Connect with us

Svijet

MOGU LI STRAVIČNI ZEMLJOTRESI U Turskoj srušiti Erdogana?

Hoće li će razorni zemljotresi, koji su prije mesec dana pogodili Tursku i Siriju i odnijeli više od 51.000 života i paralisali milione ljudi, uticati da se aktuelnom predsjedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu zaljulja i fotelja znaće se 14. maja?

Erdogan je potvrdio da će se predsjednički i parlamentarni izbori održati prema planu, dok je opozicija izabrala svog kandidata Kemala Kiličdaroglua (74), koji će pokušati da spriječi Erdogana da uđe u treću deceniju vladavine ovom zemljom.

Sa približavanjem izbora rastu i spekulacije hoće li Erdogan uspjeti da pridobije povjerenje glasača koji su tek počeli da vidaju rane poslije stravične tragedije. Aktuelni šef turske države ranije je priznao da je inicijalni odgovor nadležnih na zemoljtrese imao nedostatke, ali je, s druge strane, obećao narodu da će za manje od godinu dana izgraditi 488.000 domova.

– Naš cilj je da u naredna dva mjeseca započnemo izgradnju 244.000 domova i 75.000 seoskih kuća. U roku od dva mejseca biće postavljeno 100.000 kontejnara za 500.000 žrtava zemljotresa kako bi živjeli u boljim uslovima – rekao je turski predsjednik dodavši da je izgradnja 22.000 objekata već počela.

Šteta koju su stravični potresi nanijeli Turskoj, prema Svjetskoj banci, procijenjena je na 34 milijarde dolara, odnosno, četiri odsto godišnje ekonomske proizvodnje ove zemlje, prenio je CNN. Ovaj nezapamćeni ekonomski udar takođe bi mogao imati uticaj na izborni rezultat, ocjenjuju strani mediji.

Osim toga, većina građana u pogođenim provincijama važi za sirmašni dio populacije. Oni su glasali za Erdoganovu partiju na prethodnim izborima 2018. godine. Otvara se pitanje hoće li građani promijeniti mišljenje poslije opsežnih kritika na račun vlasti i građevinara koji su pravili zgrade oglušujući se o propise.

– Naši podaci pokazuju da glasači koji sastavljaju kraj sa krajem će vjerovatno glasati za vladajuću AK partiju. Međutim, kada ekonomski udar gurne ljude još više u siromaštvo, vjerovatnoća da će promijeniti mišljenje se povećava – navode istraživanja koja su sproveli akademci dva turska univerziteta.

Novosti

Svijet

SKORO 40 MIGRANATA IZGORILO U MEKSIKU!

Najmanje 39 migranata nastradalo je u požaru koji je izbio u objektu za migrante u gradu Sijudad Huarez na sjeveru Meksika, saopštio je danas Nacionalni institut za migracije (INM).

U saopštenju, INM navodi da je sinoć u objektu bilo 68 odraslih muškaraca iz Centralne i Južne Amerike i da je njih 29 povrijeđeno i prebačeno u četiri lokalne bolnice.

Uzrok požara i identitet žrtava nije poznat, prenosi CNN.

Prema navodima očevidaca, požar čiji se uzrok istražuje, je ugašen. Očevici dodaju i da je veliki broj migranata u objektu bilo iz Venecuele.

Nastavi čitati

Svijet

BIZARNA ZABRANA U ŠVAJCARSKOJ! Bez krsta i raspeća na televiziji

Švajcarska javna radio-televizija “SRF”, po ugledu na mnoge druge evropske medijske kuće, zabranila je voditeljici nošenje lančića sa raspećem za vrijeme emisije.

– Vidljivi vjerski znak kod voditelja informativnih emisija `SRF` nije predviđen – objavila je televizija.

“SRF” se poziva na svoje “publicističke smjernice”, u kojima piše:

“Informativne emisije su sadržajne i analitične. Saradnici `SRF-a` su `odmaknuti` od svih ideologija i interesnih grupa”.

Kritičari ovakvog stava napominju da televizija “SRF” nije objasnila povezivanje krsta sa ideologijama i interesnim gupama.

Zbog nošenja “ukrasnog predmeta”, čak i ako je vjerski simbol, ne može se optuživati voditeljica da ne poštuje “odmicanje od ideologije” – tvrde kritičari izbacivanja religijskih znakova.

Katolička agencija u Švajcarskoj zatražila je odgovor od televizije “SRF”: Kome smeta krst – simbol koji je dio švajcarskog državnog grba?

SRNA

Nastavi čitati

Svijet

TRAMP AMERIKANCIMA – MOLITE SE!!!

Bivši predsjednik SAD Donald Tramp pozvao je Amerikance “da se pomole” nakon odluke Rusije da razmjesti taktičko nuklearno naoružanje u Bjelorusiji.

On nije pomenuo činjenicu da SAD razmještaju svoje nuklearno oružje u Evropi.

– Idemo!!! Kao što sam predvidio, sada se igramo `velikim stvarima`. Sada se sa velikom važnošću koristi riječ koja počinje sa `N`. Mi smo prouzrokovali ovu situaciju. To se dešava kada imate nekompetentne ljude koji predvode vašu vlast. Sve što vam mogu sada reći je: `molite se`”, naveo je Tramp u objavi na svojoj društvenoj platformi “Trut soušal” (Truth Social).

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je u subotu, 25. marta, da su se Minsk i Moskva saglasili da razmjeste rusko nuklearno oružje u Bjelorusiji, što ne predstavlja kršenje obaveza Rusije kada se radi o neširenju nuklearnog naoružanja.

Prema njegovim riječima, Rusija ne prebacuje svoje nuklearno oružje Bjelorusiji, već radi ono što SAD rade decenijama – stacionira svoje taktičko nuklearno oružje na teritoriju svojih saveznika i obučava vojsku da rukuje oružjem.

Bjelorusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je ranije danas da razmještanje nuklearnih bojevih glava na teritoriju Bjelorusije bez davanja kontrole Minsku nad njima nije suprotno odredbama Sporazumu o neširenju nuklearnog oružja.

Osim toga, Ministarstvo je naglasilo da razmještanje taktičkog nuklearnog oružja na teritoriju druge zemlje nije novina u vojnoj saradnji nenuklearnih i nuklearnih sila, napomenuvši da NATO već dugo praktikuje zajedničke nuklearne misije.

Nastavi čitati

Aktuleno