Connect with us

Svijet

NAJVEĆA TENKOVSKA BITKA Rusi ne odustaju od napada, čak i ako to dolazi sa ogromnom cijenom

Ruski tenkovi su nekad bili smatrani za strašnu prijetnju, ali je rat u Ukrajini pokazao da ne znaju kako da ih koriste.

Tako je minirani prelaz kod Vuhledara postao smrtonosna zamka u kojoj ruski vojnici nastavljaju da voze u svoju smrt, pokazao je snimak.

Ukrajinska vojska je postavila mine na raskrsnici nedaleko od sela Mikilske u Donbasu i čekaju u blizini da udare protivtenkovskim navođenim projektilima, navodi Forbs. Iako više od deset uništenih tenkova i borbenih vozila leži u tom području, Rusi i dalje pokušavaju da prođu tuda.

Snimci sa drona ukrajinske vojske, koji cirkulišu društvenim mrežama od kraja februara, pokazuju uništavanje ruskih vozila na prelazu.

Na posljednjem se vidi uništavanje ruskog amfibijskog pješadijskog borbenog vozila BMP-2 IFV na raskrsnici, nakon što je pregazilo minu i pogođeno je antitenkovskim navođenim projektilom. Drugi snimak prikazuje uništavanje ruskog tenka T-72B3 i BMP-2, takođe od mina i antitenkovskih projektila.

Ukrajinska vojska tvrdi da je Rusija izgubila najmanje 130 tenkova i oklopnih transportera za tri nedjelje borbi u Vuhledaru, koje su ukrajinski zvaničnici opisali kao do sada najveću tenkovsku bitku u ratu. Ta brojka još nije nezavisno potvrđena, ukazuje Insajder.

“Šalju tenkove stare sedam decenija na ratište”
Britansko Ministarstvo odbrane je u izvještaju o stanju na frontu u ponedjeljak objavilo da Rusi na ratište šalju tenkove iz ’50-tih godina 20. vijeka.

– Ruska vojska je odgovorila na gubitke teških oklopnih vozila razmještanjem glavnih borbenih tenkova T-62 starih 60 godina – navodi se.

– Posljednjih dana identifikovani su ruski oklopni transporteri BTR-50, koji su prvi put isporučeni 1954. a sada prvi put raspoređeni u Ukrajini.

Britansko Ministarstvo je reklo da je od prošlog ljeta iz skladišta izvedeno oko 800 tenkova T-62 i da su neki dobili unaprijeđene sisteme nišana koji će vjerovatno poboljšati njihovu efikasnost noću. Ali jasno je da su ovi tenkovi izuzetno ranjivi i zastarjeli i izuzetno nesigurni, jer njihov oklop nije prilagođen modernom oružju, ističe se.

Ruski rezervisti će vjerovatno koristiti “lopate” za borbu prsa u prsa u Ukrajini zbog nedostatka municije, saopštilo je britansko Ministarstvo.

Ovo je vjerovatno rezultat toga što ruska komanda nastavlja da insistira na pretežno pješadijskoj ofanzivi, sa manjom artiljerijskom vatrom podrške pošto Rusija nema dovoljno municije – navodi se u izvještaju.

Ruske tenkovske snage trpe udarce u Ukrajini
Biznis insajder piše da vojska ruskog predsjednika Vladimira Putina izgleda da ne može da shvati kako da koristi tenkove jer je bojno polje u Ukrajini ispunjeno spaljenim olupinama.

Američki zvaničnici su rekli više puta da je Rusija vjerovatno izgubila čak pola svojih glavnih borbenih tenkova u borbama u Ukrajini, ako ne i više. Prema analizi “Oriksa”, više od 1.780 ruskih tenkova je uništeno, oštećeno, zaplijenjeno ili napušteno otkako je Moskva pokrenula invaziju 24. februara 2022.

Zapanjujući gubitak tenkova Rusije – uključujući T-72, T-64, T-80 i T-90 – može se pripisati neuspjehu da se pruži adekvatna vatrena podrška u borbi, rekli su vojni stručnjaci Insajderu.

Moskva je kod Vuhledara ponovila greške koje je načinila tokom opsade Kijeva u prvim danima invazije – poslala je kolone tenkova pravo u ukrajinske zasjede, navodi list. Upravo kao prošlog proljeća, kad su Ukrajinci napadali dugi konvoj ruskih vozila, ova taktika se pokazala neuspješnom za Moskvu u Vuhledaru, gdje je izgubila više od 100 oklopnih vozila.

