Connect with us

Politika

“Ne uvodi se cenzura, niti se ograničava sloboda govora” Ministar pravde Srpske o izmjeni Krivičnog zakonika

Ministar pravde Republike Srpske Miloš Bukejlović rekao je da u Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske kojima se uvodi novo krivično djelo protiv časti i ugleda, ne vidi ni jednu vrstu cenzure ili ograničavanja slobode izražavanja.

Bukejlović je naveo da se ovo krivično djelo odnosi na uvredu drugog lica, klevetu i iznošenje ličnih i porodičnih prilika, a kažnjava se novčanom kaznom.

Kada je riječ o Prijedlogu zakona o posebnom registru lica pravosnažno osuđenih za krivična djela seksualne zloupotrebe i iskorištavanja djece, Bukejlović je rekao da je Krivičnim zakonikom Srpske već propisano da se u okviru kaznene evidencije vodi poseban registar lica koja su učinila krivična djela seksualne zloupotrebe, odnosno iskorištavanja djeteta.

Dodao je da je izmjene Zakona iniciralo Ministarstvo unutrašnjih poslova zbog određenih nedoumica koje su postojale u terminima kao što je mjesto stanovanja koje je stvaralo određene zloupotrebe lica koje imaju obavezu po ovom zakonu.

Podatke iz registra vodi MUP, oni su tajni i daju se samo tužilaštvu kada vodi postupak – rekao je Bukejlović za RTRS.

Podsjećamo, Vlada Republike Srpske utvrdila je juče Prijedlog zakona o posebnom registru lica pravosnažno osuđenih za krivična djela seksualne zloupotrebe i iskorištavanja djece, Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju krivičnih i prekršajnih sankcija, te Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske kojim se, između ostalog, uvodi odredba za uvredu i klevetu.

Politika

DODIK: ZAKON O NVO NE MOŽE ZAUSTAVITI NI UNIJA

Predsjednik Republiike Srpske Milorad Dodik poručio je da će u Srpskoj sigurno biti donesen zakon o nevladinim organizacijama.

– To neće moći da zaustave stranci, pa ni sama EU, rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je dodao da je ovakvo rješenje trebalo da bude usvojeno i ranije.

Republika Srpska je to pokušala 2018. godine, ali je od toga odustala nakon intervencija koje su bile snažne iz EU, rekao je Dodik.

Nastavi čitati

Društvo

CVIJANOVIĆ: NADRLJEKARSTVO EU nije izliječilo ništa u BiH

Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović rekla je da ne podržava bilo kakve intervencije stranog faktora uključujući i one stranih sudija u Ustavnom sudu BiH koje mijenjaju ustavnu strukturu na neustavan način, ili uzurpatorskim manirom djeluju umjesto domaćih institucija.

– Uopšte, priča i natezanje da li neki stranac treba umjesto tih institucija da djeluje je besmislena i kontraproduktivna. Otužno je više i slušati ili čitati ko je za, a ko protiv tog odurnog eksperimentisanja sa ovom državom, izjavila je Cvijanovićeva Srni.

Ona je dodala da ne zna ni ko je u tom stranom korpusu za, ni ko protiv takvih radnji, niti je to interesuje, ali zna da njihovo nadriljekarstvo nije izliječilo nijednu bolest od koje BiH boluje.

– Ali cirkus ne može biti ništa drugo nego cirkus. Zato su sada protiv intervencija oni koji su ih ranije zagovarali. Cirkus su i oni koji osim intervencija stranaca, apeluju na uvođenje sankcija onima sa kojima bi trebali graditi zajedničko društvo, naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da, što se nje tiče, takve intervencije su i bile i ostaće neprihvatljive, kao što je neprihvatljivo i petljanje u izborni proces i u svakodnevni institucionalni život na svim nivoima vlasti.

Nastavi čitati

Svijet

TRAMP AMERIKANCIMA – MOLITE SE!!!

Bivši predsjednik SAD Donald Tramp pozvao je Amerikance “da se pomole” nakon odluke Rusije da razmjesti taktičko nuklearno naoružanje u Bjelorusiji.

On nije pomenuo činjenicu da SAD razmještaju svoje nuklearno oružje u Evropi.

– Idemo!!! Kao što sam predvidio, sada se igramo `velikim stvarima`. Sada se sa velikom važnošću koristi riječ koja počinje sa `N`. Mi smo prouzrokovali ovu situaciju. To se dešava kada imate nekompetentne ljude koji predvode vašu vlast. Sve što vam mogu sada reći je: `molite se`”, naveo je Tramp u objavi na svojoj društvenoj platformi “Trut soušal” (Truth Social).

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je u subotu, 25. marta, da su se Minsk i Moskva saglasili da razmjeste rusko nuklearno oružje u Bjelorusiji, što ne predstavlja kršenje obaveza Rusije kada se radi o neširenju nuklearnog naoružanja.

Prema njegovim riječima, Rusija ne prebacuje svoje nuklearno oružje Bjelorusiji, već radi ono što SAD rade decenijama – stacionira svoje taktičko nuklearno oružje na teritoriju svojih saveznika i obučava vojsku da rukuje oružjem.

Bjelorusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je ranije danas da razmještanje nuklearnih bojevih glava na teritoriju Bjelorusije bez davanja kontrole Minsku nad njima nije suprotno odredbama Sporazumu o neširenju nuklearnog oružja.

Osim toga, Ministarstvo je naglasilo da razmještanje taktičkog nuklearnog oružja na teritoriju druge zemlje nije novina u vojnoj saradnji nenuklearnih i nuklearnih sila, napomenuvši da NATO već dugo praktikuje zajedničke nuklearne misije.

Nastavi čitati

Aktuleno