Connect with us

Društvo

Nema mjesta panici, sve spremno za odbranu od poplava

Nakon najave Republičkog hirometeorološkog zavoda da će obilne padavine zahvatiti Srpsku, nivo komunikacije je na visokom nivou i sve je spremno za nadolazeće dane te nema mjesta panici.

Istaknuto je ovo na današnjem sastanku predstavnika Vlade RS, resornog ministarstva, javne ustanove “Vode Srpske”, Republičkog hidrometeorološkog zavoda i Republičke uprave civilne zaštite, povodom mjera koje preduzimaju institucije zbog najavljenih obilnih padavina ove sedmice.

Darko Borojević, direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda, je kazao da su prema prognozama procijenili da je vrijeme da izdaju upozorenje prije tri dana.

“Doći će do porasta vodostoja svih rijeka u Republici Srpskoj, a posebno manjih vodotokova. Ćuskije nam neće padati, već velike količne padavina, zbog čega smo izdali ova upozorenja. Naša ideja je bila da budemo pripravni i da preventivno djelujemo”, rekao je Borojević.

Ističe da sada imaju veći broj mjernih stanica nego 2014. godine.

Milan Novitović, direktor Republičke uprave civilne zaštite, kaže da su nakon izdavanja upozorenja na velike količne padavine definisali i prošli kroz sve oko što su njihove obaveze.

“Mi ćemo u toku današnjeg dana organizovati tri centra u Foči, Višegradu i Trebinju iz kojih će se pratiti situacija u Hercegovini i dijelu Podrinja”, rekao je Novitović.

Kako kaže, imaju kvalitetno ljudstvo i opremu i izuzetno je bitno da građani sarađuju i da shvate ovo ozbiljno.

Miroslav Milovanović, direktor “Voda Srpske”, ističe da je stepen bezbjednosti neuporedivo veći u odnosu na ranije godine.

On je upozorio građane Semberije da se pripreme i da imovinu sklone na bezbjednija mjesta.

Savo Minić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, apelovao je i pozvao građane na oprez.

“Protočnost svih kanala i rijeka od 2014. je znatno poboljšana. Olujno nevrijeme iz Crne Gore, gdje se očekuju velike padavine, može se odraziti na nivo Drine te možemo imati jedan od scenarija koji je alarmantan, ali ako postupimo u skladu sa uputstvima sigurno da će ta šteta biti najmanja moguća. Apel svima da se pridržavaju uputstava”, kazao je Minić.

Dodaje da, ukoliko se blagovremeno odreaguje, ne trebaju očekivati katastrofalne posljedice.

“Bolje biti oprezan, jer je ipak najavljeno 400 do 450 litara kiše po metru kvadratnom. Ne vidim mjesta za paniku, već za maksimalnu opreznost”, naglasio je on.

Društvo

Počinje isplata uvećanih penzija u Srpskoj

Za isplatu januarskih penzija potrebno je 133,97 miliona KM.

Na račune penzionera u Republici Srpskoj danas će biti uplaćena uvećana januarska penzija, rekao je direktor Fonda PIO Mladen Milić.

Milić je istakao da je Republika Srpska imala najveće godišnje usklađivanje u odnosu na region.
Za isplatu januarskih penzija potrebno je 133,97 miliona KM, što je za 16,22 miliona KM više u odnosu na decembarske penzije.
U Republici Srpskoj januarske penzije će biti veće za 13,5 odsto.

Nastavi čitati

Društvo

U subotu u Trebinju Praznik mimoze

Trebinje će u subotu 11. februara obilježiti Praznik mimoze.

Uz podršku i pokroviteljstvo Grada Trebinja, karavan mimoze iz Herceg Novog će se pobrinuti da donese dašak Jadrana na trebinjske ulice, kako se to decenijama unazad dešavalo u ovom gradu.

Defile karavana sa uličnom gradskom muzikom, ansamblom mažoretkinja i trombonjerima, krenuće u 11 časova ispred hotela “Leotar”, preko Kamenog mosta i Dučićeve ulice do platoa ispred Kulturnog centra u Gradskom parku, gdje će biti održan prigodan program.

Nastavi čitati

Društvo

Vremenska prognoza: Pretežno oblačno sa slabim snijegom

U Bosni i sjeveru Hercegovine pretežno oblačno vrijeme sa slabim snijegom. U većem dijelu Hercegovine sunčano uz malu do umjerenu naoblaku. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -11 i -5°C, na jugu do 1°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između -5 i 0°C, na jugu do 6°C.

U Sarajevu oblačno sa slabim snijegom. Najniža jutarnja temperatura zraka oko -8°C. Najviša dnevna temperatura zraka oko -4°C.

Nastavi čitati

Aktuleno