Connect with us

Društvo

“MOJE DIJETE SU UBILI!” Neutješna majka OPTUŽUJE LJEKARE ZA SMRT kćerke Nermine (VIDEO, FOTO)

Nesavjesno liječenje nije novost, ali nažalost postaje sve češće ili barem transparentnije. Porodice preminulih pacijenata ogorčene su sporim radom pravosudnih institucija.

Šefika Nuhić pokazuje slike svoje 37-ogodišnje kćerke Nermine Rožajac. Prije i poslije operacije. Operacije srca, nepotrebne, tvrdi Šefika. Zbog koje je i preminula. A i trebala je biti samo rutinska.

Tako joj je rekao doktor, kaže Šefika. Ali šta se desilo tokom ili poslije operacije, ni nakon 16 mjeseci od smrti kćerke, nije saznala.

– Javili su da je drže uspavanu. Izaći iz operacione sale, ne razbuditi pacijenta, pod sumnjom je bilo. Oni su tako arogantni bili – šta non stop zovete, ona je uspavana. Treći dan poslije operacije moja kćerka je nazvala i ona je njoj rekla – šta više zovete, ti si svoju sestru izgubila. Moje su dijete ubili – ističe Šefika, za N1.

Na otpusnom pismu napisali su da je Nermina umrla prirodnom smrću. Kao dokaz porodica je tražila obdukciju, ali je nije dobila. Pa su se obratili kantonalnom Tužilaštvu, koje je tijelo izuzelo. Ali ni do danas nije dalo nikakvu informaciju porodici. Na upite ne odgovaraju ni advokatu porodice Nuhić. Damir Koldžo, koji osim na ovom, radi na desetinama sličnih slučajeva, kaže, pravosudni sistem u ovakvim slučajevima zakazuje.

– Vještak patolog ne dostavi svoj nalaz mjesecima, a onda vam vještak koji treba reći šta je uzrok smrti i svega ostalog još nekoliko mjeseci kasni. Zašto tužilaštvo ne pozove tog vještaka i kaže istekao ti je rok, ne može da uradi, promjeni vještaka, neće da uradi, ZKP odredio i mogućnost novčanog kažnjavanja zbog propuštanja rokova i svega ostalog. Ne, tužilaštvo to ne radi, tužilaštvo to pusti da tako da tako stoji – kazao je advokat Damir Koldžo.

Prema Zakonu o krivičnom postupku rok u kome se istraga mora završiti je godinu dana. Ni mi od Tužilaštva KS nismo dobili odgovor na pitanje dokle je istraga o smrti Nermine Rožajac. No ranije su se iz Tužilaštva oglasili o slučaju djevojčice Nadin Smajlović. Kažu, istraga protiv prijavljenih neće se provoditi, jer nisu ostvarena obiježja krivičnog dijela. Nekadašnji predsjednik Ljekarske komore KS, Fahrudin Kulenović kaže, razočaran je.

– Ne znam, čemu služi onda tužilaštvo. To je ustvari sramota našeg zdravstva, 10 ljekara potpiše da neće da je liječi. Mene je toga stid – ističe Kulenović.

Iz Ljekarske komore KS kažu, od 2021. zaprimili su 16 pritužbi na rad ljekara. Za dva slučaja je proveden disciplinski postupak, za treći je u toku. Donesene mjere za navedena dva slučaja su ukor i opomena.

Nepovjerenje građana u ljekare i sistem raste. Opravdano – mišljenja je Koldžo.

Nestručni i nesavjesni doktori moraju se skloniti iz sistema, poručuje Šefika. Iza Nermine Rožajac ostala je tada 14-ogodišnja kćerka. Zbog nje, Šefika kaže, neće odustati. I doći će do istine.

– Malu maturu je proslavila, kažem proslavila, ona najbolje zna kako, bez svoje majke, a mogla je biti sa svojom majkom – poručuje Šefika Nuhić, za N1.

Društvo

SKANDALOZNO: U SNSD zakazuju preglede pacijentima na UKC, Đajić obećava: Mimo reda i uputnica (VIDEO)

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske i predsjednik GrO SNSD Banjaluka, Vlado Đajić danas je u prostorijama SNSD zakazivao preglede ultrazvuka krvnih sudova vrata i glave, koje će, kako je sam rekao obavljati ljekari UKC.

-Pregledi se neće obavljati ovdje, obavljaće se u registrovanim ordinacijama, prošli put su se obavljali baš na UKC gdje smo pregledati preko 2.000 pacijenata besplatno, mimo reda i bez uputnice. To su radili ljekari UKC i sad će raditi oni, da li na Paprikovcu ili u nekog ordinaciji. Ovdje se samo drže predavanja – rekao je Đajić, ali nije pojasnio kako je moguće da se u stranačkim prostorijama zakazuju pregledi, koje će realizovati ljekari UKC.

