Connect with us

Banjaluka

NEKADA 300.000 KM, A SADA 1,2 MILIONA Stanivuković uručio privrednicima Banjaluke rekordnu podršku

Reklamni prostor


Gradonačelnik Draško Stanivuković uručio je rješenja o subvencijama poslovnim subjektima, za šta je iz budžeta Grada ove godine izdvojeno ukupno 1,2 miliona KM.

Danas su uručena rješenja za poslovne subjekte koja su dobili novčanu podršku po četiri linije, i to: za povećanje produktivnosti i podršku izvozu; za očuvanje starih i umjetničkih zanata i domaće radinosti; subvencija ugostiteljima čiji je rad bio otežan usljed rekonstrukcije dijela Ulice Bana Milosavljevića, kao i subvencija za razvoj receptivnog turizma, dok će subvencije za samozapošljavanje biti uručene naredne sedmice.

-Grad Banja Luka nastavlja sa podrškom privredi kako bi brojne privredne aktivnosti na području grada bile snažnije – kazao je gradonačelnik.

Kako je naglasio, podršku su dobile firme za povećanje produktivnost i one izvozno orjentisane.

– Pomogli smo i ugostiteljima koji posluju na novom šetalištu i Grad im je dao novčanu podršku s obzirom na to da nekoliko mjeseci nisu mogli da rade dok su trajali radovi. Podržani su i stari zanati, ali i turističke agencije koje su imale izazove u vrijeme korona virusa – naveo je on.

Preko 150 poslovnih subjekata, kako je istakao – dobiće pojedinačne iznose od nekoliko hiljada pa do 30.000 KM.

-Promijenili smo raniju praksu prema kojoj je maksimalan iznos za samozapošljavanje i bilo koji vid produktivnosti bio podržan sa maksimalno 5.000 KM, a sada je povećan. Za pojedine oblasti to jednostavno nije dovoljno i napravili smo novi pravilnik, ocjenjivali smo projekte na drugačiji način kako bi se izašlo u susret privrednicima – kazao je gradonačelnik.

Cijeli ovaj proces, prema njegovim riječima urađen je u saradnji resornog odjeljenja Gradske uprave i Preuzetničkog centra, koji će i nakon dodjele ovih subvencija biti na usluzi ovim poslovnim subjektima.

Saradnik za privrednu i regionalnu saradnju, Nebojša Drinić poručio je kako je ovo veliki dan za privredu, ali i za Grad Banju Luku, jer je predstavljen jedan potpuno novi koncept u odnosu na prethodne godine.

-Ukoliko uzmemo u obzir da je do sada za ove namjene izdvajano oko 390 hiljada KM, a da je sada taj iznos povećan na 1,2 miliona, jasno je da je u foksu rada ove gradske administracije da osnažimo i ojačamo privredne kapacitete u gradu. To je osnov svega onog što prati razvoj jednog grada – rekao je Drinić.

Dodao je da su subvencije veće nego prethodnih godina.

-Visine, odnosno iznosi subvencija za samozapošljavanje su mnogo veće nego što je to bilo prethodnih godina. Do sada je taj iznos bio 5.000 KM, a sada mi dodjeljujemo 15 hiljada KM. Takođe, odlučili smo i da pomognemo privrednicima koji se bave izvozom i koji žele da povećaju produktivnost, te ćemo njih podržati sa 30.000 KM. Ukoliko uzmete u obzir taj iznos i povučete paralelu koliko je danas teško da vam odobre kredit, jasno vam je kolika je podrška i pomoć za njih – poručio je on.

Poručio je kako ništa ovo ne bi bilo moguće bez Preduzetničkog centra, koji je osnovan prije više od godinu dana i koji je do sada opravdao sva očekivanja.

Gradski menadžer Bojan Kresojević istakao je da je najveći akcenat u ovom programu subvencija stavljen na liniju koja je posvećena podršci produktivnosti izvozno-orjentisanih preduzeća.

