Connect with us

Politika

NEŠIĆ: Šta BiH ima sa brojnom nepokretnom imovinom u Republici Srpskoj

Predsjednik DNS-a Nenad Nešić kaže da nije iznenađen odlukom Ustavnog suda BiH da van snage stavi Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti Republike Srpske jer je Ustavni sud produžena ruka OHR-a i bošnjačkih političara.
”Ustavni sud se ponaša kao ustavorušitelj a ne tumač ustava. Republika Srpska ima pravo da uređuje svojinske i obligacione odnose jer to njeno pravo je utemeljeno u Dejtonskom sporazumu. Od 2011. godine do danas, Ustavni sud BiH, kao politički instrument SDA i stranaca, svjesno poistovjećuje javno dobro i državnu imovinu i suprotno ranijim tumačenjima OHR-a od Srpske otima poljoprivredno i šumsko zemljište, šume, rijeke i državnu imovinu. Nedavno je to njihovo nasilje nad Dejtonom verifikovao i Kristijan Šmit”, konstatuje Nešić.
On pita ”Šta BiH ima sa brojnom nepokretnom imovinom u Republici Srpskoj koja je izgrađena nakon 1996.godine a koja se koristi za funkcionisanje institucija Srpske”.
”Da ne bi možda zgradu Vlade Srpske, Administrativni centar u Istočnom Sarajevu i objekte u kojima se nalaze naše institucije da knjiže na BiH? Po ovoj nakaradnoj logici Ustavnog suda, sutra mogu reći i da naše kuće nisu naše nego da pripadaju državi. Ovo što se radi je apsolutno nasilje i nad pravom i nad Ustavom BiH. Ustavni sud BiH nije i neće biti iznad zakonodavca, pa da on određuje koji parlament donosi koji zakon i da kaže da pitanje državne imovine mora biti uređeno zakonom na nivou BiH”, ističe Nešić i ocjenjuje:
”Ako budemo sageli glavu, garantujem vam, eto sljedeće odluke gdje će reći da javna preduzeća Šume Republike Srpske, Vode Republike Srpske ne mogu gazdovati onim što su oteli i nametnuće Šume BiH, Vode BiH, Hidroelektrane BiH, Termoelektrane BiH, Pošte BiH, Puteve BiH, Autoputeve BiH… Budite sigurnu da će i puteve i autoputeve koje smo gradili proglasiti državnom imovinom BiH”.
Predsjednik DNS-a Nenad Nešić naglašava da je iz EU više puta potvrđeno da BiH sa stranim sudijama u Ustavnom sudu BiH ne može postati članica EU:
”Moj prioritet kao člana Predsjedništva BiH biće da oslobodimo Ustavni sud BiH od stranaca, i da pokrenemo reviziju svih odluka Ustavnog suda jer su one u najvećem broju slučajeva u suprotnosti sa Ustavom BiH, a sve s ciljem urušavanja dejtonske strukuture BiH i njene centralizacije”

Politika

OD ČEGA ĆE ŽIVJETI Hoće li Šarović i Izetbegović na biro za zapošljavanje ili u penziju?

Bakir Izetbegobić, lider SDA, nakon poraza na izborima ostaje bez posla, što bi značilo da će se njegovo ime naći na birou za zapošljavanje ili u proceduri fonda penzionog osiguranja za sticanje penzije. Ali, nije jedini politički gubitnik na ovim izborima. Tu je i generacija Mirko Šarović.

Ova priča nije od juče. Pričalo se o Bakiru na birou i prije četiri godine, čak ju je i sam lider SDA potencirao u jednoj od izjava, ali nikada se nije prijavio kao nezaposlena osoba.

On vjerovatno ni ove godine, kao ni tada nema namjeru da se prijavi na Biro. Njegov plan je sigurno da ponovo “dobije posao” u Domu naroda Parlamenta BiH, ali ako SDA dobije tri poslanika kako bi on mogao biti izabran za predsjedavajućeg.

Tada će Izetbegović umjesto naknade na birou mjesečno zarađivati više od 5.000 KM. Ako SDA ne dobije tri poslanika, Izetbegović će profesionalizovati svoj status predsjednika stranke, te tako biti prijavljen kao zaposlenik SDA. Kolika bi mu plata tada bila, nije poznato.

Ali nije Bakir jedini, tu je i Mirko Šarović. Za razliku od Jelene Trivić koja je do sada obavljala poslove Narodnog poslanika i univerzitetskog profesora, sada joj samo preostaje jedna plata na fakultetu.

Mirko Šarović, kao diplomirani pravnik i političar bez funkcije, osim toga što je predsjednik SDS-a u odbrojavanju, takođe sa svojih 66 godina ispunjava uslove za penziju, ne i za biro.

Kakav će biti rasplet političkih gubitnika pred nama je, ali vjeruje se da će politički veterani ipak stranku iskoristiti kao firmu za pokriće troškova života.

Nastavi čitati

Izbori 2022.

KAKAV PRIZOR! Borenović priča, u pozadini SNSD poručuje: Pobjeda!

Fotografija govori 1000 riječi. Baš tako je izgledalo tokom govora predsjednika PDP-a Branislava Borenovića jedan od fotoreportera je zabilježio zanimljivu fotografiju.

Naime dok je Borenović držao govor, iza njega je na bilbordu osvanula izborna poruka SNSD-a.

Nastavi čitati

Politika

STANIVUKOVIĆ SE OBRATIO NA SKUPU! Ne mogu da podnesem da moj narod zbog političara napušta Republiku Srpsku (UŽIVO)

Prisutnima na skupu obratio se i gradonačelnik Banjaluke.

Banjaluka je slobodan grad. Mi smo dostojanstveni i jedino što želimo jeste istina, makar to bio samo edan posto mi ćemo učiniti da to bude 100 posto, rekao je Stanivuković.

 

Nastavi čitati

Aktuleno