Connect with us

Banjaluka

MJEŠTANI MOTIKA NEZADOVOLJNI Kilometar puta obnavljaju duže od šest mjeseci

Rekonstrukcija dijela ulice Kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića u naselju Motike u dužini od kilometar, koja je započeta u septembru prošle godine, još nije završena iako je rok za završetak radova u ponedeljak, 6. marta. Mještani kažu da je odavno jasno da će rok biti probijen i pitaju se kako je moguće da se kilometar puta radi duže od šest mjeseci.

Nakon protesta zbog najave da će i obnova mostića u Motikama trajati tri mjeseca, mještani kažu da je ovo još jedan razlog za nezadovoljstvo.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Motike Dragan Ciganović rekao je za “Glas Srpske” da je očigledno da će svi rokovi biti probijeni.

– Na terenu nema nijednog radnika ni mašine. Rok je već probijen, nemaju čarobni štapić da to završe do ponedjeljka – rekao je Ciganović.

Kako tvrdi, ovo nisu jedini problemi koji muče stanovnike MZ Motike.

– Najveći problem u naselju su putevi. Šest godina hodamo po blatu i prašini. Problem je što firme koje to rade uzmu poslove na više mjesta i ne mogu stići, a nas u prigradskim naseljima ostave da čekamo – kazao je Ciganović.

Prema njegovim riječima, Motike su na samo sedam kilometara od centra grada, ali su svjetlosnim godinama daleko od tretmana koji zaslužuju.

– Doktor je tu samo dva puta sedmično. Autobus ide radnim danima na svaki sat, a vikendom na dva. Realno bi bilo da ide na pola sata – istakao je Ciganović.

Iz Gradske uprave stanovnike Motika pozivaju na strpljenje. Gradski menadžer Bojan Kresojević rekao je za “Glas Srpske” da će narednih dana izaći na teren i razgovarati sa mještanima te da će zajedno donijeti odluku o nastavku radova.

– Istina je da je na samom početku definisan rok za sanaciju ulice do 6. marta 2023. godine. Nije bilo u planu da se ide u zamjenu mosta, ali s obzirom na to da ćemo imati lijepu saobraćajnicu nakon što se izvrši rekonstrukcija, smatramo da je važno da dobijemo most širine 10 metara umjesto postojeća tri – rekao je Kresojević.

Prema njegovim riječima, traži se najbolje rješenje za mještane, a biće im predočeno nekoliko prijedloga.

– Zajednički ćemo donijeti odluku na koji način ćemo ovo najbezbolnije riješiti. To su, između ostalog, razlozi zašto 6. mart nije realan rok, jer imamo veće planove, a mještani Motika zaslužuju da imaju modernu infrastrukturu – rekao je Kresojević.

Ulaganja

Prema riječima Bojana Kresojevića, za ovu MZ grad je izdvojio oko tri miliona maraka, što je najveće ulaganje do sada.

– Stanovnici zaslužuju da dobiju funkcionalan most. Do sada su vozila preko mosta mogla da prolaze samo u jednom smjeru – rekao je Kresojević.

Banjaluka

ODLIČNI REZULTATI Ni kiša nije umanjila zaradu “Akvane”

Ovogodišnja sezona u vodenom parku “Aquana” u Banjaluci bila je uspješna, iako je počela sa zakašnjenjem od 18 dana, a trajala je sve do 29. avgusta, jer su vremenske prilike uticale i na početak, ali i na kraj sezone, kazao je za “Nezavisne novine” Svetislav Lazić, direktor ovog preduzeća.

U ovoj godini, kako ističe, imali su 63.522 ulaska kupača, od kojih je sa dnevnom ulaznicom bilo 29.199, a sa sezonskom 34.323.

“Počeli smo 18. juna, iako praktikujemo da svake godine sezona počne početkom juna. Kašnjenje od 18 dana je znatno uticalo i na broj posjeta, ali i na prihode. Statistički gledano, unazad nekoliko sezona, jun nam je uvijek bio najprofitabilniji i najposjećeniji mjesec”, kaže Lazić i napominje da su i pored kašnjenja sezone zadovoljni i posjetom, ali i prihodima.

“U odnosu na prethodne sezone znatno je bilo manje radnih dana, računajući posjete, imali smo 45 radnih dana, ali je pravih sunčanih radnih dana bilo 36 u ovoj sezoni. Čak i na taj broj radnih dana, kada ih uporedimo sa prethodnom godinom, koja je imala 67 radnih dana, mi smo ostvarili veći prihod i promet ove godine u odnosu na prethodnu”, kazao je Lazić.

Napominje da su bila organizovana i razna dešavanja, kao što su “Igre bez granica”, u kojima je učešće uzelo više od 500 posjetilaca svih uzrasta.

“Imali smo i humanitarni turnir u odbojci na pijesku, a sezonska prodaja ulaznica je bila rekordna ove godine, što je za nas jako značajan podatak. Tako da mogu reći da je sezona bila finansijski zadovoljavajuća. Mogla je biti i bolja da je bilo više sunčanih dana, ali to je nešto na šta mi stvarno ne možemo uticati”, rekao je Lazić.

