Connect with us

Društvo

Nakon SIPA u privatne univerzitete upada i inspekcija

Nakon što je, s ciljem obračuna sa onima koji su prodavali fakultetske diplome, uhapšeno 11 osoba, mahom dekana, rektora i profesora privatnih univerziteta, te pretresen veći broj ovih ustanova, njih će posjetiti i inspekcija, potvrđeno je “Nezavisnim novinama”.

Afera “prodaja diploma” je, podsjetimo, vrhunac imala 21. februara, kada su inspektori Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) upali na nekoliko privatnih visokoškolskih ustanova, mahom iz Banjaluke.

Iako je glavni tužilac Tužilaštva BiH Milanko Kajganić, sumirajući rezultate akcije “Klaster”, iznio niz detalja, pa i onaj “da se diploma može kupiti na benzinskoj stanici”, na brojna pitanja javnost i dalje očekuje odgovore, uključujući i ono koje se odnosi na dalji rad ovih fakulteta.

“Od Republičke prosvjetne inspekcije zatraženo je sprovođenje vanrednog inspekcijskog nadzora nad visokoškolskim ustanovama obuhvaćenim ovom akcijom, a koji će uključivati kompletnu kontrolu zakonitosti rada i zakonitosti akata visokoškolskih ustanova”, rečeno je “Nezavisnim novinama” iz Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske.

Iz Inspektorata Republike Srpske nam je potvrđeno da prosvjetna inspekcija već radi svoj dio posla na konkretnom predmetu.

“Budući da postoji osnovana sumnja da su subjekti koji su bili predmet operativne akcije ‘Klaster’ postupali suprotno odredbama Zakona o visokom obrazovanju u smislu izdavanja javnih isprava, prosvjetna inspekcija preduzima određene radnje iz svoje nadležnosti na predmetnim visokoškolskim ustanovama”, rekli su za “Nezavisne novine” iz Inspektorata Srpske.

Ističu da postupak koji provodi SIPA i dalje traje, te da su o okolnostima koje se stavljaju na teret licima i ustanovama upoznati samo putem informacije iz medija.

“Republička prosvjetna inspekcija zatražila je od SIPA da nam dostavi informacije i dokumentaciju, u mjeri u kojoj to neće ugroziti njihov postupak, a s ciljem preduzimanja aktivnosti iz naše nadležnosti”, kažu iz Inspektorata Srpske.

Iz Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske takođe ističu da su zatražili od SIPA informacije o akciji “Klaster”. A u međuvremenu…

“Visokoškolske ustanove obuhvaćene akcijom ‘Klaster’ mogu da izvode nastavni proces dok se ne utvrdi eventualno nezakonito postupanje”, kažu iz resornog ministarstva, te podsjećaju da su privremeno obustavljeni svi započeti procesi akreditacije i reakreditacije visokoškolskih ustanova obuhvaćenih ovom akcijom.

Ministarstvo je, kako dodaju, preduzelo hitne korake iz svoje nadležnosti i očekuje rezultate u što skorijem roku. I javnost, takođe u što skorijem roku, očekuje da se nadležni izjasne o svim nejasnoćama proisteklim iz ove akcije, o kojoj se brujalo nekoliko dana, a onda je počela da pada u zaborav.

Sud BiH je, podsjetimo, odbio prijedlog Tužilaštva BiH za određivanje pritvora uhapšenima u akciji “Klaster” i Dušanu Periću, Zoranu Kaliniću, Vladimiru Stojanoviću, Goranu Laloviću i Ljubiši Todoroviću izrekao mjere zabrane.

Kada su u pitanju ostali osumnjičeni kojima je tužilaštvo predložilo mjere zabrane, iz suda nam je rečeno da su Vojislavu Škrbiću, Vasi Pajiću, Denisu Pračiću, Mirku Tufegdžiji, Draganu Iliću i Selmi Otuzbir Mecan određene mjere zabrane.

Tužilac Kajganić je, podsjetimo, ranije izjavio da su došli do dokaza da je jedna od kupljenih diploma i ona za inženjera građevinarstva.

“Kroz dosadašnje prikupljanje dokaza utvrdili smo da je moguće na određenim univerzitetima steći akademsko zvanje doktora ili profesora u roku od pet dana”, kazao je Kajganić.

Prekinuli akreditovanje
Iz Agencije za visoko obrazovanje Republike Srpske potvrđeno nam je da su donijeli zaključke kojim se privremeno prekidaju postupci akreditacije za visokoškolske ustanove obuhvaćene akcijom “Klaster”.

