Connect with us

Banjaluka

Nadležne službe obilaze teren, danas sjednica Štaba za vanredne situacije

U skladu sa najavama Republičkog hidrometeorološkog zavoda da se očekuju obilnije padavine, nadležne službe obilaze teren i kritične tačke na teritoriji Banje Luke, te preduzimaju preventivne mjere i aktivnosti na smanjenju rizika od poplava.

Takođe, u toku je čišćenje slivnika i ispiranje oborinske kanalizacije na području grada, a teren je zajedno sa pripadnicima Civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne brigade obišla i savjetnica za društvene djelatnosti Milada Šukalo.

– Reagujemo na vrijeme i sprovodimo sve potrebne preventivne mjere i aktivnosti, kako bismo smanjili rizike od pojave poplava i što efikasnije djelovali ukoliko dođe do najavljene elementarne nepogode – poručila je Šukalova.

Ona je istakla da su sve nadležne službe u pripravnosti i spremni su da efikasno odreaguju i intervenišu, kako u gradskim, tako i u prigradskim predjelima – istakla je Šukalova, te pozvala građane Banje Luke da takođe preduzmu sve neophodne mjere i aktivnosti na zaštiti lične sigurnosti i imovine.

S obzirom na to da najavljene padavine mogu uticati na pojavu bujičnih poplava i dovesti do porasta nivoa vodostaja, kako su najavili biće praćeno i stanje vodotokova na teritoriji grada Banja Luka, te će nadležne službe u skladu sa situacijom djelovati i obavještavati javnost.

Inače, za danas, 15. januar u 14.00 časova zakazana je i sjednica Štaba za vanredne situacije.

Takođe je važno napomenuti da pripadnici Civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne brigade sprovode i preventivne mjere punjenja vreća sa pijeskom, a sve kako bi spremno dočekali najavljene obilne padavine.

Banjaluka

Grad će OBEZBIJEDITI SREDSTVA za rekonstrukciju igrališta, rukovodstvo centra mora preuzeti ODGOVORNOST

Svakodnevno smo izloženi napadima skupštinske većine, ponekad osnovano, ali najčešće su kritike pogrešno adresirane i većina propusta rezultat je maćehinskog odnosa vladajuće stranke prema Banjaluci.

Poručila je ovo narodni poslanik PDP-a, Mirna Savić – Banjac, komentarišući situaciju sa zapuštenim terenima SC „Nikola Tesla“.

-U javnosti su se pojavile fotografije košarkaškog igrališta SC “Nikola Tesla” i ovo je, nažalost, pravi primjer kako je teško održavati samo jedno, svoje dvorište, dok se na sav glas kritikuje održavanje Grada sa sredstvima koja su nekoliko puta umanjena u odnosu na to kada je gradonačelnik bio iz redova vladajuće stranke.Svakako apelujemo i na nesavjesne sugrađane da čuvaju ono što je naše, što treba da služi svima, a na policiju da ćešće obilazi pomenutu lokaciju – rekla je ona.

Dodala je kako Grad nastoji da sačuva, unaprijedi i izgradi nove sadržaje, a smatramo da rukovodstvo srednjoškolskog centra mora preuzeti odgovornost za jedino igralište koje je u njihovoj nadležnosti.

-Grad će obezbijediti sredstva za rekonstrukciju i igralište će biti obnovljeno iako je u vlasništvu SC “Nikola Tesla”. Ne možemo dozvoliti da se uništi i propadne, ali smatram da se iz redovnih sredstava mora nastojati održavati bar ono osnovno, uredno i čisto – rekla je ona.

Poručila je kako odbornici ne bi trebalo da se bave populističkim mjerama ili jednokratnim davanjima za penzionere, nego svojom nadležnosti, ali, kako kaže –očigledno je mnogo jednostavnije i popularnije tražiti trn u oku drugog, a ne vidjeti balvan u svom.

Nastavi čitati

Banjaluka

VUČEVIĆ NAKON SASTANAK SA STANIVUKOVIĆEM Ugostio sam prije svega prijatelja

Gradonačelnik Draško Stanivuković boravio je danas u prestonici Srbije, u Beogradu, gdje se sastao sa potpredsjednikom Vlade Republike Srbije i ministrom odbrane, Milošem Vučevićem.

Vučićević je fotografije sa sastanka podijelio na svom Fejsbuk nalogu i napisao:

– Ugostio sam danas, prije svega prijatelja, gradonačelnika meni drage Banjaluke, Draška Stanivukovića.

Stanivuković je rekao kako je razgovarano o saradnji i mnogim izazovima sa kojima se susreće naš narod.

Nastavi čitati

Banjaluka

Banjaluka formira Komisiju za evaluaciju kulturnih i umjetničkih projekata

Odjeljenje za društvene djelatnosti Grada Banjaluka objavilo je Javni poziv za prijavu kandidata za imenovanje članova Komisije za evaluaciju projekata kulturnog i umjetničkog stvaralaštva za 2022. godinu.

Pozvali su umjetnike i stručnjake u kulturi iz oblasti pozorišne umjetnosti i umjetničke interpretacije kulturnog nasljeđa koji su upisani u Registar umjetnika i u Registar stručnjaka u kulturi Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, da se prijave za članove Komisije za evaluaciju projekata kulturnog i umjetničkog stvaralaštva za 2022. godinu.

“Inače, ovo je jedna od novina Pravilnika o sufinansiranju projekata kulturnog i umjetničkog stvaralaštva kojim je predviđeno uvođenje eksterne evaluacije najviše rangiranih projekata, odnosno projekata kojima je dodijeljen najveći iznos sredstava po Javnom konkursu za sufinansiranje projekata kulturnog i umjetničkog stvaralaštva za 2022. godinu. Cilj je razvoj prakse projektnog sufinansiranja i unapređenja rada subjekata u razvoju djelatnosti kulture u gradu”, objavljeno je na sajtu Gradske uprave.

Evaluacija se obavlja na godišnjem nivou za minimalno dva projekta od strane komisije za evaluaciju projekata iz oblasti kulturnog i umjetničkog stvaralaštva, a koju čine tri člana iz reda umjetnika i stručanjaka u kulturi, koji su upisani u Registar umjetnika i Registar stručnjaka u kulturi, iz oblasti kojoj pripada projekat za koji se vrši evaluacija.

Javni poziv i prateću dokumentaciju pogledajte OVDJE.

Nastavi čitati

Aktuleno