Connect with us

Zanimljivosti

Neobičan rekorder od prije 86 godina: Gimnazijalac iz opklade pojeo “Gorski vijenac”

Jedan novosadski gimnazijalac postigao je nesvakidašni “rekord” jer je “za opkladu od deset dinara, ovaj gimnazista pojeo cijelo Njegoševo besmrtno “Gorski vijenac”, zajedno sa uvodom, rječnikom i komentarom, ukupno 138 strana – i ništa mu nije bilo”.
Ovako je o ovom nesvakidašnjem događaju izvijestila Politika u izdanju od 18. marta 1936. godine u jeku raznih rekorda koji su tih dana postavljali svuda po svijetu znani i neznani rekorderi. Kako je konstatovao autor teksta, novosadski gimnazijalac je postavio jedan nevjerovatan rekord, “zbog koga bi se Njegoš u grobu prevrnuo”.

Ovaj nevjerovatni događaj se odigrao nekoliko dana prije 18. marta, ali se dalje konstatuje da je pitanje da li bi se za njega i saznalo da gutanju književnog djela nije prisustvovao i žiri sastavljen isto tako od gimnazijalaca. Od njih su za rekord saznali prvo svi ostali učenici muške gimnazije, a poslije i cijela varoš, “tako da pola Novog Sada prepričava danas ovaj događaj kao izuzetno retku senzaciju”.

“Nevjerovatni rekorder je đak sedmog razreda gimnazije. Dobro uči i nije u zavadi ni sa nastavnikom književnosti, niti sa književnošću uopšte, a isto tako nema ni razloga da mrzi Njegoša i njegova djela”, ističe autor članka u Politici i dodaje da je do toga da pojede cijelu knjigu došlo sasvim slučajno, više zbog kaprisa nego zbog opklade, i da mu se u ruci našla neka druga knjiga, a ne “Gorski vijenac”, na primjer Algebra, on bi nju pojeo.

Ideja da se sklopi ovakva neobična opklada potekla je iz šale. Jedan njegov drug, po izlasku iz škole, baš posloke časa književnosti, uzeo je jednu ulaznicu i pojeo je pred svojim drugovima. Naravno, kako dkečaci vole da se nadjačavaju i međusobno izazivaju, jedan od prisutnih je konstatovao da to nije neki naročiti podvig, uz rokeči: “Čik ti pojedi cokelu knjigu, evo na primker ovu (tu je pokazao na ‘Gorski vijenac’ koji mu se zatekao u ruci). To, ako možeš!”

Traženo – dobijeno. Opklada je sklopljena, obojica su predala prisutnim drugovima po deset dinara, a onda je gimnazijalac tražio da mu se donese knjiga, i srećom, dobio je jednu bez tvrdih korica. A onda je počeo da jede.

“List po list, čak zajedno sa tutkalom kojim su pričvršćeni listovi i koncem kojim je knjiga bila prošivena, pa mu je zato dozvoljeno da se uz neobično meze služi i kiflama i vodom. Korice “Gorskog vijenca”, kako pričaju očevici, rekorder je progutao za tren oka. Prvo je otkinuo gornje ivice, onda je u njih zavio parče kifle i sve zajedno zamočio u čašu vode. Pošto je podržao nekoliko trenutaka, dok je hartija malo omekšala u vodi, cijeli taj nakvašeni zamotuljak metnuo je u usta, malo ga prožvakao i progutao”, piše Politika uz napomenu da je “žiri bio zabezeknut”.

Ista procedura ponovila se i sa donjim koricama i sa listovima. Poslije dva i po sata ostao je posljednji list koji se još držao na tutkalu i koncu. I njega je progutao s posljednjim komadom kifle, a onda, kao da ništa nije bilo rekao je: “E sad još da te častim s ovim!” I pojeo je ulepljeno tutkalo i progutao konac. Odmah mu je bio isplaćen zasluženi novac.

Ne znamo da li je ovo čista izmišljotina ili ne, ali kako god bilo, ovaj novosadski gimnazijalac je “sutradan došao u školu, živ i zdrav”.

“Izgledao je kao da ništa nije bilo. Sve je prošlo u redu, još istog dana. Svario je cijeli ‘Gorski vijenac’ – i uvod, i rječnik, svario je čak i komentar…”

Zaključuje se da cijela muška gimnazija gleda u neobičnog rekordera sa još neobičnijim stomakom, kao u neko natprirodno čudo. I rekorderovi profesori su saznali i sad se Novosađani pitaju: kako su oni primili cijeli ovaj slučaj. Kao budalaštinu ili posmatraju čisto s pedagoške strane?

