Connect with us

Banjaluka

MJEŠTANI MOTIKA NEZADOVOLJNI Kilometar puta obnavljaju duže od šest mjeseci

Rekonstrukcija dijela ulice Kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića u naselju Motike u dužini od kilometar, koja je započeta u septembru prošle godine, još nije završena iako je rok za završetak radova u ponedeljak, 6. marta. Mještani kažu da je odavno jasno da će rok biti probijen i pitaju se kako je moguće da se kilometar puta radi duže od šest mjeseci.

Nakon protesta zbog najave da će i obnova mostića u Motikama trajati tri mjeseca, mještani kažu da je ovo još jedan razlog za nezadovoljstvo.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Motike Dragan Ciganović rekao je za “Glas Srpske” da je očigledno da će svi rokovi biti probijeni.

– Na terenu nema nijednog radnika ni mašine. Rok je već probijen, nemaju čarobni štapić da to završe do ponedjeljka – rekao je Ciganović.

Kako tvrdi, ovo nisu jedini problemi koji muče stanovnike MZ Motike.

– Najveći problem u naselju su putevi. Šest godina hodamo po blatu i prašini. Problem je što firme koje to rade uzmu poslove na više mjesta i ne mogu stići, a nas u prigradskim naseljima ostave da čekamo – kazao je Ciganović.

Prema njegovim riječima, Motike su na samo sedam kilometara od centra grada, ali su svjetlosnim godinama daleko od tretmana koji zaslužuju.

– Doktor je tu samo dva puta sedmično. Autobus ide radnim danima na svaki sat, a vikendom na dva. Realno bi bilo da ide na pola sata – istakao je Ciganović.

Iz Gradske uprave stanovnike Motika pozivaju na strpljenje. Gradski menadžer Bojan Kresojević rekao je za “Glas Srpske” da će narednih dana izaći na teren i razgovarati sa mještanima te da će zajedno donijeti odluku o nastavku radova.

– Istina je da je na samom početku definisan rok za sanaciju ulice do 6. marta 2023. godine. Nije bilo u planu da se ide u zamjenu mosta, ali s obzirom na to da ćemo imati lijepu saobraćajnicu nakon što se izvrši rekonstrukcija, smatramo da je važno da dobijemo most širine 10 metara umjesto postojeća tri – rekao je Kresojević.

Prema njegovim riječima, traži se najbolje rješenje za mještane, a biće im predočeno nekoliko prijedloga.

– Zajednički ćemo donijeti odluku na koji način ćemo ovo najbezbolnije riješiti. To su, između ostalog, razlozi zašto 6. mart nije realan rok, jer imamo veće planove, a mještani Motika zaslužuju da imaju modernu infrastrukturu – rekao je Kresojević.

Ulaganja

Prema riječima Bojana Kresojevića, za ovu MZ grad je izdvojio oko tri miliona maraka, što je najveće ulaganje do sada.

– Stanovnici zaslužuju da dobiju funkcionalan most. Do sada su vozila preko mosta mogla da prolaze samo u jednom smjeru – rekao je Kresojević.

Banjaluka

USKORO LED DISPLEJI Banjaluka dobila moderna autobuska stajališta

Autobuska stajališta koja su prethodno stajala na ovim lokacijama, nakon dodatnih popravki i adaptacije, biće postavljena u prigradska i seoska područja

Banjaluka je dobila 36 modernih autobuskih stajališta, koja sa sobom donose komfor, udobnost i mnogo povlastica za sve putnike.

Posjeduju punjače za mobilne telefone, solarne panele, a postavljaju se uskoro i led displeji na kojima će se nalaziti redovi vožnje, mape grada, kao i aplikacija koja će pružati korisne informacije o trenutnoj lokaciji autobusa u gradu.

Autobuska stajališta koja su prethodno stajala na ovim atraktivnim lokacijama, nakon dodatnih popravki i adaptacije, biće postavljena u prigradska i seoska područja.

– Vodimo računa o svakom dijelu našeg grada, a uskoro nas očekuje i izrada studije javnog gradskog prevoza kako bismo dodatno poboljšali usluge prevoza u Banjaluci – poručio je gradonačelnik Draško Stanivuković.

Nastavi čitati

Banjaluka

Gradonačelnik najavio – BANJALUKA dobija četiri nova mosta

Banjaluka će uskoro biti bogatija za četiri nova mosta od čega dva preko rijeke Vrbas u Česmi i Docu. Pored ova dva velika poduhvata gradimo mostove i u naseljima Motike i Derviši – najavio je Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke.

On je dodao i to kako je naš nobelovac, Ivo Andrić davno rekao da od svega što čovjek u životnom nagonu podiže i gradi, ništa nije u mojim očima bolje i vrednije od mostova.

 

Facebook

 

Nastavi čitati

Banjaluka

Banjalučki PENZIONERI traže od GRADA 50 maraka jednokratno!

Banjalučki penzioneri poslali dopis Gradu

Tragom priče o povećanju cijena komunalnih usluga, uputili smo se u Udruženje penzionera grada Banjaluka. S razlogom, jer su upravo penzioneri najurednije platiše s jedne strane, a najviše pogođeni posljednjim poskupljenjem, s druge strane. I upravo su se penzioneri Gradu obratili za pomoć, jer teško će, kažu, sa ovim novim povećanjem cijena sastaviti kraj s krajem.

– Pa evo tražili smo za penzionere sa najnižim primanjima, da im jednom godišnje iz Budžeta grada damo po 50 konvertibilnih maraka. To je oko 93 000 KM iz Budžeta. Na godišnjem nivou. Znači jednom. S druge strane, iz Udruženja penzionera, od naših članarina, dali bi i mi penzionerima sa najnižim penzijama, po 50 maraka. Znači ti bi ljudi dobili po 100 KM. Ali bi sa ovim povećanjem opet bili u određenom minusu – kaže Zoran Uletilović, predsjednik Udruženja penzionera grada Banjaluka.

Da pojednostavimo, penzioneri su početkom ove godine, nakon gotovo 12 mjeseci peripetija i nadmudrivanja dobili jednokratno svojih 100 KM. Svi, bez obzira na status. A onda su im banjalučka komunalna preduzeća uz saglasnost gradskih odbornika uzeli tridesetak maraka mjesečno odnosno blizu 400 maraka na godišnjem nivou. Jasno je ko dan ko je u cijeloj priči izvisio. I kako. Stoga su se ponovo obratili za pomoć Gradu i Skupštini grada.

-Da, tako je. Poslali smo danas dopis, na Kabinet gradonačelnika i predsjednika Skupštine grada. Isti dopis – napominje Uletilović

Matematika je neumoljiva, a život se već odavno pretvorio u jednačinu sa više nepoznatih, tako da je potpuno jasno ko je ponovo izvukao deblji kraj. Banjalučki penzioneri. Njima samo ostaje nada da će ovo neko vidjeti i razumjeti, te bar malo ublažiti posljedice još jednog udara na već ionako praznu penzionersku kasu.

Izvor: SRPSKA INFO

Nastavi čitati

Aktuleno