Connect with us

Društvo

NAKON ZABRANE POLICIJE , otkazan skup “BH. povorke ponosa” u Banjaluci

Ministarstvo unutrašnjih poslova, Policijska uprava Banja Luka izdalo je rješenje Bh. povorci ponosa kojim se “zabranjuje Bh. povorci ponosa i Udruženju nezavisnih stvaralaca i aktivista “Geto” iz Banja Luke, održavanje najavljenog javnog skupa u Banjoj Luci”.

Rješenje o zabrani izdato je neposredno prije održavanja događaja, odnosno, u 09:50 na dan samog događaja.
Ministarstvo unutrašnjih poslova, Policijska uprava Banja Luka izdalo je rješenje Bh. povorci ponosa kojim se “zabranjuje Bh. povorci ponosa i Udruženju nezavisnih stvaralaca i aktivista “Geto” iz Banja Luke, održavanje najavljenog javnog skupa u Banjoj Luci”.

Rješenje o zabrani izdato je neposredno prije održavanja događaja, odnosno, u 09:50 na dan samog događaja.

“Prema preliminarnoj pravnoj analizi, načinom i sadržajem zabrane, smatramo kako je prekršeno načelo prava na okupljanje, što će biti predmetom naše daljnje analize i informisanja javnosti. Ovim se šalje poruka kako je zabranom održavanja događaja Bh. povorke ponosa riješeno pitanje potencijalnog nasilja, tako što se zabranilo okupljanje, a ne nasilje”, naveli su iz BH. povorke ponosa idodaju :

“Kao razlog zabrane, u rješenju se navode “negativne reakcije stanovništva i udruženja građana koji su otvoreno negodovali planiranom druženju aktivista LGBTIQ zajednice u Banjoj Luci, pritom jasno stavljajući do znanja da će pokušati nasilno prekinuti okupljanje ukoliko do istog dođe” kao i utakmica Premijer lige Bosne i Hercegovine između FK „Borac“ i FK „Leotar“, odnosno “o mogućem organiziranju navijačkih grupa” navodeći da MUP RS-a, Policijska uprava Banja Luka “nije u mogućnosti da adekvatno obezbijedi navedeni javni skup”, odnosno događaj Bh. povorke ponosa”.

Organizacioni odbor Bh. povorke ponosa je u skladu sa zakonskim odredbama prijave javnog događaja, prijavio događaj nadležnim organima 13. marta, te je od dana podnošenja prijave događaja bio u konstantnoj komunikaciji sa nadležnim sigurnosnim organima, koji su uvjeravali organizatore/ice da mogu osigurati događaj i da nema razloga za brigu, osjećaj straha i ugroženosti.

” Samo dan prije održavanja događaja, u večernjim satima, organizatori/ce su pozvani/e u prostorije Policijske uprave, gdje su pripradnici policije u usmenom obraćanju kazali organizatorima/cama da odustanu od organizacije događaja, jer nisu u mogućnosti osigurati skup. U protivnom, oni će zabraniti skup. Naša odluka je bila jasna – mi nismo željeli otkazati događaj, već smo tražili od policije da u potpunosti obezbijedi skup”, navodi se u saopštenju.

U međuvremenu, dodaju, na ulicama Banja Luke, skupina građana – navijača i huligana, istu noć, pravi bakljadu, šeta javnim površinama govoreći Ubij pedera!, na što policija ne čini apsolutno ništa, šaljući jasnu poruku da javne površine nisu za ljudska prava i slobode, već za govor mržnje, homofobiju i fašizam.

“Cjelokupna novonastala situacija je direktni produkt govora mržnje i diskriminatornih izjava predstavnika vlasti, nosilaca najviših izvršnih funkcija, predsjednika Republike Srpske, Milorada Dodika i Gradonačelnika grada Banja Luke, Draška Stanivukovića, koji su svojim svjesnim ponašanjem i ciljanim izjavama o zaštiti patrijarhalnih, vjerskih i tradicionalnih vrijednosti, te otvorenim pozivanjem na zabranu događaja, ugrozili prava na javno okupaljnje LGBTIQ+ zajednice ne samo u Banjoj Luci, nego i diljem entiteta Republika Srpska”, kažu organizatori.

