Connect with us

Politika

Ministri razmatraju budžet, osnovica za platu “samo” 600 KM

Budžet institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH u iznosu od 1.315.400.000 KM upućen je juče iz Ministarstva finansija i trezora BiH u Generalni sekretarijat Savjeta ministara BiH, uz zahtjev da se uvrsti u dnevni red današnje sjednice.

Osim budžeta, na današnjoj sjednici Savjeta ministara BiH naći će se i nacrt dokumenta okvirnog budžeta institucija BiH za period od 2023. do 2025. godine, ali i prijedlog odluke o visini osnovice za obračun plate zaposlenima u institucijama BiH za 2023. godinu.

Kako nezvanično saznajemo, prijedlog Ministarstva finansija i trezora BiH je da osnovica za obračun plate bude 600, umjesto 630 KM.

“To je za nas neprihvatljivo. Time se neće dobiti mnogo i najviše će dobiti oni koji već imaju plate po nekoliko hiljada maraka. Državni nivo je katastrofa u smislu uslova rada, ljudi nam odlaze ka kantonima, mahom ka Federaciji jer su dosta bolji uslovi”, rekao je za “Nezavisne novine” Radenko Mirković, predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH.

On kaže da je zahtjev sindikata i da dnevnica za službena putovanja bude 60 KM, a ne kao što je sada slučaj 25 KM, a tako niska dnevnica dovela je do toga da državni službenici uopšte neće da putuju, jer im se ne isplati, i više zarade ako ostanu na poslu, s obzirom na to da na poslu imaju topli obrok i prevoz.

“Nećemo pristati na 600 KM. Imamo stav tri sindikata na nivou BiH, gdje su i policajci i ostali, i svi smo se usaglasili da osnovica treba da bude 630 KM”, rekao je Mirković.

Iako je osnovica za obračun plate predložena na iznos od 600 KM, na samoj sjednici moguće su korekcije, mada je to malo vjerovatno, s obzirom na to da u budžetu nema dovoljno novca.

Zanimljivo je da je budžet na sjednici Fiskalnog savjeta BiH prihvaćen na iznos od 1.315.400.000 KM, što je za više od 240 miliona KM više nego što je budžet institucija BiH za 2022. godinu.

Ranije, Republika Srpska nije prihvatala povećanje budžeta institucija BiH, međutim, ovaj put na to je pristala. Najveći dio novca, odnosno od 240 miliona KM koliko će biti veći budžet, otići će na plate radnicima.

Zoran Tegeltija, ministar finansija i trezora BiH, još ranije je rekao da je nakon usvajanja globalnog fiskalnog okvira omogućeno da se budžet završi, te da se Savjet ministara BiH o tom dokumentu izjašnjava već na narednoj sjednici, koja će biti održana sutra.

Prema saopštenju koje je dostavljeno iz Fiskalnog savjeta BiH nakon sjednice održane u ponedjeljak, pored toga što je budžet povećan za 240 miliona KM, može se zaključiti da će povećanje od indirektnih poreza biti 155 miliona KM.

Ako bi Savjet ministara BiH na današnjoj sjednici usvojio budžet za narednu godinu, procedura nalaže da se on onda uputi u Predsjedništvo BiH, koje je formalni predlagač budžeta Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

U Predsjedništvu BiH dovoljna je većina za predlaganje budžeta Parlamentarnoj skupštini BiH, tako da nije moguće da Željko Komšić, hrvatski član Predsjedništva BiH, s obzirom na to da nije dio vlasti na nivou BiH, blokira usvajanje ovog dokumenta.

Politika

DARKO BANJAC: Neki ambasadori ne razumiju da su ovdje gosti

– Ono što smo konstatovali jeste jako bezobrazno ponašanje nekih ambasadora iz nekih ambasada koji ne razumiju da su ovdje gosti i da ne mogu voditi politiku u okviru BiH odnosno RS – izjavio je danas u Banjaluci Darko Banjac iz NPS-a, nakon sastanka vladajuće koalicije u Republici Srpskoj.

– Srpska ima svoj put, ali su pokazali da ne poznaju svoje vlastite zakone, dodao je Banjac.

On je pojasnio da se u Srpskoj ne radi ništa, što se ne radi i u njihovim zemljama.

– Očigledno to njih ne zadovoljava, dodaje.

Na sastanku je konstatovana i fiskalna stabilnost Srpske, pojasnio je Banjac.

