Connect with us

Svijet

NAJVEĆE ŠTETOČINE SMO MI! Preko milion vrsta pred izumiranjem

Preko milion divljih vrsta na Zemlji trenutno je pod prijetnjom izumiranja i nestaje brzinom koja nije viđena u posljednjih deset miliona godina.

U Montrealu se, pod pokroviteljstvom UN, održava jedna od ključnih konferencija o prirodi. Cilj skupa je sklapanje novog globalnog sporazuma koji bi zaštitio ono što je ostalo od divljih vrsta na Zemlji i njihovih staništa.

Basil van Avr, jedan od kopredsjedavajućih grupe zadužene za izradu nacrta sporazuma, priznaje da će to biti zahtjevan zadatak koji će nastojati riješiti postavljanjem novih ciljeva.

Ovaj skup je nastavak dugogodišnjih pregovora i poziva stručnjaka za zaštitu prirode.

Najnoviji izvještaji UN pokazaju da bi do 2100. godine 50 odsto afričkih vrsta ptica i sisavaca moglo nestati.

Čak 40 odsto kopnene površine planete je “oštećeno”.

Zdravi ekosistemi poput šuma i morskog dna obraslog morskim travama ključni su faktori za kontrolisanje globalnog zagrijavanja.

Istovremeno, rast globalne temperature predstavlja prijetnju brojnim ekosistemima i vrstama koje se ne mogu brzo prilagoditi ili premjestiti u hladnija klimatska područja – prenose naučni portali.

UN žele da navedu razne vlade da se obavežu da će do 2030. najmanje 30 odsto kopnene površine i 30 odsto površine ispod mora biti zaštićeno. Riječ je o takozvanoj globalnoj kampanji “30 puta 30”.

Stručnjaci upozoravaju da se skoro 20 odsto preostalih netaknutih svjetskih šumskih područja nalazi u koncesiji raznih kompanija.

Većina tih koncesija pripada rudarskim kompanijama (11,33 odsto navedenih područja), dok 7,85 odsto od ukupne navedene površine tih tropskih šuma pripada kompanijama za eksploataciju nafte i plina.

Sadašnje stanje pokazuje da je donekle zaštićeno tek 17 odsto svjetske kopnene površine i manje od osam odsto okeana.

Netaknute svjetske šume izrazito su važne za očuvanje bioraznolikosti i za borbu protiv klimatskih promjena. Ta područja predstavljaju neka od posljednjih mjesta na Zemlji koja još uvijek imaju mnogo vrsta na gotovo prirodnom nivou.

Uprkos velikoj važnosti šumskih površina za bioraznolikost i čovječanstvo, njihova površina se smanjuje alarmantnom brzinom. Samo od 2000. do 2013. godine izgubljeno je više od sedam odsto tog dragocjenog područja.

Uz zaštitu kopnenih površina i morskog dna, jedan od 22 cilja samita u Montrealu uključuje i smanjenje upotrebe pesticida te uskraćivanje oko 500 milijardi dolara subvencija za aktivnosti koje nanose štetu prirodi.

Srna

Svijet

UŽAS U NJEMAČKOJ: djevojčicu iz doma zlostavljali, pa ubili

Njemačka policija privela je tri dječaka osumnjičena za ubistvo desetogodišnjakinje. Jezivom zločinu prethodio je seksualni delikt, sugerišu dokazi.

Njemačka policija je potvrdila indicije da su djevojčicu koja je pronađena mrtva u dječjem domu u Vunsiedelu u Njemačkoj ubila tri dječaka – dva 11-godišnjaka i jedan 16-godišnjak, prenosi Dnevnik.hr.

Prema informacijama Bilda, dječaci su privedeni i nalaze se u pritvoru. Istražitelji su također podijelili informacije da postoje dokazi o seksualnom deliktu.

U utorak ujutro u 8:45 sati djelatnica Centra za brigu o djeci i mladima St. Josef otkrila je tijelo djevojčice. Kada je tijelo pronađeno, bilo je znakova da je desetogodišnjakinja mrtva već 10 sati.

Policija iz taktičkih razloga 24 sata nije obavijestila javnost o pronalasku tijela, kako bi se lakše prikupili dokazi i kako bi se zaštitila djeca i mladi smješteni u domu. Prema glasnogovorniku policijskog stožera u Gornjoj Frankoniji, autopsija koju je odmah naredio javni tužitelj u Hofu otkrila je dokaze nemara treće strane.

Riječ je o već drugom tragičnom ubistvu djeteta u samo nekoliko sedmica. Djevojčicu staru 12 godina ubile su njene vršnjakinje, među kojima i najbolja prijateljica.

Nastavi čitati

Svijet

MOSKVA- gori zgrada ruskog ministarstva odbrane

U centru Moskve gori zgrada Ministarstva odbrane Rusije. Ruski mediji javljaju da se jedna od prostorija na spratu zapalila.
Na društvenim mrežama pojavili su se video snimci na kojima se vidi gust crni dim kako izlazi iz zgrade.

Nastavi čitati

Svijet

UZVERAO SE PREKO ZIDA, PA SJEKIROM UBIO ČETVORO DJECE

Najmanje četvoro djece ubijeno je, a još četvoro je ranjeno, u napadu na obdanište u južnoj brazilskoj državi Santa Katarina, saopštili su lokalna policija i zdravstveni zvaničnici.

Policija je saopštila da je uhapšen 25-godišnji muškarac, ne navodeći detalje, prenosi Rojters.

Iz bolnice u gradu Blumenau navode da je u napadu i ranjeno četvoro djece, od kojih najstarije ima dvije godine. Lokalni mediji prenijeli su da je napadač držao sjekiru u ruci i da se popeo na zid kako bi ušao u vrtić, prenosi AP.

Na fotografijama koje je emitovala lokalna televizija vide se uplakani roditelji ispred obdaništa, koje je u privatnom vlasništvu.

Brazilski predsjednik Luiz Inasio Lula da Silva osudio je na Tviteru napad kao monstrouzan i neprihvatljiv, kao “apsurdani čin mržnje” nad nevinom i bespomoćnom djecom.

Nastavi čitati

Aktuleno