Connect with us

Svijet

NE MOGU DA PROIZVODE ORUŽJE ZA UKRAJINU jer je TikTok “uzeo” struju!?

Jedan od najvećih evropskih proizvođača municije saopštio je da su napori da se zadovolji rastuća potražnja uzrokovana ratom u Ukrajini osujetili novi centar za piodatke TikTok koji monopolizuje električnu energiju u regiji u blizini njegove najveće fabrike.

Izvršni direktor “Namma”, koji je u suvlasništvu norveške vlade, rekao je da je planirano proširenje njihove najveće fabrike u centralnoj Norveškoj naišlo na prepreku zbog nedostatka energije, a izgradnja TikTokovog novog centra za podatke trošila je električnu energiju za lokalno područje.

– Zabrinuti smo jer vidimo da je naš budući rast doveden u pitanje pohranjivanjem videozapisa mačaka – rekao je Morten Brandtzæg za Financial Times.

Potražnja za artiljerijskim projektilima je 15 puta veća od normalne, a evropska industrija municije treba uložiti dvije milijarde evra u nove fabrike kako bi zadržala korak sa potrebama Ukrajine.

Prema nekim procjenama, Ukrajina ispaljuje 6.000 do 7.000 artiljerijskih granata dnevno i suočava se s nestašicom artiljerijske municije nakon više od godinu dana rata.

Lideri Evropske unije najavili su program nadoknade troškova zemljama koje Ukrajini nude artiljerijsku municiju iz fonda od milijardu evra, dok će dodatnih milijardu evra potrošiti na povećanje kapaciteta za proizvodnje municije u cijelom bloku.

Međutim, izgleda da su planovi “Namma” da proširi svoj najveći proizvodni pogon naišli na pokušaje TikToka da poboljša svoj imidž usprkos sve većem broju zabrana širom svijeta smještajem podataka Evropljana više lokalno.

TikTok se bori protiv predložene nacionalne zabrane u SAD-u, gdje je već zabranjen na većini vladinih uređaja.

Vlade Velike Britanije, Evropska komisija i Evropski parlament takođe su nedavno zabranili TikTok na telefonima osoblja zbog zabrinutosti da bi kineska vlada mogla prikupiti korisničke podatke koji pripadaju toj kompaniji, koja je u vlasništvu kineske kompanije ByteDance.

TikTok je prošle godine rekao da neki zaposlenici u Kini mogu pristupiti podacima evropskih korisnika i priznao da su zaposlenici koristili njegovu aplikaciju za špijuniranje novinara u pokušaju da uđu u trag curenju podataka.

Međutim, na saslušanju u Kongresu prošle sedmice, izvršni direktor kompanije insistirao je na tome da je TikTok potpuno nezavisan o kineskoj vladi i da kineske vlasti nemaju pristup njegovim podacima.

Međutim, u nastojanju da umiri evropske zakonodavce, TikTok je rekao da će ove godine početi lokalno pohranjivati podatke evropskih korisnika, s nastavkom migracije u 2024. Kompanija je rekla da će smanjiti prenos podataka izvan regije i smanjiti pristup zaposlenika korisničkim podacima interno.

Kompanija je najavila planove za otvaranje novih centara podataka u Irskoj i norveškoj regiji Hamar.

“Elvia”, lokalni distributer energije, potvrdio je za Financial Times da električna mreža nije imala rezervnih kapaciteta nakon što ih je dodijelila centru za podatke prema načelu ko prvi dođe, prvi poslužen. Trebaće neko vrijeme da dodatni kapacitet postane dostupan.

Međunarodne tehnološke kompanije i kompanije na društvenim mrežama suočavaju se s pojačanim nadzorom nad svojim radom ogromnih centara koji se koriste za pohranjivanje ogromnih količina podataka. Ti centri troše velike količine energije za napajanje i hlađenje korisnika koji pohranjuju slike, videozapise i druge podatke bazirane na oblaku korisnika.

klix.ba

Svijet

UŽAS U NJEMAČKOJ: djevojčicu iz doma zlostavljali, pa ubili

Njemačka policija privela je tri dječaka osumnjičena za ubistvo desetogodišnjakinje. Jezivom zločinu prethodio je seksualni delikt, sugerišu dokazi.

Njemačka policija je potvrdila indicije da su djevojčicu koja je pronađena mrtva u dječjem domu u Vunsiedelu u Njemačkoj ubila tri dječaka – dva 11-godišnjaka i jedan 16-godišnjak, prenosi Dnevnik.hr.

Prema informacijama Bilda, dječaci su privedeni i nalaze se u pritvoru. Istražitelji su također podijelili informacije da postoje dokazi o seksualnom deliktu.

U utorak ujutro u 8:45 sati djelatnica Centra za brigu o djeci i mladima St. Josef otkrila je tijelo djevojčice. Kada je tijelo pronađeno, bilo je znakova da je desetogodišnjakinja mrtva već 10 sati.

Policija iz taktičkih razloga 24 sata nije obavijestila javnost o pronalasku tijela, kako bi se lakše prikupili dokazi i kako bi se zaštitila djeca i mladi smješteni u domu. Prema glasnogovorniku policijskog stožera u Gornjoj Frankoniji, autopsija koju je odmah naredio javni tužitelj u Hofu otkrila je dokaze nemara treće strane.

Riječ je o već drugom tragičnom ubistvu djeteta u samo nekoliko sedmica. Djevojčicu staru 12 godina ubile su njene vršnjakinje, među kojima i najbolja prijateljica.

Nastavi čitati

Svijet

MOSKVA- gori zgrada ruskog ministarstva odbrane

U centru Moskve gori zgrada Ministarstva odbrane Rusije. Ruski mediji javljaju da se jedna od prostorija na spratu zapalila.
Na društvenim mrežama pojavili su se video snimci na kojima se vidi gust crni dim kako izlazi iz zgrade.

Nastavi čitati

Svijet

UZVERAO SE PREKO ZIDA, PA SJEKIROM UBIO ČETVORO DJECE

Najmanje četvoro djece ubijeno je, a još četvoro je ranjeno, u napadu na obdanište u južnoj brazilskoj državi Santa Katarina, saopštili su lokalna policija i zdravstveni zvaničnici.

Policija je saopštila da je uhapšen 25-godišnji muškarac, ne navodeći detalje, prenosi Rojters.

Iz bolnice u gradu Blumenau navode da je u napadu i ranjeno četvoro djece, od kojih najstarije ima dvije godine. Lokalni mediji prenijeli su da je napadač držao sjekiru u ruci i da se popeo na zid kako bi ušao u vrtić, prenosi AP.

Na fotografijama koje je emitovala lokalna televizija vide se uplakani roditelji ispred obdaništa, koje je u privatnom vlasništvu.

Brazilski predsjednik Luiz Inasio Lula da Silva osudio je na Tviteru napad kao monstrouzan i neprihvatljiv, kao “apsurdani čin mržnje” nad nevinom i bespomoćnom djecom.

Nastavi čitati

Aktuleno