Connect with us

Politika

“MILANOVIĆ NEK IDE U BAKINCE KOD DODIKA”! Građani i veterani odali počast srpskim žrtvama na Kostrešu

Brojni građani i veterani odbrambeno-otadžbinskog rata okupili su se danas na Kostrešu kako bi odali počast svim srpskim žrtvama koje su svirepo ubijane od strane HVO u odbrambeno-otadžbinskom ratu.
Predsjednik Hrvatske, Zoran Milanović, neka ide u Bakince kod Milorada Dodika, umjesto što hoda po mjestima gdje su stradali Srbi i dodjeljuje odlikovanja zloglasnoj 103. brigadi koja je ovdje ubijala i klala – poručio je danas iz Kostreša poslanik PDP u Narodnoj skupštini Republike Srpske Radislav Dončić.

On je dodao da, nažalost, na okupljanju nema predstavnika Boračke organizacije Republike Srpske, ali da su tu njegovi saborci, prave i iskrene patriote.

– Mi nećemo stati, nastavićemo sa borbom da se više nikada onakvo poniženje, kao što se dogodilo Derventi dodjelom odlikovanja, ne desi našem narodu – istakao je Dončić, koji je bio i organizator okupljanja kojim se odala počast stradalim Srbima.
Razlog za ovo okupljanje je nedavna posjeta Zorana Milanovića Derventi gdje je odlikovao zloglasnu 103. brigadu HVO odgovornu za zločine nad Srbima na ovom području.

– Borbe su se vodile baš u ovom dijelu. Hrvatska regularna vojska je napadala iz Hrvatske, a sa njima u sadejstvu je napadala 103. brigada. Htjeli su zauzeti ovo područje da bi se vratili u Brod, ali nisu uspjeli. Ovdje sam izgubio prijatelje i saborce i najmanje što možemo učiniti jeste da im mi odamo počast – poručio je Dončić, koji se upravo na ovom mjestu, kao pripadnik Vojske Republike Srpske, borio protiv 103. brigade HVO, koju je nedavno predsjednik Hrvatske nedavno odlikovao u Derventi.
Šef Кluba poslanika PDP u NSRS i potpredsjednik stranke Igor Crnadak istakao je da je tu prije svega da se pokloni svim žrtvama, ali i da zajedno sa drugim učesnicima, izrazi protest zbog onoga što je uradila vlast Republike Srpske kada je dozvolila da Zoran Milanović dođe u srce Republike Srpske i odlikuje zloglasnu jedinicu HVO.

– To je neprevaziđena sramota i nešto što se nikada neće izbrisati i zaboraviti. Nadam se da je ovo posljednji put da je onima koji su vlast u Republici Srpskoj dozvoljeno da na ovakav način ponize Republiku Srpsku i naš narod – istakao je Crnadak.

Poslanik SDS u NSRS, Pero Đurić, rekao je da odlikovanje 103. brigade HVO u Derventi, i to odmah pored spomenika palim borcima Vojske Republike Srpske, nedopustivo za borce, ratne-vojne invalide, porodice poginulih, zarobljenike i sve ljude u Republici Srpskoj.

– Niko nema pravo, ni na jednom pedlju Republike Srpske, da ponižava naše žrtve – poručio je Đurić.

Srpskainfo

Politika

POLOŽIO ZAKLETVU: Amidžić novi ministar finansija

SNSD-ov Srđan Amidžić imenovan je za ministra finansija u Savjetu ministara BiH.

Na hitnoj sjednici PD PS BiH potvrđeno je imenovanje ministra finansija i trezora BiH Srđana Amidžića. Prema ranijem dogovoru stranaka koje čine koaliciju, ova pozicija pripada SNSD-u.

Za imenovanje Amidžić je dobio 23 glasa, a 18 je bilo protiv.

Ranije je Komisija za imenovanje sa sedam glasova za, dala preporuku za potvrđivanje Srđana Amidžića na ministarsku poziciju.

Amidžić na ovu poziciju dolazi nakon što je Zoran Tegeltija 15. juna preuzeo dužnost direktora UIO.

Amidžić je rekao da će mu prevashodni cilj na ovoj funkciji biti da što prije budu završeni operativni zadaci unutar Ministarstva u vezi sa pripremom budžeta za narednu godinu.

On je naglasio da ga čeka mnogo posla kada je riječ o budžetskom kalendaru koji je zgusnut, te da se mora raspravljati i o zahtjevima koje su dostavili budžetski korisnici.

