Connect with us

Društvo

NASTAVLJA SE PODRŠKA! Besplatni udžbenici, prevoz, sufinansiranje vrtića

Besplatni udžbenici, besplatan prevoz za djecu iz porodica 4+, sufinansiranje boravka djece u vrtićima, podrška porodiljama, najveće stipendije, podrška vantjelesnoj oplodnji, dio su mjera koje Grad Banjaluka pruža porodici, a koje će biti nastavljene i u ovoj godini.

Da je porodica u fokusu, pokazuje i to da je Banjaluka prvi grad koji je pokrenuo izradu strategije demografskog razvoja, kako bi se sistemski utvrdile mjere populacione politike. Ovaj proces uveliko traje, odnosno u toku je izrada konačne verzije Strategije, budući da je završena faza javnih konsultacija.

Banjaluka je i prvi grad u Republici Srpskoj koji od prošle godine izdvaja sredstva za sufinansiranje boravka djece u privatnim predškolskim ustanovama, s ciljem smanjenja listi čekanja u javnim vrtićima. Tako je prošle godine za ovaj vid podrške odobreno preko 2.150  zahtjeva, za šta je izdvojeno preko 800.000 KM.

Uz banjalučke osnovce od petog do devetog razreda, prošle godine Banjaluka je pokazala solidarnost i pokrenula akciju, u kojoj su korišteni udžbenici poklonjeni učenicima osnovnih škola širom Republike Srpske.

I ove godine se nastavlja sa mjerom besplatnih udžbenika, koju naš grad sprovodi od 2021. godine.

Prvi put nakon 15 godina povećani su i iznosi za sve gradske stipendije učenicima srednjih škola i studentima prvog ciklusa studija, za šta se na godišnjem nivou izdvaja ukupno 1,8 miliona KM.

Kada je riječ o sufinansiranju troškova jednog postupka biomedicinski potpomognute oplodnje – vantjelesne oplodnje, u 2022. godini bila je rekordna podrška, pa je tako Grad podržao sve zahtjeve koji su ispunili uslove iz javnog poziva, njih 40, za šta je iz budžeta izdvojeno 160.000 KM. Upravo s ciljem veće podrške natalitetu, prošle godine izmijenjen je i Pravilnik o dodjeli sredstava za podršku pronatalitetnoj politici, koji je donio brojne olakšice.

Značajne mjere podrške nastavljaju se i za višečlane porodice, koje se, prije svega, ogledaju u besplatnom javnom prevozu za srednjoškolce i studente iz tih porodica, kao i u dodjeli jednokratnih novčanih pomoći za poboljšanje uslova stanovanja porodica sa četvoro i više djece.

Sredstva će i ove, kao i prošle godine, biti izdvojena za finansiranje projekata kojima se omogućava djeci dostupnost sportskim aktivnostima, a riječ je o projektima razvoja sporta kroz školske sportske sekcije, „Sport dostupan djeci“, obuka neplivača za učenike osnovnih škola, stipendije i jednokratne novčane pomoći sportistima i sl.

Srpska info

Društvo

VIJESTI 0 0 SUTRA NAS OČEKUJE SNIJEG: Spremite se za minuse

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH sutra će biti oblačno vrijeme sa slabim snijegom i povremeno jakim vjetrom.

Ujutru će biti hladno i vjetrovito, na jugu i krajnjem sjeveru pretežno vedro, u ostalim predjelima oblačno uz slab snijeg, a tokom dana pretežno suvo, na istoku umjereno do pretežno oblačno, u ostalim predjelima sunčanije uz umjerenu oblačnost, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Vjetar će u prvom dijelu dana biti umjeren do jak, sjevernih smjerova, na jugu i planinama uz olujne udare. Popodne jak vjetar na jugu, u ostalim predjelima slab do umjeren.

Jutarnja temperatura vazduha biće od minus sedam do minus dva, na jugu do dva, a najviša dnevna od minus četiri do jedan, na jugu do šest stepeni Celzijusovih, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Temperatura vazduha u 13.00 časova: Bjelašnica minus devet, Han Pijesak minus četiri, Sokolac, Čemerno minus jedan, Kalinovik nula, Kneževo, Mrakovica, Srebrenica, Foča, Sarajevo dva, Rudo, Tuzla tri, Bijeljina, Višegrad, Gacko, Mrkonjić Grad, Gradačac, Livno četiri, Šipovo pet, Doboj, Zenica šest, Ribnik, Srbac sedam, Banjaluka, Novi Grad, Bihać, Sanski Most, Široki Brijeg osam, Prijedor devet, Bileća, Trebinje, Mostar 10, Neum 12 stepeni Celzijusovih.

Nastavi čitati

Društvo

POLICIJA ZATVORILA PUT PREMA BJELAŠNICI! Cesta je blokirana

Put za Bjelašnicu zatvoren je od kružnog toka, javlja reporterka “Avaza” sa lica mjesta.
U kružnom toku je policijska patrola koja vozačima ne dopušta prolazak na planinu ali zbog zaleđenog puta.
Grtalica neumorno radi i dok se ne stvore uslovi za normalnu vožnju, prolazak neće biti moguć.

Kao i na Jahroni, veliki je broj vozila krenuo na planinu vjerovatno zbog vikenda.

Nastavi čitati

Društvo

LOŠI PODACI! Od početka godine 191 saobraćajna nezgoda u gradu na Vrbasu

Od početka ove godine do 27. januara na području Banjaluke zabilježena je 191 saobraćajna nezgoda, a trećina od tog broja evidentirana je tokom padavina.

Kako kažu iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske za “Nezavisne novine”, tokom snježnih padavina, koje su ove sezone trajale od 20. do 27. januara, evidentirane su 62 saobraćajne nezgode.

Zbog slabog intenziteta padavina na području grada Banjaluke, te zbog toga što nije bilo zadržavanja snijega na kolovozu, iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske potvrđuju da nije došlo do povećanja broja saobraćajnih nezgoda, a nije bilo ni pojačanih kontrola zimske opreme.

– Obavezna oprema, koju vozila moraju posjedovati u zimskim uslovima, obuhvata pneumatike za zimsku upotrebu na svim točkovima vozila, odnosno pneumatike za zimsku upotrebu na pogonskim točkovima i lance za snijeg ili pneumatike za ljetnu upotrebu na svim točkovima sa najmanjom dubinom profila od četiri mm i lance za snijeg – pojasnili su oni.

Za neposjedovanje zimske opreme, kako kažu, propisana je novčana kazna za vozača u iznosu od 40 KM.

Nikola Ćopić, inženjer za bezbjednost saobraćaja i član koordinacione grupe za bezbjednost saobraćaja, podsjetio je za “Nezavisne novine” da prvenstveno treba naglasiti da je Pravilnikom o saobraćaju u zimskim uslovima propisano obavezno posjedovanje zimske opreme za sva motorna vozila od 1. novembra do 1. aprila.

– Bez obzira na padavine u navedenom periodu, potrebno je imati adekvatnu zimsku opremu – kazao je Ćopić.

Dodaje da je prvenstveno bitno imati adekvatne pneumatike za vožnju u zimskim uslovima.

– Zimski pneumatici se najbolje ponašaju kada su temperature ispod sedam stepeni, odnosno imaju znatno bolji stepen prijanjanja, što omogućava lakše upravljanje i znatno manji zaustavni put od ljetnih pneumatika, čiji put u ovim uslovima može biti i do dva puta duži, a samim tim javlja se i veći rizik od nastanka saobraćajne nezgode – zaključio je Ćopić.

Nezavisne

Nastavi čitati

Aktuleno