Naglasio je da su reakcije i komentari na ponudu ove godine bili izuzetno pozitivni i ljudi su bili zadovoljni urednošću i higijenom na “Aquani”.

“Imali smo dana kada je bilo i više od 2.000 posjetilaca”, ističe prvi čovjek “Aquane”.

Što se tiče samog vodenog parka “Akvana”, dodao je da, dok još ima lijepog vremena, i dalje su u toku organizacije dječjih rođendana, koje obavljaju u saradnji sa Školom sporta “Kasper”.

“Što se tiče planova za sljedeću sezonu, čekamo da vidimo kakav će biti finansijski momenat, a planirali smo malu rekonstrukciju, dopunu sadržaja i još neke vodene atrakcije, ali sve zavisi od finansijskih mogućnosti”, kaže Lazić i dodaje da je to sve još u fazi razmišljanja.

Navodi da, što se tiče same finansijske situacije preduzeća, čeka se dokapitalizacija.

“Grad i gradska Skupština dali su saglasnost, usvojili su elaborat o dokapitalizaciji preduzeća i u toku ovog mjeseca nadam se da će biti završeno i kreditno zaduženje grada i dokapitalizacija preduzeća. Tim novcem ćemo riješiti veliki dio dugogodišnjih dugovanja i obaveza koja imamo prema dobavljačima”, kazao je Lazić i napomenuo da očekuje da će naredni period biti period stabilizacije preduzeća.

Nastavi čitati

Banjaluka

BORAC DOBIO NOVOG DIREKTORA

Na Gradskom stadionu u Banjaluci danas je održana prva sjednica novog Upravnog odbora, na kojoj su imenovani direktor i sportski direktor kluba, ali i direktor marketinga i prodaje.

Za novog direktora kluba izabran je Aleksandar Mićić, koji je do sada obavljao funkciju koordinatora omladinske škole, poziciju sportskog direktora vršiće Oliver Јandrić, a funkciju direktora marketinga i prodaje ubuduće će obavljati Dejan Ćato, koji je iste poslove obavljao u Banjalučkoj pivari, prenosi RTRS.

Njegov zamjenik biće Mirko Vujinović, diplomirani ekonomista.

Podsjećamo, Borac je u ponedjeljak na sjednici Skupštine dobio novo rukovodstvo, na čelu sa predsjednikom Upravnog odbora Milanom Tegeltijom.

Nastavi čitati

Banjaluka

STANIVUKOVIĆ: Banjaluka u aprilu u epicentru svjetske javnosti

Međunarodna biciklistička trka “Beograd – Banjaluka” biće održana u periodu od 19. do 22. aprila, najavljeno je na današnjoj prezentaciji trke, kojoj je prisustvovao i gradonačelnik Banjaluke, Draško Stanivuković.

Biciklistički karavan će 17. godinu zaredom preći granicu između Srbije i Republike Srpske bez zaustavljanja.

Trka i ove godine ima četiri etape, start je u Beogradu 19. aprila, cilj u Banjaluci 22. aprila.

– Ova je trka više od trke. I ovo je događaj više od sportskog događaja. Ovo je događaj koji povezuje naš narod u Srbiji i u Republici Srpskoj, koji dodatno afirmiše sport, turizam, koji sa više aspekata znači našem gradu. Hvala organizatorima, partnerima i sponzorima što ova priča traje 17 godina kazao je Stanivuković.

Ono što je posebno zanimljivo je da će 22. aprila u Banjaluci biti završna etapa biciklističke trke i polufinalne borbe na ATP turniru Srpska open.

Završni kilometri trke “Beorad – Banjaluka” voziće se u ulici Kralja Petra I Karađeođevića uz koju se nalazi i park “Mladen Stojanović” gdje će biti igrani mečevi teniskog turnira. Biće to veliki organizacioni izazov.

– Gotovo pred polufinale i finale teniskog spektakla u našem gradu imamo i ovu trku. Grad je za to, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske preispituje bezbjednosni aspekt, ali želimo da to sve bude u redu jer znam koliko je to važno. Idemo ka tome da tih dana u našem gradu dočekamo stotine biciklista iz preko 30 zemalja, ali i najbolje svjetske tenisere i da Banjaluka bude u epicentru svjetske javnosti, poručio je Stanivuković i napomenuo da “će Banjaluka od 17. do 24. aprila biti grad koji će najviše biti u svim svjetskim medijima i to je ono na šta treba da budemo ponosni”.

Organizatori biciklističke trke “Beograd – Banjaluka” ističu da je sve spremno za ovu trku. Takmičari će u prvoj etapi preći preko graničnog prelaza između Srbije i Republike Srpske bez zaustavljanja. Prva etapa trke se vozi od Beograda do Bijeljine 19. aprila, druga od Bijeljine do Vlasenice dan kasnije, treća iz Doboja do Prijedora 21. aprila, a četvrta od Novog Grada preko Kostajnice, Kozarske Dubice i Gradiške do Banjaluke 22. aprila.

Nastavi čitati

Aktuleno