“Postupci su privremeno prekinuti dok se ne obavi inspekcijski nadzor nad navedenim ustanovama. Prekid postupka ne utiče na status ustanova stečen na osnovu ranije izdatih akata, ali se prekidaju sve radnje u tekućim postupcima akreditacije”, rečeno je iz Agencije za visoko obrazovanje Republike Srpske za “Nezavisne novine”.

Društvo

ON JE NAJBOLJI STUDENT društvenih nauka u Srpskoj! Luka ima PROSJEK 9,92

Kada je prije četiri godine napuštao svoje rodno mjesto Kočarim kod Višegrada, noseći u rusaku Vukovu diplomu i velike snove, Luka Marković nije ni slutio da će danas o njemu pričati cijela Republika Srpska.

Već dvije godine je stipendista Fondacije Milan Јelić, a krajem prošle godine proglašen je najboljim studentom društvenih nauka u Republici Srpskoj sa prosjekom ocjena 9,92.

Nastavi čitati

Društvo

AKCIJA U VIŠEGRADU! Spriječeno krijumčarenje 16 osoba

Pripadnici Granične policije spriječili su krijumčarenje ukupno 16 osoba afroazijskog porijekla na području opštine Višegrad, a u vezu sa ovim krijumčarenjem dovode se četiri državljana BiH koji su migrante krijumčarili u putničkim vozilima.

Zbog postojanja osnovane sumnje da je počinjeno krivično đelo krijumčarenja osoba, o svemu je obaviješten dežurni tužilac Tužilaštva BiH, prema čijoj naredbi su pomenuta lica uhapšena i protiv njih će biti dostavljen izvještaj o počinjenom krivičnom đelu.

Prilikom pokušaja bijega od pripadnika Granične policije, jedno od vozila se prevrnulo i tom prilikom povrijeđen je vozač koji se sumnjiči za krijumčarenje, kao i tri osobe afroazijskog porijekla, kojima je ukazana medicinska pomoć u Domu zdravlja Višegrad, saopšteno je iz Granične policije.

Strani državljani nisu posjedovali identifikacione dokumente, a u upitnicima za migrante su izjavili da dolaze iz Maroka, njih devet, i Afganistana, njih sedam.

Krijumčarenje migranata, pripadnici Granične policije spriječili su juče i u utorak, 21. marta.

O svemu su obaviješteni i pripadnici Službe za poslove sa strancima BiH koji su preuzeli rad nad krijumčarenim migrantima.

Glas

Nastavi čitati

Društvo

SAVJET ZA ŠTAMPU “Izmjene Krivičnog zakonika narušavaju osnovne principe slobode izražavanja”

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas Nacrt izmjena i dopuna Krivičnog zakonika kojim se kriminalizuje kleveta, čime se, kako navode iz Savjeta za štampu i onlajn medije u BiH, direktno narušavaju osnovni principi slobode izražavanja.
​ -Upravni odbor Savjeta za štampu i onlajn medije u BiH upozorava nadležne da su predviđene izmjene Zakonika vrlo štetne po medijske slobode, te podsjeća da je sloboda izražavanja temeljno pravo. Ona je i u ključnom prioritetu (broj 12) iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU – navode u Savjetu.Dodaju da BiH treba preduzeti konkretne korake u garantovanju slobode izražavanja i zaštiti novinara, a ne korake unazad.

-U izmjenama je izostavljen pojam “javni interes” koji je osnovni pojam etičkih novinarskih standarda i sadržan je u Kodeksu za štampane i online medije BiH.

Novinari imaju pravo i obavezu da izvještavaju o svim činjenicama od javnog interesa. Pri izvještavanju o činjenicama od javnog interesa novinari će voditi računa o zaštiti privatnosti, ličnih i poslovnih podataka fizičkih i pravnih osoba o kojima izvještavaju, pri čemu će interes javnosti uvijek biti primaran u odnosu na zaštitu privatnosti, naročito političara i javnih zvaničnika” navedeno je, između ostalog, u Članu 1 – Rad u interesu javnosti Kodeksa – napominju u Savjetu.

Dodaju da će enormno visoke kazne, koje su predviđene Nacrtom izmjena, kako navode u Savjetu, doprinijeti cenzuri, autocenzuri, te po samom izvršenju i gašenju medija, jer se radi o neutemeljeno visokim iznosima.

Savjet za štampu i onlajn medije u BiH poziva sve aktere političke scene u Republici Srpskoj, te novinarska udruženja, akademsku zajednicu i međunarodne organizacije „da u narednih 60 dana izvrše dodatne napore kako bi kroz javnu raspravu izmijenili sve sporne odredbe i amandmanima preoblikovali ovaj štetni zakon.”

Nastavi čitati

Aktuleno