Connect with us

Izbori 2022.

NAJNOVIJI PODACI CIK-a: Obrađeno 99,82 odsto biračkih mjesta, Cvijanović u sigurnom vođstvu

Željka Cvijanović osvojila je 326.852 ili 51,67 odsto glasova na opštim izborima, nakon obrađenih 99,82 odsto biračkih mjesta u Republici Srpskoj, preliminarni su i nepotpuni podaci koje je danas objavila Centralna izborna komisija BiH.

Ostalo je da budu obrađena još četiri biračka mjesta.

Prema ovim podacima, kandidat SDS-a za srpskog člana Predsjedništva Mirko Šarović osvojio je 224.390 ili 35,47 odsto glasova, dok je kandidat koalicionog bloka „Ujedinjeni za slobodnu Bosnu“ Vojin Mijatović osvojio 38.198 ili 6,04 odsto glasova.

Kandidat DNS-a Nenad Nešić osvojio je 34.896 ili 5,52 odsto glasova, a Borislav Bijelić iz stranke „Život“ dobio je 8.261 ili 1,31 odsto glasova.

Među do sada obrađenim glasačkim listićima za srpskog člana Predsjedništva bilo je 632.597 važećih, 24.638 nevažećih praznih listića, dok je nevažećih po drugim kriterijumima bilo 17.773, saopšteno je iz CIK-a.

Kandidat koalicionog bloka „Ujedinjeni za slobodnu BiH“ za bošnjačkog člana Predsjedništva Denis Bećirović osvojio je 328.174 ili 57,39 odsto glasova, prema prelimiranim i nepotpunim podacima CIK-a nakon što su obrađena 3.304 biračka mjesta u Federaciji BiH /FBiH/ ili 99,58 odsto.

Njegov protivkandidat iz SDA Bakir Izetbegović, prema do sada prebrojanim glasovima, osvojio je 212.973 ili 37,24 odsto glasova, a Mirsad Hadžikadić iz Platforme za progres 30.726 ili 5,37 odsto glasova.

Kandidat Demokratskog fronta Željko Komšić i dalje vodi u borbi za hrvatskog člana Predsjedništva BiH sa osvojenih 226.008 ili 55,72 odsto glasova, dok je njegov protivkandidat iz HDZ-a Borjana Krišto dobila podršku 179.576 birača ili 44,28 odsto.

Na stranici CIK-a objavljeno je da je među do sada obrađenim glasačkim listićima za kandidate koji se iz FBiH biraju u Predsjedništvo BiH važećih 977.457, nevažećih praznih 43.500, te nevažećih prema drugim kriterijumima 28.918.

U FBiH je ostalo neobrađeno 14 redovnih biračkih mjesta.

Izbori 2022.

OVJERENE KANDIDATKSE LISTE za delegate iz Srpske u Dom naroda BiH

Centralna izborna komisija /CIK/ BiH danas je ovjerila kandidatske liste za izbor delegata iz Republike Srpske u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, saopšteno je iz ove komisije.
Narodna skupština Republike Srpske je CIK-u dostavila kandidatske liste za Vijeće naroda Srpske, te se sprovode aktivnosti na potpisivanju izjava nominovanih kandidata, kako bi se nakon toga moglo pristupiti proceduri provjera listi i kandidata.U saopštenju je navedeno da se, u skladu sa Izbornim zakonom BiH, posredni izbori za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, Vijeće naroda Republike Srpske i Dom naroda Parlamenta Federacije BiH sprovode odmah, a najkasnije mjesec dana nakon objave potvrđenih rezultata opštih izbora, a rok za sprovođenje ovih posrednih izbora ističe 2. decembra.

Iz CIK-a ističu da su u toku aktivnosti nominacije kandidata za posredne izbore, potpisivanje izjava o prihvatanju kandidature i provjeri ispunjavanja uslova za ovjeru nominovanih kandidatskih listi i kandidata.

“Zaključno sa današnjim danom CIK BiH je ovjerila kandidatske liste iz četiri kantonalne skupštine za izbor delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH i to iz Tuzlanskog kantona, Bosansko-podrinjskog kantona-Goražde, Posavskog kantona i Zapadnohercegovačkog kantona”, navodi se u saopštenju.

Takođe, CIK-u su dostavljene kandidatske liste iz skupština Hercegovačko-neretvanskog, zatim Livanjskog, kao i Zeničko-dobojskog kantona, te je u toku kompletiranje dokumentacije, odnosno potpisivanju izjava nominovanih kandidata kako bi se mogle izvršiti provjere.

Još nisu dostavljene kandidatske liste iz skupština Kantona Sarajevo, te Srednjobosanskog i Unsko-sanskog kantona.

Nastavi čitati

Izbori 2022.

I još malo CIK-a : Skoro je nemoguće dokazati da političari zloupotrebljavaju javna sredstva

Centralna izborna komisija BiH na današnjoj 86. sjednici razmatrala je prijave o korištenju javnih resursa u svrhu predizbornih aktivnosti tokom ovogodišnjih Općih izbora.

Na današnjoj sjednici CIK-a razmatran je set odluka koje se odnose na zloupotrebu javnih resursa tokom predizborne kampanje.

“Imamo prigovor Platforme za progres protiv Adnana Štete iz SDP-a da je vršio objave na stranici Vlade Kantona Sarajevo vezano za dodjelu elektronskih karata penzionerima i tako dalje. Utvrdili smo da je to redovna aktivnost u ministarstvu te prijedlog je da se prigovor odbije kao neosnovan”, istakao je šef Službe za upravno rješavanje CIK-a Mišo Krstović.

Platforma za progres je Štetu prijavila i da je na Facebook stranici izvršio promociju izgradnje tramvajske pruge za što je također utvrđeno da ne predstavlja zloupotrebu.

Članovi CIK-a razmatrali su i prijavu SDS-a u vezi aktivnosti Milorada Dodika (SNSD), odnosno da je obećavao dati po 100 KM penzionerima.

“U svom izjašnjenju Milorad Dodik je napisao da nije mogao zloupotrijebiti sredstva sa pozicije na kojoj jeste, da ta sredstva može dijeliti samo Vlada Republike Srpske što je u postupku formalno-pravno i dokazano, da nije mogao raspolagati sredstvima Vlade”, istakao je Krstović.

I prigovor protiv Dodika je odbačen, a protiv takve odluke je glasao član CIK-a Željko Bakalar.

Razmatrana je i prijava Transparensi Ieternešnala protiv RTV Gradiške jer su navodno promovirali kandidata SDS-a što je odbijeno kao neosnovano.

Prijava protiv kandidatkinje Jelene Trivić (PDP) nije bila uredna pa se smatra da nije ni podnesena.

“Važno je naglasiti da mi nismo mogli naći uporište da ove postupke vodimo po službenoj dužnosti jer je falilo vrijeme i mjesto povrede (zloupotrebe), a nemamo ništa praktično kao dokaz na osnovu čega bismo mogli početi istragu”, rekla je članica CIK-a Irena Hadžiabdić.

Nastavi čitati

Izbori 2022.

OČAJ JELENE TRIVIĆ SVE VEĆI! Nikako da se pomiri sa izbornim porazom

Jelena Trivić nikako da se pomiri sa ishodom izbora pa se i danas oglasila na društvenim mrežama

Nastavi čitati

Aktuleno