Connect with us

Društvo

Nakon defilea razvijena srpska zastava duga 527 metara

Veličanstveni defile ulicama Istočnog Sarajeva je završen, a u čast Republike Srpske razvijena je zastava Republike Srpske duga 527 metara.
Nakon obraćanja predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika intoniranja himni Republike Srpske i Srbije “Moja Republika” i “Bože pravde” i gromoglasno otpjevane pjesme “Pukni zoro” pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske svečano je završen defile organizovan povodom Dana Republike Srpske, koji je oduševio ogroman broj građana koji su u Istočno Sarajevo došli iz svih krajeva Srpske i okruženja.

Ovaj svečani čin, u čast Republike Srpske, uveličan je razvijanjem zastave Republike Srpske duge 527 metara u Ulici Stefanan Nemanje, u čemu su učestvovali i učesnici defilea i mnogobrojni građani.

Predsjednik Srpske Milorad Dodik čestitao je svima prisutnima Dan Republike Srpske, istakavši da je Srpska Republika mira, da nije prijetnja nikome.

“Ovaj prostor pripada Srbima koji su se 9. januara 1992. godine organizovali i formirali Republiku Srpsku”, rekao je Dodik i dodao da je i on u tome učestvovao na šta je ponosan.

On je istakao da je ovo bila manifestacija okupljenosti, mladosti, te pozvao na okupljanje oko Republike Srpske.

U civilnom ešalonu su bili predstavnici Unije studenata, Udruženja gardista, Boračke organizacije, Specijalne brigada policije MUP-a, Saveza ratnih vojnih invalida, kazneno popravnih zavoda Istočno Sarajevo i Foča, Republičke uprave civilne zaštite, Gorske službe spasavanja.

Tu su bili i pripadnici Teritorijalne vatrogasno-spasilačke jedinice grada Istočno Sarajevo, Javne zdravstvene ustanove Bolnica “Srbija” Istočno Sarajevo, javnih zdravstvenih ustanova iz Istočnog Sarajeva, Udruženja dobrovoljnih davalaca krvi Sarajevsko-romanijske regije i Udruženja porodica sa četvoro i više djece Republike Srpske.

Svoje ešalone u defileu su imali i predstavnici Crvenog krsta Republike Srpske, SUBNOR-a, Karate saveza, Sportskog ribolovnog saveza, Saveza radio-amatera, univerziteta u Istočnom Sarajevu i Banjaluci, Omladinskog savjeta, kulturno-umjetničkih društava iz Istočnog Sarajeva, Auto-moto saveza Republike Srpske, Pošta Srpske, Lovačkog saveza, kao i Javnog preduzeća “Šume Republike Srpske”.

Među učesnicima bili su i predstavnici Fudbalskog saveza, Džudo saveza, Košarkaškog saveza, Rukometnog saveza, Odbojkaškog saveza, Smučarskog saveza, Planinarskog saveza, Biciklističkog saveza, Vaterpolo kluba “Borac” Banjaluka i Moto kluba “Noćni vukovi”, koji istrajno radi na promociji pravoslavlja.

Nakon ešalona civilnog sektora, odnosno institucija, organizacija i udruženja, defiluju ešaloni jedinica i motorizovanih ešalona MUP-a Republike Srpske, čija su 782 pripadnika dali živote za Republiku Srpsku.

Na čelu ovog ešalona kreće se zamjenik rukovodioca Svečanog defilea Igor Kušić, a iza njega Zastavni vod koga predvodi komandir Vitomir Petričević.

Prvi ešalon MUP-a Republike Srpske formiran je od policijskih službenika Specijalne antiterorističke jedinice, a slijede ešaloni formirani od policijskih službenika Žandarmerije, Druge, Treće i Šeste čete Posebnih snaga policije, policijskih uprava Prijedor, Doboj i Trebinje i kadeta Policijske akademije.

Nakon ešalona jedinica, uslijedio je defile šest motorizovanih ešalona MUP-a Republike Srpske, koga čine službeni motocikli, specijalizovani motocikli – četverotočkaši (kvadovi), službena motorna vozila.

Posebnu pažnju ogromnog broja građana privukao je defile dva laka taktička vozila “vihor”, koja se danas premijerno predstavljaju, te defile terenskih vozila “despot”.