-U okviru ove linije 24 poslovna subjekta dobila su ukupno više od  pola miliona KM kako bi ojačali naše kapacitete za izvoz jer smo u Republici Srpskoj još uvijek na skromnom nivou, odnosno izvoz pokriva samo 80 odsto uvoza – kazao je on.

Podržan je, kako ističe – i razvoj turizma.

-Banja Luka ima ogromne potencijale koji do sada nisu iskorišteni u turizimu, zbog čega je uvedena nova linija podrške – receptivnom turizmu. Ideja je da se naše agencije povezuju sa inostranim i dovode strane turiste koji će ovdje provesti određeno vrijeme – rekao je gradski menadžer.

Arijana Kovačević iz preduzeće „Tehno inde“ zahvalila je na subvenciji koju ju ta firma dobila, ističući da će sredstva uložiti u povećenje produktivnosti u proizvodnji.

Zahvalnost je izrazio i Dario Adamov u ime preduzeća „Eksport fenestar“ koja je fokusirana na inostrano tržište.

-Subvencija nam mnogo znači. Osim novčane podrške, mnogo nam znači podrška koju ćemo dobiti u vidu mentorstva – zaključio je on.

Banjaluka

Drinić: Riješili smo višedecenijski problem – Slavićka će dobiti vodu

Reklamni prostor


Višedecenijski problem u mjesnoj zajednici Slavićka konačno je riješen.
Projekat vrijedan 1, 7 miliona KM.
– Više od 200 domaćinstava biće priključeno na vodovodnu mrežu.
Srećni smo kad riješimo veliki problem porodicama i učinimo im život lakšim i ljepšim. Želimo da naša sela žive, da motivišemo ljude da ih ne napuštaju i planiramo još mnogo toga dobrog da uradimo, rekao je saradnik za regionalnu i privrednu saradnju u Kabinetu gradonačelnika Nebojša Drinić.
On je danas sa gradonačelnikom Draškom Stanivukovićem razgovarao sa mještanima Slavićke.
-Uz zdravicu čestitih domaćina dobili smo i izraze zahvalnosti i pohvale za naš predan rad.Nastavljamo s uređenjem i novim
poslovima za naš grad, istakao je Drinić.

Nastavi čitati

Banjaluka

Table banjalučkih legendi na putu ka Banj brdu

Reklamni prostor


Sedam tabli sa fotografijama i biografijama sportskih legendi Banjaluke Milorada Karalića, Slađane Golić, Antona Josipovića, Abasa Arslanagića, Nebojše Popovića, Zlatana Arnautovića i Zdravka Rađenovića postavljeno je pored staze koja vodi ka Banj brdu.

Ovu akciju je organizovalo udruženje “Banjalučani za svoj grad” kako je navedeno, sa namjerom da fantastični poduhvati proslavljenih sportskih asova nikada ne padnu u zaborav.

Nastavi čitati

Banjaluka

Stanivuković: Ako bude potrebno, ustupićemo Dragičeviću lokaciju štanda PDP

Reklamni prostor


Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković danas je, odgovarajući novinarima, rekao da je Davoru Dragičeviću i grupi Pravda za Davida, koliko je on upoznat, dozvoljeno postavljanje info pulta na Trgu Krajine u petak 30.septembra.

– Ukoliko Dragičeviću, odnosno grupi Pravda za Davida, ne bude odgovarala pozicija koju dobiju, ponudićemo im poziciju na kojoj se nalazi štand PDP-a koji služi u izborne svrhe. Zaista, ni to neće biti nikakav problem i time želimo da pokažemo da je trg slobodan za sve građane Srpske – rekao je Stanivuković.

Podsjećamo, <a href=”https://blink.ba/davor-dragicevic-umjesto-presude-ubicama-mog-sina-danas-se-sudi-meni-zbog-borbe-za-istinu/”>Dragičević je danas pred Osnovnim sudom u Banjaluci rekao da, za sada, nije dobio dozvolu za postavljenje info pulta grupe “Pravda za Davida” na Trgu Krajine</a>, ali i ako ne dobije dozvolu od Grada Banjaluka da će on postaviti pult.

Nastavi čitati

Aktuleno