Connect with us

Zanimljivosti

Mask TJERA PO SVOM : Ovo su vraćeni Tviter nalozi

Mjesecima prije nego što je preuzeo kontrolu nad Tviterom, Ilon Mask je kritikovao ovu društvenu mrežu zbog “nepoštovanja principa slobode govora”, govoreći čak i da aplikacija “fundamentalno podriva demokratiju”.

Mask, koji je sebe ranije nazivao “apsolutistom slobode govora”, koristi sada svoju moć, praveći izmjene na sajtu, koje često djeluju kao običan hir.

Tviter je u neprekidnom haosu otkako je Mask preuzeo vlast 27. oktobra. Zaposleni su otpušteni, verifikacija sada košta 7,99 dolara, a mnogi nalozi su suspendovani. Neki nalozi koji su prethodno bili zabranjeni ili suspendovani su ponovo oživljeni, ali na tipičan Maskov način, ni to vraćanje nije prošlo bez kontroverzi.

Ovo su nalozi koji su vraćeni:

Donald Tramp

Tviter, koji je bio za Trampa glavno oruđe za komunikaciju tokom njegovih predsjedničkih dana, trajno je u januaru prošle godine ukinuo njegov nalog sa 88 miliona pratilaca. Njegova strana je ukinuta zbog, kako je obrazloženo, ponovljenog podsticanja na nasilje i nakon nereda njegovih pristalica u Kapitol Hilu.

Politiko je izvijestio da je Tramp “apsolutno poludio” nakon zabrane i da je pokušavao da shvati koje su mu opcije.

Na kraju je u februaru pokrenuo novu aplikaciju za društvene medije pod nazivom Truth Social, koja je bila sve, samo ne dobra.

Trampov nalog je vraćen nakon što je Ilon Mask u petak uveče na Tviteru objavio anketu u kojoj je pitao korisnike platforme da li Tramp treba da bude vraćen.

– Narod je progovorio. Tramp će biti vraćen. Vox Populi, Vox Dei – napisao je Mask u subotu uveče.

Endru Tejt

Kontroverzni influenser Endru Tejt suspendovan je sa Tvitera još 2017. godine nakon što je prekršio uslove korišćenja usluge kompanije.

En-Bi-Si je izvijestio da je Tejt tvitovao da žene treba da “snose određenu odgovornost” za seksualno zlostavljanje, što je iniciralo suspenziju.

Tejt je postao vođa nove generacije “manosfere” i često izbacuje mizogene i nasilne komentare o ženama.

Poslije pet godina, njegov nalog na Tviteru je vraćen.

Džordan Piterson

Kanadski psiholog Džordan Piterson je privremeno suspendovan sa Tvitera nakon što je 28. juna prekršio politiku firme.

Naime, Piterson je transrodnog glumca Eliota Pejdža (rođena Elen Pejdž) nazvao “mrtvim imenom”, odnosno imenom koje je imao prije nego što je promijenio pol.

Nakon što je suspendovan, Piterson je snimio Ju Tjub video, rekavši da bi radije umro nego da izbriše taj tvit.

Nakon Maskovog tvita 18. novembra u kojem je naveo da će Pitersonu vratiti nalog, izgledalo je da profesor uživa u povratku, postavljajući gomilu tvitova.

Babilon Bi

The Babilon Bi, desničarski satirični sajt, zabranjen je u martu zbog “anti-trans komentara” protiv Rejčel Levin, trans žene koja trenutno radi kao pomoćnica američkog sekretara za zdravstvo. Nakon zabrane, direktor ove organizacije je napisao da “neće kompromitovati istinu da bi zadržali Tviter profil”.

I njima je profil vraćen 18. novembra.

Keti Grifin

Nalog komičarke Keti Grifin je suspendovan, a zatim ponovo vraćen u roku od mjesec dana.

Njen nalog je suspendovan u novembru nakon što je glumila Maska i ismijavala ga u nekoliko tvitova.

Nakon što je kopirala Maskovu profilnu sliku, Grifin je tvitovala:

– Nakon žustre diskusije sa ženama u mom životu, odlučio sam da je glasanje za plavo za njihov izbor jedino ispravno. (One su takođe seksi žene, između ostalog.) #VoteBlueToProtectWomen.”

Iako je Piterson možda prihvatio Maskovu odluku, Grifin nije željela ni da čuje.

Na Mastodonu, društvenoj mreži na koju su se okupili mnogi korisnici Tvitera, Grifin je rekla:

– Draga svemirska Karen, ne hvala.

Kanje Vest

Tviter profil Kanjea Vesta bio je suspendovan nakon nekih njegovih antisemitskih objava u oktobru, prenosi Telegraf.

Vest je 20. novembra tvitovao:

– Testiranje, testiranje da vidim da li je moj Tviter odblokiran – na šta je Mask odgovorio:

– Ne ubijaj ono što mrziš, sačuvaj ono što voliš.

Zanimljivosti

Kako prepoznati lažova: Pet nervoznih navika koje ih odaju

Stručnjaci ističu da ipak postoje određeni izdajnički znakovi da neko izmišlja, od kojih je većina povezana s nervozom.

Terapeuti i analitičari govora tijela navode ključne živčane navike koje mogu da pomognu da uočite lažljivca.

Ovih pet nervoznih navika odaju lažljivca, prema terapeutima:

1. Oči su im “prevrtljive”

Nečije oči mogu puno reći, posebno kada lažu.

