Connect with us

Politika

Milanović slavio “Maestral” u Jajcu pa svratio kod Dodika

Reklamni prostor


Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović juče je na povratku iz Jajca prema Hrvatskoj, boravio u posjeti privatnom imanju Milorada Dodika, objavilo je više medija.

Iako se dvojica političara nisu zvanično oglašavali o tome, posjeta potvrđena iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela za medije u Sarajevu. Ova Direkcija je uključena u obezbjeđenje štićenih ličnosti u BiH.

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović bio je juče u Jajcu gdje vlasti i politički predstavnici Hrvata u BiH obilježavaju 27. godišnjicu akcije “Maestral” u kojoj su Srbi protjerani iz Jajca, Drvara, Šipova, Petrovca, Ključa, Mrkonjića…

Na događaju, koji se obilježava 13. septembra svake godine, kojem prisustvuje i delegacija HDZ-a BiH predvođena Draganom Čovićem “slavi se oslobođenje kraljevskog grada Jajca”.

Milanović, predsjednik Hrvatske i vrhovni komandant vojske te susjedne države, je “Redom Nikole Šubića Zrinskog” odlikovao brigadu “Hrvoje Vukčić Hrvatinić” koja je ratovala u okviru lokalnog Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) tokom rata u BiH.

Opozicija kritikovala susret
Potpredsjednik PDP-a Igor Crnadak prokomentarisao je da je eventualni susret predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića i člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika na njegovom privatnom imanju sramotan jer je Milanović vrijeđao Srbe “da su šaka jada” i jer je samo nekoliko sati prije toga, “ponovo svojim izjavama ubijao ljude koje su stradali u akciji Maestral”.

Babalj je poručio Miloradu Dodiku da “treba da ga bude sramota što je baš na dan obilježavanja godišnjice akcije „Maestral“, u kojoj je više od 120.000 Srba protjerano sa svojih ognjišta, ugostio hrvatskog predsjednika, koji je prethodno u Jajcu proslavio etničko čišćenje Srba iz zapadnokrajiških opština”.

Politika

SRAMAN POTEZ: Izetbegović gurao djeda sa bine (VIDEO)

Reklamni prostor


Najednom od predizbornih skupova SDA, predsjednik te stranke, Bakir Izetbegović na sraman način, gurao je djeda sa bine.
Kako se može vidjeti na snimku koji je isplivao u javnost, djed je pokušao da zagrli Izetbegovića, ali mu ovaj to nije dozvolio, gurajući ga od sebe.

@bosnaihercegovina22 #fyp #viral #trending #bakirizetbegovic #sarajevo #zenica #tuzla #bosna #bosna_i_hercegovina ♬ original sound – BiH

Nastavi čitati

Politika

Dodik najavio veto: BiH niko i ne pita da li će priznati referendume u Ukrajini

Reklamni prostor


Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da BiH niko ne pita da li će priznati referendume u Ukrajini.
“Ja mislim da svi imaju pravo na tu vrstu referenduma. Mislim da je Zapad posijao tu vrstu neizvjesnosti, ako je prihvatio da na bazi odluke skupštine ili jedne grupe ljudi u Kosovu prizna nezavisnost, zašto onda ne bi moglo na bazi referenduma”, rekao je Dodik komentarišući izjavu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića da BiH neće priznati referendume u Ukrajini.

On je dodao da se za to pita Predsjedništvo i da Džaferović može da govori šta hoće.

“Mi mislimo da BiH neće imati odluku o tome. BiH niko i ne pita hoće li priznati ili neće priznati”, izjavio je Dodik za “Nezavisne novine”.

Dodik je ocijenio da Predsjedništvo BiH neće biti u prilici da odbije te referendume, barem ne u periodu u mjesec i nešto dana, dok ne dođe novo, a da ne vjeruje da će to učiniti ni novi saziv.

“Ja ću uložiti svaku vrstu veta, jer smatram da BiH nema s tim ništa. On (Džaferović) se boji ovog našeg referenduma, koji mu visi za glavom”, rekao je Dodik.

Od 23. do 27. septembra u Donjeckoj Narodnoj Republici i Luganskoj Narodnoj Republici, kao i u Hersonskoj oblasti i oslobođenim teritorijama u Zaporoškoj oblasti, održani su referendumi o pripajanju Rusiji.

Ogromna većina birača u ovim oblastima podržala je priključenje Rusiji, a među posmatračima na ovim referendumima bili su i posmatrači iz Republike Srpske.

Nastavi čitati

Politika

EU postavlja ultimatum Srbiji: Nema pristupnih pregovora dok Beograd ne uvede sankcije Rusiji

Reklamni prostor


Evropski parlament (EP) će tražiti od Evropske unije (EU) da obustavi pristupne pregovore sa Srbijom dokle god Srbija ne uvede sankcije Rusiji

Ovo stoji u nacrtu izvještaja o novoj strategiji EU u procesu proširenja, a u koji Radio Slobodna Evropa (RSE) ima uvid.

– Dati prioritet usklađivanju zemalja pristupnica sa zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom EU i nastaviti pristupne pregovore sa Srbijom samo ako se zemlja uskladi sa sankcijama EU protiv Rusije – ističe se u nacrtu izveštaja.

Oko ovog dokumenta će zastupnici EP raspravljati na spoljnopolitičkom odboru 13. oktobra, a konačna verzija nacrta će dobiti formu Rezolucije Evropskog parlamenta, na glasanju koje se očekuje u toku novembra.

Rezolucije EP nisu pravno obavezujuće za zemlje članice niti ostale evropske institucije.

Evropske socijaldemokrate, druga po veličini grupacija u EP je već saopštila da smatraju da EU ne može da nastavi pristupne pregovore sa Srbijom ako se ne uskladi sa sankcijama EU protiv Rusije i najavili da će se to uvrstiti u predstojećem izveštaju EP o proširenju

Nastavi čitati

Aktuleno