCARSKOJ! Bez krsta i raspeća na televiziji

Švajcarska javna radio-televizija “SRF”, po ugledu na mnoge druge evropske medijske kuće, zabranila je voditeljici nošenje lančića sa raspećem za vrijeme emisije.

– Vidljivi vjerski znak kod voditelja informativnih emisija `SRF` nije predviđen – objavila je televizija.

“SRF” se poziva na svoje “publicističke smjernice”, u kojima piše:

“Informativne emisije su sadržajne i analitične. Saradnici `SRF-a` su `odmaknuti` od svih ideologija i interesnih grupa”.

Kritičari ovakvog stava napominju da televizija “SRF” nije objasnila povezivanje krsta sa ideologijama i interesnim gupama.

Zbog nošenja “ukrasnog predmeta”, čak i ako je vjerski simbol, ne može se optuživati voditeljica da ne poštuje “odmicanje od ideologije” – tvrde kritičari izbacivanja religijskih znakova.

Katolička agencija u Švajcarskoj zatražila je odgovor od televizije “SRF”: Kome smeta krst – simbol koji je dio švajcarskog državnog grba?

SRNA

Nastavi čitati

Svijet

TRAMP AMERIKANCIMA – MOLITE SE!!!

Bivši predsjednik SAD Donald Tramp pozvao je Amerikance “da se pomole” nakon odluke Rusije da razmjesti taktičko nuklearno naoružanje u Bjelorusiji.

On nije pomenuo činjenicu da SAD razmještaju svoje nuklearno oružje u Evropi.

– Idemo!!! Kao što sam predvidio, sada se igramo `velikim stvarima`. Sada se sa velikom važnošću koristi riječ koja počinje sa `N`. Mi smo prouzrokovali ovu situaciju. To se dešava kada imate nekompetentne ljude koji predvode vašu vlast. Sve što vam mogu sada reći je: `molite se`”, naveo je Tramp u objavi na svojoj društvenoj platformi “Trut soušal” (Truth Social).

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je u subotu, 25. marta, da su se Minsk i Moskva saglasili da razmjeste rusko nuklearno oružje u Bjelorusiji, što ne predstavlja kršenje obaveza Rusije kada se radi o neširenju nuklearnog naoružanja.

Prema njegovim riječima, Rusija ne prebacuje svoje nuklearno oružje Bjelorusiji, već radi ono što SAD rade decenijama – stacionira svoje taktičko nuklearno oružje na teritoriju svojih saveznika i obučava vojsku da rukuje oružjem.

Bjelorusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je ranije danas da razmještanje nuklearnih bojevih glava na teritoriju Bjelorusije bez davanja kontrole Minsku nad njima nije suprotno odredbama Sporazumu o neširenju nuklearnog oružja.

Osim toga, Ministarstvo je naglasilo da razmještanje taktičkog nuklearnog oružja na teritoriju druge zemlje nije novina u vojnoj saradnji nenuklearnih i nuklearnih sila, napomenuvši da NATO već dugo praktikuje zajedničke nuklearne misije.

Nastavi čitati

Aktuleno