Connect with us

Društvo

Najveća količina padavina 18. i 19. januara: Očekuje se PORAST VODOSTAJA u Hercegovini, slivu rijeke Drine i u Krajini

Najveća količina padavina u Republici Srpskoj naredne sedmice očekuje se u srijedu i četvrtak, 18. i 19. januara, a najviše litara kiše po kvadratnom metru pašće u Hercegovini, gornjem slivu rijeke Drine i u zapadnoj Krajini

Ovo je rekao Srni direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda Darko Borojević. On kaže da je pažnja posebno usmjerena na gornji dio sliva rijeke Drine, Hercegovinu, gornji sliv Une i Sane, te na sliv Pive i Tare u Crnoj Gori, gdje očekivane velike količine padavina mogu izazvati porast vodostaja rijeka.

Borojević ističe da je teško prognozirati količinu padavina koja će pasti u određenom geografskom području zbog promjenljivih vremenskih prilika, ali da se očekuje da će u četvrtak, 19. januara i petak, 20. januara kiša preći u snijeg.

“Hercegovina može da apsorbuje veću količinu padavina nego Sarajevsko-romanijska regija ili Krajina, ali to stvara opasnost pojave bujičnih poplava. Područje u Crnoj Gori u kome se predviđa količina od 400 litara kiše po metru kvadratnom je najkišnije u Evropi, ali ne bi bilo dobro ako se to prelije na područje Republike Srpske zbog drugačije konfiguracije zemljišta”, istakao je Borojević.

On je dodao da sve službe prate stanje, da će redovno izvještavati javnost i da nema potrebe stvarati paniku.

“Mi smo na vezi sa resornim ministarstvom, Civilnom zaštitom, Javnom ustanovom `Vode Srpske`, i sve službe su na raspolaganju. Vodostaji su za sada u srednje povišenim zonama. Pratimo stanje i ako dođe do porasta i promjene blagovremeno ćemo informisati javnost”, naglasio je Borojević.

On je naveo da se olujni udari vjetra očekuju na cijelom području Republike Srpske i da će u utorak, 17. januara vjerovatno biti proglašen crveni meteoalarm zbog orkanskog udara vjetra.

Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje da se od 16. do 20. januara očekuju obilne padavine, na jugu i obilnije.

Preduzeće “Vode Srpske” je tim povodom pozvalo stanovništvo, institucije i privredne subjekte da budu u pripravnosti radi preduzimanja neophodnih mjera zaštite od mogućeg izlivanja vodotoka.

Vršilac dužnosti direktora Republičke uprave Civilne zaštite Milan Novitović rekao je Srni da je upućen dopis svim lokalnim zajednicama da preduzmu neophodne preventivne mjere u vezi sa najavljenim velikim količinama padavina, te da je o svemu upoznat i predsjednik Republike Srspke Milorad Dodik.

Društvo

Počinje isplata uvećanih penzija u Srpskoj

Za isplatu januarskih penzija potrebno je 133,97 miliona KM.

Na račune penzionera u Republici Srpskoj danas će biti uplaćena uvećana januarska penzija, rekao je direktor Fonda PIO Mladen Milić.

Milić je istakao da je Republika Srpska imala najveće godišnje usklađivanje u odnosu na region.
Za isplatu januarskih penzija potrebno je 133,97 miliona KM, što je za 16,22 miliona KM više u odnosu na decembarske penzije.
U Republici Srpskoj januarske penzije će biti veće za 13,5 odsto.

Nastavi čitati

Društvo

U subotu u Trebinju Praznik mimoze

Trebinje će u subotu 11. februara obilježiti Praznik mimoze.

Uz podršku i pokroviteljstvo Grada Trebinja, karavan mimoze iz Herceg Novog će se pobrinuti da donese dašak Jadrana na trebinjske ulice, kako se to decenijama unazad dešavalo u ovom gradu.

Defile karavana sa uličnom gradskom muzikom, ansamblom mažoretkinja i trombonjerima, krenuće u 11 časova ispred hotela “Leotar”, preko Kamenog mosta i Dučićeve ulice do platoa ispred Kulturnog centra u Gradskom parku, gdje će biti održan prigodan program.

Nastavi čitati

Društvo

Vremenska prognoza: Pretežno oblačno sa slabim snijegom

U Bosni i sjeveru Hercegovine pretežno oblačno vrijeme sa slabim snijegom. U većem dijelu Hercegovine sunčano uz malu do umjerenu naoblaku. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -11 i -5°C, na jugu do 1°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između -5 i 0°C, na jugu do 6°C.

U Sarajevu oblačno sa slabim snijegom. Najniža jutarnja temperatura zraka oko -8°C. Najviša dnevna temperatura zraka oko -4°C.

Nastavi čitati

Aktuleno