– Kada osoba laže, mozak se ubrzano trudi da pokušava da shvati kako pojedinca provesti kroz situaciju, a da ga ne uhvate – kaže Kolin Vener, američka terapeutkinja i savjetnica.

Oči se ne pomiču pravolinijski, već “jure” okolo dok mozak obrađuje informacije. To se zove “mikropomjeranje” i događa se podsvijesno, u pokušaju da se izbjegne otkrivanje.

2. Glas im se mijenja

Još jedna nevoljna reakcija na nervozu koja se može dogoditi kada neko laže je promjena glasa. Vener primjećuje da je to često okarakterisano neobičnim porastom ili padom vokalnog tona.

– Napetost u glasu javlja se kada pokušavate da ne budete uhvaćeni. Visina, glasnost ili oba mogu da dožive promjenu – kaže ona. Takođe je moguće vidjeti promjene u načinu na koji osoba govori, poput mucanja, oklijevanja ili prebrzog govora.

Nečija usta takođe mogu postati suva ili napeta, kao da suzdržava laž, a možete primjetiti i da diše pliće nego inače. Sve je to posljedica stresa izazvanog laganjem.

3. Skrivaju ruke

Ako mislite da neko vara, pogledajte njegove ruke, ako ih možete pronaći.

– Neko ko laže može stisnuti ruke u šake, staviti ruke u džepove ili prekrstiti ruke – kaže američka terapeutkinja ĐinaMari Đarino. Svako od ovih ponašanja ukazuje na napetost u tijelu i takođe može biti nesvijesna metoda zaštite ili zatvaranja, zbog neprijatnosti koju uzrokuje stres od laganja.

4. Vrpolje se

Vjerovatno ste primjetili da ste skloni da se vrpoljite kada ste u stresnoj situaciji, kao što je kratki rok na radnom projektu ili čekanje na početak važnog intervjua. Ista stvar se događa s laganjem.

– Kad pojedinci lažu, često imaju problema s mirovanjem i mogu se nervozno vrpoljiti – kaže savjetnica Heder Vilson.

To bi moglo da se manifestuje u lupkanju nogama, pomjeranju na stolici ili sejdištu ili čak koračanju napred-nazad. Opet, takvo ponašanje je posljedica osjećaja teskobe zbog toga što će biti uhvaćeni, primjećuje Vilson.

5. Odstupaju od svog osnovnog ponašanja

Nervozna navika za jednu osobu može biti normalno ponašanje za drugu. Zato je važno razumijeti kako se neko obično ponaša kako bismo bolje uočili laži.

– Prevaru otkrivate čitajući koliko je neko daleko od normalnog, zato morate znati što je normalno – kaže Peti Vud, stručnjakinja za govor tijela. Na primer, mogli biste da pomislite da svi lažljivci zastanu prije nego što progovore i ne uspostavljaju kontakt očima, ali iskren i introvertiran pojedinac može to učiniti najnormalnije.

Dakle, morate znati da li je neko introvertan ili ekstrovertan i šta su njegova osnovna ponašanja. Svaka navika koja odstupa od toga, posebno na jedan od gore navedenih načina, mogla bi da bude znak nepoštenja, prenosi 24sata.hr.

Nastavi čitati

Zanimljivosti

Naučnici na tragu ključa besmrtnosti

Koncept vječnog života oduvijek je privlačio ljude, a čini se da ga je – u doslovnom, a ne u duhovnom smislu – uspjela ostvariti jedna vrsta meduze. Naučnici su nedavno istražili genom te sićušne morske životinje kako bi otkrili njenu tajnu. Pronašli su gene koji besmrtnu meduzu čine – besmrtnom.

Naučnici odavno spekulišu o mogućnosti usporavanja starenja, a neki od njih smatraju da teoretski ne postoji prepreka beskonačnom produženju ljudskog života. Zaustavljanje starenja omogućilo bi ljudima biološku besmrtnost, iako ne i potpuni imunitet na smrt od bolesti ili fizičkih povreda.

Biološku besmrtnost, kako izgleda, već posjeduju najmanje dva mala beskičmenjaka mekog tijela koji žive u vodi. Jedan od njih je hidra koja svoju besmrtnost postiže zahvaljujući građi od matičnih ćelija koje se neprestano regenerišu. Drugi je već spomenuta besmrtna meduza manja od ljudskog nokta poznata pod naučnim nazivom Turitopsis dohrnii.

Nastavi čitati

Zanimljivosti

Ovaj haski je PRAVI ŠOU! Pogledajte kako reaguje kada ga vlasnik probudi! (VIDEO)

Sibirski haski Dunks i njegova sestra Bela prave su zvijezde na društvenoj mreži TikTok gdje ih prati skoro 100 hiljada ljudi.
Njihova vlasnica svakodnevno objavljuje video snimke smiješnih i slatkih trenutaka sa svojim psima, a objave su prikupile skoro pet miliona lajkova na toj platformi.

Nedavna snimka Dunksa kako koluta očima postala je pravi hit, a samo je taj video zapis lajkovalo oko pet miliona ljudi, a prikupio je i desetine hiljada komentara korisnika.

“Pogledajte kako moj haski koluta očima na mene”, stoji u opisu objave. “Zna li on da ga ja hranim?” dodala je vlasnica, prenosi Mondo.

@bellaanddunks does he not know that i feed him & scoop his poop?! #screammovie #husky #huskylife ♬ original sound – bellaanddunkin

Nastavi čitati

Aktuleno