Connect with us

Banjaluka

NEMINOVNO POSKUPLJENJE KOMUNALIJA U BANJALUCI! Građani čekaju

Pitanje je dana kada će Banjalučani početi da dobijaju veće račune za vodu i odvoz smeća. To je, na svoj način, potvrdio i gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković koji je istakao da je to neminovnost, ne precizirajući kada će to da bude realizovano.

A sugrađane to zanima, kao i kolika će poskupljenja da budu i nimalo ih ne tješe informacije koje stižu da će to “da bude minimalno”.

Mart uveliko prolazi, a sugrađanima još nisu stigli računi za odvoz smeća. To može da znači samo jedno, da se čeka odobrenje za korekciju cijena. O tome će da odluči Skupština grada koja donosi Odluku o utvrđivanju cjenovnika za komunalne djelatnosti, koje su od posebnog interesa za grad, a održavanje higijene, odnosno odvoz otpada, to jeste.

Prema pisanju Srpskainfo, iz Grada je nedavno potvrđeno da je preduzeće “Čistoća” a.d Banjaluka dostavilo zahtjev Gradu za povećanjem cijena.

– Sva nadležna odjeljenja analiziraju šta može da se uradi po tom pitanju – rečeno je iz Gradske uprave.

Dok se to čeka, mnogi plaćaju račune po obračunu koji je bio na snazi prošle godine. To je uradila Dragana T. koja je platila odvoz smeća i za ovaj mjesec. Ne želi da čeka da se nakupi nekoliko računa, jer će to da bude previše za njen budžet. Mjesečno za odvoz smeća plaća 13,20 KM. I najmanje povećanje cijena za njemu porodicu biće previše.

– Dobila sam i veći račun za struju. Poskupjelo gorivo, hrana, kažu i voda će. A plata mi ista godinama. Ni sama ne znam kako uspijevamo sve da poplaćam. Ali, ne smijem da se dovedem u situaciju da mi se nagomilaju računi za komunalije – kaže ona za Srpskainfo.

Potvrđuje kako joj je, prilikom plaćanja računa u “Čistoći”, rečeno da će odvoz smeća za domaćinstva biti skuplje i da zato nisu poslati računi.

– Blagajnica mi je rekla da će vjerovatno da budu skuplje za jednu marku mjesečno, ali čeka se odobrenje. Nije znala da mi kaže kada će to da bude – poručila je ona.

Da će poskupljenja biti, potvrdio je i gradonačelnik Draško Stanivuković. Prema njegovim riječima, Banjaluka je jedini grad koji za vrijeme pandemije korona virusa, a onda i inflacije nije povećavao cijene komunalnih usluga.

– Cijena goriva je otišla gore, struje za 250 odsto, cijene drvne sječke, drveta. Sve ijedno poskupljenje smo preuzeli na sebe. Ali, danas dolazite u ozbiljne probleme funkcionisanja komunalnih usluga – istakao je on za Srpskainfo.

Dodao je da se takva situacija može trpiti godinu, ali da generalna situacija diktira kako ide dalje.

– Sve je otišlo ka gore i ovo je jednostavno situacija koja je snažnija od nas, kojoj ne možemo više da odolijevamo ma koliko želje imali – istakao je on bez konkretnog odgovora kada će voda i odvoz smeća da poskupe.

Inače, i o novoj cijeni vode takođe treba da odluče odbornici Skupštine grada. Ova odluka je spremna, ali se o njoj još nije razgovaralo na sjednici Skupštine grada.

Kako je ranije rečeno u “Vodovodu”, milionski iznosi zbog enormnog povećanja cijene električne energije, održavanja seoskih vodovoda, stare mreže i čestih, a skupih kvarova, neki su od razloga zbog kojih traže korekciju cijene vode. To povećanje, kako su nam nedavno rekli, ne bi bilo veće od 10 odsto u odnosu na trenutnu cijenu.

Srpskainfo

Banjaluka

ODLIČNI REZULTATI Ni kiša nije umanjila zaradu “Akvane”

Ovogodišnja sezona u vodenom parku “Aquana” u Banjaluci bila je uspješna, iako je počela sa zakašnjenjem od 18 dana, a trajala je sve do 29. avgusta, jer su vremenske prilike uticale i na početak, ali i na kraj sezone, kazao je za “Nezavisne novine” Svetislav Lazić, direktor ovog preduzeća.

U ovoj godini, kako ističe, imali su 63.522 ulaska kupača, od kojih je sa dnevnom ulaznicom bilo 29.199, a sa sezonskom 34.323.

“Počeli smo 18. juna, iako praktikujemo da svake godine sezona počne početkom juna. Kašnjenje od 18 dana je znatno uticalo i na broj posjeta, ali i na prihode. Statistički gledano, unazad nekoliko sezona, jun nam je uvijek bio najprofitabilniji i najposjećeniji mjesec”, kaže Lazić i napominje da su i pored kašnjenja sezone zadovoljni i posjetom, ali i prihodima.

“U odnosu na prethodne sezone znatno je bilo manje radnih dana, računajući posjete, imali smo 45 radnih dana, ali je pravih sunčanih radnih dana bilo 36 u ovoj sezoni. Čak i na taj broj radnih dana, kada ih uporedimo sa prethodnom godinom, koja je imala 67 radnih dana, mi smo ostvarili veći prihod i promet ove godine u odnosu na prethodnu”, kazao je Lazić.

Napominje da su bila organizovana i razna dešavanja, kao što su “Igre bez granica”, u kojima je učešće uzelo više od 500 posjetilaca svih uzrasta.

