Connect with us

Društvo

NA PONOS SRPSKE! Mladi hirurg iz Prijedora na međunarodnoj sceni poznat po operacijama gigantske kile

Radovi hirurga Stanka Baće /44/ iz Prijedora o dvije izrazito složene i zahtjevne operacije gigantske kile, objavljeni su u “Kjur Ju-Es”, jednom od najrespektabilnijih nekomercijalnih hirurških časopisa u svijetu i otvorili su vrata međunarodne scene mladom stručnjaku prijedorske bolnice.

Baćo je pojasnio da je riječ o metodi koja je i na Zapadu još nova i nepoznata, rijetko se primjenjuje i rezervisana je za najkompleksnije, gotovo nerješive kile, te da je teško uraditi neku veliku i spektakularnu operaciju pored banjalučkog UKC-a koji je i blizu Prijedora i ima najbolje stručnjake.

-Ova metoda u BiH nikada ranije nije primjenjivana. I u najrazvijenijim zemljama radi se samo u specijalizovanim centrima. Čak i iz UKC-a pacijenti sa ovakvim kilama najčešće budu upućeni u Srbiju gdje tu vrstu zahvata radi samo tim profesora Marinka Žuvele – rekao je Baćo Srni.

On je naveo da su se ranije velike kile radile tehnikom “ramirez” odnosno prednjom komponentnom separacijom, ali da je njen nedostatak veliki broj komplikacija, stoga je razvijena nova metoda – zadnja komponentna separacija, a potom i TAR metoda, koja je u ovom slučaju primijenjena.

– Pacijent E.D. je gigantsku kilu dobio kao posljedicu komplikacija prethodne dvije operacija u našoj bolnici – zapetljaja crijeva i pucanja rane od tog zahvata. Nakon što su ga iz Banjaluke uputili u Beograd i tamo saznao da bi ga operacija koštala oko 10.000 KM, raspitivao se i dobio preporuku za nas – objasnio je Baćo.

Operacija je trajala šest časoava, a asistirao je kolega Miloš Mitrić, jedan od najmlađih specijalista u prijedorskoj bolnici. Pripremali su se čitajući stručnu literaturu, koristeći inostrane izvore i prateći svjetske kongrese hirurgije, posebno tragajući za slučajevima koji izgledaju nerješivi.

– Pacijentu i porodici sam otvoreno rekao da takva operacija nije rađena kod nas i da je i meni prva, objasnio sam sve moguće rizike i upozorio na to da se komplikacije dešavaju kod mnogo jednostavnijih zahvata, ali je sve prošlo fenomenalno – sjeća se Baćo.

Svoje prve radove počeo je objavljivati nakon obavljenih hiljadu operacija, a za rad o ovom zahvatu sačekao je dvije godine da bude siguran da nema neželjenih posljedica.

– Rad smo predstavili na Šestom međunarodnom kongresu doktora medicine Republike Srpske u septembru u Tesliću, pozvani smo da učestvujemo na dva svjetska kongresa na dva kontinenta, a prijavićemo ga i za učešće u međunarodnim stručnim skupovima hirurga za iduću godinu – dodao je Baćo.

Na internet stranici stručnog časopisa /www.cures.com/ za dva i po mjeseca rad je imao gotovo 11.000 pregleda iz 111 zemalja svijeta. Od toga, samo u Americi je oko 5.000 pregleda i nema nijedne od 51 države u kojoj nije pročitan.

– Kolega Mitrić i ja operisali smo i pacijentkinju M.T. koja je imala jednu od najvećih pupčanih kila ikad prikazanu i u kojoj je bilo kompletno debelo crijevo. Do kraja godine u planu su nam još dvije gigantske kile istom metodom i to našu ustanovu onda već svrstava u red referentnih za ovu vrstu zahvata – zaključio je Baćo.

Direktor Bolnice “Dr Mladen Stojanović” Andrija Vukotić rekao je Srni da je uspjeh dvojice mladih hirurga ujedno i uspjeh ove zdravstvene ustanove, da je kolektiv ponosan na ovakve rezultate i da će bolnica podržati međunarodno predstavljanje postignuća svojih ljekara.

