Connect with us

Banjaluka

NEMINOVNO POSKUPLJENJE KOMUNALIJA U BANJALUCI! Građani čekaju

Pitanje je dana kada će Banjalučani početi da dobijaju veće račune za vodu i odvoz smeća. To je, na svoj način, potvrdio i gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković koji je istakao da je to neminovnost, ne precizirajući kada će to da bude realizovano.

A sugrađane to zanima, kao i kolika će poskupljenja da budu i nimalo ih ne tješe informacije koje stižu da će to “da bude minimalno”.

Mart uveliko prolazi, a sugrađanima još nisu stigli računi za odvoz smeća. To može da znači samo jedno, da se čeka odobrenje za korekciju cijena. O tome će da odluči Skupština grada koja donosi Odluku o utvrđivanju cjenovnika za komunalne djelatnosti, koje su od posebnog interesa za grad, a održavanje higijene, odnosno odvoz otpada, to jeste.

Prema pisanju Srpskainfo, iz Grada je nedavno potvrđeno da je preduzeće “Čistoća” a.d Banjaluka dostavilo zahtjev Gradu za povećanjem cijena.

– Sva nadležna odjeljenja analiziraju šta može da se uradi po tom pitanju – rečeno je iz Gradske uprave.

Dok se to čeka, mnogi plaćaju račune po obračunu koji je bio na snazi prošle godine. To je uradila Dragana T. koja je platila odvoz smeća i za ovaj mjesec. Ne želi da čeka da se nakupi nekoliko računa, jer će to da bude previše za njen budžet. Mjesečno za odvoz smeća plaća 13,20 KM. I najmanje povećanje cijena za njemu porodicu biće previše.

– Dobila sam i veći račun za struju. Poskupjelo gorivo, hrana, kažu i voda će. A plata mi ista godinama. Ni sama ne znam kako uspijevamo sve da poplaćam. Ali, ne smijem da se dovedem u situaciju da mi se nagomilaju računi za komunalije – kaže ona za Srpskainfo.

Potvrđuje kako joj je, prilikom plaćanja računa u “Čistoći”, rečeno da će odvoz smeća za domaćinstva biti skuplje i da zato nisu poslati računi.

– Blagajnica mi je rekla da će vjerovatno da budu skuplje za jednu marku mjesečno, ali čeka se odobrenje. Nije znala da mi kaže kada će to da bude – poručila je ona.

Da će poskupljenja biti, potvrdio je i gradonačelnik Draško Stanivuković. Prema njegovim riječima, Banjaluka je jedini grad koji za vrijeme pandemije korona virusa, a onda i inflacije nije povećavao cijene komunalnih usluga.

– Cijena goriva je otišla gore, struje za 250 odsto, cijene drvne sječke, drveta. Sve ijedno poskupljenje smo preuzeli na sebe. Ali, danas dolazite u ozbiljne probleme funkcionisanja komunalnih usluga – istakao je on za Srpskainfo.

Dodao je da se takva situacija može trpiti godinu, ali da generalna situacija diktira kako ide dalje.

– Sve je otišlo ka gore i ovo je jednostavno situacija koja je snažnija od nas, kojoj ne možemo više da odolijevamo ma koliko želje imali – istakao je on bez konkretnog odgovora kada će voda i odvoz smeća da poskupe.

Inače, i o novoj cijeni vode takođe treba da odluče odbornici Skupštine grada. Ova odluka je spremna, ali se o njoj još nije razgovaralo na sjednici Skupštine grada.

Kako je ranije rečeno u “Vodovodu”, milionski iznosi zbog enormnog povećanja cijene električne energije, održavanja seoskih vodovoda, stare mreže i čestih, a skupih kvarova, neki su od razloga zbog kojih traže korekciju cijene vode. To povećanje, kako su nam nedavno rekli, ne bi bilo veće od 10 odsto u odnosu na trenutnu cijenu.

