Connect with us

Zanimljivosti

Neobični fenomen na Maldivima

Brojni putnici širom svijeta posjećuju ovo mjesto da bi doživjeli ovaj impresivan fenomen

Znamo da Maldivi zvuče prilično daleko i nepristupačno, ali ako ikada budete u prilici da posjetite Maldive, ne zaboravite da posjetite i ostrvo na kome i plaža i voda sijaju noću!

Živa bića
Plava svjetla voda koja vidite na plaži nije samo bioluminiscentni fenomen plaže. Sjaj ili svjetlost koju vidite emitiraju zapravo živa bića, odnosno – planktoni. Oni se smatraju glavnim odgovornim stvorenjima za ovaj bioluminiscentni fenomen.

Stvorenja emituju svjetlost koja se vide samo noću, u mraku. Plaža u “Vadhu” je ispunjena mikroorganizmima i mikrobima koji emituju svjetlost koji imaju prirodni kapacitet da proizvedu živahan plavi sjaj. Ovaj proces u cjelini personifikuje ljepotu plaže i stvara nevjerovatan scenario za posjetioce. Brojni putnici širom svijeta posjećuju ovo mjesto da bi doživjeli ovaj impresivan fenomen.

Gdje mogu da se vide još svjetleći planktoni?
Postoji samo nekoliko mjesta na planeti gdje možete da budete svjedoci ovog fenomena, jedno na koje se ovdje fokusiramo je na Maldivima, a druga su na Jamajci, San Dijegu, Australiji, Tajlandu i Vijetnamu.

O ostrvu Vadhu
U osnovi, Maldivi su prebivalište mnogih ostrva. Uprkos tome što je ostrvo ima samo 500 stanovnika, Vadhu je stekao ogromnu popularnost širom svijeta zbog svog sjaja. Mnogi ljubitelji putovanja ga zovu More zvijezda zbog njegovog sjaja u mraku koji osvjetljava cijelu plažu i šavove dok prave male zvijezde sa neba lebde po vodi.

Ranije je ovo ostrvo bio manje poznato ljudima jer se smatralo tajnim ostrvom. Ali sada to više nije tajna, pošto je tajna otkrivena, hiljade putnika se okupljaju tokom godine da bi svjedočili i iskusili ovaj pogled koji oduzima dah.

Zašto je voda tako bistra?
Voda Maldiva je poznata po obilju koralnih grebena. Poznato je da se vode Maldiva sastoje od koralnih grebena i “fitoplanktona” koji upija plave i zelene boje od sunčeve svjetlosti zbog čega stvara čistu vodu i vidi se kristalno jasan odsjaj. Drugi glavni razlog je što je Maldivsko more postavljeno na najnižu tačku, temperatura Maldiva čini vodu kristalno čistom.

Zašto i pijesak na plaži sija noću?
Kao što je gore pomenuto, ovi planktoni plutaju ispod površine vode čim se valovi razbiju o pjeskovitu obalu ili vaše bose noge zakoračite u mokri pijesak , možete vidjeti jarko plavi sjaj . Ovaj magični efekat proizvodi bioluminiscentni plankton. Gdje god se planktoni nađu, to mjesto će svjetliti, tako da ne samo voda, već i pijesak duž obale će sijati noću.

Zanimljivosti

LJUBAV U FEBRUARU zagarantovana za ove znakove!

Februar će biti povoljan za mnoge horoskopske znakove, a tri će posebno naći svoju srodnu ljubav.
Ovan

Postoji mogućnost da će Ovnovi snažno da se zaljube, ali će, istovremeno, praviti distancu od te osobe. Uživajte u društvu, zabavljajte se, dozvolite sebi da upoznate novu osobu, a vrijeme za ljubav će biti na vašoj strani, piše Super žena.

Vodolija

Vodolije bi trebalo pomno da osmotre svoje blisko okruženje. Ljubav njihovog života je i dugogodišnji prijatelj, samo toga još uvek nisu svjesni. Razmislite da komunikaciju sa tom osobom podignete na viši nivo.

Ribe

Ribe će voljeti i biće voljene. Venera je u vašem znaku pa ćete konačno pronaći prava rješenja i solucije da poboljšate odnos s voljenom osobom. Dobre vijesti u februaru mogu očekivati i slobodna srca.

Nastavi čitati

Zanimljivosti

MONSTRUOZNO! Optužen da je ubio životinje iz zoo-vrta i poslužio ih za Novu godinu

Bivši šef zoo-vrta u meksičkoj državi Gerero optužen je da je ubio neke životinje zbog mesa, između ostalih incidenata. Još se dodaje da je to meso poslužio za doček Nove godine.

Fernando Ruiz, direktor odjeljenja za divlje životinje Ministarstva za životnu sredinu, rekao je da je evidencija zoološkog vrta Zoočilpan u Čilpansingo de los Bravo lažno prikazivala broj pigmejskih koza prošlog ljeta.

On je optužio bivšeg direktora Hosea Rubena Navu Noriegu da ih je skuvao, što je optuženi porekao, prenosi “CNN”.

“U zoo-vrtu je bilo pet mužjaka i pet ženki od kojih je četiri mužjaka bivši direktor poslužio na novogodišnjoj večeri. Te četiri životinje žrtvovane su i skuvane u objektima zoološkog vrta, a zatim su poslužene kao hrana na proslavi”, naveo je Ruiz.

Dodao je da je tim potezom ugroženo i zdravlje konzumenata jer životinje nisu bile prikladne za prehranu ljudi.

Odjeljenje za životnu sredinu u saopštenju je detaljno opisalo druge administrativne nelogičnosti u zoološkom vrtu. Navedeno je da je u odvojenom incidentu Nava trgovao s četiri goveda u zamjenu za materijale, alate i zalihe za park. O tome nije bila obaviještena nadležna institucija u skladu s protokolom, a materijali i alati nisu pronađenima u prostorima vrta.

Navodi se i da je zebra zamijenjena za alat, a jeleni i goveda Vatusi su prodati privatnim licima.

Nava je u srijedu odbacio sve optužbe tvrdeći da se vodi prljavi rat za kontrolu proračuna zoološkog vrta. Rekao je da su sve radnje za vrijeme njegovog mandata bile zakonite.

On je smijenjen sa mjesta direktora zoološkog vrta 12. januara nakon što je tamo uginuo jelen, prenio je “CNN”.

Nastavi čitati

Zanimljivosti

SKANDAL U AVIONU! Potuklo se 15 žena, VRIŠTALE I ČUPALE jedna drugu (VIDEO)

Putnici koji su letjeli iz Salvadora za Sao Paolo u Brazilu nisu ni slutili da će se njihov let pretvoriti u pravu dramu.
Tome je zaslužno 15 žena koje su se potukle te napravile pravi haos na letu.

One su se međusobno šamarale i vrištale jedna na drugu pred ostalim zaprepaštenim putnicima.
Video iz aviona koji je objavljen na Tviteru prikazuje žene kako se tuku i vuku za kosu dok ih posada pokušava razdvojiti.
Tučnjava je u jednom trenutku postala toliko agresivna da je jedna od žena gole grudi morala prekriti rukama.

Svađa je navodno izbila između dvije porodice nakon što je jedna majka zamolila drugu putnicu može li se zamijeniti za sjedala s njezinim djetetom, koje ima posebne potrebe.
Kad je njena molba odbijena, pobjesnila je i počela napadati putnicu, javljaju lokalni mediji.

Svađa je vrlo brzo eskalirala i završila kao masovna tuča između dvije grupe žena, prenosi Avaz.

Nastavi čitati

Aktuleno