Connect with us

Politika

MILAN PETKOVIĆ: Raskidanje Dejtona moglo bi dovesti do novih sukoba

Published

on

Potpisnice Dejtonskog sporazuma su BiH, Srbija i Hrvatska. Sve strane su obećale da će poštovati ispunjenje poštovanja prava konstitutivnih naroda.

Advokat iz Hrvatske, Luka Mišetić ističe da Bošnjačke stranke, sada međutim planiraju da oktobarske izbore iskoriste za oduzimanje prava Hrvatima na taj status i njihovo smanjenje na položaj nacionalne manjine, čime bi se direktno prekršio Dejtonski mirovni sporazum.

Mišetić ističe da ukoliko dođe do ovog scenarija, zemlje potpisnice imaju pravo da suspenduju sporazum.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, Milan Petković ističe da Dejtonski mirovni sporazum ima 12 posebnih aneksa, odnosno ugovora, te da je jedan od njih i aneks četiri koji je Ustav BiH.

„Kada govorimo o njegovoj eventualnoj najavi i mogućnosti da Hrvatska raskine odnosno da se povuče iz Dejtonskog mirovnog sporazuma, moramo biti svjesni činjenice da je taj sporazum samo jedan, i da ima čak 12 posebnih aneksa odnosno ugovora i da je jedan od njih aneks četiri koji je Ustav BiH čiji su potpisnici Republika Srpska, Federacija BiH i Hrvatska kao međunarodno priznata zemlja i druga zemlja koja ne bi mogla uticati na ovaj sporazum tako da eventualno istupanje ili povlačenje, taj sporazum ne bi mogao da utiče na Ustav BiH“, poručio je Petković.

Profesor Međunarodnih odnosa, Zlatko Hadžidedić smatra da ukoliko Hrvatska raskine mirovni sporazum to podrazumjeva povratak na rat i direktna pretnja ratom.

Izvor: Insajder.in
Nastavi čitati

Politika

SKANDAL Auto Palate Republike Srpske odvezlo Jerkovića na more, Begić najavio nove krivične prijave

Published

on

By

Službeni automobil Palate Republike Srpske odvezao je na Vis u Hrvatsku Josipa Jerkovića, aktuelnog potpredsjednika Republike Srpske na Vis, gdje posjeduje veliki broj nekretnina.

– Sutra ću predati krivičnu prijavu protiv kriminalca Josipa Jerikovića jer je službenim automobilom Palate Republike Srpske skoknuo malo do Vira. Dosta vas je bahata gamadi, napisao je kandidat za Predsjednika Republike Srpske Ivan Begić na društevnim mrežama.
Nastavi čitati

Politika

Borenovićev komentar zgrozio javnost

Published

on

By

”Daj se opusti malo, ljeto je… Imaš pametnijeg posla, ajde neki ručkić spremi, malo šoping, teretana, spa, plaža, kupanje, turizam, još malo taj aviončić iskoristi.”

Ovo je odgovor lidera PDP-a na tvit Gorice Dodik u kome se sam prepoznao da ga je prozvala da je vječito na kompenzacioim listama i da ne smije da izađe na crtu i direktno se kandiduje. Takav Borenovićev komentar zgrozio je  javnost.

Ipak, Borenović u njemu ne vidi ništa sporno. Iako je jasno da je uvredljiv i za sve žene i da ih Borenović postavlja na mjesto za koje on misli da im pripada. Svojim potezom Borenović je izazvao lavinu komentara, jasno, onih negativnih. Zapitali su se mnogi i kakva je to Borenovićeva podrška Jeleni Trivić, kandidatu za predsjednika Srpske, kada smatra da je za žene kuhinja i spa ,a ne konstruktivna  rasprava.

”Trebali ste da Gorici odgovorite na inteligentniji način, ovo govori o Vama, kako i gdje vidite žene. Šaljete baš krasnu poruku.”

”Ajd što je idiot već što je i šovinist, Jeca će mu poslije izbora izgleda završiti u kuhinji  PDP da kuva i pere.”

”Možete vi u raspravu sa ženom i bez šovinizma”, neki su od komentara.

Žene se i danas nažalost percipiraju kroz tradicionalne uloge i često se komentarišu na taj način, kažu iz udruženja „Udružene žene“ Banjaluka. Seksističkim i uvredljivim komentarima ženama se onemogućava da ravnopravno učestvuju u društvenom dijalogu.

”Moje uvjerenje jeste da je potreba ,u stvari iz nekog suštinskog uvjerenja, da ženi u stvari nije mjesto u političkom javnom životu, nego da joj je još uvijek mjesto u kući da se brine za djecu, da se brine za porodicu, njeguje stare, da kuha, spreia, čisti, pegla a da ona nema šta da traži na mjestima odlučivanja, u javnom političkom životu. mMislim da je to suštinski izvor ove vrste komentara”, istakla je Gorica Ivić iz Udruženja “Udružene žene” Banjaluka.

Javne ličnosti kažu iz udruženja treba da imaju veći nivo odgovornosti, naročito kada se javno obraćaju, djeluju i rade posao za koji su angažovani.

Izvor: Atv

Nastavi čitati

Politika

NEZADOVOLJNO ČLANSTVO GO SNSD BL POSLALO PISMO DODIKU: Evo ko je bio meta, EVO KOGA SU OPTUŽILI DA RADI ZA ŠAROVIĆA I TRIVIĆEVU

Published

on

By

Nezadovoljno članstvo GO SNSD Banja Luka danas je uputilo pismo predsjedniku stranke Miloradu Dodiku upozoravajući na rad odbora, ali i da brojni funkcioneri SNSD u najvećem gradu Republike Srpske otvoreno rade za Mirka Šarovića i Jelenu Trivić.

Nekada najsnažniji odbor i stub ove stranke postao je najveća opasnost za stranku i njegovi problemi su se proširili na čitavu stranku, a šta se nalazi u pismu možete pročitati na fotografijama koje je ekskluzivno dobio naš portal:

Nastavi čitati

Aktuleno