Njihovi oklopnjaci su se našli na meti antitenkovskih projektila “džavelin” jer su besciljno lutali otvorenim poljima, sa malo ili bez ikakve podrške ili zaštite. Istovremeno, viđeni su kako voze pravo kroz minska polja i eksplodiraju. Zbog dizajna mnogih ruskih tenkova, pogodak može da izazove detonaciju municije, ubijajući posadu dok natpritisak izbija vrh vozila.

“Ne vidim da rade ono što bi se očekivalo”
Jedna ozbiljna greška ruske vojske bio je neuspjeh da zaštiti svoje tenkove kombinovanim oružanim pristupom koji obezbjeđuje dodatnu podršku i integriše oklopnjake sa drugim jedinicama.

– Postoji strukturni problem u tome što nema dovoljno pješadije koja bi pružila zaštitu tenkovima. Prosto ne vidim da jedinice rade ono što bi se očekivalo od vojnih jedinica – rekao je Insajderu Džefri Edmonds, stručnjak za Rusiju Centra za pomorske analize.

Marina Miron, istraživač Kraljevskog koledža London, rekla je da se Rusija uglavnom oslanja na artiljeriju ali da bi vjerovatno imala koristi od više vazdušne superiornosti jer bi mogla da izbjegne obavljanje komplikovanih manevara na bojnom tlu.

Mislim da oni kao da vode rat na koji nisu bili spremni, u taktičkom i operativnom smislu. Izgubili su gomilu tenkova. Mnoge od njih – vjerovatno većinu – samo zbog nemara. A tenkovi koji se koriste nisu ni na koji način superiorniji u odnosu na one koje koriste Ukrajinci – rekla je Miron.

Rusija i Ukrajina često su se sukobljavale koristeći istu vojnu opremu iz sovjetske ere, od tenkova do pešadije i aviona. Ukrajina je, prema “Oriksu”, izgubila manje od 500 tenkova tokom invazije a trenutno Kijev čeka talas naprednih zapadnih tenkova, među kojima su njemački “leopardi” i britanski “čelendžeri”. Ti moderni sistemi su bolje opremljeni od onih koji su do sada uglavnom dominirali frontom.

“Kao da prosto ne mare”
– Rusi nisu baš dobri u korišćenju a ni u integrisanju tenkova. Mogli su da upotrebe mehanizovanu pešadiju da zaštite tenkove ali izgleda da prosto ne mare – rekla je Miron.

Drugi problem koji muči ruske tenkovske snage je nedostatak manevarskih sposobnosti.

Na primjer, kako je rekao Edmonds, Rusija ima problem sa minskim poljima, kako se vidjelo u Vuhledaru. Čišćenje minskih polja je spor i komplikovan proces ali ruski tenkovi voze pravo kroz njih. Neki eksplodiraju, neki se povlače a neki su pogođeni projektilima, ali proces se ponavlja kad Ukrajinci polože još mina.

– Ovo je prosto glupo. A gledate kako to stalno rade iznova – rekao je Edmonds, piše Blic.

Svijet

MAĐARSKA NEĆE UHAPSITI PUTINA ako uđe u državu

Mađarska neće uhapsiti ruskog predsjednika Vladimira Putina ako bi ušao u zemlju, izjavio je danas Gergelj Guljaš, šef kabineta premijera Viktora Orbana, dodajući da to ne bi imalo pravnog osnova.
Na pitanje da li bi Putin bio uhapšen ako dođe u Mađarsku, Guljaš je rekao na brifingu da Rimski statut nije bio ugrađen u mađarski pravni sistem, prenosi Rojters.

“Moramo se pozvati na mađarski zakon, na osnovu kojeg ne možemo da uhapsimo ruskog predsjednika, kao što statut Međunarodnog krivičnog suda nije proglašen u Mađarskoj”, rekao je Guljaš.

On je dodao da mađarska vlada “nije formirala stav” povodom naloga za hapšenje Putina.

“Ove odluke nisu baš najsrećnije stvari, budući da vode ka daljoj eskalaciji sukoba, a ne ka miru… Ovo je moje lično, subjektivno mišljenje”, naveo je Guljaš.

Nastavi čitati

Svijet

OKRUŽNO TUŽILAŠTVO MENHETNA “Tramp lažno najavio svoje hapšenje”

Okružno tužilaštvo Menhetna u Njujorku saopštilo je danas da je bivši američki predsjednik Donald Tramp lažno najavio da se očekuje njegovo hapšenje i navela da republikanci u Kongresu ometaju rad kancelarije tužioca u krivičnoj istrazi protiv bivšeg predsjednika.

