Connect with us

Svijet

NAJVEĆA TENKOVSKA BITKA Rusi ne odustaju od napada, čak i ako to dolazi sa ogromnom cijenom

Ruski tenkovi su nekad bili smatrani za strašnu prijetnju, ali je rat u Ukrajini pokazao da ne znaju kako da ih koriste.

Tako je minirani prelaz kod Vuhledara postao smrtonosna zamka u kojoj ruski vojnici nastavljaju da voze u svoju smrt, pokazao je snimak.

Ukrajinska vojska je postavila mine na raskrsnici nedaleko od sela Mikilske u Donbasu i čekaju u blizini da udare protivtenkovskim navođenim projektilima, navodi Forbs. Iako više od deset uništenih tenkova i borbenih vozila leži u tom području, Rusi i dalje pokušavaju da prođu tuda.

Snimci sa drona ukrajinske vojske, koji cirkulišu društvenim mrežama od kraja februara, pokazuju uništavanje ruskih vozila na prelazu.

Na posljednjem se vidi uništavanje ruskog amfibijskog pješadijskog borbenog vozila BMP-2 IFV na raskrsnici, nakon što je pregazilo minu i pogođeno je antitenkovskim navođenim projektilom. Drugi snimak prikazuje uništavanje ruskog tenka T-72B3 i BMP-2, takođe od mina i antitenkovskih projektila.

Ukrajinska vojska tvrdi da je Rusija izgubila najmanje 130 tenkova i oklopnih transportera za tri nedjelje borbi u Vuhledaru, koje su ukrajinski zvaničnici opisali kao do sada najveću tenkovsku bitku u ratu. Ta brojka još nije nezavisno potvrđena, ukazuje Insajder.

“Šalju tenkove stare sedam decenija na ratište”
Britansko Ministarstvo odbrane je u izvještaju o stanju na frontu u ponedjeljak objavilo da Rusi na ratište šalju tenkove iz ’50-tih godina 20. vijeka.

– Ruska vojska je odgovorila na gubitke teških oklopnih vozila razmještanjem glavnih borbenih tenkova T-62 starih 60 godina – navodi se.

– Posljednjih dana identifikovani su ruski oklopni transporteri BTR-50, koji su prvi put isporučeni 1954. a sada prvi put raspoređeni u Ukrajini.

Britansko Ministarstvo je reklo da je od prošlog ljeta iz skladišta izvedeno oko 800 tenkova T-62 i da su neki dobili unaprijeđene sisteme nišana koji će vjerovatno poboljšati njihovu efikasnost noću. Ali jasno je da su ovi tenkovi izuzetno ranjivi i zastarjeli i izuzetno nesigurni, jer njihov oklop nije prilagođen modernom oružju, ističe se.

Ruski rezervisti će vjerovatno koristiti “lopate” za borbu prsa u prsa u Ukrajini zbog nedostatka municije, saopštilo je britansko Ministarstvo.

Ovo je vjerovatno rezultat toga što ruska komanda nastavlja da insistira na pretežno pješadijskoj ofanzivi, sa manjom artiljerijskom vatrom podrške pošto Rusija nema dovoljno municije – navodi se u izvještaju.

Ruske tenkovske snage trpe udarce u Ukrajini
Biznis insajder piše da vojska ruskog predsjednika Vladimira Putina izgleda da ne može da shvati kako da koristi tenkove jer je bojno polje u Ukrajini ispunjeno spaljenim olupinama.

Američki zvaničnici su rekli više puta da je Rusija vjerovatno izgubila čak pola svojih glavnih borbenih tenkova u borbama u Ukrajini, ako ne i više. Prema analizi “Oriksa”, više od 1.780 ruskih tenkova je uništeno, oštećeno, zaplijenjeno ili napušteno otkako je Moskva pokrenula invaziju 24. februara 2022.

Zapanjujući gubitak tenkova Rusije – uključujući T-72, T-64, T-80 i T-90 – može se pripisati neuspjehu da se pruži adekvatna vatrena podrška u borbi, rekli su vojni stručnjaci Insajderu.

Moskva je kod Vuhledara ponovila greške koje je načinila tokom opsade Kijeva u prvim danima invazije – poslala je kolone tenkova pravo u ukrajinske zasjede, navodi list. Upravo kao prošlog proljeća, kad su Ukrajinci napadali dugi konvoj ruskih vozila, ova taktika se pokazala neuspješnom za Moskvu u Vuhledaru, gdje je izgubila više od 100 oklopnih vozila.

Njihovi oklopnjaci su se našli na meti antitenkovskih projektila “džavelin” jer su besciljno lutali otvorenim poljima, sa malo ili bez ikakve podrške ili zaštite. Istovremeno, viđeni su kako voze pravo kroz minska polja i eksplodiraju. Zbog dizajna mnogih ruskih tenkova, pogodak može da izazove detonaciju municije, ubijajući posadu dok natpritisak izbija vrh vozila.

“Ne vidim da rade ono što bi se očekivalo”
Jedna ozbiljna greška ruske vojske bio je neuspjeh da zaštiti svoje tenkove kombinovanim oružanim pristupom koji obezbjeđuje dodatnu podršku i integriše oklopnjake sa drugim jedinicama.

