Connect with us

Svijet

NAJGORI ČOVJEK NA ZEMLJI Milijarderovog unuka su oteli, kasapili i mučili, a on nije htio da plati otkup

Džon Pol Geti je 1960. godine proglašen za “najgoreg čovjeka na Zemlji” jer je novac stavio na pravo mjesto.

Naime, Geti je bio jedan od prvih industrijalaca koji se obogatio početkom 20. vijeka tako što je iskoristio bogate resurse benzina. Do 1960. godine bio je najbogatiji čovjek na svijetu, sa bogatstvom do 4 milijarde dolara.

Početkom 1970. godine njegovo zdravlje je počelo da se pogoršava pa je Džon Pol Geti odlučio da će ga naslijediti njegov unuk Džon Pol Geti III.

Mladi Geti je u to vrijeme bio u Italiji gdje se školovao u prestižnim školama i radovao se što će baš on naslijediti svog bogatog djeda. Kao sin bogatog milijardera, postao je vrlo razmažen tinejdžer. Čim se saznalo ko će da naslijedi bogatog Getija, italijanski mediji su fotografiju mladog tinejdžera objavili na svim novinama.

A onda se desila otmica.

10. jula 1973. godine Geti III je kidnapovan dok je išao do lokalne radnje da kupi časopis. Događaj je bio pomno isplaniran, a otmičari su mladog Getija dugo pratili. On je odveden u jednu pećinu na jug Italije i u narednih 12 sati otmičari su poslali anonimnu poruku novinarima Italije u kojoj su od Getija starijeg tražili 17 miliona dolara za unuka.

Istog momenta stariji Geti je bio pozan i rečeno mu je da mora da preda 17 miliona dolara kako bi spasio život svog unuka. Ali stari biznismen je odbio.

Džon Pol Geti je smatrao da je to način da mu porodica otme pare.

Otmičari su počeli anonimno da šalju prijeteće poruke preko medija, navodeći da će početi da sakate njegovog unuka ako ne pošalje pare. Za to vrijeme porodica je molila starijeg Getija da sarađuje, ali on je bio vrlo skeptičan.

Kada je kidnaperima nestalo strpljenja odsjekli su uvo Getija III i poslali ga jednom italijanskom mediju. To je bio momenat kada je Geti stariji shvatio da je “đavo odnio šalu” , te da porodica očigledno nije ovo isplanirala kako bi mu uzela novac. Ali je i dalje odbijao da pošalje traženi iznos.

Majka Getija III, Abigejl Haris, shvatila je da mora sama da sakupi novac. Zamolila je kidnapere za strpljenje i dobila je rok od 5 mjeseci inače će joj ubiti sina.

Kako ni poslije pet mjeseci nisu uspjeli da sakupe novac, roditelji Getija III su opet molili dedu da im pomogne. Geti stariji tada zove kidnapere i pregovara o cijeni. Uspio je da spusti otkupninu za 2,9 miliona dolara. Na kraju je stariji Geti platio samo 2,1 milion dolara, a ostalo je sakupila porodica nesrećnog mladića. Drugi dan od kako je data otkupnina za Getija III, on je došao kući zdrav, ali bez uha.

Kada se bura stišala, novinari su pitali Džon Pol Getija zašto je odbijao da da novac kidnaperima, a njegov odgovor je bio:

– Imam još 14 unučadi i ako bih odmah platio otkup za jednog, vjerovatno bih morao da platim otkup i za ostalih 13.

Džon Pol Geti je umro 1976. godine, a njegov novac je naslijedio Džon Pol Geti III.

Izgleda da je želja Džon Pol Getija bila da umre sa svojim novcem, ne sa svojom porodicom, piše Kurir.

Svijet

PISMO BOMBA stiglo na adresu španskog premijera! Pedro Sančez NA METI NAPADA

Španski premijer Pedro Sančez primio je prošle nedjelje pismo, koje je “slično” onom koje je eksplodiralo u srijedu u ukrajinskoj ambasadi u Madridu, saopštilo je u četvrtak ministarstvo unutrašnjih poslova.
Koverta koja je “sadržala pirotehnički materijal” i adresirana na Sančeza, stigla je 24. novembra i “detektovale su je i neutralisale službe bezbjednosti”, dodaje se u saopštenju.

Španske snage bezbjednosti pronašle su ranije danas i treću sumnjivu eksplozivnu napravu skrivenu u koverti pisma poslatog u satelitski centar Evropske unije koji se nalazi u vazdušnoj vojnoj bazi u Torehon de Ardosu, u blizini Madrida, saopštilo je danas špansko ministarstvo odbrane.
Ministarstvo je navelo da je, nakon skeniranja koverte, obezbjeđenje vazdušnih snaga utvrdilo da ona sadrži eksplozivni mehanizam.
Policija je saopštila da još ispituje parcelu vazdušne baze, prenosi Blic.

Satelitski centar podržava zajedničku spoljnu i bezbjednosnu politiku EU prikupljanjem satelitskih informacija, podsjeća Rojters.

Dva pisma-bombe upućena su juče, jedna na adresu ukrajinske ambasade u Madridu, a druga proizvođaču oružja, Instalasa u Saragosi, na sjeveroistoku Španije, saopštila je policija.

Nastavi čitati

Svijet

OTVORENA PANDORINA KUTIJA Lavrov o bombardovanju Jugoslavije

Šef diplomatije Rusije Sergej Lavrov držao je konferenciju za štampu o evropskoj bezbjednosti, gdje je naveo da je otvorena Pandorina kutija kada je NATO bombardovao Saveznu republiku Jugoslaviju.

