Connect with us

Politika

MINISTARKA PORUČUJE I Prijedor će dobiti novu bolnicu

Ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović izjavila je da je RS, uprkos inflaciji i svim problemima prisutnim na globalnom svjetskom tržištu u kojima nijedna zemlja ne posluje normalno, uspjela zadržati likvidnost budžeta i isplatiti sve svoje obaveze.

Ona je rekla da će se to tako nastaviti i do kraja godine, podsjetivši da je republiči budžet usvojen na vrijeme.

“Usvojili smo i program javnih investicija koje za naredne tri godine iznose 1,8 milijardi KM, od čega će se jedan dio realizovati u ovoj godini. Značajne su nam investicije iz budžeta. U prošloj godini je to bilo 250 miliona, a to su projekti koji se i danas završavaju”, navela je Vidovićeva u intervjuu Srni povodom 100 dana rada Vlade.

Vidovićeva je istakla da su u Republici Srpskoj krenule vrlo značajne investicije, od kojih su neke započete, a neke će početi da se realizjuju u vrlo kratkom vremenu.

“Izgradnja hidroelektrane `Buk Bijela`, čija je investicija oko 560 miliona KM, jeste projekat koji je već počet, gdje se rade određeni pripremni radovi. Taj posao će sasvim sigurno početi u ovoj godini”, rekla je Vidovićeva.

Prema njenim riječima, počela je i gradnja HE na Bistrici, te su završeni pregovori sa kineskom kompanijom i bankom za izgradnju HE “Dabar”, gdje su urađeni već značajni radovi u vrijednosti većoj od 100 miliona KM.

Za sektor zdravstva Vidovićeva je rekla da su u naredne tri godine predviđena ulaganja od 640 miliona KM, te da će u ovoj godini u taj sektor biti uloženo 257,5 miliona KM.

“Radi se bolnica u Doboju, treba da počne gradnja bolnice u Trebinju, dok je Prijedor ostao u opciji da li da se gradi nova bolnica ili renovira postojeća”, dodala je Vidovićeva, podsjetivši da se sve investicije u zdravstvu finansiraju iz budžeta.

Vidovićeva je navela i da se u ministarstvu na čijem je čelu radi na izradi zakona o osiguranju koji će u ovoj godini biti upućen u skupštinsku proceduru i koji predstavlja strateški zakon.

“Postojeći Zakon o osiguranju je dosta star, ima problema. Zajedno sa osiguravajućim kućama i Agencijom za osiguranje radimo novi zakon i jedna od njegovih važnijih stvari biće digitalizacija, to jeste, povezivanje društava u Agenciju i omogućavanje svim klijentima da u svakom momentu vide svoju polisu i šta se dešava”, navela je Vidovićeva.

Prema njenim riječima, time će se osiguravajuće kuće dovesti na viši nivo, sa čime su se i one saglasile da je to neophodno i da se jedino tako može izbjeći siva zona koja postoji u toj oblasti.

Ona je rekla da se svake godine radi na poboljšanju kvaliteta finansijskog tržišta u Srpskoj.

“Sada je problem zbog opšte situacije u svijetu zbog koje finansijska tržišta doživaljavaju velike potrese. Mi smo u izradi zakona o elektronskom novcu, koji u ovom momentu preživljava velike potrese. Hoćemo da uredimo tu oblast i kada dođe normalno vrijeme, vjerujem da će se dosta više raditi i sa tim novcem”, navela je Vidovićeva.

Ona je podsjetila i da je za poljoprivredu određeno 180 miliona KM i da se očekuju veće zasijane površine i veći prihodi u toj oblasti.

Vidovićeva je konstatovala da su za Srpsku najvažniji resursi energetika, poljoprivreda i turizam i da se u te oblasti mora značajno ulagati, jer samo investicije u kriznim vremenima omogućavaju opstanak jednoj društvenoj zajednici.

“Tu su i velike investicije u auto-puteve. To nije profitabilno u momentu i nisu to direktno profitabilne investicije, ali su auto-putevi profitabilni indirektno, jer olakšavaju i pojeftinjuju sve poslove u privredi i drugim djelatnostima”, ocjenila je Vidovićeva.

Vidovićeva je podsjetila da je minimalna plata povećana na 700 KM, ističući da je u ovoj godini potrebno definitivno riješiti pitanje minimalne plate, to jeste, da se utvrdi minimalna plata po granama djelatnosti.

“Već imamo nagovještaje i pozive od poslodavaca da se počne pregovarati u tom smislu. Osnovni pregovarači su poslodavci i sindikat i nećemo se u to miješati, ali oni su od nas zatražili određene podatke kako bi mogli realnije da urade te dogovore o toj temi”, navela je Vidovićeva.

Ona je podsjetila i da je s ciljem rasterećenja privrede ukinuta republička taksa kompletno ove godine, koja se u prethodne dvije godine smanjivala za 30 odsto, i da je to bila značajna stavka koja je budžetu donosila 20 miliona KM na godišnjem nivou.

Vidovićeva je navela i da je izmjenjena regulativa u vezi sa Fondom za razvoj i zapošljavanje, kao i da u ovoj godini počinje rad na fiskalizaciji na digitalnom principu, što će donijeti značajne efekte za republički budžet.

“Povećavali smo i penzije i boračke dodatke i socijalnu zaštitu i trudićemo se da u ovoj godini isplatimo sva ta povećanja koja nisu mala. Uveli smo i nova prava za određene kategorije kao što su roditelji sa četvoro i više djece koje će koštati budžet od 70 do 80 miliona KM, što je značajna cifra”, rekla je Vidovićeva.