Upriličen je i prelet helikoptera Helikopterskog servisa Republike Srpske tipa “koala” i dva helikoptera Helikopterske jedinice SAJ-a, tipa “ansat”.

Nakon ceremonije zatvaranja defilea, upriličena je prezentacija motornih vozila Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske na prostoru kod sportske dvorane “Srbija”.

Povodom obilježavanja 9. januara, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske formiralo je Štab bezbjednosne akcije “Dan Republike 2023”, koji je osim provođenja mjera bezbjednosti zadužen i za organizovanje svečanog defilea.

Rukovodilac Štaba je direktor policije Siniša Kostrešević, a zamjenik je Borislav Šarić, načelnik Uprave za obezbjeđenje ličnosti i objekata, dok članove Štabe čine načelnici osnovnih organizacionih jedinica.

Rukovodilac svečanog defilea bio je Goran Amidžić, načelnik Jedinice policije za bezbjednost saobraćaja, a zamjenici Igor Kušić, zamjenik načelnika Policijske uprave Istočno Sarajevo, Željko Jakovljević, načelnik Jedinice opšte policije i Saša Japundža, zamjenik komandanta Žandarmerije.

Svečani defile zajedno sa predsjednikom Srpske Miloradom Dodikom pratili su srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, te ministri u vladama Republike Srpske i Srbije.

Društvo

ZBOG OLUJNOG VJETRA: Izdato narandžasto upozorenje za cijelu BiH

ederalni hidrometeorološki zavod Bosne i Hercegovine izdao je narandžasto upozorenje za područje cijele BiH.
Upozorenje je izdato zbog vjetra čiji intenzitet može biti umjeren do pojačan, a na trenutke i olujan brzine 60 km/h i više.

Svjetska meteorološka organizacija inače preporučuje da građani budu spremni da zaštitite sebe i svoju imovinu. Moguće su smetnje, strukturalna oštećenja i rizik za povrede od iščupanih stabala i krhotina koje nosi vjetar.
Vremenski interval za koji se izdaje upozorenje je od 4. februara 2023. od 00:00 sati do 4. februara 2023. do 23.59.

Stručnjaci ističu da narandžasti meteoalarm označava predviđanje opasnih vremenskih pojava koje mogu biti takvog intenziteta da uzrokuju materijalnu štetu i izazivaju opasnost po ljude. U tom slučaju se preporučuje poseban oprez kao i praćenje vremenske prognoze.

Izvor: banjaluka.net

Nastavi čitati

Društvo

SUTRA OBLAČNO SA PADAVINAMA! Na planinama novi snijeg

U Republici Srpskoj i FBiH sutra će biti umjereno do pretežno oblačno vrijeme, mjestimično sa padavinama.
U nižim predjelima očekuje se kiša, a u višim snijeg, sa najvišom temperaturom od četiri do devet stepeni Celzijusovih.

Na jugu će biti suvo uz sunčane periode i toplije nego u ostalim predjelima dok se uveče od zapada preko centralnih predjela sve do istoka očekuje snijeg.

U centralnim i istočnim predjelima očekuju se padavine i tokom naredne noći, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Nastavi čitati

Društvo

U Srpskoj od karcinoma umrlo blizu tri hiljade ljudi

U Republici Srpskoj u 2018. godini od karcinoma je umrlo 2.853 ljudi, među kojim 1.705 muškaraca i 1.148 žena, rekli su iz Instituta za javno zdravstvo.

Prema posljednjim podacima kojim Institut raspolaže o ovoj bolesti, tokom 2018. godine otkriveno je 5.969 oboljelih od raka, i to 3.132 muškarca, a 2.837 žena.

Kako navode u Institutu, stopa mortaliteta za muškarce iznosila je 140,9 na 100.000 stanovnika, a za žene 76,3 na 100.000 stanovnika.

“Tri najčešće lokalizacije raka kod muškaraca u Republici Srpskoj su dušnik, bronh i pluća – 558 slučajeva, kolon i rektum – 437 slučajeva i prostata – 280 slučajeva, dok su tri najčešće lokalizacije raka kod žena dojka – 540, kolon i rektum – 273 i grlić materice – 203”, navode iz Instituta za javno zdravstvo povodom 4. februara – Svjetskog dana borbe protiv raka.

