Connect with us

Hronika

MOŽE IZ KUĆE, NE MOŽE IZ GRADA! Ukinut kućni pritvor bivšoj šefici UIO BiH

Sud BiH ukinuo je kućni pritvor bivšoj šefici Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja u Regionalnom centru UIO u Banjaluci Jeleni Majstorović, otkriva portal Kapital.

Prema tvrdnjama izvora portala Kapital, iz pravosudnih krugova, Sud BiH je umjesto kućnog pritvora Majstorovićevoj odredio mjeru zabrane napuštanja Banjaluke.

– Mjera kućnog pritvora ukinuta je i njenim bivšim radnim kolegama i saradnicima Radenku Popoviću i Stevi Saviću kojima je takođe izrečena mjera zabrane napuštanja mjesta prebivališta, a u slučaju Popovića to je Gradiška, objašnjava naš izvor.

Podsjećamo, Majstorovićeva, Popović i Savić uhapšeni su 22. decembra prošle godine zajedno sa službenicima UIO Vladimirom Puzićem, Vladimirom Đurđevićem i Elvisom Džaferagićem.

Oni su uhapšeni zbog sumnje da su tokom 2017. i 2018. godine ucjenjivali vlasnike radnji koje su zaticali u prekršajima, te da su od njih tražili i uzimali mito u zamjenu za blaže postupanje ili nekažnjavanje.

Tužilac Elvira Stanojlović obrazlažući zahtjev za određivanje pritvora protiv uhapšenih navela da je ovo tužilaštvo prikupilo 26 iskaza svjedoka od kojih su najmanje dvadeset oštećeni.

– Kada imate toliko svjedoka od kojih su i osobe starije životne dobi koji nemaju niti jednog razloga da ne govore istinu, onda mislimo da zaista nema sumnje da ti iskazi nisu tačni, odnosno, ne može se sumnjati u tačnost ovih iskaza, navela je Stanojlović.

Ona je ocijenila da su osumnjičeni u periodu od 2017. do 2020. godine djelovali kao organizovana grupa koju je organizovala i njom rukovodila Majstorovićeva.

– Na taj način, prekoračivši svoja službena ovlaštenja nanijeli su drugima štetu i teže povrijedili prava drugih, te pribavili sebi imovinsku korist koja prelazi 50 hiljada maraka, rekla je Stanojlovićeva.

Sud BiH odredio je jednomjesečni pritvor Majstorovićevoj, Popoviću i Saviću, dok su Puzić, Đurđević i Džaferagić pušteni na slobodu uz mjere zabrane komuniciranja sa drugim osumnjičenim i svjedocima.

Majstorovićeva, Popović i Savić bili su u pritvoru do 20. januara kada im je ukinuta ta najstrožija mjera i određen kućni pritvor, a sada im je ukinuta i ta mjera i određena mjera zabrane napuštanja mjesta prebivališta uz obavezno javljanje policiji jednom sedmično.

Hronika

U Motikama povrijeđena žena u saobraćajnoj nezgodi

U banjalučkom naselju Motike došlo je do saobraćajne nezgode u kojoj je jedna žena zadobila teške povrede, saznaje Glas Srpske.

“Nesreća se dogodila u blizini svadbenog salona “Delfina“. Vozač je iz pravca grada prešao u drugu saobraćajnu traku, te udario u automobil za čijim volanom je bila žena.

Ubrzo nakon udesa je stiglo vozilo Hitne pomoći i odvezlo povrijeđenu”, ispričao je za “Glas“ očevidac saobraćajne nesreće.

Prema njegovim riječima vozač koji je skrivio nesreću najvjerovatnije nije poznavao put, te je pri neprilagođenoj brzini prešao na drugu stanu ulice.

Policija je na terenu, te obavlja uviđaj. Više detalja uskoro.

Nastavi čitati

Hronika

ZAKON JASAN: ovo čeka “tapkaroše” koji su preprodavali karte!

Policija Republike Srpske identifikovala je pet lica koja su preprodavala ulaznice za turnir Srpska open na internetu, a oni su prekršili Član 28 Zakona o javnom redu i miru Republike Srpske.

Osumnjičena lica su ulaznice za turnir preprodavala za višestruko veći iznos od realne cijene ulaznice, a prema Zakonu, čeka ih kazna od 300 KM do 900 maraka.

Članovi zakona:
(1) Ko vrši, organizuje ili omogućava preprodaju ulaznica za sportske i druge priredbe po cijeni većoj od stvarne cijene ulaznice kazniće se novčanom kaznom od 300 KM do 900 KM.

(2) Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se privredno društvo ili drugo pravno lice novčanom kaznom od 2.000 KM do 6.000 KM.

(3) Odgovorno lice u privrednom društvu i drugom pravnom licu kazniće se za prekršaj iz stava 1. ovog člana novčanom kaznom od 400 KM do 1.000 KM.

Nastavi čitati

Hronika

MUP SRPSKE istražuje preprodaju ulaznica za Srpska open

– Policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske preduzimaju sve potrebne mjere i radnje kako bi predstojeći teniski turnir Srpska open protekao u povoljnom bezbjednosnom ambijentu, ali i kako bi spriječili zloupotrebu i preprodaju karata, odnosno ulaznica za ovaj turnir, saopšteno je na današnjem sastanku direktora policije Republike Srpske Siniše Kostreševića sa organizatorima ATP turnira Srpska open.

Na četvrtom radnom sastanku, na kome su prisustvovali i drugi rukovodioci operativnih i neoperativnih organizacionih jedinica u MUP-u Republike Srpske, definisane su naredne konkretne mjere i radnje, a Kostrešević je naglasio da MUP Republike Srpske preduzima planske aktivnosti u pravcu identifikovanja lica koja se bave onlajn preprodajom ulaznica u cilju njihovog procesuiranja i sankcionisanja.

– Sve se radi u cilju definisanja neophodnih mjera kako bi se ispoštovali svi bezbjednosni aspekti i procedure koji predstavljaju standarde za ovu vrstu međunarodnog turnira, navedeno je iz MUP-a Srpske.

Nastavi čitati

Aktuleno