Podsjećaju da je samo godinu dana ranije, Bh. povorka ponosa bila u Banjoj Luci, u okviru aktivnosti obilježavanja IDAHOBIT-a, Međunarodnog dana borbe protiv homo/bi/transfobije. Taj događaj je na isti način najavljen javnosti, te je imao visoku posjećenost i podršku organizacija i građana i građanki Banja Luke.

Policija zabranila javni skup ‘BH povorke ponosa’ u Banjaluci
“Desno orijentirane političke struje žele kroz Narodnu skupštinu Republike Srpske nametnuti usvajanje izmjena i dopuna Krivičnog zakona Republike Srpske i Zakona o udruženjima i fondacijama Repubilike Srpske, kojim bi legalno, ali ne i legitimno, ugnjetavali borkinje i borce za ljudska prava, novinare/ke, i druge građane i građanke bez obzira na nacionalnu, vjersku, etničku pripadnost, spol, rasu, rod, seksualnu orijentaciju ili drugu pripadnost”, kažu u saopštenju.

Organizacioni odbor Bh. povorke ponosa podnio je krivičnu prijavu protiv lica koja su direktno prijetila organizatorima/cama i zajednici, te kažu da nisu obaviješteni da li je iko priveden i ispitan.

“Poruka koja se šalje prema LGBTIQ+ zajednici u Banjoj Luci, entitetu Republika Srpska, kao i svim ostalim marginalizovanim, obespravljenim građanima i građankama, zapravo podrazumijeva da institucije koje su dužne garantirati sigurnost i uživanje dostojanstvenog života, ne žele zaštiti sve građane/ke jednako, te odstupaju od bilo kakve intervencije i kažnjavanja onih koji prijete, vrše nasilje, podstiču na nasilje, govor mržnje i vandalizam. Važno je napomenuti da kreiranje ovakve atmosfere, te nereagovanje odgovornih institucija, zapravo povlači odgovornost istih institucija za nasilje do kojeg je došlo i do kojeg može doći”, kažu iz Bh. povorke ponosa.

Smatraju da se nereagovanjem odgovornih institucija, te građana i građanki, na homofobne i huškačke izjave, ovakvo ponašenje odobrava, te ohrabruje.

“Organizacioni odbor Bh. povorke ponosa će preduzeti pravne korake i neće ostati nijem na dešavanja i odluke institucija, te jasno i glasno poručuje da je uz LGBTIQ+ zajednicu u Banjoj Luci i entitetu Republika Srpska, kao i uz sve obespravljene. Ovim putem potvrđujemo da Bh. povorka ponosa neće večeras održati planirani događaj, niti ikakve alternativne aktivnosti. Činom zabrane održavanja događaja se još jednom podcrtava važnost organizacije Povorke ponosa, kao i savezništva, te međusobne solidarnosti, jer ovo je naša zajednička borba”, kažali su i dodali:

Vidimo se 24. juna u Sarajevu!

UNA

Društvo

Grupa rudara nastavila štrajk glađu zbog neisplaćenih plata

Grupa rudara Rudnika mrkog uglja Zenica nastavila je i danas štrajk glađu jer im nisu isplaćeni plata i topli obrok za prošli mjesec.

U štrajk glađu juče je stupilo 15 članova sindikalnog odbora nezadovoljni što im se zbog kašnjenja primanja, koja bi trebalo da budu isplaćena do 15. u mjesecu, niko iz uprave rudnika nije obratio.

Zenički rudari su u petak, 24. marta, stali sa proizvodnjom i okupili se u Domu rudara gdje su odlučili boraviti u nadi da će im se obratiti neko iz uprave rudnika ili Gradske uprave, prenose federalni mediji.