“Imali smo i humanitarni turnir u odbojci na pijesku, a sezonska prodaja ulaznica je bila rekordna ove godine, što je za nas jako značajan podatak. Tako da mogu reći da je sezona bila finansijski zadovoljavajuća. Mogla je biti i bolja da je bilo više sunčanih dana, ali to je nešto na šta mi stvarno ne možemo uticati”, rekao je Lazić.

Naglasio je da su reakcije i komentari na ponudu ove godine bili izuzetno pozitivni i ljudi su bili zadovoljni urednošću i higijenom na “Aquani”.

“Imali smo dana kada je bilo i više od 2.000 posjetilaca”, ističe prvi čovjek “Aquane”.

Što se tiče samog vodenog parka “Akvana”, dodao je da, dok još ima lijepog vremena, i dalje su u toku organizacije dječjih rođendana, koje obavljaju u saradnji sa Školom sporta “Kasper”.

“Što se tiče planova za sljedeću sezonu, čekamo da vidimo kakav će biti finansijski momenat, a planirali smo malu rekonstrukciju, dopunu sadržaja i još neke vodene atrakcije, ali sve zavisi od finansijskih mogućnosti”, kaže Lazić i dodaje da je to sve još u fazi razmišljanja.

Navodi da, što se tiče same finansijske situacije preduzeća, čeka se dokapitalizacija.

“Grad i gradska Skupština dali su saglasnost, usvojili su elaborat o dokapitalizaciji preduzeća i u toku ovog mjeseca nadam se da će biti završeno i kreditno zaduženje grada i dokapitalizacija preduzeća. Tim novcem ćemo riješiti veliki dio dugogodišnjih dugovanja i obaveza koja imamo prema dobavljačima”, kazao je Lazić i napomenuo da očekuje da će naredni period biti period stabilizacije preduzeća.

Nastavi čitati

Banjaluka

BORAC DOBIO NOVOG DIREKTORA

Na Gradskom stadionu u Banjaluci danas je održana prva sjednica novog Upravnog odbora, na kojoj su imenovani direktor i sportski direktor kluba, ali i direktor marketinga i prodaje.

Za novog direktora kluba izabran je Aleksandar Mićić, koji je do sada obavljao funkciju koordinatora omladinske škole, poziciju sportskog direktora vršiće Oliver Јandrić, a funkciju direktora marketinga i prodaje ubuduće će obavljati Dejan Ćato, koji je iste poslove obavljao u Banjalučkoj pivari, prenosi RTRS.

Njegov zamjenik biće Mirko Vujinović, diplomirani ekonomista.

Podsjećamo, Borac je u ponedjeljak na sjednici Skupštine dobio novo rukovodstvo, na čelu sa predsjednikom Upravnog odbora Milanom Tegeltijom.

Nastavi čitati

Banjaluka

STANIVUKOVIĆ: Banjaluka u aprilu u epicentru svjetske javnosti

Međunarodna biciklistička trka “Beograd – Banjaluka” biće održana u periodu od 19. do 22. aprila, najavljeno je na današnjoj prezentaciji trke, kojoj je prisustvovao i gradonačelnik Banjaluke, Draško Stanivuković.

Biciklistički karavan će 17. godinu zaredom preći granicu između Srbije i Republike Srpske bez zaustavljanja.

Trka i ove godine ima četiri etape, start je u Beogradu 19. aprila, cilj u Banjaluci 22. aprila.

– Ova je trka više od trke. I ovo je događaj više od sportskog događaja. Ovo je događaj koji povezuje naš narod u Srbiji i u Republici Srpskoj, koji dodatno afirmiše sport, turizam, koji sa više aspekata znači našem gradu. Hvala organizatorima, partnerima i sponzorima što ova priča traje 17 godina kazao je Stanivuković.

Ono što je posebno zanimljivo je da će 22. aprila u Banjaluci biti završna etapa biciklističke trke i polufinalne borbe na ATP turniru Srpska open.

Završni kilometri trke “Beorad – Banjaluka” voziće se u ulici Kralja Petra I Karađeođevića uz koju se nalazi i park “Mladen Stojanović” gdje će biti igrani mečevi teniskog turnira. Biće to veliki organizacioni izazov.

– Gotovo pred polufinale i finale teniskog spektakla u našem gradu imamo i ovu trku. Grad je za to, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske preispituje bezbjednosni aspekt, ali želimo da to sve bude u redu jer znam koliko je to važno. Idemo ka tome da tih dana u našem gradu dočekamo stotine biciklista iz preko 30 zemalja, ali i najbolje svjetske tenisere i da Banjaluka bude u epicentru svjetske javnosti, poručio je Stanivuković i napomenuo da “će Banjaluka od 17. do 24. aprila biti grad koji će najviše biti u svim svjetskim medijima i to je ono na šta treba da budemo ponosni”.

Organizatori biciklističke trke “Beograd – Banjaluka” ističu da je sve spremno za ovu trku. Takmičari će u prvoj etapi preći preko graničnog prelaza između Srbije i Republike Srpske bez zaustavljanja. Prva etapa trke se vozi od Beograda do Bijeljine 19. aprila, druga od Bijeljine do Vlasenice dan kasnije, treća iz Doboja do Prijedora 21. aprila, a četvrta od Novog Grada preko Kostajnice, Kozarske Dubice i Gradiške do Banjaluke 22. aprila.

Nastavi čitati

Aktuleno