Connect with us

Svijet

NA TESTU ODNOSI VATIKANA I PRAVOSLAVNE CRKVE! Dvije strane, sva svijeta

Odnosi između Ruske pravoslavne crkve i Rimokatoličke crkve su s vremena na vrijeme na ozbiljnom iskušenju zbog spoljnih okolnosti, ali manje ili više uspječno prolaze test izazovnog političkog okruženja, rekao je portparol Moskovske patrijaršije jeromonah Stefan.

Jeromonah Stefan je naveo da ove dvije crkve ne mogu a da ne budu svjesne svoje odgovornosti za budućnost hrišćanske civilizacije i upravo je to faktor koji inspiriše Rusku pravoslavnu crkvu da učini sve što može da podrži bilateralne odnose.

On je dodao da se stavovi dvije crkve poklapaju o cijelom nizu pitanja, ali da to istovremeno ne isključuje nesuglasice o određenim temama i pitanjima koja zahtijevaju diskusiju, uključujući i aktuelno izazovno geopolitičko okruženje.

Prema njegovim riječima, nivo interakcije dvije crkve dostignut ranije omogućava da linije komunikacije budu otvorene i, na taj način, zadrže potencijal za takve diskusije.

“Direktna komunikacija između arhijereja dvije crkve i značaj koji su i patrijarh Kiril i papa Franjo pridavali takvim vezama predstavljaju kritičnu tačku u arhitekturi bilateralnih veza, posebno naših sadašnjih veza”, rekao je jeromonah Stevan agenciji TASS ” povodom 10. godišnjice od ustoličenja poglavara Rimokatoličke crkve.

Svijet

UŽAS U NJEMAČKOJ: djevojčicu iz doma zlostavljali, pa ubili

Njemačka policija privela je tri dječaka osumnjičena za ubistvo desetogodišnjakinje. Jezivom zločinu prethodio je seksualni delikt, sugerišu dokazi.

Njemačka policija je potvrdila indicije da su djevojčicu koja je pronađena mrtva u dječjem domu u Vunsiedelu u Njemačkoj ubila tri dječaka – dva 11-godišnjaka i jedan 16-godišnjak, prenosi Dnevnik.hr.

Prema informacijama Bilda, dječaci su privedeni i nalaze se u pritvoru. Istražitelji su također podijelili informacije da postoje dokazi o seksualnom deliktu.

U utorak ujutro u 8:45 sati djelatnica Centra za brigu o djeci i mladima St. Josef otkrila je tijelo djevojčice. Kada je tijelo pronađeno, bilo je znakova da je desetogodišnjakinja mrtva već 10 sati.

Policija iz taktičkih razloga 24 sata nije obavijestila javnost o pronalasku tijela, kako bi se lakše prikupili dokazi i kako bi se zaštitila djeca i mladi smješteni u domu. Prema glasnogovorniku policijskog stožera u Gornjoj Frankoniji, autopsija koju je odmah naredio javni tužitelj u Hofu otkrila je dokaze nemara treće strane.

Riječ je o već drugom tragičnom ubistvu djeteta u samo nekoliko sedmica. Djevojčicu staru 12 godina ubile su njene vršnjakinje, među kojima i najbolja prijateljica.

Nastavi čitati

Svijet

MOSKVA- gori zgrada ruskog ministarstva odbrane

U centru Moskve gori zgrada Ministarstva odbrane Rusije. Ruski mediji javljaju da se jedna od prostorija na spratu zapalila.
Na društvenim mrežama pojavili su se video snimci na kojima se vidi gust crni dim kako izlazi iz zgrade.

Nastavi čitati

Svijet

UZVERAO SE PREKO ZIDA, PA SJEKIROM UBIO ČETVORO DJECE

Najmanje četvoro djece ubijeno je, a još četvoro je ranjeno, u napadu na obdanište u južnoj brazilskoj državi Santa Katarina, saopštili su lokalna policija i zdravstveni zvaničnici.

Policija je saopštila da je uhapšen 25-godišnji muškarac, ne navodeći detalje, prenosi Rojters.

Iz bolnice u gradu Blumenau navode da je u napadu i ranjeno četvoro djece, od kojih najstarije ima dvije godine. Lokalni mediji prenijeli su da je napadač držao sjekiru u ruci i da se popeo na zid kako bi ušao u vrtić, prenosi AP.

Na fotografijama koje je emitovala lokalna televizija vide se uplakani roditelji ispred obdaništa, koje je u privatnom vlasništvu.

Brazilski predsjednik Luiz Inasio Lula da Silva osudio je na Tviteru napad kao monstrouzan i neprihvatljiv, kao “apsurdani čin mržnje” nad nevinom i bespomoćnom djecom.

Nastavi čitati

Aktuleno