Connect with us

Svijet

Masovni štrajk u Njemačkoj: Zaposleni traže veće plate

U Njemačkoj danas počinje veliki štrajk pri čemu će biti uzokovani veliki problemi u javnom prevozu i na aerodromima.

Neposredno pred početak štrajka sindikati i poslodavci se snažno pridržavaju svojih stavova i lideri radničkih udruženja upozoravaju da je povećanje plate “pitanje preživljavanja više hiljada radnika”, dok uprava smatra da su zahtjevi i obustava rada “u potpunosti pretjerani”.

Ovi štrajkovi posljednji su u nizu sličnih protesta u većim evropskim državama jer veće cijene hrane i energije utiču na kvalitet životnog standarda.

Njemačka je posebno teško pogođena visokom inflacijom.

Potrošačke cijene u Njemačkoj bile su u porastu više od očekivanog u februaru i za 9,3 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

“Značajno povećanje plate je pitanje preživljavanja više hiljada zaposlenih”, naglasio je lider radničkog sindikata “Verdi” Frank Verneke za lokalne medije.

Francuska se, takođe od početka godine suočava sa nizom obustava rada i protesta usljed pokušaja vlasti da podignu starosnu granicu za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine.

Međutim, zvaničnici u Njemačkoj iznose jasan stav da je njihova borba jedino oko plate.

Sindikat “Verdi” pregovara ispred oko 2,5 miliona zaposlenih u državnom sektoru, uključujući javni prevoz i aerodrome. Sindikat radnika željeznica i prevoza “EVG” vodi pregovore u ime oko 230.000 zaposlenih u kompaniji “Dojče ban” i autobuskim firmama.

“Verdi” traži povećanje prosječne plate od 10,5 odsto čime bi primanja bila povećana za najmanje 500 evra, dok EVG zahtjeva povišice od 12 odsto ili za najmanje 600 evra.

(Srna)

Svijet

UŽAS U NJEMAČKOJ: djevojčicu iz doma zlostavljali, pa ubili

Njemačka policija privela je tri dječaka osumnjičena za ubistvo desetogodišnjakinje. Jezivom zločinu prethodio je seksualni delikt, sugerišu dokazi.

Njemačka policija je potvrdila indicije da su djevojčicu koja je pronađena mrtva u dječjem domu u Vunsiedelu u Njemačkoj ubila tri dječaka – dva 11-godišnjaka i jedan 16-godišnjak, prenosi Dnevnik.hr.

Prema informacijama Bilda, dječaci su privedeni i nalaze se u pritvoru. Istražitelji su također podijelili informacije da postoje dokazi o seksualnom deliktu.

U utorak ujutro u 8:45 sati djelatnica Centra za brigu o djeci i mladima St. Josef otkrila je tijelo djevojčice. Kada je tijelo pronađeno, bilo je znakova da je desetogodišnjakinja mrtva već 10 sati.

Policija iz taktičkih razloga 24 sata nije obavijestila javnost o pronalasku tijela, kako bi se lakše prikupili dokazi i kako bi se zaštitila djeca i mladi smješteni u domu. Prema glasnogovorniku policijskog stožera u Gornjoj Frankoniji, autopsija koju je odmah naredio javni tužitelj u Hofu otkrila je dokaze nemara treće strane.

Riječ je o već drugom tragičnom ubistvu djeteta u samo nekoliko sedmica. Djevojčicu staru 12 godina ubile su njene vršnjakinje, među kojima i najbolja prijateljica.

Nastavi čitati

Svijet

MOSKVA- gori zgrada ruskog ministarstva odbrane

U centru Moskve gori zgrada Ministarstva odbrane Rusije. Ruski mediji javljaju da se jedna od prostorija na spratu zapalila.
Na društvenim mrežama pojavili su se video snimci na kojima se vidi gust crni dim kako izlazi iz zgrade.

Nastavi čitati

Svijet

UZVERAO SE PREKO ZIDA, PA SJEKIROM UBIO ČETVORO DJECE

Najmanje četvoro djece ubijeno je, a još četvoro je ranjeno, u napadu na obdanište u južnoj brazilskoj državi Santa Katarina, saopštili su lokalna policija i zdravstveni zvaničnici.

Policija je saopštila da je uhapšen 25-godišnji muškarac, ne navodeći detalje, prenosi Rojters.

Iz bolnice u gradu Blumenau navode da je u napadu i ranjeno četvoro djece, od kojih najstarije ima dvije godine. Lokalni mediji prenijeli su da je napadač držao sjekiru u ruci i da se popeo na zid kako bi ušao u vrtić, prenosi AP.

Na fotografijama koje je emitovala lokalna televizija vide se uplakani roditelji ispred obdaništa, koje je u privatnom vlasništvu.

Brazilski predsjednik Luiz Inasio Lula da Silva osudio je na Tviteru napad kao monstrouzan i neprihvatljiv, kao “apsurdani čin mržnje” nad nevinom i bespomoćnom djecom.

Nastavi čitati

Aktuleno