I dok stotine građana mjesecima čeka na preglede, director UKC javno govori da će oni koji dođu u SNSD preglede moći obaviti mimo red i uputnica.

Podsjećamo, Savjet za zdravstvo Gradskog odbora SNSD Banjaluka organizovao je danas predavanje o prevenciji moždanog udara.

Predavanje i zakazivanje besplatnih pregleda ultrazvuka krvnih sudova vrata i glave održava se prostorijama SNSD, odnosno u multimedijalnoj sali u krugu Čajaveca.

Kao predavači su najavljeni ministar zdravlja Republike Srpske Alen Šeranić, direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Vlado Đajić i načelnik Klinike za neurologiju UKC-a Siniša Miljković.

Nastavi čitati

Društvo

Ukradeni brojevi na “Vocapu”, među njima i od korisnika iz Srbije i Hrvatske

Popularna aplikacija za razmjenu poruka “Vocap” našla se na meti hakera, koji su ukrali 500 miliona brojeva mobilnih telefona, među kojima i iz Srbije, Hrvatske i Slovenije.

Telefonski brojevi skoro 500 miliona korisnika “Vocapa” iz baze podataka ažurirane ove godine prodaju se na hakerskim forumima, što znači da je skoro jedna četvrtina procijenjenog broja svih aktivnih korisnika izložena riziku.

Prema skrinšotu koji je objavljen na portalu “Sajber vijesti” /Cyber News/, iz Srbije na prodaju skoro 163.000 brojeva, Hrvatske 659.000, a iz Slovenije 230.000.

Baza podataka koja je na prodaju sadrži mobilne brojeve korisnika “Vocapa” iz 84 zemlje, uključujući SAD, Veliku Britaniju, Egipat, Italiju, Saudijsku Arabiju, pa čak i Indiju.

Prema objavljenim podacima, u njoj se nalazi više od 32 miliona američkih brojeva, 45 miliona iz Egipta, 35 miliona iz Italije, 29 miliona iz Saudijske Arabije, 20 miliona iz Francuske, 20 miliona iz Turske i skoro 10 miliona iz Rusije.

Hakeri su objavili cijene prodaje, tako da za američke podatke traže 7.000 dolara, a za britanske 2.500.

Korisnicima “Vocapa” se savjetuje da ne odgovaraju na pozive i poruke sa nepoznatih brojeva.

Teh mediji pišu da je riječ o jednom od “najvećih curenja podataka ikada”.

Iz kompanije “Meta” u čijem je vlasništvu “Vocap” za sada nisu odgovorili da li su ove tvrdnje tačne.

Nastavi čitati

Društvo

PELETARE KOŠTALA ALAVOST Evo za koliko su skuplje prodavali tonu peleta, a nisu smjeli

Zbog nepoštovanja odluke o ograničenju visine cijene peleta, inspektori su proizvođačima ove vrste ogreva za desetak dana izrekli 22.300 KM kazni.

Kako kažu u Inspektoratu Republike Srpske, od donošenja Odluke o privremenoj mjeri ograničenja visine cijene peleta, 14. novembra, Republička tržišna inspekcija krenula je u kontrole prometa visine cijena ogrevnog peleta.

– Kontrole traju sve do danas, a u periodu od 14. do 23. novembra sprovedeno je 27 kontrola, od čega je osam bilo neuredno. Povodom toga, izdato je 15 prekršajnih naloga, u vrijednosti od 22.300 KM – rekli su za Srpskainfo u Inspektoratu Republike Srpske.

Kako saznajemo, proizvođači su pelet prodavali i do 200 KM skuplje, nego što su smjeli.

Podsjetimo, u Republici Srpskoj prije dvije sedmice stupila je na snagu odluka o privremenoj mjeri za ograničenje visine cijene peleta. Po njoj je propisana najviša prodajna cijena od 480 KM plus PDV po toni. Ovom odlukom, najviša prodajna cijena ne može prelaziti 561,60 KM u trgovini na malo, po toni u svim pakovanjima.

Vlada Srpske je 3. novembra usvojila odluku o ograničenoj cijeni peleta u svim pakovanjima, u trgovini na malo.

– Kazne predviđene za kršenje pomenute mjere za privredno društvo kreću se od 10.000 do 20.000 KM, a za odgovorno lice u privrednom društvu od 5.000 do 10.000 KM. Novčanom kaznom od 1.000 do 5.0000 KM kazniće se preduzetnik ako postupi suprotno odluci Vlade RS.

Takođe, u navedenim kontrolama zatečeno je 30 tona peleta bez potrebne dokumentacije o porijeklu. Zatečena količina bez porijekla je oduzeta – poručuju iz Inspektorata RS.

Nastavi čitati

Aktuleno