Connect with us

Politika

NAKON JUČERAŠNJEG NEDOLIČNOG PONAŠANJA… Može li Suljagić biti SMIJENJEN?

Treba li predsjednik Memorijalnog centra Srebrenica, Emir Suljagić krivično da odgovara zbog širenje vjerske i nacionalne mržnje i da li na čelu institucije koja se finansira iz budžeta svih građana može da bude osoba koja, umjesto na smirivanje međunacionalnih tenzija, svojim istupima stvara još veće.
Rasprava o ovim i brojnim drugim pitanjima povela su se u protekla dva dana na društvenim mrežama nakon što je Suljagić na posprdan način komentarisao brutalni napad huligana na srpske roditelje i njihovu djecu u sarajevskom naselju Ilidža, pri čemu je jedan od roditelja uboden nožem.

Umjesto da osudi ovaj brutalni napad i pozove na smirivanje tenzija, Suljagić je svojim objavama na društvenim mrežama još više “dolio ulje na vatru”.

U jednoj od svojih objava Suljagić je okačio fotografiju na kojoj se vide dvojica vojnika s puškama koji gledaju na Sarajevo te napisao iznad nje: “zabrinuti srpski roditelji na Ilidži”.

U drugoj objavi je napisao da mu nije jasno “zašto je tako potresno, šokantno, bogohulno, reći da ga lijepo zabole je li neko iz Srbije lakše povrijeđen na Ilidži”.
Suljagić tu nije stao već je objavio fotografiju na kojoj je prikazana slika Uroša Predića”„siroče na majčinom grobu” iz 1888. godine, a pored nje članak iz jednog medija koji je ovu fotografiju tokom proteklog rata u BiH koristio u propagandne svrhe.

– Ovako će se za dvije hevte predstavljati to što je kockasta glava iz neke srpske pripizdine lakše povrijeđena na Ilidži: Stradanije srpske dece na El-lidži – napisao je Suljagić ispod fotografije.
Iako je kasnije izbrisao te svoje objave, korisnici društvenih mreža ostali su zgroženi onim što je napisao, a mnogi od njih su pozvali na Suljagićevu smjenu, ali i da krivično odgovara za širenje vjerske i nacionalne mržnje.
Suljagić je trenutno predsjednik Memorijalnog centra Srebrenica – javne institucije kojom upravlja država Bosna i Hercegovina i finansira se iz budžeta svih građana.

Kako piše u statute ove institucije, Memorijalnim centrom upravlja Upravni odbor koji je odgovoran Savjetu ministara BiH.

Članove Upravnog odbora imenuje Savjet ministara na mandat od četiri godine, a oni onda biraju predsjednika MC.

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i banjalučki advokat, Milan Petković ističe da bi Suljagić trebao da ima ličnu, građansku i ljudsku odgovornost, ali da je na njemu da li će je imati ili ne.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJAFOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
Međutim, kako dodaje Petković, ako već nema ljudsku odgovornost, mora da ima političku zbog funkcije koju obavlja.

– On zbog svojih izgovorenih riječi, odnosno stavova koji su u najmanju ruku skandalozni i sramni, mora da odgovara i time mora da se pozabavi Savjet ministara BiH. S obzirom na to da je u toku formiranje novog saziva Savjeta ministara očekujem da će se ozbiljno pozabaviti ovim pitanjem i da će upozoriti Upravni odbor Memorijalnog centra na Suljagićeve skandalozne javne istupe. Moraju da vide na koji način će Suljagić snositi odgovornost za navedene skandalozne objave – kaže Petković za Srpskainfo.

Podsjećamo, jedna osoba iz Beograda povrijeđena je nožem u hotelu u sarajevskom naselju Ilidža, kada je u subotu uveče napadnuta grupa roditelja mladih fudbalera Fudbalskog kluba “Zvezdara” iz Beograda koji učestvuju na međunarodnom turniru.

Sarajevska policija je zbog ovog napada uhapsila desetak osoba, starosti između 20 i 27 godina.
SRPSKA INFO

Politika

STANIVUKOVIĆ UPITAO VUKANOVIĆA zašto ćuti na tender Kliničkog centra vrijednosti 57 miliona KM?

Da je samo jedna rečenica tačna, ali samo jedna!

Dvorana od prvog dana, pa do danas košta 18 miliona KM. Banjaluka će svoje učešće u projektu sa 5 miliona KM povećati na 15 miliona KM, jer dvorana i sva infrastruktura ostaje Gradu. Drugi dio troškova je organizacija samog turnira gdje dolaze svi najbolji teniseri, što je Vlada preuzela kao svoju obavezu.

Poručio je ovo gradonačelnik Banjaluke, Draško Stanvuković nakon što se na raspravi u Narodnoj skupštini Republike Srpske povela polemika od strane narodnog poslanika, Nebojše Vukanovića, oko projekata i svih onih dobrih stvari koje će biti realizovane u Banjoj Luci.

– Drugi dio kredita ide za prvi kolektor na rijeci Vrbas ( Crkvena ) i most u naselju Dolac. Interesuje me ko su ti ljudi koji mogu biti protiv nečeg ovakvog – upitao je Stanivuković.

Dodaje kako Vukanović u svojim tekstovima ne spominje koliko duga je Banjaluka vratila, te je upitao – kada već spominje Banju Luku, zašto ne spominje tendere na Kliničkom centru?

-Da li se negdje u ovim tekstovima spomene da je Banjaluka vratila 32 miliona KM kredita i da ima preduslove da gradi i radi ovakve projekte. Zašto Vukan ćuti na tender Kliničkog centra vrijednosti 57 miliona KM? Da li zato što sada radi sa Đajićem na mom opozivu – ponovo je upitao gradonačelnik Banjaluke.

