Connect with us

Politika

MLADIĆ ĆE SUTRA OBILJEŽITI 80. ROĐENDAN: „Srećni smo što je živ i što se malo oporavio“

General Ratko Mladić, koji sutra proslavlja 80. rođendan, zdravstveno se malo oporavio, rekao je njegov sin Darko Mladić.

On kaže da je generalu ovog vikenda u posjeti u Haškom tribunalu supruga Bosiljka.

Svi smo srećni da je živ i da se ipak koliko-toliko oporavio da možemo da zajedno sedimo i pričamo. Nije se skroz oporavio, nema još snage da se kreće slobodno, nego sa štapom malo može da pređe, ali ipak je bolje nego jesenas, kada je bukvalno bio na ivici – rekao je Darko Mladić, koji je prije dvije nedjelje sa kćerkom posjetio oca.
On je dodao da mnogo ljudi čestita rođendan generalu Mladiću preko njega ili supruge Bosiljke, te da mu šalju pisma, čestitke i usmeno i pismeno.

– Vidim da je narod još uvek uz njega svim srcem – rekao je Darko.

Što se tiče medicinskog tretmana, Darko Mladić je podsjetio da, od kada su ga prošle jeseni posjetili srpski ljekari, nisu dolazili novi, ali da je to u planu.

– Par lekara je bilo jesenas. Tako da u zavisnosti od toga kako će dalje situacija da se razvija, videćemo koje lekare ćemo da šaljemo. Uglavnom ići će još – rekao je Darko Mladić.

Ratko Mladić rođen je 12. marta 1943. godine u selu Božinovići u opštini Kalinovik, tada u Kraljevini Jugoslaviji, a danas u Republici Srpskoj.

Aprila 1992. godine Mladić je vanredno unaprijeđen u čin general-potpukovnika, a već narednog dana postavljen je za načelnika štaba i ujedno zamjenika komandanta u Komandi Druge vojne oblasti JNA u Sarajevu. Na tu dužnost stupio je 10. maja 1992. godine.

Mladić je 12. maja 1992. godine, odlukom Narodne skupštine Srpske Republike u Banjaluci, a na prijedlog Radovana Karadžića, postavljen za komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske i na tom položaju je ostao do 1996. godine, a redovno je unaprijeđen u čin general-pukovnika 24. juna 1994.

Mladić je 1995. godine pred Haškim tribunalom optužen za ratne zločine.

Novembra 1996. godine, ukazom tadašnjeg predsjednika Republike Srpske Biljane Plavšić, Mladić je smijenjen sa mjesta komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, a zvanično vojna karijera mu se završava polovinom 1997.

Penzionisan je 7. marta 2002. godine, kada ukazom predsjednika Republike Srpske „prestaje profesionalna vojna služba general-pukovnika Ratka Mladića“.

Međutim, general Mladić je imao status aktivnog vojnog lica i u SR Jugoslaviji sve dok ukazom tadašnjeg predsjednika SR Jugoslavije Vojislava Koštunice nije penzionisan 28. februara 2001. godine.

Haški tribunal podigao je 1995. godine optužnicu protiv generala Mladića, koji je uhapšen 26. maja 2011. godine u selu Lazarevo kod Zrenjanina, a pet dana kasnije je izručen Haškom tribunalu.

Suđenje je počelo 16. maja 2012. godine i trajalo je ukupno 530 dana, tokom kojih su saslušana 592 svjedoka.

Tribunal ga je 2017. godine proglasio krivim za zločine u Srebrenici 1995. godine i druge ratne zločine u periodu od 1992. do 1995. godine u BiH te izrekao kaznu doživotnog zatvora, koja je potvrđena u drugostepenom postupku u junu 2021. godine.

Prije nego što se 2011. godine našao u pritvoru u Ševeningenu, Ratko Mladić je, po nalazima ljekara, preživeo tri moždana udara. U pritvoru je podvrgnut brojnim terapijama i nekoliko puta je operisan.

Večernje

Politika

DARKO BANJAC: Neki ambasadori ne razumiju da su ovdje gosti

– Ono što smo konstatovali jeste jako bezobrazno ponašanje nekih ambasadora iz nekih ambasada koji ne razumiju da su ovdje gosti i da ne mogu voditi politiku u okviru BiH odnosno RS – izjavio je danas u Banjaluci Darko Banjac iz NPS-a, nakon sastanka vladajuće koalicije u Republici Srpskoj.

– Srpska ima svoj put, ali su pokazali da ne poznaju svoje vlastite zakone, dodao je Banjac.

On je pojasnio da se u Srpskoj ne radi ništa, što se ne radi i u njihovim zemljama.

– Očigledno to njih ne zadovoljava, dodaje.