– To je strašno mnogo posla sa uigranom ekipom, a ja treba samo da toj ekipi pomognem da se taj posao privede kraju – rekao je Amidžić.

Amidžić nije želio da komentariše navode da je njegovo imenovanje uslovljeno “političkom trgovinom”, naglašavajući da je ono što je bilo vezano za raspodjelu ministarstava u Savjetu ministara bilo dogovoreno ranije.

Nastavi čitati

Politika

BOBANA ĆIBIĆ O TRGOVSKOJ GORI”Institucije Srpske i BiH dokazuju rizik, nema podrške EU”

Poslanik Narodne partije Srpske u Narodnoj skupštini Republike Srpske Bobana Ćibić izjavila je danas da nema sumnje da odlagalište nuklearnog otpada na Trgovskoj gori predstavlja rizik za zdravlje ljudi i životnu sredinu, ali da teret tog dokazivanja nose pravni i ekspertski timovi i institucije Republike Srske i BiH, bez razumijevanja i podrške institucionalne Evrope.

Ćibićeva je izjavila Srni da se problem u vezi sa namjerom Hrvatske da odlaže radioaktivni i nuklearni otpad na toj lokaciji mora rješavati u saradnji sa pravnim i ekspertskim timom i svim institucija Republike Srpske i BiH.

Ona je dodala da treba uzeti u obzir i da je u pitanju seizmološki aktivno područje.

-Ukoliko bi Hrvatska uspjela u namjeri da na lokaciji Trgovska gora odlaže radioaktivni i nuklearni otpad, to područje bilo bi crvena tačka na geografskoj karti, koju će izbjegavati svi investitori, a dovodi se u pitanje i poljoprivredna proizvodnja na tom području,, rekla je Ćibićeva, koja je juče prisustvovala tematskoj sjednici Odbora Narodne skupštine Republike Srpske za zaštitu životne sredine.

Ćibićeva je u ime skupštinskog Odbora za lokalnu samoupravu , čiji je ona predsjednik, potvrdila da su opštine u slivu rijeke Une, Novi Grad, Kozarska Dubica, Kostajnica i druge, spremne da aktivno pomognu napore institucija Republike Srpske da spriječe izgradnju odlagališta nuklearnog otpada na samoj granici BiH.

-Ne sumnjam da će se opštine aktivno uključiti u proces dodatnih istraživanja koji će potvrditi da lokacija na Trgovskoj gori ne ispunjava nijedan parametar da bi se tamo izgradilo odlagalište nuklearnog otpada. Na žalost, teret tog dokazivanja nose pravni i ekspertski timovi i institucije Republike Srpske i BiH, bez razumijevanja i podrške institucionalne Evrope, rekla je Ćibićeva.

Ona je potvrdila da će Odbor Narodne skupštine za zaštitu životne sredine u narednih sedam do 10 dana donijeti zaključke sa tematske sjednice o aktivnostima nadležnih institucija Srpske i BiH povodom namjere Hrvatske da odlaže radioaktivni i nuklearni otpad na lokaciji Trgovska gora u neposrednoj blizini granice sa Srpskom i BiH, te da će tom pitanju biti posvećena dodatna pažnja.

Nastavi čitati

Politika

PROBILI USTAVNI ROK? Federacija BiH bez Vlade, Lendo ne da potpis Lidiji

Lidija Bradara, predsjednica Federacije BiH uputila je Predstavničkom domu Parlamenta FBiH odluku o imenovanju Vlade FBiH i pored toga što nije dobila potpis Refika Lende, potpredsjednika FBiH iz reda bošnjačkog naroda.

U svojoj odluci, Bradara je navela da je zatražila saglasnost oba potpredsjednika FBiH te da je dobila saglasnost od Igora Stojanovića, potpredsjednika iz reda srpskog naroda. ali da Lendo odbija dati tu saglasnost.

Samo dan ranije, SDA iz koje dolazi i Lendo, zaprijetila je Bradari da će u slučaju da pošalje odluku o imenovanju Vlade FBiH pred Parlament, protiv nje podnijeti krivičnu prijavu.

Rok za imenovanje Vlade Federacije BiH po Ustavu FBiH ističe sutra, a s obzirom da Lendo neće da da svoj potpis, pitanje je kako će se sve završiti, odnosno hoće li taj rok biti probijen što ne bi bilo prvi put, ili će se rješenje tražiti u nametanju odluka od strane Kristijana Šmita, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika.

Nastavi čitati

Aktuleno