Kako kaže Stanivuković, cilj nije pobijediti u opoziciji, nego pobjediti vlast.

-Iste pojave koje kritikuje u Banjaluci, u drugim opozicionim gradovima su potpuno u redu. Dvostruki aršini. Vukane prijatelju, nije cilj u politici pobijediti u opoziciji, nego pobijediti vlast.

Nastavi čitati

Politika

Vladu u Posavskom kantonu formirali bez Srba

Izglasavanje novog saziva Vlade u Posavskom kantonu, u kojoj nijedan ministar nije iz reda srpskog naroda, predstavlja novi šamar za Srbe u FBiH, a zbog takvog epiloga najvjerovatnije će biti pokrenuta i procedura ocjene ustavnosti tog organa pred federalnim pravosuđem te zatraženo aktiviranje mehanizma zaštite nacionalnog interesa.

Novi sastav kantonalne vlade potvrđen je na jučerašnjoj sjednici Skupštine kantona, gdje većinu imaju partije sa hrvatskim predznakom sa HDZ-om BiH na čelu, strankom iz koje dolazi i potpredsjednica tamošnjeg parlamenta iz reda srpskog naroda Svetlana Kamenjaš, a poslanike imaju još i SDA, SDP i PDA.

Prema navodima sagovornika “Glasa” ministarske pozicije su raspoređene tako da će u osam fotelja zasjesti Hrvati iz HDZ-a i jedan Bošnjak iz SDP-a te će taj saziv biti jedan od rijetkih, a možda i jedini nakon izbora u kojem neće biti Srba na ministarskim pozicijama. Predstavnici srpskog naroda u tom kantonu, među kojima je odbornik u Skupštini Odžaka Damir Ivetić, tvrde da su prije dvadesetak dana tražili sastanak sa Kamenjaševom, ali da je odgovor izostao. Najviše joj zamjeraju što je, kao zvanična predstavnica Srba, u tom kantonu glasala za izbor vlade bez predstavnika srpskog naroda.

– Kamenjaševa je iz reda srpskog naroda, izabrana je isključivo glasovima HDZ-a na poziciju u kantonalnoj Skupštini i federalnom Domu naroda je samo jer se izjasnila kao Srpkinja. A glasala je za neustavni sastav nove kantonalne vlade. Tamo je morao da bude barem jedan predstavnik Srba, a ovo što je bilo ovdje je isto ono na šta se HDZ stalno žali kada je u pitanju slučaj “Komšić” – rekao je Ivetić, koji je i predsjednik Opštinskog odbora SNSD-a, za “Glas Srpske”.

SNSD je, posjeća, u FBiH dobio više od 7.000 glasova i nema nijedno mjesto u federalnoj izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, a HDZ BiH je u Srpskoj dobio tek nešto više od 1.700 glasova te ima svog čovjeka na jednom direktorskom mjestu na republičkom nivou.

– Rukovodstva SNSD-a i HDZ-a moraju da se dogovore o saradnji u FBiH. Ako ne dođe do toga, srpski narod u FBiH će nestati jer nema svoje predstavnike – istakao je Ivetić podsjećajući da je samo jednom u poslijeratnoj istoriji u kantonalnoj vladi bio predstavnik srpskog naroda.

Potvrdio je da su na istom stanovištu svi legitimni predstavnici Srba u federalnom Domu naroda te da će nastojati da pokrenu vitalni nacionalni interes.

– Ne tražimo da ministar bude iz SNSD-a, već da bude bar jedan pripadnik iz reda srpskog naroda u Vladi Posavskog kantona – istakao je Ivetić koji je dodao da u većini kantona, od ukupno deset u FBiH, gdje su nakon izbora konstituisane vlade, imaju ministri iz reda srpskog naroda.

Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović kaže da su prekršena prava konstitutivnih naroda, najavljujući i to da će biti pokrenuta procedura ustavnosti Vlade pred Ustavnim sudom FBiH.

Mandatar Đuro Topić (HDZ BiH), na pitanje da li je tačno da u Vladi Posavskog kantona neće biti Srba, odgovorio je Srni: “Možda”, dodajući da će Vlada biti formirana u skladu s Ustavom da će sastav biti onakav kakav je bio u prethodnim mandatima.

Interesi

Epilog glasanja na sjeveru BiH komentarisao je i potpredsjednik Gradskog vijeća u Mostaru Velibor Milivojević (SNSD).

– Uvijek kažem da ne volim vagati koliki je i kakav ko Srbin. Međutim, u FBiH imamo situaciju da su u organima vlasti Srbi koji nisu birani srpskim glasovima i koji nikada nisu progovorili ni o jednom problemu srpskog naroda. To jasno govori da oni ne zastupaju srpski narod ni njegove interese, nego stranke iz kojih dolaze – ocijenio je Milivojević.

Nastavi čitati

Politika

UHAPŠEN BIVŠI MINISTAR RS! Bušio gume predsjedniku Osnovnog suda!

Banjalučka policija uhapsila je Milenka Vračara, saznaje Gerila. Vračar je uhapšen ni manje, ni više, nego zbog bušenja guma na više automobila.

Izvor Gerile iz istrage otkrio je da je Vračar bušio gume na automobilu Milenka Milekića, predsjednika Osnovnog suda u Banjaluci.
Na meti Vračara bili su i drugi automobili.

Milenko Vračar, inače bivši ministar finansija u Vladi RS trenutno se nalazi na kriminalističkoj obradi u Policijskoj upravi Banjaluka.

O slučaju je obaviješteno Okružno javno tužilaštvo u Banjaluci.

Nastavi čitati

Aktuleno