Kancelarija okružnog tužioca Alvina Braga napisala je u pismu trojici republikanaca u Predstavničkom domu da je njihovo pismo stiglo u kancelariju nakon što je Tramp najavio svoje hapšenje, na osnovu informacija koje su navodno procurile, i nakon što su njegovi advokati pozvali republikance da intervenišu.

Bragova kancelarija je navela da su tri kongresmena tražila informacije koje nisu javne o toku krivične istrage koja je povjerljiva na osnovu zakona države Njujork.

Riječ je o tri predstavnika iz redova republikanaca: predsjedniku odbora za pravosuđe Predstavničkog doma Džimu Džordanu, predsjedniku nadzornog odbora tog doma Džejmsu Komeru i predsjedniku odbora za administraciju Brajanu Stilu.

Velika porota, koju je sazvao Brag u januaru, počela je saslušanje dokaza o Trampovoj ulozi u tajnoj isplati novca porno zvijezdi Stormi Danijels nekoliko dana prije održavanja predsjedničkih izbora 2016. godine.

Danijelsova je rekla da je dobila novac u zamjenu za ćutanje o seksualnom odnosu koji je imala sa Trampom 2006. godine.

Tramp negira te tvrdnje i rekao je da je istraga protiv njega politički motivisana, prenio je Rojters.

Nastavi čitati

Svijet

POSJETA KRALJA ČARLSA POD ZNAKOM PITANJA zbog protesta u Parizu

Tenzije na ulicama Pariza zbog penzione reforme predsjednika Francuske Emanuela Makrona mogle bi da utiču na prvu državnu posjetu kralja Čarlsa Trećeg otkako je postao monarh, piše BiBiSi.

Demonstranti, uključujući i opozicione političare, optužili su Makrona da je potpuno van dodira sa životima običnih ljudi.

Francuski političar i lider ljevičarskog pokreta “Nepokorena Francuska” upozorio je danas kralja Čarlsu uoči posjete Parizu u nedjelju da “nije pravo vrijeme” za državnu posjetu.

“Gospodine kralju, slušajte, nemamo ništa protiv vas ovdje, ali vi ste kralj Engleza, to je vaša stvar, ali treba da se klonite Versaja”, rekao je on.

Poslanica Zelenih u francuskom parlamentu Sandrin Ruso izjavila je da bi poseta Treći trebalo da bude otkazana.

“Nešto se dešava u ovoj zemlji. Da li je zaista prioritet primiti Čarlsa Trećeg u Versaju? Ne”, dodala je ona, napominjući da je to “nevjerovatno poricanje demokratije”.

Ljevičar Olivije Bezanseno rekao je ranije ovog mjeseca da će kralj Čarls biti dočekan “starim dobrim generalnim štrajkom”, dok neki sindikalni lideri na jugozapadu planiraju da pokvare planove za vožnju tramvajem do centra grada.

“Potrudićemo se da nema tramvaja”, rekao je Matje Obri iz tvrdolinijaškog sindikata CGT.

Ideja trodnevne posjete kralja Čarlsa Trećeg i kraljice supruge Kamile je da se proslavi francusko-britansko prijateljstvo, a pored večere u Versaju i vožnju Jelisejskim poljima, predviđena je i posjeta Bordou.

Dauning strit je danas saopštio da zasad nema naznaka o promjeni plana i da će putovanje u Bordo posebno biti pod lupom.

Pariz je opterećen brojnim noćnim nemirima i protestima dok je 5.000 policajaca izašlo danas na ulice da se pripreme za prvi dan marševa širom grada koje je odobrila država.

Otpad je razbacan po ulicama dok je jedan broj radnika izašao na proteste nakon Makronove odluke da podigne starosnu granicu za odlazak u penziju prošlog četvrtka.

Mjera je iznuđena dekretom i nije bila predmet glasanja u parlamentu.

Kako su prenijeli francuski mediji, demonstranti su jutros blokirali terminal na “Šarl de Golu” najvećem aerodromu u Francuskoj. Aerodrom će biti blokiran do sutra ujutru kada će se odlučiti da li se štrajk nastavlja.

Očekuje se da će se na današnjim protestima okupiti oko milion ljudi.

Nastavi čitati

Aktuleno