(Srna)

Politika

POLOŽIO ZAKLETVU: Amidžić novi ministar finansija

SNSD-ov Srđan Amidžić imenovan je za ministra finansija u Savjetu ministara BiH.

Na hitnoj sjednici PD PS BiH potvrđeno je imenovanje ministra finansija i trezora BiH Srđana Amidžića. Prema ranijem dogovoru stranaka koje čine koaliciju, ova pozicija pripada SNSD-u.

Za imenovanje Amidžić je dobio 23 glasa, a 18 je bilo protiv.

Ranije je Komisija za imenovanje sa sedam glasova za, dala preporuku za potvrđivanje Srđana Amidžića na ministarsku poziciju.

Amidžić na ovu poziciju dolazi nakon što je Zoran Tegeltija 15. juna preuzeo dužnost direktora UIO.

Amidžić je rekao da će mu prevashodni cilj na ovoj funkciji biti da što prije budu završeni operativni zadaci unutar Ministarstva u vezi sa pripremom budžeta za narednu godinu.

On je naglasio da ga čeka mnogo posla kada je riječ o budžetskom kalendaru koji je zgusnut, te da se mora raspravljati i o zahtjevima koje su dostavili budžetski korisnici.

– To je strašno mnogo posla sa uigranom ekipom, a ja treba samo da toj ekipi pomognem da se taj posao privede kraju – rekao je Amidžić.

Amidžić nije želio da komentariše navode da je njegovo imenovanje uslovljeno “političkom trgovinom”, naglašavajući da je ono što je bilo vezano za raspodjelu ministarstava u Savjetu ministara bilo dogovoreno ranije.

Nastavi čitati

Politika

BOBANA ĆIBIĆ O TRGOVSKOJ GORI”Institucije Srpske i BiH dokazuju rizik, nema podrške EU”

Poslanik Narodne partije Srpske u Narodnoj skupštini Republike Srpske Bobana Ćibić izjavila je danas da nema sumnje da odlagalište nuklearnog otpada na Trgovskoj gori predstavlja rizik za zdravlje ljudi i životnu sredinu, ali da teret tog dokazivanja nose pravni i ekspertski timovi i institucije Republike Srske i BiH, bez razumijevanja i podrške institucionalne Evrope.

Ćibićeva je izjavila Srni da se problem u vezi sa namjerom Hrvatske da odlaže radioaktivni i nuklearni otpad na toj lokaciji mora rješavati u saradnji sa pravnim i ekspertskim timom i svim institucija Republike Srpske i BiH.

Ona je dodala da treba uzeti u obzir i da je u pitanju seizmološki aktivno područje.

-Ukoliko bi Hrvatska uspjela u namjeri da na lokaciji Trgovska gora odlaže radioaktivni i nuklearni otpad, to područje bilo bi crvena tačka na geografskoj karti, koju će izbjegavati svi investitori, a dovodi se u pitanje i poljoprivredna proizvodnja na tom području,, rekla je Ćibićeva, koja je juče prisustvovala tematskoj sjednici Odbora Narodne skupštine Republike Srpske za zaštitu životne sredine.

Ćibićeva je u ime skupštinskog Odbora za lokalnu samoupravu , čiji je ona predsjednik, potvrdila da su opštine u slivu rijeke Une, Novi Grad, Kozarska Dubica, Kostajnica i druge, spremne da aktivno pomognu napore institucija Republike Srpske da spriječe izgradnju odlagališta nuklearnog otpada na samoj granici BiH.

-Ne sumnjam da će se opštine aktivno uključiti u proces dodatnih istraživanja koji će potvrditi da lokacija na Trgovskoj gori ne ispunjava nijedan parametar da bi se tamo izgradilo odlagalište nuklearnog otpada. Na žalost, teret tog dokazivanja nose pravni i ekspertski timovi i institucije Republike Srpske i BiH, bez razumijevanja i podrške institucionalne Evrope, rekla je Ćibićeva.

Ona je potvrdila da će Odbor Narodne skupštine za zaštitu životne sredine u narednih sedam do 10 dana donijeti zaključke sa tematske sjednice o aktivnostima nadležnih institucija Srpske i BiH povodom namjere Hrvatske da odlaže radioaktivni i nuklearni otpad na lokaciji Trgovska gora u neposrednoj blizini granice sa Srpskom i BiH, te da će tom pitanju biti posvećena dodatna pažnja.

Nastavi čitati

Politika

PROBILI USTAVNI ROK? Federacija BiH bez Vlade, Lendo ne da potpis Lidiji

Lidija Bradara, predsjednica Federacije BiH uputila je Predstavničkom domu Parlamenta FBiH odluku o imenovanju Vlade FBiH i pored toga što nije dobila potpis Refika Lende, potpredsjednika FBiH iz reda bošnjačkog naroda.

U svojoj odluci, Bradara je navela da je zatražila saglasnost oba potpredsjednika FBiH te da je dobila saglasnost od Igora Stojanovića, potpredsjednika iz reda srpskog naroda. ali da Lendo odbija dati tu saglasnost.

Samo dan ranije, SDA iz koje dolazi i Lendo, zaprijetila je Bradari da će u slučaju da pošalje odluku o imenovanju Vlade FBiH pred Parlament, protiv nje podnijeti krivičnu prijavu.

Rok za imenovanje Vlade Federacije BiH po Ustavu FBiH ističe sutra, a s obzirom da Lendo neće da da svoj potpis, pitanje je kako će se sve završiti, odnosno hoće li taj rok biti probijen što ne bi bilo prvi put, ili će se rješenje tražiti u nametanju odluka od strane Kristijana Šmita, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika.

Nastavi čitati

Aktuleno