Gradska uprava Zenice prošle je sedmice blokirala račun rudnika zbog duga za naknade prema gradu za gradsko zemljište, a rudnik Zenica Poreskoj upravi Federacije BiH, prema podacima iz decembra, duguje gotovo 154 miliona KM.

Rudari su pozvali zeničkog gradonačelnika Fuada Kasumovića da deblokira račun preduzeća, kako bi oko 900 radnika moglo dobiti zarađenu februarsku platu i jednu naknadu za topli obrok.

Nastavi čitati

Društvo

LOV U MUTNOM Domaći naftaši ignorišu pad cijene barela

Cijene goriva na benzinskim pumpama u BiH ostale su gotovo na istom nivou kao ranije, ili su neznatno korigovane na niže i pored značajnog pada vrijednosti sirove nafte na svjetskim berzama u posljednjih dvadesetak dana.

Najviša cijena sirove nafte tokom ovog mjeseca zabilježena je 6. marta kada je jedan barel (159 litara), koštao oko 86,2 dolara. U tom periodu, prema zvaničnim podacima Spoljnotrgovinske komore BiH, gorivo na domaćim benzinskim pumpama koštalo je od 2,56 do 2,66 maraka za jedan litar benzina 95 i od 2,66 do 2,71 za jedan litar eurodizela.

Desetak dana kasnije, vrijednost sirove nafte, a zbog previranja i turbulencija na finansijskom tržištu i kraha pojedinih banaka, pala je na 72 dolara, da bi tokom jučerašnjeg dana ona iznosila oko 76 dolara za jedan barel.

Iako je u ovom periodu došlo do pada vrijednosti jednog barela za oko 15 odsto, građani BiH su i dalje prinuđeni plaćati gotovo iste ili neznatno niže cijene za jedan litar goriva, u odnosu na period kada je barel koštao deset dolara više.

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH, za litar benzina 95 danas se mora izdvojiti između 2,56 i 2,60 KM, a za dizel 2,66 do 2,70 maraka. Ukoliko to uporedimo sa cijenama od 6. marta može se vidjeti da je cijena jednog litra goriva pala tek neznatno, u zavisnosti od pumpe do pumpe. Do značajnijeg smanjenja nije došlo iako matematika ukazuje da je trebalo.

Primjera radi, cijena barela je trenutno na nivou od prije izbijanja rata u Ukrajini, a tada su cijene goriva na benzinskim pumpama bile između 2,30 i 2,40 KM po jednom litru.

O ovom fenomenu, nazvanom “raketa i perje”, “Glas Srpske” je već pisao u nekoliko navrata. Naime, kada cijene nafte na svjetskim berzama rastu, trgovci istog dana podižu cijene, dok u slučaju pada vrijednosti to ide daleko sporije, kao kad perje pada. Kako su tada navodili naši sagovornici tako će i ubuduće biti, sve dok ne padne domaća potražnja i kupovna moć ili dok građani ne počnu da bojkotuju one pumpe koje i dalje drže visoke cijene i zaračunavaju veće marže od predviđenih.

Predsjedavajući Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore Republike Srpske Jovica Vučković, smatra da je ipak došlo do osjetnog pada cijena te da je gorivo u Srpskoj jeftinije za oko deset feninga u odnosu na prethodni period, ne navodeći i koji.

Prema njegovoj procjeni, sadašnja cijena goriva trebala bi da ostane na ovom nivou do kraja ovog mjeseca, dodajući kako litar dizela na pumpama u Republici Srpskoj sada košta od 2,54 do 2,69 maraka, dok se benzin po litru kreće od 2,39 do 2,59 maraka.

Sagovornici “Glas Srpske”, međutim, ukazuju kako bi cijene goriva trebalo da budu još niže, ali i ukazuju da odgovornost ne treba samo tražiti među domaćim distributerima, koji sigurno u pojedinim slučajevima love u mutnom, već i među rafinerijama koje su znatno podigle svoje rafinerijske marže i ostvaruju ekstraprofite.

