Connect with us

Svijet

MEKSIČKI PREDSJEDNIK tvrdi da ima fotografiju VILENJAKA i uopšte se ne šali (FOTO)

Meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador je na svojim nalozima na društvenim mrežama objavio fotografiju na kojoj se vidi, kako kaže, mitološki šumski duh sličan vilenjaku, u mitologiji Maja poznat kao aluks.

Predsjednik Meksika se izgleda nije šalio kada je objavio fotografiju „aluksa“, nestašnog šumskog duha u folkloru Maja.

Lopez Obrador je napisao da je fotografiju „snimio inženjer prije tri dana, čini se da je aluks“.

– Baš je mistično – dodao je.

Noćna fotografija prikazuje drvo i granu na kojoj se vidi nešto što podsjeća na kosu i dva sjajna oka.

Lopez Obrador je dugo izražavao poštovanje prema domorodačkim kulturama i vjerovanjima. Inženjeri i radnici na poluostrvu Jukatan grade turističku željezničku rutu koji je predsjednikov najdraži projekat.

Prema tradicionalnom vjerovanju Maja, aluksi su mala, nestašna stvorenja koja naseljavaju šume i polja i sklona su da se poigravaju sa ljudima tako što im, na primjer, skrivaju stvari. Prema vjerovanju, ljudi im ostavljaju male darove kako bi ih umirili.

Mit o aluksu i drugim goblinima tvrdi da su oni nevidljivi, ali da mogu postati vidljivi kako bi plašili ljude. Oni su povezani sa mjestima kao što su šume i pećine i imaju običaj da se kreću u potrazi za darovima.

Vjeruje se da će pozivanjem na njih seljani ostvariti sedam godina dobre žetve i zaštitu svojih njiva i usjeva. Nakon ovog perioda, moraju da zaključaju aluksa u kuću, jer ako pobjegne, počeće da bude agresivan prema ljudima.

Drevna civilizacija Maja dostigla je svoj vrhunac od 300. do 900. godine nove ere na poluostrvu Jukatan i u susjednim dijelovima Centralne Amerike, čiji potomci i dalje naseljavaju ove prostore.

Mnogi nastavljaju da govore jezikom Maja, nose tradicionalnu odjeću i čuvaju običaje vezane za hranu, usjeve, religiju i medicinsku praksu, uprkos tome što su ovaj region pokorili Španci između 1527. i 1546. godine.

RTS

Svijet

UŽAS U NJEMAČKOJ: djevojčicu iz doma zlostavljali, pa ubili

Njemačka policija privela je tri dječaka osumnjičena za ubistvo desetogodišnjakinje. Jezivom zločinu prethodio je seksualni delikt, sugerišu dokazi.

Njemačka policija je potvrdila indicije da su djevojčicu koja je pronađena mrtva u dječjem domu u Vunsiedelu u Njemačkoj ubila tri dječaka – dva 11-godišnjaka i jedan 16-godišnjak, prenosi Dnevnik.hr.

Prema informacijama Bilda, dječaci su privedeni i nalaze se u pritvoru. Istražitelji su također podijelili informacije da postoje dokazi o seksualnom deliktu.

U utorak ujutro u 8:45 sati djelatnica Centra za brigu o djeci i mladima St. Josef otkrila je tijelo djevojčice. Kada je tijelo pronađeno, bilo je znakova da je desetogodišnjakinja mrtva već 10 sati.

Policija iz taktičkih razloga 24 sata nije obavijestila javnost o pronalasku tijela, kako bi se lakše prikupili dokazi i kako bi se zaštitila djeca i mladi smješteni u domu. Prema glasnogovorniku policijskog stožera u Gornjoj Frankoniji, autopsija koju je odmah naredio javni tužitelj u Hofu otkrila je dokaze nemara treće strane.

Riječ je o već drugom tragičnom ubistvu djeteta u samo nekoliko sedmica. Djevojčicu staru 12 godina ubile su njene vršnjakinje, među kojima i najbolja prijateljica.

Nastavi čitati

Svijet

MOSKVA- gori zgrada ruskog ministarstva odbrane

U centru Moskve gori zgrada Ministarstva odbrane Rusije. Ruski mediji javljaju da se jedna od prostorija na spratu zapalila.
Na društvenim mrežama pojavili su se video snimci na kojima se vidi gust crni dim kako izlazi iz zgrade.

Nastavi čitati

Svijet

UZVERAO SE PREKO ZIDA, PA SJEKIROM UBIO ČETVORO DJECE

Najmanje četvoro djece ubijeno je, a još četvoro je ranjeno, u napadu na obdanište u južnoj brazilskoj državi Santa Katarina, saopštili su lokalna policija i zdravstveni zvaničnici.

Policija je saopštila da je uhapšen 25-godišnji muškarac, ne navodeći detalje, prenosi Rojters.

Iz bolnice u gradu Blumenau navode da je u napadu i ranjeno četvoro djece, od kojih najstarije ima dvije godine. Lokalni mediji prenijeli su da je napadač držao sjekiru u ruci i da se popeo na zid kako bi ušao u vrtić, prenosi AP.

Na fotografijama koje je emitovala lokalna televizija vide se uplakani roditelji ispred obdaništa, koje je u privatnom vlasništvu.

Brazilski predsjednik Luiz Inasio Lula da Silva osudio je na Tviteru napad kao monstrouzan i neprihvatljiv, kao “apsurdani čin mržnje” nad nevinom i bespomoćnom djecom.

Nastavi čitati

Aktuleno