Connect with us

Svijet

NAPAD NA CENTAR JEHOVINIH SVJEDOKA U njemačkom gradu Hamburgu UBIJENO OSMORO LJUDI, a troje ih je teško povrijeđeno

Rekli su da je pucnjavu izveo jedan napadač koji bi mogao biti među mrtvima, iako to tek treba biti službeno potvrđeno.

Napad se smatra izolovanim slučajem, a motiv još uvijek nije poznat.

Policija je za danas najavila i konferenciju za medije na kojoj bi trebalo biti objavljeno više informacija.

“Znamo samo da je ovdje ubijeno nekoliko ljudi; nekoliko ljudi je ranjeno, prebačeni su u bolnice”, rekao je portparol policije Holger Vehren o pucnjavi u četvrti Gross Borstel u drugom najvećem gradu u Njemačkoj.

Rekao je i kako nema informacija o težini povreda koje su zadobili ranjeni u pucnjavi.

U objavi na Twitteru u ranim jutarnjim satima u petak, hamburška policija rekla je kako vjeruje da je bio samo jedan napadač i da postupno povlači bezbjednosne snage s tog područja.

“Nastavljamo istragu o motivu zločina”, rekli su iz policije.

Portparol policije rekao da je policija dobila dojavu o pucnjavi oko 21:15. te da su brzo bili na licu mjesta.

Rekao je da su policajci, nakon što su stigli i u prizemlju pronašli ljude s vidljivim ranama od vatrenog oružja, čuli pucanj s gornjeg sprata te su tamo pronašli smrtno ranjenu osobu koja je možda bila napadač. Rekao je da policija nije morala upotrijebiti vatreno oružje.

Vehren je rekao i kako da nema naznaka da je napadač u bijegu te da se čini vjerojatnim da je izvršilac ili u zgradi, ili među mrtvima.

Na mjestu zločina tokom noći mogli su se vidjeti forenzičari u zaštitnim bijelim odijelima.

Student Laura Bauh, koja živi u blizini, rekla je da pucnjava “čula u oko četiri navrata”, saopštili su njemački mediji. “U tim je intervalima bilo po nekoliko pucnjeva, otprilike svakih 20 sekundi do minute”, rekla je.

Rekla je i da je pogledala kroz prozor i vidjela osobu kako trči iz prizemlja na drugi sprat dvorane Jehovinih svjedoka.

Gregor Misbah, koji živi u blizini zgrade, čuo je pucanj, nakon čega je snimio osobu koja je ušla u zgradu kroz prozor. Tada su se iznutra čuli pucnjevi. Osoba koju je vidio kasnije je izlašla iz dvorane, viđena je u dvorištu, a zatim je ispalila još hitaca unutra.

Misbah je za njemačku televiziju NonstopNews rekao da je čuo najmanje 25 pucnjeva. Nakon što je policija stigla, pet minuta kasnije uslijedio je posljednji pucanj, rekao je.

Policija za sad ne zna što se događalo u zgradi u vrijeme napada, a ne znaju ni šta bi mogao biti motiv napadača za ovo krvoproliće.

Gradonačelnik Hamburga Peter Čentšer na Twitteru je objavio da ga je ovaj napad “šokirao” te je izrazio saučešće porodicama žrtava.

Svijet

UŽAS U NJEMAČKOJ: djevojčicu iz doma zlostavljali, pa ubili

Njemačka policija privela je tri dječaka osumnjičena za ubistvo desetogodišnjakinje. Jezivom zločinu prethodio je seksualni delikt, sugerišu dokazi.

Njemačka policija je potvrdila indicije da su djevojčicu koja je pronađena mrtva u dječjem domu u Vunsiedelu u Njemačkoj ubila tri dječaka – dva 11-godišnjaka i jedan 16-godišnjak, prenosi Dnevnik.hr.

Prema informacijama Bilda, dječaci su privedeni i nalaze se u pritvoru. Istražitelji su također podijelili informacije da postoje dokazi o seksualnom deliktu.

U utorak ujutro u 8:45 sati djelatnica Centra za brigu o djeci i mladima St. Josef otkrila je tijelo djevojčice. Kada je tijelo pronađeno, bilo je znakova da je desetogodišnjakinja mrtva već 10 sati.

Policija iz taktičkih razloga 24 sata nije obavijestila javnost o pronalasku tijela, kako bi se lakše prikupili dokazi i kako bi se zaštitila djeca i mladi smješteni u domu. Prema glasnogovorniku policijskog stožera u Gornjoj Frankoniji, autopsija koju je odmah naredio javni tužitelj u Hofu otkrila je dokaze nemara treće strane.

Riječ je o već drugom tragičnom ubistvu djeteta u samo nekoliko sedmica. Djevojčicu staru 12 godina ubile su njene vršnjakinje, među kojima i najbolja prijateljica.

Nastavi čitati

Svijet

MOSKVA- gori zgrada ruskog ministarstva odbrane

U centru Moskve gori zgrada Ministarstva odbrane Rusije. Ruski mediji javljaju da se jedna od prostorija na spratu zapalila.
Na društvenim mrežama pojavili su se video snimci na kojima se vidi gust crni dim kako izlazi iz zgrade.

Nastavi čitati

Svijet

UZVERAO SE PREKO ZIDA, PA SJEKIROM UBIO ČETVORO DJECE

Najmanje četvoro djece ubijeno je, a još četvoro je ranjeno, u napadu na obdanište u južnoj brazilskoj državi Santa Katarina, saopštili su lokalna policija i zdravstveni zvaničnici.

Policija je saopštila da je uhapšen 25-godišnji muškarac, ne navodeći detalje, prenosi Rojters.

Iz bolnice u gradu Blumenau navode da je u napadu i ranjeno četvoro djece, od kojih najstarije ima dvije godine. Lokalni mediji prenijeli su da je napadač držao sjekiru u ruci i da se popeo na zid kako bi ušao u vrtić, prenosi AP.

Na fotografijama koje je emitovala lokalna televizija vide se uplakani roditelji ispred obdaništa, koje je u privatnom vlasništvu.

Brazilski predsjednik Luiz Inasio Lula da Silva osudio je na Tviteru napad kao monstrouzan i neprihvatljiv, kao “apsurdani čin mržnje” nad nevinom i bespomoćnom djecom.

Nastavi čitati

Aktuleno