Sastanku su, pored Banjca, prisustvovali predsjednik i potpredsjednik SNSD-a Milorad Dodik i Željka Cvijanović, predsjednici Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić, Socijalističke partije Petar Đokić, NDP-a Bojan Šapurić i zamjenik predsjednika Demosa Spomenka Stevanović.

Nastavi čitati

Politika

DODIK I VEĆINA DOGOVORILI: Štitimo imovinu i interese Srpske

Reagovaćemo adekvatno na bilo kakve mjere protiv Republike Srpske, izjavio je predsjednik Srpske Milorad Dodik nakon sastanka vladajuće koalcijie u Banjaluci.

Dodik je naglasio da je pitanje imovine Srpske regulisano Ustavom i da se o tome ne može razgovarati.

– Ne želimo da rješavamo iznova pitanja koje su riješena Dejtonskim mirovnim sporazumom – poručio je Dodik.

Saglasni su, rekao je Dodik, da se o imovini ne može razgovarati.

– Naše je pitanje kako vratiti ono što je oduzeto Srpskoj – rekao je Dodik.

Kada je riječ o Nacrtu izmjena i dopuna Krivičnog zakonika Dodik je pozvao sve zainteresovane da učestvuju u javnoj raspravi.

– Treba iskoristiti 60 dana javne rasprave kako bi se pokazalo da je Srpska demokratsko društvo – dodao je Dodik.

On je ponovio da je Srska ekonomski stabilna.

Naglasio je da vladajuća koalicija redovno održava sastanke i razmatra važna politička pitanja.

Lider NPS-a Darko Banjac rekao da su razlog sastanka vladajuće koalicije aktivnosti koje su pokrenule Vlada i Narodna skupština Srpske.

Lider Socijalističke partije Petar Đokić istakao je da ima zemalja koje ne razumiju i ne žele da podržavaju našu politiku, „ali mi prosto moramo da radimo u okviru politike za koju se opredijelio naš narod na izborima i za šta nam je dao podršku”.

Zamjenik predsjednika DEMOS-a Spomenka Stevanović istakla je nakon sastanka predstavnika vladajuće koalicije u Banjaluci da je razgovarano o novim projektima u Republici Srpskoj, zapošljavanju, rastu plata i penzija.

Stevanovićeva je istakla da je na sastanku analizirano stanje u Republici Srpskoj i BiH u odnosu na globalnu političko-ekonomsku krizu, ali i još jednom ponovljen stav predstavnika Srpske kada je riječ o imovini.

-Za nas je to tema koja nije upitna, a regulisana je Dejtonskim sporazumom kao imovina Republike Sprske, iako imamo pokušaje iz
FBiH i dijela međunarodne zajednice da se uruši ustavno-pravni poredak na štetu Republike Srpske – zaključila je Stevanović.

Ona je ukazala na to da vršiti vlast u komplikovanim vremenima nije lako i da je najlakše je kritikovati.

-Opozicija je uvijek dobra za vlast kada je konstruktivna i kada daje dobre ideje. U ovoj situaciji mnogo je lakše pričati i nikada ne napraviti grešku. Bitno je da ova koalicija ostaje opredijeljena za jačanje institucija Republike Srpske i bolji život njenih građana – rekla je Stevanovićeva.

Nastavi čitati

Politika

Protesti ispred OHR -a uz poruku “Schmidt go away, OHR stay”

U organizaciji neformalne grupe građana “Restart” i Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99” ispred Kancelarije visokog predstavnika (OHR) u Sarajevu počeli su protesti protiv „sve izvjesnijih novih nametanja odluka od strane Kristijana Šmita koje znače nove izmjene izbornog zakona i Ustava FBiH“.

Organizatori traže “zaustavljanje daljnje razgradnje države, odnosno cementiranje etno-feudalnog koncepta uređenja bh. društva u tri etnička tora” i kažu da je to „svojevrsno rano upozorenje na ono što bi se moglo dešavati u budućnosti kada su u pitanju odluke Kristijana Šmita i moguće usložnjavanje situacije u BiH“.

Nezvanično, piše Kliks, u Sarajevo pristiže više autobusa iz drugih gradova u BiH.

Okupljeni građani drže transparent ” Schmidt go away, OHR stay “.

Kristijan Šmit poručio da su mirne demonstracije osnovno pravo u demokratiji i od ključnog su značaja za pluralističko društvo.

-Ja to poštujem. Otvoren sam za objektivnu razmenu mišljenja na teme od zajedničkog interesa – napisao je Šmit na „Tviteru“.

Nastavi čitati

Aktuleno