“Jer, zbilja, teško bi se moglo uzeti da je dijete bilo željno nauke i književnosti, toliko željno da nije imalo vremena da čita nego je gutalo list po list “Vijenca” dok ga nije cijelog pojelo…”, pisala je Politika prije 86 godina.

Zanimljivosti

Veliko otkriće u Egiptu: Pronađena mumija prekrivena zlatom

Arheolozi tvrde da su pronašli mumiju prekrivenu zlatnim listićima i zapečaćenu unutar sarkofaga koji nije otvaran 4.300 godina.

Utvrđeno je da su to ostaci čovjeka po imenu Hekašepes, a smatra se da je mumija jedna od najstarijih i najpotpunijih pronađenih u Egiptu, koja ne pripada kraljevskoj porodici.

Otkrivena je u oknu na dubini od 15 metara u Sakari, groblju južno od Kaira, gdje su pronađene još tri grobnice.

Jedna je pripadala „čuvaru tajne”

Najveća od pronađenih mumija pripada čovjeku po imenu Knumdjedef, svešteniku, inspektoru i nadzorniku plemstva.

U drugoj je sahranjen muškarac Meri, viši zvaničnik u palati koji je dobio titulu „čuvara tajne”, što mu je omogućavalo da izvodi posebne vjerske obrede. Smatra se da je sudija i pisac Fetek sahranjen u posljednjoj grobnici, gdje je otkrivena zbirka najvećih statua pronađenih u toj oblasti.

U grobnicama je otkriveno i nekoliko drugih predmeta, među kojima ima dosta grnčarije. Sva otkrića datiraju od oko 25. do 22. vijeka prije nove ere, naveo je arheolog Zahi Havas, bivši egipatski ministar za antikvitete.

– Ovo otkriće je veoma važno jer povezuje kraljeve sa ljudima koji su živeli oko njih – rekao je Ali Abu Dešiš, još jedan od arheologa koji su učestvovali u iskopavanju.

Sakara je služila kao groblje više od 3.000 godina, a agencija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, kulturu i nauku (UNESKO) ju je uvrstila na listu svjetske baštine.

Nalazi se u nekadašnjoj prestonici drevnog Egipta Memfisu, gdje je i više od deset piramida, među kojima je Stepenasta piramida. Ona je blizu mjesta gdje je pronađeno okno sa grobnicama.

Ovo otkriće je uslijedilo samo dan pošto su stručnjaci u egipatskom gradu Luksoru rekli da su pronašli cijli grad iz rimskog doba, koji datira iz drugog i trećeg vijeka nove ere. Arheolozi su našli stambene zgrade, kule i ono što su nazvali „metalne radionice”, u kojima su bili lonci, alati i rimski novčići.

U Egiptu je došlo do mnogih arheoloških otkrića u poslednjih nekoliko godina, u okviru napora države da oživi turizam. Vlada se nada da će njihov Veliki egipatski muzej, koji bi trebalo da bude otvoren ove godine poslije odlaganja, privući 30 miliona turista godišnje do 2028.

Međutim, kritičari optužuju egipatsku vladu da daje prednosti otkrićima zanimljivijim za medije u odnosu na ozbiljna akademska istraživanja, kako bi privukla više turista.

Nastavi čitati

Zanimljivosti

Zvornik: Procvjetala šljiva u januaru

U šljiviku Milana Kudre Stojkića u zvorničkom naselju Karakaj procvjetala je u januaru šljiva sorte “požegača”. Procvjetala šljiva nalazi se među 120 stabala na sunčanoj strani ovog naselja.

Stojkić kaže za Srnu da se iznenadio ugledaviš behar dok je obilazio šljivik gdje je došao da provjeri da li su krenuli izdanci, s obzirom na to da je neuobičajeno toplo za januar.

– Nisam mogao vjerovati kad sam ugledao razvijen cvijet na jednoj od grana šljive. Bio sam iznenađen, ali i pomalo zabrinut – šta se dešava, zašto rani cvijet, koju poruku nosi ili ga je jednostavno toplo vrijeme izmamilo – priča Stojkić.

On ističe da u svojih šezdesetak godina života ne pamti januraski behar u šljiviku, te da se dešavalo da krajem februara ili početkom marta bude cvijetnih izdanaka.

Stojkić je izrazio nadu da će malo hladnije vrijeme, ipak, odgoditi razvijanje behara i kod ostalih šljiva koje još miruju.

SRNA

Nastavi čitati

Zanimljivosti

Dnevni horoskop za 28. januar 2023. godine

Pročitajte najdetaljniji dnevni horoskop koga vam svakodnevno pripremaju najpoznatiji astrolozi sa naših prostora- Ovan brz, Bik dominantan, Blizanci pakuju kofer, Rak pati, sjajan dan za Lava, Djevica dobro, Vaga u problemu, Škorpija snalažljiva, Strijelac puni baterije, Jarac zabrinut, Vodolija osjetljiva, a Ribe proganja melanholija. Ovo je dnevni horoskop za 28. januar 2023. godine.

