Connect with us

Društvo

NEKI SU IMALI “SREĆE”! Otpisano 358 miliona duga

Poreska uprava RS otpisala je u prošloj godini potraživanja teška 358,30 miliona maraka, a najveći iznos odnosi se na zastaru i to čak 295,75 miliona KM.

Navedeno je to u revizorskom izvještaju Poreske uprave RS za prošlu godinu koji je skrojila Glavna služba za reviziju javnog sektora RS.

– Od ukupnog iznosa otpisanih potraživanja za prošlu godinu 37,35 miliona odnosi se na potraživanja iz stečajnih postupaka, a 25,19 miliona iz likvidacionih postupaka nad poreskim obveznicima. Najveći iznos, odnosno 295,75 miliona maraka poreskih potraživanja otpisano je po osnovu zastare potraživanja – navedeno je u izvještaju revizora.

U istom dokumentu pojašnjeno je da Poreska uprava rješenja o nenaplativosti po osnovu otpisa stečajnih potraživanja donosi nakon što stečajni sudija zaključi postupak i donese rješenje koje postane pravosnažno.

U istom dokumentu dat je i osvrt na pokrenute stečajeve i likvidacije nad privrednim subjektima u prošloj godini.

Tako je prema evidencijama Poreske uprave RS u toku 2022. godine kod 95 obveznika pokrenut stečaj, a njihova prijavljena potraživanjima za poreze i doprinose iznose 17,02 miliona KM. Od tog iznosa nešto je manje priznato, tačnije 15,2 miliona KM.

Kada je riječ o likvidacijama taj postupak započet je kod 116 poreskih obveznika, a iznos prijavljenih potraživanja iznosi 2,6 miliona KM, koliko je i priznato.

– Poreska uprava je u prošloj godini po svim započetim stečajnim postupcima naplatila 23,38 miliona KM, a po svim postupcima likvidacije svega 240 KM – navedeno je u revizorskom izvještaju.

Na adresu Ministarstva finansija RS poreznici su u prošloj godini proslijedili 162 zahtjeva za odgađanje plaćanja poreskog duga u iznosu od 98,35 miliona KM. Od ukupnog broja zahtjeva 33 se odnose na period 2020. i 2021. godine za dug od 5,78 miliona maraka.

Takođe u istom izvještaju navedeno je da je Poreska uprava lani pokrenula 65.995 postupaka prinudne naplate na iznos duga od 168,30 miliona KM, a podnesena su i 272 prijedloga za uknjižbu hipoteke na nepokretnoj imovini poreskih dužnika.

Preporuke

Glavna služba za reviziju dala je Poreskoj upravi RS pozitivno mišljenje o finansijskim izvještajima, ali i pozitivno mišljenje o usklađenosti. Takođe u istom izvještaju preporučeno je direktoru da obezbijedi da sredstva ostvarena prodajom motornih vozila budu iskazana u okviru primitaka za proizvedenu stalnu imovinu.
Glas

Društvo

POLICIJA uhapsila “Tapkaroše”, oduzete karte za Srpska open

Policija je identifikovala pet lica koja su na internetu preprodavala ulaznice za teniski turnir Srpska open.

– Policijski službenici MUP-a Srpske identifikovali su do sada pet lica na području Srpske (troje lica u Banjaluci, jedno u Gradišci i jedno u Novom Gradu) koji su putem interneta pokušali preprodati karte za predstojeći teniski turnir Srpska open, saopšteno je iz policije.

Karte su od ovih lica oduzete i iste će biti poništene od strane organizatora turnira, a lica su sankcionisana u skladu sa članom 28 Zakona o javnom redu i miru Republike Srpske.

Pripadnici MUP-a Srpske nastavljaju sa aktivnostima pravcu identifikovanja lica koja se bave onlajn preprodajom ulaznica u cilju njihovog procesuiranja i sankcionisanja.

Nastavi čitati

Društvo

SAZNANJA KAPITALA: Ljubiju ponovo žele Amerikanci, šta se krije iza tajnog sastanka sa Đokićem?

Vlada Republike Srpske obnovila je pregovore sa američko-kanadskim konzorcijem „SE – GEDC Corp.“ u vezi sa dokapitalizacijom Rudnika željezne rude (RŽR) „Ljubija“ u Prijedoru.