Na sastanku je konstatovana i fiskalna stabilnost Srpske, pojasnio je Banjac.

Sastanku su, pored Banjca, prisustvovali predsjednik i potpredsjednik SNSD-a Milorad Dodik i Željka Cvijanović, predsjednici Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić, Socijalističke partije Petar Đokić, NDP-a Bojan Šapurić i zamjenik predsjednika Demosa Spomenka Stevanović.

Nastavi čitati

Politika

DODIK I VEĆINA DOGOVORILI: Štitimo imovinu i interese Srpske

Reagovaćemo adekvatno na bilo kakve mjere protiv Republike Srpske, izjavio je predsjednik Srpske Milorad Dodik nakon sastanka vladajuće koalcijie u Banjaluci.

Dodik je naglasio da je pitanje imovine Srpske regulisano Ustavom i da se o tome ne može razgovarati.

– Ne želimo da rješavamo iznova pitanja koje su riješena Dejtonskim mirovnim sporazumom – poručio je Dodik.

Saglasni su, rekao je Dodik, da se o imovini ne može razgovarati.

– Naše je pitanje kako vratiti ono što je oduzeto Srpskoj – rekao je Dodik.

Kada je riječ o Nacrtu izmjena i dopuna Krivičnog zakonika Dodik je pozvao sve zainteresovane da učestvuju u javnoj raspravi.

– Treba iskoristiti 60 dana javne rasprave kako bi se pokazalo da je Srpska demokratsko društvo – dodao je Dodik.

On je ponovio da je Srska ekonomski stabilna.

Naglasio je da vladajuća koalicija redovno održava sastanke i razmatra važna politička pitanja.

Lider NPS-a Darko Banjac rekao da su razlog sastanka vladajuće koalicije aktivnosti koje su pokrenule Vlada i Narodna skupština Srpske.

Lider Socijalističke partije Petar Đokić istakao je da ima zemalja koje ne razumiju i ne žele da podržavaju našu politiku, „ali mi prosto moramo da radimo u okviru politike za koju se opredijelio naš narod na izborima i za šta nam je dao podršku”.

Zamjenik predsjednika DEMOS-a Spomenka Stevanović istakla je nakon sastanka predstavnika vladajuće koalicije u Banjaluci da je razgovarano o novim projektima u Republici Srpskoj, zapošljavanju, rastu plata i penzija.

Stevanovićeva je istakla da je na sastanku analizirano stanje u Republici Srpskoj i BiH u odnosu na globalnu političko-ekonomsku krizu, ali i još jednom ponovljen stav predstavnika Srpske kada je riječ o imovini.

-Za nas je to tema koja nije upitna, a regulisana je Dejtonskim sporazumom kao imovina Republike Sprske, iako imamo pokušaje iz
FBiH i dijela međunarodne zajednice da se uruši ustavno-pravni poredak na štetu Republike Srpske – zaključila je Stevanović.

Ona je ukazala na to da vršiti vlast u komplikovanim vremenima nije lako i da je najlakše je kritikovati.

-Opozicija je uvijek dobra za vlast kada je konstruktivna i kada daje dobre ideje. U ovoj situaciji mnogo je lakše pričati i nikada ne napraviti grešku. Bitno je da ova koalicija ostaje opredijeljena za jačanje institucija Republike Srpske i bolji život njenih građana – rekla je Stevanovićeva.

Nastavi čitati

Politika

Protesti ispred OHR -a uz poruku “Schmidt go away, OHR stay”

U organizaciji neformalne grupe građana “Restart” i Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99” ispred Kancelarije visokog predstavnika (OHR) u Sarajevu počeli su protesti protiv „sve izvjesnijih novih nametanja odluka od strane Kristijana Šmita koje znače nove izmjene izbornog zakona i Ustava FBiH“.

Organizatori traže “zaustavljanje daljnje razgradnje države, odnosno cementiranje etno-feudalnog koncepta uređenja bh. društva u tri etnička tora” i kažu da je to „svojevrsno rano upozorenje na ono što bi se moglo dešavati u budućnosti kada su u pitanju odluke Kristijana Šmita i moguće usložnjavanje situacije u BiH“.

Nezvanično, piše Kliks, u Sarajevo pristiže više autobusa iz drugih gradova u BiH.

Okupljeni građani drže transparent ” Schmidt go away, OHR stay “.

Kristijan Šmit poručio da su mirne demonstracije osnovno pravo u demokratiji i od ključnog su značaja za pluralističko društvo.

-Ja to poštujem. Otvoren sam za objektivnu razmenu mišljenja na teme od zajedničkog interesa – napisao je Šmit na „Tviteru“.

Nastavi čitati

Aktuleno