Connect with us

Region

Medicinska sestra porodila ženu preko telefona “Imala je utisak da sam joj iznad glave”

Reklamni prostor


Mi njoj “svaka vam čast”, ona nama: “To je moj posao”. Ima razloga da se hvali, ali to ne čini i zasluge ne prepisuje samo sebi, već čitavom timu koji je te večeri dežurao u Službi za hitnu medicinsku pomoć u Pančevu, iako se ne dešava svakoj medicinskoj sestri, da kao dispečer porodi ženu preko telefona.

I medicinskoj sestri Hitne pomoći u Pančevu, Biljani Pašalić (49) sa više od 30 godina radnog iskustva, to se desilo prvi put. A ima iza sebe desetak porođaja na nespecifičnim mjestima od porođaja u stanu preko onog poznatog na Pančevačkom mostu do porođaja na benzinskoj pumpi.

Noć kao na filmu
Porođaji je, kako kaže za Telegraf, hoće. Talična je rekla bi i nasmijala se ova zdravstvena radnica za ponos.

Noć u Hitnoj pomoći kao na filmu dogodila se u subotu, 10. septembra. Biljana Pašalić primila je poziv kao prvi red hitnosti. Porođaj je bio u toku. Radilo se o trudnici iz Starčeva, koja je te večeri, pomoću Biljaninih instrukcija, rodila drugo dijete, djevojčicu. Kada je ekipa Hitne pomoći stigla na adresu, mogla je samo da čuje bebin plač, vidi istovremeni šok i radost ukućana, zbrine mamu i novorođenče i transportuje ih u bolnicu.

S obzirom na to da je to naseljeno mjesto ekipa je krenula odmah po pozivu. Dispečer je za to vrijeme obavezan da uzima sve podatke i da, eventualno, pruži pomoć telefonskim putem porodici ako je malo udaljenije mjesto, što je i bio slučaj. Rečeno mi je da se ženica porađa i da je porođaj u toku. Bila joj je to druga trudnoća – počinje razgovora Biljana i dodaje:

To su uvijek dramatične situacije za porodicu a i za nas to nije baš tako jednostavno, zato što ekipa ne može tako brzo da stigne do mjesta. Obaveza dispečera u tim trenucima jeste da da osnovne podatke i da usmjeri porodicu šta može da uradi najbolje, kako da se ponaša do dolaska ekipe. Nismo zaista očekivali da će to biti porođaj, najmanje da će do dolaska naše ekipe da se završi, ali je sve išlo u tom pravcu.

Trudnici je, naime, pukao vodenjak. Prije toga je bila kod ginekologa, koji je rekao da beba neće još “napolje”. Međutim, vodenjak je pukao zbog čega su i pozvali Hitnu pomoć.

– U jednom trenutku sam sa druge strane linije čula: “Evo je glava”! Porodica je, naravno, bila uznemirena, kako bi svako od nas reagovao. Davala sam instrukcije porodici, i moram da kažem da je te večeri komunikacija na relaciji Hitna pomoć-pacijent bila odlična, što je jako bitno. Bili su vrlo raspoloženi da na moje instrukcije odrađuju posao, što je bilo jako bitno da bi se porođaj završio korektno i da bude sve u redu. Obično se pacijenti ljute kada im mi postavljamo određena pitanja. Misle da su suvišna. Rekla bih da nijedno pitanje sa ove strane nije suvišno baš zbog toga što dajemo instrukcije šta treba da se radi. Na moje instrukcije oni su odgovorili savršeno, dobro su odradili sve što je trebalo i rođena je jedna zdrava djevojčica, i majka je bila potpuno u redu – priča sagovornica.

Sestra izvršavala instrukcije i porodila sestru
Da bi se sve završilo kako treba, neophodna je smirenost i sa jedne i sa druge strane. Ona kao dispečer, medicinska sestra i babica na daljinu, mora u tim trenucima da bude i psiholog.

– Vi ne znate ko je sa druge strane žice. Kada je situacija dramatična, svi su jako uznemireni. Dispečer tada mora da insistira na smirenosti porodice, a i on sam mora da bude smiren, kako bi instrukcije bile lagane, a da opet svi čuju i poštuju “naredbe” koje treba da abudu kratke i jasne. “Hajde sada sačekajte. Moram da komuniciram sa najsmirenijim u porodici. Tišina da možemo lijepo da iskomuniciramo. U ovoj situaciji se pojavila rođena sestra porodilje kao najsmirenija i ona je na kraju izvršila taj porođaj, pomoću mojih instrukcija. Bila babica, praktično – kaže Biljana.

Na pitanje ko je nju uspio da smiri, kaže:

– To je za nas uobičajen posao, ali uvijek postoji osjećaj straha od nekih nepredvidivih situacija. Vi niste tamo da možete da reagujete. Svo znanje koje imate morate u par minuta da prenesete tom nekom ko je tamo. Jako je bitna reakcija porodice, da adekvatno reaguje, da bi Hitna pomoć mogla da nastavi taj rad. U ovom slučaju je zaista bilo dobre komunikacije.

Kada je ona porođaj već bio završen na adresu je stigla i ekipa Hitne pomoći, koju su činili doktor Miroslav Tepšić, medicinski tehničar Magda Marinković i vozač Svetozar Grujovski.

