Connect with us

Region

Ne dozvolite da Srbi budu žrtve poteza Prištine

Ministar spoljnih poslava Srbije Ivica Dačić rekao je da se ne smije dozvoliti da srpski narod bude žrtva jednostranih poteza privremenih prištinskih vlasti.

Dačić je rekao da je Srbija mnogo puta dokazala da jeste za dijalog i nastavak pregovora i da više ne može da se dozvoli da srpski narod bude žrtva jednostranih poteza i svojevrsnih prevara kada je riječ o Briselskom sporazumu.

On je istakao da se Priština ponaša kao da Briselski sporazum ne postoji i da Zajednica srpskih opština ne može biti formirana o čemu je i premijer samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti više puta govorio.

Dačić se nada da neće doći do incidenata, što treba da osiguraju EU zajedno sa misijom Kfora i Euleksa, koji su upravo i garant Briselskog sporazuma.

Komentarišući poziv visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozepa Borela na hitan sastanak u Briselu, upućen predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i Kurtiju, Dačić je rekao da je pokušaj Borela opravdan, ali da ne vidi razlog da sastanku prisustvuje i Vučić.

“Potrebno je da se Kurti prizove razumu i poznavanju prava, jer je on glavni izvor svih nestabilnosti i mogućih incidenata”, rekao je Dačić na ostrvu Đerba u Tunisu, gdje učestvuje na samitu Frankofonije.

Kada je riječ o primjeni odluke o tablicama na Kosovu i Metohiji, čiji rok za primjenu uskoro ističe, Dačić je naglasio da, iako malo, još ima vremena da se reaguje.

“Neophodno je da se neko prizove razumu kako bi se sprečili bilo kakve mogući incidenti i iskre koje mogu da zapale ceo region. To znači da je potrebno da se odluka o tablicama odloži, a posle toga krene u politički dijalog, a najvažnije od svega jeste formiranje Zajednice srpskih opština”, poručio je Dačić.

On je napomenuo da još ima nade da će odluka o primjeni tablica proći bez incidenata ukoliko međunarodna zajednica ozbiljno shvati i usmjeri svoju pažnju i pritisak na stvarni izvor problema, koji je, kako je naveo, Kurti.

Dačić je učestvovao na prvom dijelu samita Frankofonije gdje je imao brojne bilateralne susrete sa šefovima vlada i država iz čitavog svijeta, prenose beogradski mediji.

Region

Dva učenika isključeni iz škole OGLASILA SE NAPADNUTA PROFESORICA

Dva učenika isključeni su iz škole u Trsteniku zbog nedoličnog ponašanja prema profesorici u ovoj obrazovnoj ustanovi.

Dva učenika M. M. (18) i N. Ž (17) isključeni su iz škole u Trsteniku nakon incidenta koji se dogodio 9. novembra, kada su učenici nastavnici izmakli stolicu na času. Ovom odlukom usvojen je prijedlog Nastavničkog vijeća od 23. novembra.

“Povodom nasilja koje se dogodilo u Tehničkoj školi u Trsteniku pri čemu je izvršeno fizičko, psihičko i digitlano nasilje nad našom koleginicom, dvojici učenika je izrečena mjera isključenja iz škole”, navodi u dopisu direktor Milan Glidžić. Rješenja o isključenju su juče poslata roditeljima učenika”, pišu Novosti.

Profesorica je bila žrtva nasilja u učionici kad joj je prvo N. Ž., izmakao stolicu, dok su M. M. i I. K., mobilnim telefonima snimali, a potom i dijelili taj snimak na društvenim mrežama. Iste večeri, profesorica se požalila ljekarima i ispričala šta se dogodilo. Upravo su dežurni ljekari prvi alarmirali policiju.

Više javno tužilaštvo u Kruševcu od 23. novembra postupa po ovom predmetu, kome se priključila i oštećena. U prethodne dvije nedjelje o incidentu su se oglašavali Centar za socijalni rad u Trsteniku, Aktiv direktora svih škola i obrazovnih ustanova u tom gradu, brojni školski kolektivi i pojedinci, prenosi “Mondo”.

Oglasila se i profesorica
“Mislim da će ova odluka definitivno poslužiti kao primjer. Vjerujem da će bar škola biti nešto mirnije i bezbjednije mjesto za školovanje naših đaka”, rekla je profesorica, napadnuta tokom časa u Tehničkoj školi u Trsteniku, nakon definitivne odluke direktora ove škole o isključenju dva učenika.

“Samo sam pitala učenika koji mi je stao iza leđa zar misli da je pristojno tako da se ponaša. Izmakao je stolicu, pala sam, a onda shvatila da se drugi učenik približio s kraja učionice i snimao. Tu je bio i treći učenik. Trebalo mi je par trenutaka da se saberem, ustanem. Sjela sam na stolicu, uspjela da upišem čas. Upisala sam i zabilješku da je došlo do incidenta. Kada je u ponedjeljak došla inspekcija u školu, koleginica mi je ispričala da sam u elektronski dnevnik dva puta upisala čas. Zbog svega, nisam ni bila svjesna” rekla je ona.

Nastavi čitati

Region

NOVI SLUČAJ VRŠNJAČKOG NASILJA Tinejdžer brutalno pretučen u školi u Novom Pazaru

Novi slučaj vršnjačkog nasilja u školi u Novom Pazaru.

Mehmed C. (14) učenik osnovne škole u Novom Pazaru pretučen je prije dva dana. Njega su napali pri izlasku iz školske sale u krugu škole “Meša Selimović” dok je sa drugarima pratio utakmicu i nanijeli mu teške tjelesne povrede.

Mehmed je hitno prebačen u novopazarsku bolnicu gdje su mu ustanovljene teške tjelesne povrede. Njemu je polomljena jagodica i gornja vilica! Kako stoji u lekarskom izveštaju, strašne povrede su došle kao rezultat tuče, a Mehmeda su prethodno pesničili, srušili na pod a zatim šutirali nogama.

Protiv napadača je podnijeta krivična prijava.

Nastavi čitati

Region

POLICIJSKA PRIJAVA jer je objesio zastavu bivše JUGOSLAVIJE na kuću

Policija u Hrvatskoj podnijeće prijavu protiv muškarca (47) iz Jakšića kod Požege jer je na kući objesio zastavu bivše SFR Jugoslavije.

Kako je saopšteno iz policije o ovom činu obavjestili su ih njegove komšije.

Iz policije dodaju kako je 47-godišnjak “vrijeđao moralne osjećaje građana”, te da će zbog toga protiv njega biti podnesena prijava zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Dan Republike bio je praznik u bivšoj SFRJ koji se slavio 29. novembra.

Nastavi čitati

Aktuleno