GLAS SRPSKE

Društvo

Vlada Srpske traži dozvolu izvoza peleta na dva mjeseca

Vlada Republike Srpske donijela je zaključak i uputila ga u Savjet ministara BiH od kojeg traži da za drvni sortiment pelet dozvoli izvoz u periodu od 60 dana.

Kako je saopšteno, Vlada traži da po isteku tog perioda Savjet ministara uvede izvozna ograničenja na način da privredni subjekti mogu izvesti do jedne polovine proizvedene robe po navedenim tarifnim brojevima.

“Takođe, Vlada Republike Srpske traži od Savjeta ministara BiH da se uvedu izvozna ograničenja za šumski drvni sortiment ogrevno drvo za period od 1.12.2022. godine do 31.12.2023. godine na način da privredni subjekti mogu izvesti do jedne polovine proizvedene robe po navedenim tarifnim brojevima”, stoji u saopštenju.

Podsjećamo, zabrana izvoza peleta u cijeloj BiH na snazi je od 15. juna, a na zahtjev vlada oba entiteta odluka je produžena do kraja januara 2023. godine.

Nastavi čitati

Društvo

Cijene nafte u PONOVO U PORASTU

Cijene nafte na svjetskom tržištu danas su porasle za više od tri odsto nakon što je na snagu stupila nova runda sankcija protiv Moskve i ograničenje cijena na rusku naftu.
U Londonu je cijena sirove nafte “brent” iz Sjevernog mora porasla za 85 centi i sada je 83,53 dolara po barelu.

U NJujorku je cijena svijetle sirove nafte veća za 68 centi i iznosi 77,62 dolara po barelu.

Grupa sedam najrazvijenijih zemalja svijeta ograničila je cijenu ruske sirove nafte na 60 dolara po barelu, s ciljem da smanji kapacitete Moskve za sukob u Ukrajini, ali je Rusija saopštila da neće poštovati tu regulativu i po cijenu da prekine proizvodnju.

Ograničenje cijene nafte usvojile su članice G7, EU i Australija.

Nastavi čitati

Društvo

FANTASTIČAN PROVOD NA JAHORINI! Željko Joksimović doveo atmosferu do USIJANJA! (FOTO)

Sinoćnji koncert Željka Joksimovića na Jahorini bio je pravi spektakl. Pred sam koncert održana je i pres konferencija kojoj su pored izvođača, direktora Olimpijskog centra Jahorina, Dejana Ljevnaića, predsjednika Nadzornog odbora Olimpijskog centra Jahorina, Nedeljka Eleka, ministar saobraćaja i veza u Vladi Republike

Srpske prisustvovali i Nedeljko Ćorić i v.d. direktora Investiciono-razvojne banke Republike Srpske, Dražen Vrhovac.

-Iza nas su tri dana sjajnog provoda tokom kojih je Jahorina ponovo pokazala da je centar zbivanja, ali i cenatr okupljanja ljudi različitih nacionalnosti, interesovanja i starosnih kategorija. Imali smo priliku uživati u fantastičnom koncertu Marije Šerifović, veče prije toga naši gosti su đuskali uz hitove Prljavog kazališta, dok je prvu veče “Jahorina Ski Opening”-a obilježio nastup Dejana Lazovića, (Zli Pevač). Kada biramo izvođače za Jahorinu osluškujemo želje naših gostiju – Marija i Kazalište su prvi put nastupali na Jahorini dok smo za Željka dobili mnogobrojne upite iako smo imali priliku i ranije da ga ugostimo na našoj planini, rekao je direktor Olimpijskog centra Jahorina.
Serija spektakularnih nastupa na Jahorini završena je koncertom sjajnog Željka Joksimovića, koji je atmosferu doveo do usijanja!
Popunjen do posljednjeg mjesta, koncertni šator bio je centar predivne muzike, odličnog raspoloženja i fantastičnog izvođenja bezbroj muzičkih hitova od strane ovog nevjerovatnog umjetnika, čiji se nastup nestrpljivo očekivao već nekoliko godina!
Radostan što je opet sa jahorinskom publikom, Željko Joksimović, još jednom je pokazao zašto je upravo jedan od omiljenih izvođača ove planine!

Nastavi čitati

Aktuleno