Connect with us

Banjaluka

Naučite svog ljubimca lijepom ponašanju: Škola za pse uskoro u Banjaluci

“Dogs Trust” u okviru svoje podrške Banjaluci redovno gostuje sa svojom školom za pse, koja će ove godine boraviti u pomenutom gradu od 8. maja do 10. juna.

Potvrdio je ovo Slaven Grbić, koordinator akcije sterilizacije i vakcinacije uličnih i vlasničkih pasa i rukovodilac Higijeničarske službe Banjaluka, te dodao da će vlasnici pasa Banjaluke i okoline imati priliku da se od 1. aprila prijave za ovu obuku koju “Dogs Trust” još finansira u potpunosti.

“Ova obuka će im pomoći da kroz pozitivnu motivaciju obuče svoje ljubimce lijepom ponašanju, koriguju određena neželjena ponašanja, nauče kako njihov pas misli i kako najefikasnije s njim komunicirati, te će tako i pas i vlasnik biti sretni i još se više zbližiti”, ispričao je on.

Kako kaže, u Banjaluci će organizovati javni događaj za vlasnike i ljubitelje pasa.

“Događaj će biti namijenjen svim uzrastima, dakle za djecu i roditelje i druge građane koje ovo pitanje zanima, i to u subotu, 8. aprila, a o lokaciji i tačnom vremenu događaja ćemo obavijestiti uskoro”, kazao je on.

Dodao je da su nastavljene kampanje masovne sterilizacije napuštenih pasa od početka ovog mjeseca, koju finansira “Dogs Trust” u cijelosti, i kampanja besplatne sterilizacije vlasničkih pasa u okviru koje, prema novom pristupu, “Dogs Trust” finansira sterilizaciju, a vlasnici mikročipovanje i vakcinu protiv bjesnila.

“‘Dogs Trust’ je finansiranje kampanja masovne sterilizacije za napuštene i besplatne sterilizacije za vlasničke pse otpočeo 2019. godine”, naveo je on, te dodao da je od tada do kraja 2021. godine sterilisano i dodatno obrađeno uz tretman protiv crijevnih parazita, vakcinu protiv bjesnila, mikročip i ušnu markicu oko 16.000 pasa.

“Od tog broja je oko 70 odsto pasa na ulicama”, rekao je on za “Nezavisne novine”.

Banjaluka je, kako kaže, prema novom pristupu od kraja 2021. godine zadovoljila kriterijume, te su 2022. godine kampanje masovne sterilizacije samo za napuštene pse počele u septembru 2022. godine, a do kraja godine je u okviru “Dogs Trust” programa sterilisan i dodatno obrađen 881 napušteni pas.

“Naš cilj i plan je da nastavimo sa podrškom u ovoj regiji kroz program sterilizacije pasa uz saradnju sa partnerskim veterinarskim stanicama, te program edukacije djece u saradnji sa Organizacijom ‘Koliba'”, zaključio je Grbić.

Banjaluka

IZMJENE saobraćaja zbog Dana policije

Zbog obilježavanja Dana policije Republike Srpske u Banjaluci će narednih dana doći do izmjena u saobraćaju, saopšteno je iz Gradske uprave.

– Zbog održavanja ‘Taktičko-tehničkog zbora’ na Trgu Krajine u nedjelju 2. aprila u periodu od 10 do 15 časova, te u ponedjeljak 2. aprila u periodu od osam do 15 časova biti obustavljen saobraćaj u Ulici kralja Petra I Karađorđevića, na dijelu od Bulevara cara Dušana do Aleje Svetog Save, navedeno je u saopštenju.

Za vrijeme trajanja obustave saobraćaja na linijama javnog prevoza putnika koje saobraćaju Ulicom kralja Petra I Karađorđevića, na dijelu od Bulevara cara Dušana do Aleje Svetog Save, izvršiće se preusmjeravanje autobusa u ulice Bulevar cara Dušana, Kninska, Vidovdanska, Vuka Karadžića i dalje postojećom trasom.

– Takođe, u utorak, 4. aprila u periodu od osam do 11 časova, biće obustavljen saobraćaj u sljedećim ulicama: Bulevar Desanke Maksimović, na dijelu od Bulevara vojvode Stepe Stepanovića do Ulice majke Jugovića, Ulica Jug Bogdana, na dijelu od Ulice majke Jugovića do Ulice Josifa Pančića i ulica pored OŠ ‘Branko Radičević’ koja povezuje Bulevar Desanke Maksimović i Bulevar vojvode Stepe Stepanovića, navedeno je u saopštenju.

Za vrijeme trajanja obustave saobraćaja na liniji javnog gradskog prevoza 14B Autobuska stanica – Borik – Starčevica, izvršiće se preusmjeravanje autobusa iz smjera Starčevice iz Ulice majke Jugovića, Bulevarom vojvode Stepe Stepanovića, pa Bulevarom vojvode Petra Bojovića i dalje postojećom trasom, u povratku istim ulicama obrnutim redoslijedom.

– Za vrijeme trajanja obustave saobraćaja regulisanje i preusmjeravanje saobraćaja vršiće se na propisan način od strane pripadnika službenih lica MUP-a, navodi se u saopštenju.

Nastavi čitati

Banjaluka

Poslije ATP turnira, nema više ni STAROG PALASA

Izabran je izvođač radova koji će uskoro rušiti hotel “Palas”, a sa rušenjem ćemo krenuti nakon završetka ATP turnira u Banjaluci, rekao je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

Dodao je da je kompletnu javnu nabavku sprovela kompanija “Cepter”.

– Nakon sprovođenja internih javnih nabavki, kompanija ‘Cepter’ je izabrala izvođača koji će rušiti hotel ‘Palas’. Nama ostaje da se zajedno sa Republičkom upravom za geodetske i imovinsko-pravne poslove, te Ministarstvom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju posvetimo izdavanju građevinske dozvole, istakao je on.


Poručio je da je to korak koji je potreban kako bi se krenulo u rušenje, a nakon toga u gradnju najsavremenijeg hotela “Palas”.

Nastavi čitati

Banjaluka

FUDBALSKI KLUB BORAC: o predsjedniku iza zatvorenih vrata

Vanredna izborna skupština FK Borac biće održana 3. aprila sa početkom u 18 časova. Sjednica izborne skupštine biće zatvorena za javnost, a konferencija za novinare planirana je za 19 časova u Trofejnoj sali na Gradskom stadionu u Banjaluci. Predstavnicima medijskih kuća ulazak na Gradski stadion (službeni ulaz) biće omogućen od 18.45 – saopšteno je iz Borca.

Da podsjetimo, kandidati za predsjednika kluba su Milan Tegeltija, Slobodan Stanarević i Vedran Pušić, a za Srpskainfo je dana potvrđeno da je samo Tegeltijina prijava stigla u klub.

Borac je bez rukovodstva od 16. marta kada je kompletna uprava podnijela ostavke.

Nastavi čitati

Aktuleno