Connect with us

Svijet

Moskva prihvata produženje ugovora o žitu

Rusija je odlučila da produži ugovor o žitu samo za 60 dana zbog nedostatka napretka u vezi sa snabdijevanjem ruskom hranom i đubrivima, izjavio je juče zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Veršinjin.

Veršinjin je dodao da je Moskva primila k znanju napore UN usmjerene na deblokiranje izvoza ruske hrane i đubriva.

Istovremeno, Moskva napominje da se ruske brodarske kompanije i banke i dalje suočavaju sa sankcijama i barijerama koje su uveli Vašington, Brisel i London.

“Kao što znate, već je došlo do produženja ukrajinskog dijela jedinstvenog paketa za još 120 dana. Ali, vidimo da nema promjena, nema rezultata. U ovoj situaciji ne možemo da nastavimo rad kao da je sve u redu, bez promašaja i distorzija u primjeni sporazuma koji su potpisani u Istanbulu”, rekao je Veršinjin novinarima.

Portparol UN Stefan Dižarik rekao je da je inicijativa za crnomorsko žito uz posredovanje UN trebalo da bude obnovljena na 120 dana, ali je u ovom trenutku fokus generalnog sekretara UN Antonija Guteresa da je održi u životu.

Ugovor o žitu ističe 18. marta.

“U kontekstu Crnomorske inicijative za žito, sporazum predviđa obnavljanje na 120 dana, ali, u sadašnjim okolnostima, generalni sekretar i njegov tim su fokusirani, u bliskom kontaktu sa svim stranama, da učine sve što je moguće kako bi osigurali kontinuitet same inicijative”, rekao je Dužarik na brifingu.

Svijet

UŽAS U NJEMAČKOJ: djevojčicu iz doma zlostavljali, pa ubili

Njemačka policija privela je tri dječaka osumnjičena za ubistvo desetogodišnjakinje. Jezivom zločinu prethodio je seksualni delikt, sugerišu dokazi.

Njemačka policija je potvrdila indicije da su djevojčicu koja je pronađena mrtva u dječjem domu u Vunsiedelu u Njemačkoj ubila tri dječaka – dva 11-godišnjaka i jedan 16-godišnjak, prenosi Dnevnik.hr.

Prema informacijama Bilda, dječaci su privedeni i nalaze se u pritvoru. Istražitelji su također podijelili informacije da postoje dokazi o seksualnom deliktu.

U utorak ujutro u 8:45 sati djelatnica Centra za brigu o djeci i mladima St. Josef otkrila je tijelo djevojčice. Kada je tijelo pronađeno, bilo je znakova da je desetogodišnjakinja mrtva već 10 sati.

Policija iz taktičkih razloga 24 sata nije obavijestila javnost o pronalasku tijela, kako bi se lakše prikupili dokazi i kako bi se zaštitila djeca i mladi smješteni u domu. Prema glasnogovorniku policijskog stožera u Gornjoj Frankoniji, autopsija koju je odmah naredio javni tužitelj u Hofu otkrila je dokaze nemara treće strane.

Riječ je o već drugom tragičnom ubistvu djeteta u samo nekoliko sedmica. Djevojčicu staru 12 godina ubile su njene vršnjakinje, među kojima i najbolja prijateljica.

Nastavi čitati

Svijet

MOSKVA- gori zgrada ruskog ministarstva odbrane

U centru Moskve gori zgrada Ministarstva odbrane Rusije. Ruski mediji javljaju da se jedna od prostorija na spratu zapalila.
Na društvenim mrežama pojavili su se video snimci na kojima se vidi gust crni dim kako izlazi iz zgrade.

Nastavi čitati

Svijet

UZVERAO SE PREKO ZIDA, PA SJEKIROM UBIO ČETVORO DJECE

Najmanje četvoro djece ubijeno je, a još četvoro je ranjeno, u napadu na obdanište u južnoj brazilskoj državi Santa Katarina, saopštili su lokalna policija i zdravstveni zvaničnici.

Policija je saopštila da je uhapšen 25-godišnji muškarac, ne navodeći detalje, prenosi Rojters.

Iz bolnice u gradu Blumenau navode da je u napadu i ranjeno četvoro djece, od kojih najstarije ima dvije godine. Lokalni mediji prenijeli su da je napadač držao sjekiru u ruci i da se popeo na zid kako bi ušao u vrtić, prenosi AP.

Na fotografijama koje je emitovala lokalna televizija vide se uplakani roditelji ispred obdaništa, koje je u privatnom vlasništvu.

Brazilski predsjednik Luiz Inasio Lula da Silva osudio je na Tviteru napad kao monstrouzan i neprihvatljiv, kao “apsurdani čin mržnje” nad nevinom i bespomoćnom djecom.

Nastavi čitati

Aktuleno