Inače, cijene sirove nafte na svjetskim berzama su u padu uprkos rastu potražnje u Kini, nakon otvaranja i ukidanja “kovid” ograničenja. Bankarski stres, strahovi od recesije i egzodus velikih investitora uticao je da vrijednost barela u posljednjih par sedmica značajno padne, vrativši se praktično na nivo prije izbijanja rata u Ukrajini.

Investitori se okreću zlatu
Bankarski strahovi doveli su do velike rasprodaje fjučersa sirove nafte tokom ovog mjeseca na svjetskim berzama, što se poklapa i s prelaskom investitora na plemenite metale. Zlato postaje sve traženija roba. Cijena zlata je trenutno blizu istorijskog maksimuma, sa cijenom preko 1.980 dolara po jednoj unci. Stručnjaci ukazuju kako i ovi trendovi ukazuju da među velikim igračima postoji sve veći strah od velike recesije, ekonomske krize i političke nestabilnosti.

Nastavi čitati

Društvo

Učenici iz Bihaća pobjednici “naučne olimpijade”: Osmislili besplatno centralno grijanje

Učenici srednjoškolske ustanove “Richmond park college” iz Bihaća Daris Filović i Hadžera Đug, na nedavno održanoj bh naučnoj olimpijadi pod nazivom “Bosepo” u Sarajevu, osvojili su prvu nagradu za svoj inovativni projekat iz oblasti inženjeringa.

Na ovom zanimljivom takmičenju, koje se odvija već dugi niz godina te okuplja učenike velikog broja osnovnih i srednjih škola iz Bosne i Hercegovine, ove godine konkurisalo je više od 120 projekata u četiri kategorije.

Filović i Đugova prezentovali su vlastiti projekat koji omogućava potpuno besplatno centralno grijanje za domaćinstva.

“Ovaj naš patent funkcioniše na principu elektromagnetne indukcije i vrtložnih struja koje oslobađaju toplotnu energiju. Ukoliko se naizmjenični motor napaja soratnom energijom, dobijamo potpuno besplatno grijanje, koje je uz to i ekološki prihvatljivo, jer nema nikakvih vidova zagađanje kroz ispuštanje dimova ili štetnih gasova”, kaže Filović.

Na ideju o projektu, kako kaže, došli su na osnovu primjera transformatora koji se pregrijavaju usljed vrtložnih strujanja, pa su razmišljali kako da tu fizičku silu iskoriste u cilju stvaranja termalne energije.

“Mi smo konstruisali peć za centralno grijanje, a instaliranje našeg patenta je veoma jednostavno. Koristimo bojler, bakarnu ploču i naizmjenični motor, pri čemu troškovi instaliranja iznose oko desetak hiljada maraka. Izračunali smo da će, recimo korisnik koji primijeni naš patent, u narednih 20 godina uštedjeti 165.000 maraka koje bi potrošio na kupovinu peleta. Tom ušteđevinom bi, recimo, mogao da kupi novu kuću ili stan”, kaže Filović.

Dodaje kako je njihov patent već naišao na odjek u javnosti te postoji interesovanje nekih poslovnih subjekata za njihovu inovaciju.

Zahvaljujući inovativnom projektu, dvoje učenika osvojilo je vrijednu stipendiju za nastavak školovanja, kao i plasman na “Genius olimpijadu” koja se ove godine održava u Njujorku i radi se o najvećem svjetskom takmičenju srednjoškolaca u naučnim inovacijama.

Učenici “Richmond park coleggea” iz Bihaća, privatne školske ustanove koja je ranije nosila naziv “Una Sana koledž”, redovno sudjeluju na sličnim takmičenjima i osvajaju vrijedne nagrade.

Samo ove godine, od četiri glavne nagrade na “Bosepu”, osvojili su tri, te se predstavili još nekolicinom inovativnih projekata.

(Nezavisne novine)

Nastavi čitati

Aktuleno