Connect with us

Svijet

“Nemoralan potez Britanaca”: RUSIJA BIJESNA zbog nedobijanja pozivnice na sahranu ELIZABETE II

Reklamni prostor


Ruske vlasti su ocijenile kao “bogohulni i nemoralan” stav Velike Britanije jer je London odlučio da ruske zvaničnike na pozove na sahranu kraljice Elizabete II.

Odluka britanskih vlasti da ne pozovu Rusiju na sahranu kraljice Elizabete Druge je duboko nemoralna, izjavila je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova u četvrtak. Dodala je da Rusija upućuje britanskom narodu iskreno saučešće zbog velikog gubitka koji je pretrpjela nacija.

“Smatramo kao duboko nemoralan britanski pokušaj da iskoristi nacionalnu tragediju koja je dirnula srca miliona ljudi širom svijeta u geopolitičke svrhe za obračun sa našom zemljom. To je posebno bogohulno za sjećanje na Elizabetu II”, izjavila je portparolka ruske diplomatije Marija Zaharova.

Portparolka ruske diplomatije izrazila je žaljenje što Velika Britanija koristi rusku ofanzivu u Ukrajini kao “izgovor” da ne pozove ruske zvaničnike na sahranu Elizabete Druge, koja će biti organizovana u ponedjeljak u Londonu. Pored Rusije, na sahranu britanske kraljice nisu pozvani zvaničnici Bjelorusije, Mjanmara i Sjeverne Koreje.

“Od sada smatramo da je britanska elita na strani nacista”, dodala je Zaharova aludirajući na vojnu i finansijsku podršku koju je London pružio Kijevu protiv ruske invazije na Ukrajinu.

Sahrana Elizabete Druge u Vestminsterskoj opatiji sljedeće nedjelje biće i veliki diplomatski događaj. Predvidjen je dolazak više od 100 članova raznih monarhija, šefova država i drugih ličnosti. Odsustvo Rusije svjedoči o veoma napetim diplomatskim odnosima Moskve i Londona tokom posljednjih nekoliko godina, od afere “Skripalj” 2018. godine do sukoba u Ukrajini koji je počeo 24. februara 2022. godine.

(MONDO)

Svijet

U požaru poginulo 17 ljudi, vatra progutala restoran

Reklamni prostor


U požaru, koji je izbio danas u restoranu na sjeveroistoku Kine, poginulo je 17 ljudi, a tri osobe su povrijeđene, javila je državna televizija ČTV.

Vatra je izbila oko 13 čsova po lokalnom vremenu u malom restoranu u Čengčuenu, glavnom gradu provincije Jilin, prenosi Rojters.

Svi povrijeđeni su prebačeni u bolnicu, a toku je istraga nadležnih kako bi se utvrdio uzrok nesreće, prenosi b92.

Nastavi čitati

Svijet

Ambasada SAD pozvala Amerikance da hitno napuste Rusiju

Reklamni prostor


Ambasada SAD u Moskvi pozvala je američke državljane da hitno napuste Rusiju, dok još imaju mogućnost za to, navodi se u preporukama objavljenim na internet stranici Ambasade.

“Američki državljani ne treba da putuju u Rusiju, a oni koji su već tamo ili putuju ka Rusiji treba smjesta da napuste tu zemlju, dok još postoji ograničena mogućnost za komercijalna putovanja”, saopšteno je iz Ambasade.

Poruka sadrži upozorenje da bi Rusija mogla da odbije da prizna državljanstvo SAD onima koji imaju dvojno državljanstvo, da im zabrani pristup američkim konzularnim uslugama, spriječi njihov odlazak iz Rusije i mobiliše ih, prenio je TASS.

Ambasada tvrdi da su trenutno opcije za putničke letove ekstremno ograničene i uglavnom nedostupne u kratkom roku.

“Kopnene rute automobilom i autobusom i dalje su otvorene. Ako želite da napustite Rusiju, treba da što prije napravite nezavisan plan”, dodaje se u saopštenju.

Bugarska i Poljska su juče preporučile svojim državljanima da razmisle o mogućnosti hitnog napuštanja Rusije i da se suzdrže od putovanja u tu zemlju.

Nastavi čitati

Svijet

ANGELA UPOZORILA! Putinove riječi treba shvatiti ozbiljno

Reklamni prostor


Bivša njemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je da bi trebalo ozbiljno shvatiti reči ruskog predsednika Vladimira Putina.
Merkel je, u govoru na svečanosti povodom otvaranja Helmut Kol fondacije, naglasila da se to eksplicitno odnosi i na Putinove nuklearne prijetnje.

“Riječi shvatiti ozbiljno. Ne odmah odbaciti tvrdnjom da su blef, već se sa njima ozbiljno suočiti. To nije znak slabosti već dokaz političkog pametnog djelovanja”, poručila je ona.

Helmut Kol bi sve učinio da očuva i zaštiti suverenitet i integritet Ukrajine, ali nikada ne bi ispustio iz vida “dan poslije”, ukazala je bivša njemačka kancelarka.Merkel je tim riječima indirektno iznijela svoj stav o situaciji u vezi sa Ukrajinom.

Merkelova je, nakon odlaska sa vlasti, rekla da se neće izjašnjavati o dnevnopolitičkim pitanjima, pa je svoj stav “uvila“ u odgovor kako bi kancelar Kol reagovao na krizu 2022.godine.

Ona je kazala da bi Kol “paralelno uvek uzeo u obzir i ono što se trenutno čini nezamislivim, a to je kako odnose sa Rusijom ponovo razviti, prenosi Blic.

Nastavi čitati

Aktuleno