Iz Instituta ističu da je Svjetski dan borbe protiv raka globalna inicijativa koju je pokrenula Međunarodna unija za kontrolu raka. Obilježava se svake godine 4. februara s ciljem podizanja svijesti, nivoa informisanosti i podsticanja brojnih aktivnosti iz područja kontrole raka širom svijeta.

Rak je, kako navode iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, jedan od vodećih javnozdravstvenih problema u svijetu i najznačajnijih izazova današnjice, te predstavlja veliko zdravstveno, ekonomsko i društveno opterećenje širom svijeta.

Iz Instituta za javno zdravstvo, ističu da je prevencija najisplativija dugoročna strategija za kontrolu raka i naglašavaju da se ranim otkrivanjem i liječenjem može smanjiti smrtnost.

Ovogodišnja tema kampanje povodom Svjetskog dana borbe protiv raka “Zatvoriti propuste u zdravstvenoj njezi” (Close the care gap) nastavak je trogodišnje kampanje koju je prošle godine pokrenula Međunarodna unija za borbu protiv raka u kojoj se okupljaju pojedinci, organizacije i vlade širom svijeta sa ciljem smanjenja nejednakosti u pristupu preventivnim uslugama, dijagnostici, liječenju i njezi oboljelih od raka uzrokovanu mjestom stanovanja, socioekonomskim statusom, etničkom pripadnošću, starošću i drugim obilježjima.

Prema procjenama globalne zdravstvene statistike (GLOBOCAN 2020), broj novooboljelih od raka u svijetu 2020. godine dostigao je 19,3 miliona, a umrlih čak 10 miliona.

Najzastupljeniji oblici raka u pogledu smrtnosti u svijetu bili su rak pluća (1,8 miliona smrtnih slučajeva), kolorektalni karcinom (935.000 smrtnih slučajeva), rak jetre (830.000 smrtnih slučajeva), rak želuca (769.000 smrtnih slučajeva) i dojke (685.000 smrtnih slučajeva).

Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), opterećenje rakom će se u naredne dvije decenije povećati za oko 60 odsto, dodatno opterećujući zdravstvene sisteme, pojedince i zajednice.

Predviđeno globalno opterećenje, prema prcjenama SZO, uvećaće se na oko 30 miliona novih slučajeva raka do 2040. godine, pri čemu se najveći porast predviđa u zemljama sa niskim i srednjim prihodima.

Prema SZO, između 30 i 50 odsto smrti od raka moglo bi se izbjeći smanjenjem ključnih faktora rizika i sprovođenjem postojećih preventivnih strategija utemeljenih na dokazima za prevenciju raka, skrining i rano otkrivanje, liječenje i palijativnu njegu.

Oko 70 odsto, prema procjenama SZO, svih prijevremenih smrti od raka u svijetu i dalje će se registrovati u nerazvijenim i srednje razvijenim zemljama.

Većina prijevremenih smrtnih ishoda od raka u ovim zemljama javlja se zbog razlika u nivou obrazovanja, prihoda, mjesta stanovanja, etničke pripadnosti, rase, pola, seksualne orijentacije ili starosti.

Nejednakost u pristupu uslugama i njezi je prisutna gotovo svugdje, kako u zemljama sa visokim, tako i u onim sa niskim i srednjim dohotkom.

Prema SZO, primjeri efikasnih intervencija i strategija su kontrola duvana i vakcinacija protiv HPV-a.

Najefikasnija primarna prevencija raka, prema SZO, zasniva se na pristupima na nivou država, uključujući zakonodavstvo, regulativu u kombinaciji sa aktivnostima vezanim za promjenu ponašanja pojedinaca i zajednica kojima se nastoji senzibilisati javnost o ključnim faktorima rizika za obolijevanje od raka /pušenje, štetna konzumacija alkohola, gojaznost i nedostatak fizičke aktivnosti, izloženost zagađenju, karcenogenim supstancama i zračenju, zaraznima agensima/, te preduzeti mjere protiv tih faktora.

Bolja informisanost i razumijevanje faktora rizika i odrednica zdravlja, kako navode stručnjaci, značajni su za poboljšanje zdravstvenih ishoda.

(SRNA)

Nastavi čitati

Aktuleno