– Postoji strukturni problem u tome što nema dovoljno pješadije koja bi pružila zaštitu tenkovima. Prosto ne vidim da jedinice rade ono što bi se očekivalo od vojnih jedinica – rekao je Insajderu Džefri Edmonds, stručnjak za Rusiju Centra za pomorske analize.

Marina Miron, istraživač Kraljevskog koledža London, rekla je da se Rusija uglavnom oslanja na artiljeriju ali da bi vjerovatno imala koristi od više vazdušne superiornosti jer bi mogla da izbjegne obavljanje komplikovanih manevara na bojnom tlu.

Mislim da oni kao da vode rat na koji nisu bili spremni, u taktičkom i operativnom smislu. Izgubili su gomilu tenkova. Mnoge od njih – vjerovatno većinu – samo zbog nemara. A tenkovi koji se koriste nisu ni na koji način superiorniji u odnosu na one koje koriste Ukrajinci – rekla je Miron.

Rusija i Ukrajina često su se sukobljavale koristeći istu vojnu opremu iz sovjetske ere, od tenkova do pešadije i aviona. Ukrajina je, prema “Oriksu”, izgubila manje od 500 tenkova tokom invazije a trenutno Kijev čeka talas naprednih zapadnih tenkova, među kojima su njemački “leopardi” i britanski “čelendžeri”. Ti moderni sistemi su bolje opremljeni od onih koji su do sada uglavnom dominirali frontom.

“Kao da prosto ne mare”
– Rusi nisu baš dobri u korišćenju a ni u integrisanju tenkova. Mogli su da upotrebe mehanizovanu pešadiju da zaštite tenkove ali izgleda da prosto ne mare – rekla je Miron.

Drugi problem koji muči ruske tenkovske snage je nedostatak manevarskih sposobnosti.

Na primjer, kako je rekao Edmonds, Rusija ima problem sa minskim poljima, kako se vidjelo u Vuhledaru. Čišćenje minskih polja je spor i komplikovan proces ali ruski tenkovi voze pravo kroz njih. Neki eksplodiraju, neki se povlače a neki su pogođeni projektilima, ali proces se ponavlja kad Ukrajinci polože još mina.

– Ovo je prosto glupo. A gledate kako to stalno rade iznova – rekao je Edmonds, piše Blic.

Svijet

UŽAS U NJEMAČKOJ: djevojčicu iz doma zlostavljali, pa ubili

Njemačka policija privela je tri dječaka osumnjičena za ubistvo desetogodišnjakinje. Jezivom zločinu prethodio je seksualni delikt, sugerišu dokazi.

Njemačka policija je potvrdila indicije da su djevojčicu koja je pronađena mrtva u dječjem domu u Vunsiedelu u Njemačkoj ubila tri dječaka – dva 11-godišnjaka i jedan 16-godišnjak, prenosi Dnevnik.hr.

Prema informacijama Bilda, dječaci su privedeni i nalaze se u pritvoru. Istražitelji su također podijelili informacije da postoje dokazi o seksualnom deliktu.

U utorak ujutro u 8:45 sati djelatnica Centra za brigu o djeci i mladima St. Josef otkrila je tijelo djevojčice. Kada je tijelo pronađeno, bilo je znakova da je desetogodišnjakinja mrtva već 10 sati.

Policija iz taktičkih razloga 24 sata nije obavijestila javnost o pronalasku tijela, kako bi se lakše prikupili dokazi i kako bi se zaštitila djeca i mladi smješteni u domu. Prema glasnogovorniku policijskog stožera u Gornjoj Frankoniji, autopsija koju je odmah naredio javni tužitelj u Hofu otkrila je dokaze nemara treće strane.

Riječ je o već drugom tragičnom ubistvu djeteta u samo nekoliko sedmica. Djevojčicu staru 12 godina ubile su njene vršnjakinje, među kojima i najbolja prijateljica.

Nastavi čitati

Svijet

MOSKVA- gori zgrada ruskog ministarstva odbrane

U centru Moskve gori zgrada Ministarstva odbrane Rusije. Ruski mediji javljaju da se jedna od prostorija na spratu zapalila.
Na društvenim mrežama pojavili su se video snimci na kojima se vidi gust crni dim kako izlazi iz zgrade.

Nastavi čitati

Svijet

UZVERAO SE PREKO ZIDA, PA SJEKIROM UBIO ČETVORO DJECE

Najmanje četvoro djece ubijeno je, a još četvoro je ranjeno, u napadu na obdanište u južnoj brazilskoj državi Santa Katarina, saopštili su lokalna policija i zdravstveni zvaničnici.

Policija je saopštila da je uhapšen 25-godišnji muškarac, ne navodeći detalje, prenosi Rojters.

Iz bolnice u gradu Blumenau navode da je u napadu i ranjeno četvoro djece, od kojih najstarije ima dvije godine. Lokalni mediji prenijeli su da je napadač držao sjekiru u ruci i da se popeo na zid kako bi ušao u vrtić, prenosi AP.

Na fotografijama koje je emitovala lokalna televizija vide se uplakani roditelji ispred obdaništa, koje je u privatnom vlasništvu.

Brazilski predsjednik Luiz Inasio Lula da Silva osudio je na Tviteru napad kao monstrouzan i neprihvatljiv, kao “apsurdani čin mržnje” nad nevinom i bespomoćnom djecom.

Nastavi čitati

Aktuleno