Region

NEVJEROVATNA NESREĆA Čovjeka ujela osa u vožnji, doživio anafilaktički šok, pa se zakucao u betonski stub

Reklamni prostor


Ovakva nesreća dešava se jednom u milion, muškarca je ujela osa dok je bio za volanom i na licu mjesta je doživeo anafilaktički šok i sletio sa puta, “opelom” se zakucao u betonski stub.

Na lokalnom putu u selu Prislonica kod Čačka došlo je do saobraćajne nesreće, kada je vozač putničkog automobila “opel” izgubio kontrolu nad vozilom, sleteo sa puta i udario u betonski stub za rasvjetu. Kako se nesreća dogodila u naseljenom mjestu, mještani su odmah pritrčali da pomognu vozaču.

– Vozač je samo odjednom skrenuo i udario u banderu, pomislili smo da je izgubio kontrolu jer je možda popio malo više ili je proklizao. Međutim, ono što se desilo ostavilo nas je bez teksta. Vozaču je u kola uletjela osa i ujela ga, a čovjek je alergičan i na licu mjesta doživeo je anafilaktički šok, zato je i sletio sa puta – kaže za RINU jedan od očevidaca.

Nastavi čitati

Region

Vučić očekuje da Rusija pripoji ukrajinske oblasti, Srbija neće priznati odluku

Reklamni prostor


Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija ne može i neće priznati očekivanu odluku Državne dume Rusije o prijemu teritorija Ukrajine na kojima su održani regerendumi, u sastav Rusije.

“Mi štititmo sopstveni teritorijalni integritet i u našem je najboljem interesu da štitimo teritorijalni integritet međunarodno priznatih zemalja i to je jedino što sigurno ne može da se menja, to su stvari koje su za nas od presudnog značaja”, istakao je Vučić, prenio je Tanjug.

Dodao je da Srbija u tom slučaju više ne bi imala nikakvu poziciju ne samo kada je riječ o Kosovu već i oko poštovanja koje danas zaslužuje u međunarodnoj zajednici.

Nastavi čitati

Region

SKANDAL! Informer objavio intervju sa serijskim silovateljem! Reagovala potpredsjednica srpske vlade

Reklamni prostor


“Serijskim silovateljima i nasilnicima nikada nije i neće biti mjesto u medijima, jer mediji treba da budu partneri u borbi protiv nasilja nad ženama i djevojčicama, a ne podstrekači istog”, kaže za Danas Zorana Mihajlović, potpredsjednica Vlade Srbije i ministarka energetike, povodom intervjua objavljenog u medijima sa osuđivanim silovateljem Igorom Miloševićem.
Beogradski “Informer” sinoć je objavio intervju sa serijskim silovateljem Igorom Miloševićem koji je mnoge ostavio bez teksta. To je bio presedan u srpskom novinarstvu, gdje je silovatelj-povratnik govorio o svojim krivičnim djelima iznoseći uznemirujuće detalje.

Prema riječima Mihajlovićeve, umjesto što se mediji bave širenjem straha i panike radi senzacionalističkog izvještavanja, treba da otvore pitanja bezbjednosti žena na javnim mjestima i sprečavanja seksualnog napada na žene.

“Širenjem straha, čini se korak unazad za sav trud i rad koji smo do sada uložili kada je u pitanju bilo koja vrsta nasilja nad ženama i djevojčicama. Pored zaštite i pružanja pomoći žrtvama nasilja, potrebno je raditi i sa počiniocima nasilja, da pokušamo da ih integrišemo u društvo, ali i rad sa najmlađima i edukacija građana i građanki šta je sve nasilje i kako u tim situacijama reagovati”, objašnjava Mihajlovićeva u izjavi za Danas.

Šokantan iskaz koji je serijski silovatelj Igor Milošević dao Informeru potvrđuje da je riječ o duboko problematičnoj osobi koja je uživala u napastvovanju žena i hranila se njihovim strahom.

“Strah kod tih žena i moja sloboda i uzbuđenje da mogu da radim šta hoću sa njima, zato sam to radio. Kajanje dolazi kasnije… Tada, dok napadam, nema kajanja, već samo hoću da ispunim svoje želje i da vidim njihovu nemoć. Ako me pita: ‘Šta želiš?’, ja izgubim želju, ali ako vidim strah, idem do kraja. Bilo je slučajeva da uđem u radnju, pokažem nož i tražim pare, a radnica mi zalepi šamar i ja kažem: ‘Izvini’ i izađem”, rekao je Milošević.

Puštanje serijskog silovatelja na slobodu i davanje istima prostora u medijima još je jedna u nizu dehumanizujućih i mizoginih praksi kojima svjedočimo u javnom prostoru, navode iz feminističkog kolektiva „Ženska solidarnost“ reagujući na intervju koji je Informer sinoć objavio sa serijskim silovateljem Igorom Miloševićem.

Ovaj pokret zahtjeva da se ženama objezbedi osnovna potreba za fizičkom sigurnošću u privatnom i javnom prostoru i da se nijedan tabloid nikada više ne usudi da eksploatiše ženski strah od muškog nasilja. Za danas su najavili protest ispred redakcije “Informera” u Beogradu zbog objavljivanja intervjua sa serijskim silovateljem koji je nedavno pušten na slobodu.

Nastavi čitati

Aktuleno