OVAN
POSAO: Možete da očekujete manji konflikt sa poslovnim saradnicima danas. Moguće su neke neprijatne okolnosti.
LJUBAV: Osjećate se usamljeno i potrebne su vam promjene na ljubavnom planu. Uradite ono što je do vas kako biste pronašli sreću i samopouzdanje.
ZDRAVLJE: Čuvajte bubrege.

BIK
POSAO: Imate dosta obaveza ispred sebe tokom današnjeg dana pa vam je pravilna organizacija jako važna.
LJUBAV: Ako želite da dođete do nekih novih poznanstava, važno je da se više pokrenete i da budete malo društveniji.
ZDRAVLJE: Imunitet vam je oslabljen.

BLIZANCI
POSAO: Moguće je da ćete imati komplikacije na poslovnom planu. Pred vama su problemi koje nećete moći sami da riješite.
LJUBAV: Sasvim neočekivano susrećete vašu staru simpatiju. Moguće je da će se u vama ponovo probuditi neke emocije.
ZDRAVLJE: Manji problemi sa aritmijom.

RAK
POSAO: Današnji dan vam na neki način može biti težak pa nemojte sada da započinjete nove poslove.
LJUBAV: Voljena osoba vas često nervira zbog navika koje ima. Čini vam se da ste malo prenaglili kada ste počeli da živite zajedno.
ZDRAVLJE: Ne izlažite se prevelikom naporu.

LAV
POSAO: Ostvarićete sve ono što budete željeli na poslovnom polju, bez većih komplikacija. Pred vama je generalno povoljan dan.
LJUBAV: Niste sigurni kako da prihvatite promjene koje primjećujete kod vašeg partnera. Moguće je da vas neke stvari iznenađuju.
ZDRAVLJE: Osjetljiv kardiovaskularni sistem.

DJEVICA
POSAO: Možete da očekujete stabilizaciju na ovom polju. Povoljan je dan da pokrenete rješavanje nekih važnih pitanja.
LJUBAV: Potrebno vam je više razumijevanja od strane partnera. Ponekad imate utisak da sa njegove strane nema dovoljno podrške.
ZDRAVLJE: Stomačni problemi.

VAGA
POSAO: Probleme koje ste imali na poslu ćete uspjeti da riješite mnogo lakše nego ranije. Povoljan vam je dan.
LJUBAV: Važno je da voljenoj osobi pokažete da ćete joj pružiti dovoljno strpljenja i da ćete biti spremni da joj se posvetite.
ZDRAVLJE: Bolovi u grlu.

ŠKORPIJA
POSAO: Dobićete priliv novca danas. Očekuje vas mogućnost i da obavite neke važne poslovne razgovore.
LJUBAV: Situacija između vas i voljene osobe nije onakva kakvu ste željeli i pokušavate da nađete neko rješenje za to.
ZDRAVLJE: Pojačan apetit je naglašen.

STRIJELAC
POSAO: Ako se budete dovoljno potrudili, uspjet ćete da ostvarite poboljšanje okolnosti na ovom planu.
LJUBAV: Potrebno vam je neko vrijeme koje ćete imati samo za partnera. Moguće je da ste se na neki način malo udaljili jedno od drugog.
ZDRAVLJE: Problemi sa vrtoglavicom.

JARAC
POSAO: Uskoro će vam se otvoriti prilika da sklopite neko novo poslovno partnerstvo koje bi moglo da bude značajno za vas.
LJUBAV: Moguće je da vas emocije veoma jako vuku unazad, ka osobi iz prošlosti koju niste preboljeli.
ZDRAVLJE: Mogući problemi sa nesanicom.

VODOLIJA
POSAO: Dobijate ono što ste očekivali i zadovoljni ste okolnostima na polju posla. Ne biste trebali da očekujete probleme.
LJUBAV: Imaćete dobar odnos sa partnerom. Odlično se slažete i nemate probleme u komunikaciji.
ZDRAVLJE: Povećajte unos minerala.

RIBE
POSAO: Potrudićete se da se ipak posvetite poslu iako možda danas i niste baš sjajno raspoloženi.
LJUBAV: Izbjegavajte svađe sa voljenom osobom jer bi mogle da se završe neočekivano loše po vas. Nije vam povoljan dan za ljubav.
ZDRAVLJE: Prilično ste osjetljivi i podložni problemima.

Nastavi čitati

Aktuleno