Lavrov je konstatovao da Organizacija za bezbjednost i saradnju u Evropi ima mnogo problema.

On je skrenuo pažnju i da je bombardovanje Jugoslavije otvorilo Pandorinu kutiju i zgazilo međunarodno pravo, podsjetio je Lavrov.

Istakao je i da je jasno da je NATO sproveo svoj kurs širenja namjerno, zbog čega je tu Alijansu optužio za kršenje dogovora i slanje trupa na granice sa Rusijom.

– Danas se u Lođu održava događaj koji se obično nazivao sjednica Savjeta ministara spoljnih poslova Organizacije za bezbjednost i saradnju u Evropi. Ovo je dobra prilika da vidimo kakvu je ulogu igrala ta organizacija od momenta svog osnivanja. Danas se nagomilao ogroman broj problema na prostoru onoga što se danas zove OEBS – rekao je Lavrov.

Po njegovim riječima NATO se vratio prioritetima Hladnog rata – žele da drže Ruse van Evrope.

– NATO želi da dominira svijetom i ima ambicije u svim regionima planete. Zemlje u razvoju pokušavaju da švate šta Alijansa sprema protiv njih – rekao je Lavrov.

– Smišljeni kurs ka vještačkom širenju NATO-a, u odsustvu bilo kakvih realnih pretnji po zemlje bloka, sproveden je apsolutno namjerno – rekao je on.

„Sjećamo se kako je nastao NATO. Formula lorda Ismeja je bila da se Rusi drže podalje od Evrope, Amerikanci u Evropi, a Nijemci pod kontrolom. Ovo što se sada dešava znači da se NATO vraća onim konceptualnim prioritetima koji su bili razrađeni prije 73 godine: hoće Ruse da zadrže van Evrope, Amerikanci su porobili cijelu Evropu, i ne samo Nijemce, već cijela EU je pod njihovom kontrolom. Dakle, filozofija dominacije jednostranih prednosti nije nigdje nestala nakon završetka Hladnog rata“, rekao je Lavrov.

„Širenje NATO-a predstavljalo je prijetnju za Rusiju, pošto se Alijansa previše približila ruskim granicama“, naveo je on.

Ruski diplomata je dodao da je Brisel podržao Kijevski režim koji ima za cilj istrebljenje svega ruskog, kao i ponovno uspostavljanje nacističkog režima, kao i da OEBS postaje marginalni entitet.

Prema njegovim riječima, poljsko predsjedavanje ući će u istoriju OEBS-a kao najštetnije jer niko nije napravio takvu štetu ovoj organizaciji kao njihova vlada, prenosi „b92“.

Lavrov oćenjuje da Zapad već duže vrijeme pokušava da izvrši napad na OEBS.

– Želio bih da napomenem da takva linija, neprilična linija ponašanja OEBS-a, ima svoje objašnjenje. Koristeći aritmetičku superiornost u ovoj organizaciji, Zapad godinama pokušava da sprovede privatizaciju i, vjerovatno je ispravnije reći da oni pokušavaju da izvrše jurišnu zaplijenu OEBS-a, da potčine ovu posljednju platformu za regionalni dijalog – rekao je Lavrov.

– Postojao je i Savjet Evrope, ali Savjet Evrope je već osakaćen, bez šanse za oporavak, sada pod nišanom OEBS-a – zaključio je ministar.

On je objasnio da je OEBS stvoren da smiri odnose između Istoka i Zapada, ali je kurs dominacije Zapada to sprečio.

– Problema je bilo sve više, danas se ogroman broj problema nagomilao u onome što se danas zove OEBS. Oni imaju duboku istorijsku projekciju i ukorenjeni su u kasni sovjetski period, kraj 80-ih i 90-te, kada je broj propuštenih mogućnosti premašio sva zamisliva očekivanja najpesimističnijih analitičara – rekao je Lavrov na konferenciji za novinare u pozadini otvaranja Ministarskog saveta OEBS-a u Poljskoj.

Nastavi čitati

Svijet

ALBANCI SLAVILI U LONDONU, pa izazvali BIJES javnosti! Lamborghini, Porschei, petarde i zastave (VIDEO)

Mnogi Albanci izašli su na ulice Londona u skupim automobilima kako bi proslavili dan nezavisnosti svoje zemlje.

Na video snimcima objavljenim na mrežama vide se Audiji, Range roveri i Porschei kako zaustavljaju saobraćaj oko Vestminstera, dok policajci Metropolitena pokušavaju da ih udalje.

Na brojnim snimcima mogu se vidjeti muškarci i žene kako mašu albanskim zastavama dok vire kroz prozore luksuznih automobila – uključujući ljubičasti Lamborghini Huracán, kao i Mercedes G-klase, koji koštaju oko 138.000, odnosno 185.000 evra.

Na drugim mjestima, djevojke su nosile tradicionalne haljine i plesale na ulici.

Pucale su petarde dok je duga kolona vozila neprekidno trubila u znak proslave nezavisnosti Albanije, koja se obilježava 28. novembra svake godine.

Albanija je postala nezavisna prije 110 godina.

– Policija je postala svjesna velike grupe vozila i ljudi koji se okupljaju u oblasti SE1 i SV1. Službenici su radili na tome da minimizuju poremećaje. Prijavljeno je da je jedna osoba uhapšena – naveo je portparol policije.

Blokada tog dijela Londona trajala je sat vremena.

RTS

Nastavi čitati

Aktuleno