Naime, prema saznanjima portala CAPITAL, u Banjaluci je 13. marta ove godine održan sastanak gdje su predstavnike ove kompanije ugostili predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i ministar energetike i rudarstva Petar Đokić, a na kojem su dvije strane izrazile spremnost za nastavak saradnje.

Pozivajući se na dogovor sa tog sastanka, predsjednik „SE – GEDC Corp.“, Ajzak Sigelje nedavno ponovo uputio prijedlog o dokapitalizaciji „Ljubije“, a koja je naprasno obustavljena u avgustu prošle godine.

On u njemu pored 50,7 miliona maraka namijenjenih za „Ljubiju“ obećava i osnivanje Američkog biznis Hab-a sa početnim kapitalom od 250 miliona dolara u koji bi bile pozvane vodeće svjetske korporacije kao što su „General Electric“, „Wabtec“, „Bloomberg“ i druge.

Taj novac bi se dalje investirao u projekte širom Srpske, od rude do željeznica.

Međutim, Siegal traži da se za početak završi postupak dokapitalizacije kroz emisiju akcija.

Takođe on iznosi i svoje viđenje razvoja rudnih resursa Republike Srpske koji su trenutno podređeni samo jednoj kompaniji.

„Strategija i ključni prioritet biće najefikasniji razvoj svih rudnih resursa Republike Srpske u skladu sa međunarodnim standardima koji treba da budu jednaki za sve. Monopolističko/kolonijalističko ponašanje jedne kompanije u Republici Srpskoj treba promjeniti na model koji ista kompanija koristi u SAD i Evropi“, stoji u dokumentu u koji je CAPITAL imao uvid.

U njemu se dodaje da godišnja proizvodnja treba da bude na nivou od 3,5 miliona tona rude godišnje.

Isporuku željezne rude treba podijeliti na nekoliko tržišta, koja će oni obezbijediti.

„Prodaja željezne rude treba da bude striktno u skladu sa međunarodnim standardima i to sa formulom cijene zasnovanom na kotacijama na međunarodnom tržištu uz prilagođavanje stvarnom kvalitetu i logistici. Isporuke željezne rude sa područja Prijedora možemo odmah dogovoriti preko luke Ploče po formuli koja se balansira na nivou 120-130 dolara po toni“, navodi Siegal.

Bolja prodajna cijena uglja, prema njegovom obećanju, dovešće i do višestruko većih plata radnicima.

Sav novac od dokapitalizacije, odnosno 50,7 miliona maraka prema njegovoj ocjeni treba potrošiti u istraživanje resursa.

Pretpostavka iz „SE – GEDC Corp.-a“ je da se proizvodnja može povećati nekoliko puta, pa, kako ocjenjuju „Ljubija“ može biti interesantna i na međunarodnom tržištu.

„Mi ćemo promovisati „RŽR Ljubija“ na Njujorškoj berzi. Na sadašnjem tržišnom nivou kapitalizacija neće biti manja od milijarde dolara. To znači da će svi državni i privatni akcionari imati dividende na desetine puta veće nego sada, a imaće priliku da prodaju akcije na najvećoj svjetskoj berzi u Njujorku po desetostrukoj većoj cijeni nego sada“, stoji u pismu koje potpisuje Siegal.

Jedan od akcionara ovog konzorcijuma je Evgenij Zotov koji je i prethodnih godina sa svojom firmom Israeli Investment Group pokušavao da kupi udio RS u RŽR „Ljubija“.

Podsjećamo, „RŽR Ljubija“ je u većinskom vlasništvu Vlade Republike Srpske.

RŽR je suvlasnik 49 odsto preduzeća „Arcelor Mittal“ Prijedor koje se bavi iskopavanjem i eksploatacijom rude u Prijedoru. Većinski vlasnik ove firme je istoimena kompanija poznata na svjetskom nivou.

Nastavi čitati

Društvo

Tragedija kod Zenice: VOZ USMRTIO DIJETE

U zeničkom naselju Donja Vraca oko 15.45 sati dogodila se saobraćajna nesreća, u kojoj je voz udario jedno lice – potvrdio je za Fenu dežurni Operativni službenik Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona (MUPZDK).

– Za sada samo imamo informaciju da je voz udario jedno lice, a da je nesreća završila sa smrtnim posljedicama, kazao je operativni službenik MUP-a ZDK.

Smrtno je stradalo dijete, ali u MUP-u ZDK u ovom trenutku ne mogu dati više informacija, odnosno o razlozima uzroka nesreće.

Nastavi čitati

Aktuleno