Connect with us

Politika

NADGLEDAJU IZBORE: 100 posmatrača OEBS-a dolazi u BiH

Reklamni prostor


Posmatrači Parlamentarne skupštine Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju /OEBS/, njih oko 100, sljedeće sedmice biće raspoređeni u BiH za opšte izbore 2. oktobra.

Oni će raditi blisko sa kolegama iz Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava, Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, Evropskog parlamenta i Parlamentarne skupštine NATO-a, objavljeno je na sajtu Međunarodnog sekretarijata Parlamentarne skupštine OEBS-a.

Potpredsjednik Parlamentarne skupštine OEBS-a Paskal Alizar biće specijalni koordinator i vođa kratkoročne posmatračke misije OEBS-a, nakon imenovanja predsjedavajućeg OEBS-a, poljskog ministra spoljnih poslova Zbignjeva Raua.

– Radujemo se bliskoj saradnji sa dugogodišnjim partnerima i što ćemo dati naš doprinos. Velika razmjera ove misije, blizu 400 posmatrača ukupno, jasan je signal, pokazatelj velikog interesa međunarodne zajednice za demokratski razvoj i reformske procese u BiH – rekao je Alizar, koji je i specijalni predstavnik za mediteranska pitanja.

Predsjednik Parlamentarne skupštine OEBS-a Margareta Sederfelt imenovala je Irenu Haralambides, potpredsjednika Parlamentarne skupštine OEBS-a i specijalnog predstavnika za borbu protiv korupcije, da predvodi delegaciju posmatrača.

Politika

Postoje indicije o namjerama izvoza naoružanja iz FBiH u Ukrajinu

Reklamni prostor


Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac upozorio je da postoje indicije o namjerama određenih kompanija namjenske industrije iz FBiH da izvoze naoružanje i vojnu opremu u Ukrajinu.

-Moram jasno naglasiti da za takve aktivnosti ne postoji podrška nas iz Republike Srpske. Pomno ćemo pratiti takve tendencije i u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima, spriječiti potencijalan izvoz na ukrajinsko tržište – poručio je Košarac u izjavi za Srnu.

On je dodao da su upozorenja o ovim namjerama primarno stigla od predstavnika poslovne zajednice i određenih institucija.

-Informacije govore da pojedine kompanije namjenske industrije iz Federacije BiH, ponukane i ohrabrene politikama zapadnih zemalja, žele na taj način pokazati različit pristup iz BiH prema dešavanjima u Ukrajini. Za nas je to potpuno neprihvatljivo. Smatramo da je to pogrešan pristup i definitivno ćemo osujetiti takve namjere – zaključio je Košarac.

Nastavi čitati

Politika

Kandidat SDA (2016) predsjednik biračkog odbora ispred SNSD!

Reklamni prostor


Admir Alibašić, član SDA, postavljen je za predsjednika biračkog odbora u ime SNSD-a u Jablanici. On je poziciju predsjednika biračkog odbora u ime SNSD prihvatio dok je bio član SDA, navodi se u prijavi koju je Centralnoj izbornoj komisiji BiH uputila organizacija “Pod lupom”.

Centralna izborna komisija je kaznila SNSD i SDA zbog trgovine biračkim odborima u Jablanici sa po 4000 maraka. Kazna je izrečena na osnovu dopunjenih nametnutih izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine. Izmjene zakona, nedavno, je nametnuo visoki predstavnik u BiH, Kristijan Šmit.

CIK navodi da je Alibašić prihvatio funkciju predsjednika biračkog odbora dok je bio član SDA kao i da je utvrđena trgovina biračkim odborima. Takođe, nvodi se da SNSD u Jablanici nema kandidate kao ni mjesne ili opštinski odbor.

“SNSD je s ciljem pogodovanja drugom političkom subjektu, SDA, zloupotrijebio zakonsko pravo na učešće u radu biračkih odbora“, navodi se u prijavi.

Admir Alibašić je kažnjen sa 1000 maraka i zabranjen mu je rad u biračkim odborima.

GERILA info

Nastavi čitati

Politika

LUKAČ U AKCIJI! Prešao Drinu na ziplajnu (VIDEO)

Reklamni prostor


Da mu ne treba kaskader i da ima kondiciju za svaku adrenalinsku aktivnost, mnogi su se i sami mogli uvjeriti u Višegradu, kada je Dragan Lukač, aktuelni ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske prešao rijeku Drinu na ziplajnu.

Boraveći nedavno u Višegradu, Lukač je isprobao ovu turističku atrakciju i dokazao da i u pedesetim godinama ima kondiciju po kojoj ga pamte mnogi saborci dok je bio u Specijalnoj brigadi policije.

Video pogledajte OVDE.

Izvor: Banjaluka.net

Nastavi čitati

Aktuleno