Srpskainfo

Banjaluka

MIRIS PROLJEĆA Počela sadnja 110 sadnica u drvoredu na Bulevaru Stepe Stepanovića

Rekonstrukcija jednog od najljepših drvoreda je najznačajnija aktivnost u okviru akcije „Čisto lice grada“.

Nastavljena je rekonstrukcija drvoreda na Bulevaru vojvode Stepe Stepanovića u okviru akcije „Čisto lice grada“.

U ovoj drugoj fazi rekonstrukcije, biće obnovljene zelene trake i zasađeno 110 novih sadnica.

– Rekonstrukcija jednog od najljepših drvoreda je najznačajnija aktivnost u okviru akcije „Čisto lice grada“, koju ćemo ove sedmice realizovati na području Obilićeva. U ovoj fazi biće zasađeno preko stotinu sadnica, obezbijeđenih kroz aktivnost koju smo prošle godine pokrenuli, a to je da su investitori koji grade velike objekte dužni da svom gradu doniraju jednu sadnicu na svakih 500 kvadrata površine – kazao je ovlašteni potpisnik u Odjeljenju za komunalne poslove, Boriša Mandić.

Tako će, kako je istakao, novim sadnicama biti obogaćen drvored duž cijelog Bulevara Stepe Stepanovića prema Rebrovačkom mostu.

Od sadnica biće zasađeni: koprivić, crveni hrast, ginko, tulipanovac, omorika i drugi.

Osim ovog, u narednom periodu planirano je da budu rekonstruisani i drvoredi u ulicama Miloša Obilića, Kralja Petra II i drugim.

Podsjećamo, krajem prošle godiine započela je rekonstrukcija drvoreda na Bulevaru Stepe Stepanovića s obzirom na to da su stara stabla američkog javora (pajavca) u ovom drvoredu u najvećem broju završila svoj funkcionalni i životni vijek. Tada su nadležne ekipe uklanjale oštećena i opasna stabla na dionici od raskrsnice Bulevara sa Ulicom cara Lazara prema Studentskom domu „Nikola Tesla“.

Prethodno je stručni tim izvršio detaljan pregled i utvrdio stanje drvoreda, te je na osnovu te analize izrađen i projekat rekonstrukcije drvoreda, koji će biti sproveden u više faza.

Nastavi čitati

Banjaluka

USKORO LED DISPLEJI Banjaluka dobila moderna autobuska stajališta

Autobuska stajališta koja su prethodno stajala na ovim lokacijama, nakon dodatnih popravki i adaptacije, biće postavljena u prigradska i seoska područja

Banjaluka je dobila 36 modernih autobuskih stajališta, koja sa sobom donose komfor, udobnost i mnogo povlastica za sve putnike.

Posjeduju punjače za mobilne telefone, solarne panele, a postavljaju se uskoro i led displeji na kojima će se nalaziti redovi vožnje, mape grada, kao i aplikacija koja će pružati korisne informacije o trenutnoj lokaciji autobusa u gradu.

Autobuska stajališta koja su prethodno stajala na ovim atraktivnim lokacijama, nakon dodatnih popravki i adaptacije, biće postavljena u prigradska i seoska područja.

– Vodimo računa o svakom dijelu našeg grada, a uskoro nas očekuje i izrada studije javnog gradskog prevoza kako bismo dodatno poboljšali usluge prevoza u Banjaluci – poručio je gradonačelnik Draško Stanivuković.

Nastavi čitati

Banjaluka

Gradonačelnik najavio – BANJALUKA dobija četiri nova mosta

Banjaluka će uskoro biti bogatija za četiri nova mosta od čega dva preko rijeke Vrbas u Česmi i Docu. Pored ova dva velika poduhvata gradimo mostove i u naseljima Motike i Derviši – najavio je Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke.

On je dodao i to kako je naš nobelovac, Ivo Andrić davno rekao da od svega što čovjek u životnom nagonu podiže i gradi, ništa nije u mojim očima bolje i vrednije od mostova.

 

Facebook

 

Nastavi čitati

Aktuleno