Connect with us

Svijet

MEKSIČKI PREDSJEDNIK tvrdi da ima fotografiju VILENJAKA i uopšte se ne šali (FOTO)

Meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador je na svojim nalozima na društvenim mrežama objavio fotografiju na kojoj se vidi, kako kaže, mitološki šumski duh sličan vilenjaku, u mitologiji Maja poznat kao aluks.

Predsjednik Meksika se izgleda nije šalio kada je objavio fotografiju „aluksa“, nestašnog šumskog duha u folkloru Maja.

Lopez Obrador je napisao da je fotografiju „snimio inženjer prije tri dana, čini se da je aluks“.

– Baš je mistično – dodao je.

Noćna fotografija prikazuje drvo i granu na kojoj se vidi nešto što podsjeća na kosu i dva sjajna oka.

Lopez Obrador je dugo izražavao poštovanje prema domorodačkim kulturama i vjerovanjima. Inženjeri i radnici na poluostrvu Jukatan grade turističku željezničku rutu koji je predsjednikov najdraži projekat.

Prema tradicionalnom vjerovanju Maja, aluksi su mala, nestašna stvorenja koja naseljavaju šume i polja i sklona su da se poigravaju sa ljudima tako što im, na primjer, skrivaju stvari. Prema vjerovanju, ljudi im ostavljaju male darove kako bi ih umirili.

Mit o aluksu i drugim goblinima tvrdi da su oni nevidljivi, ali da mogu postati vidljivi kako bi plašili ljude. Oni su povezani sa mjestima kao što su šume i pećine i imaju običaj da se kreću u potrazi za darovima.

Vjeruje se da će pozivanjem na njih seljani ostvariti sedam godina dobre žetve i zaštitu svojih njiva i usjeva. Nakon ovog perioda, moraju da zaključaju aluksa u kuću, jer ako pobjegne, počeće da bude agresivan prema ljudima.

Drevna civilizacija Maja dostigla je svoj vrhunac od 300. do 900. godine nove ere na poluostrvu Jukatan i u susjednim dijelovima Centralne Amerike, čiji potomci i dalje naseljavaju ove prostore.

Mnogi nastavljaju da govore jezikom Maja, nose tradicionalnu odjeću i čuvaju običaje vezane za hranu, usjeve, religiju i medicinsku praksu, uprkos tome što su ovaj region pokorili Španci između 1527. i 1546. godine.

RTS

Svijet

ISPUNJENO OBEĆANJE! Njemački tenkovi stigli u Ukrajinu

Tenkovi Leopard 2, njih 18, koje je Njemačka obećala Kijevu stiglo je u Ukrajinu, rekao je danas bezbjednosni izvor potvrdivši izvještaj lista Špigel.

Njemačka je u januaru pristala da pošalje tenkove, koje smatraju najboljim u zapadnom arsenalu, prevladavši sumnje u pogledu slanja teškog naoružanja Kijevu, koji drži da je ono ključno za pobjedu nad Rusijom, ali Moskva to smatra opasnom provokacijom.

Osim 18 tenkova, u Ukrajinu su stigli 40 njemačkih borbenih vozila pješadije Marder i dva oklopna vozila za izvlačenje, rekao je izvor.

Njemačka vojska uvježbavala je ukrajinsku tenkovsku posadu i vojnike za vozila Marder nekoliko sedmica na poligonima u Minsteru i Bergenu na sjeveru Njemačke. Osim njemačkih vozila, u Ukrajinu su stigla i tri tenka Leopard koje je donirao Portugal.

Index.hr

Nastavi čitati

Svijet

IZABRAN PRVI MUSLIMANSKI LIDER ŠKOTSKE! Ko je lider SNP-a?

Novoizabrani predsjednik vladajuće Škotske nacionalne partije Humza Jusaf (37) prvi je muslimanski lider Škotske, iako je iskusan ministar pred kojim je težak zadatak ujedinjenja te partije u vezi sa ponovnim organizovanjem referenduma za nezavisnost.

Jusaf će biti prvi musliman koji vodi jednu državu u zapadnoj Evropi, prenio je Rojters.

– Mi ćemo biti generacija koja donosi nezavisnost Škotske – rekao je Jusaf u Edinburgu nakon objavljivanja rezultata.

Jusaf je rođen u Glazgovu, gdje je diplomirao političke nauke, nakon čega je radio kao pomoćnik poslanika škotskog parlamenta prije nego što je sam izabran za poslanika 2011. godine.

Jusafov otac je porijeklom iz Pakistana i došao je u Škotsku 1960-ih, dok mu je majka rođena u Keniji u porodici južnoazijskog porijekla.

On je za Nacionalne novine rekao da bi nezavisna Škotska u prvih pet godina trebalo da razmotri da li treba da se udalji od monarhije i da ima izabranog šefa države.

Jusaf je prvi put imenovan za pomoćnika ministra 2012. godine kada je bio najmlađi član i prvi pripadnik etničke manjine u škotskoj vladi. Ušao je u kabinet 2018. godine kao sekretar za pravosuđe, a u maju 2021. postao je ministar zdravlja.

Jusaf je na udaru kritike zbog stanja u sektoru zdravstva, a on je najavio da će se angažovati da povrati povjerenje biračkog tijela.

Na funkciji predsjednika SNP-a naslijedio je Nikol Sterdžen koja je podnijela ostavku u februaru.

Nastavi čitati

Svijet

TINEJDŽERKA U NEŠVILU UBILA SEDAM LJUDI! Pucala po osnovnoj školi

roj žrtava pucnjave u osnovnoj školi u Nešvilu u Tenesiju povećan je na sedam, a napadač je tinejdžerka koja je ubijena u sukobu sa policijom, rekao je portparol policije Don Aron.

Ranije je javljeno da su poginule četiri osobe, od toga troje djece.

Prema posljednjim podacima, u pucnjavi u privatnoj školi poginulo je troje djece i tri odrasle osobe.

Aron je naveo da je policija brzo reagovala i da je ubila osumnjičenu osobu, odnosno žensku osoba tinejdžerskog uzrasta.

– Ubica je bio naoružan sa dvije “jurišne puške” i pištoljem – rekao je Aron.

On je dodao da zvaničnici rade na identifikaciji svih žrtava

Nastavi čitati

Aktuleno