Connect with us

Politika

Nešića smo “progutali” zbog interesa Srpske

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva i predsjednik Gradskog odbora SNSD, Ljubiša Ćosić, tvrdi da funkcioneri tog stranačkog odbora nisu promijenili svoje mišljenje o lideru DNS Nenadu Nešiću kao novom ministru bezbjednosti BiH, ali da su pristali na kompromis u interesu građana sarajevsko-romanijske regije i cijele Republike Srpske.

Objašnjavajući za Srpskainfo razloge zbog kojih su SNSD iz Istočnog Sarajeva, nakon jučerašnjeg sastanka s partijskim šefom Miloradom Dodikom, na kraju „popustili“ i prihvatili da Nešić bude izabran za ministra bezbjednosti, Ćosić tvrdi da je glavni razlog to što su, prema njegovim riječima, u pitanju interesi Republike Srpske.

– Šta god ko rekao, po prvi put se desilo da ljudi iz jedne političke partije imaju različito mišljenje, da se to mišljenje iznese javno i da se ono poštuje. Na jučerašnjem sastanku s predsjednikom Dodikom rekli smo da DNS, kao sadašnji koalicioni partner, zbog svog ponašanja prije i tokom izbora ni na koji način nije zaslužio tu poziciju, kao što je nije zaslužio ni njihov lider. Mi smo to javno rekli dan prije, na konferenciji za medije, a juče smo isto ponovili pred predsjednikom SNSD. Takođe smo rekli i šta mislimo o nominaciji Nenada Nešića za ministra bezbjednosti, a ja sam sa pozicije gradonačelnika Istočnog Sarajeva i predsjednika GrO SNSD rekao da Nenad Nešić ne zaslužuje tu poziciju zbog politika koje je vodio – kaže Ćosić za Srpskainfo.

On, između ostalog, dodaje i to da SNSD u Istočnom Sarajevu neće praviti bilo kakvu koaliciju s DNS sve dok, kako kaže, ta stranka ne pokaže da je promijenila pravac svog političkog djelovanja.

– Predsjednik Dodik to je uvažio i rekao da imamo apsolutno pravo da to i u javnosti kažemo. Glavni razlog zašto smo promijenili odluku je taj što se za Savjet ministara BiH glasa u paketu, a u tom paketu su i naše kolege iz SNSD, kao i pozicija Republike Srpske. U tom paketu su i projekti koji treba da se otkoče, prije svega Buk Bijela, kao i neke druge stvari – ističe Ćosić.

On tvrdi da je SNSD „jedna ogromna porodica, koja se bori za opštinu, grad i cijelu Republiku Srpsku“, te da je zbog toga SNSD u Istočnom Sarajevu spreman da „proguta“ Nešića kao novog ministra u Savjetu ministara BiH, ali da njegovo političko djelovanje, kako tvrdi, neće „progutati“ nikad.

Nemamo ništa lično protiv Nešića. Nek je živ i zdrav, ali, jednostavno, politike koje je on predstavljao nisu politike kojima smo mi pobijedili i to je bio glavni razlog našeg bunta. Mi smo se borili protiv politika koje je Nešić predstavljao i koje su bile jako negativno primljene u narodu – kaže Ćosić za naš portal.

Komentarišući prozivke lidera PDP, Branislava Borenovića, da su „pobunjeni“ članovi SNSD u Istočnom Sarajevu prihvatili Nešića nakon što im je obećano „par direktorskih fotelja i mjesta u upravnim odborima“, Ćosić tvrdi da to nije tačno.

– Šta treba pričati o nesrećnom Borenoviću, koji kao predsjednik partije nije bio u stanju da preuzme obavezu da bude nosilac za bilo koju individualnu funkciju na izborima. Naš osnovni pristup, a to smo juče rekli i na sastanku s predsjednikom Dodikom, jeste to da nismo došli da trgujemo, nego da se dogovoramo. Sasvim je logično to da kad bude raspodjela nekih pozicija vlasti, kako je običaj svuda u svijetu, da neke pozicije pripadnu Istočnom Sarajevu, ali o tome juče uopšte nismo razgovarali. Naš jedini zahtjev bio je da se nastavi podrška investicionom razvoju Istočnog Sarajeva, a najveći fokus bio je na davanju garancija Vlade RS za izgradnju tunela Istočno Novo Sarajevo –Pale. Nesrećni Borenović najviše bi volio da se SNSD juče raspao, ali nama je previše važno ovo što radimo da bi zbog jednog Nešića cijepali ovu priču. Nešić je jedna funkcija i mi ćemo to istrpiti, ali vjerujte da ćemo pokrenuti unutarstranačku raspravu kojoj će u fokusu biti način njegovog djelovanja kao ministra bezbjednosti – kaže Ćosić.

Izvor: srpskainfo

Politika

ZVORNIK I BRATUNAC! Sutra počinje predizborna tišina

Sutra ujutro u sedam časova počinje predizborna tišina pred prijevremene lokalne izbore za gradonačelnika Zvornika i načelnika Bratunca, koji će biti održani u nedjelju 5. februara.

Zvorničani će birati nasljednika dosadašnjem gradonačelniku Zoranu Stevanoviću, koji je u međuvremenu izabran za poslanika.

Bratunčani biraju između Lazara Prodanovića kandidata SNSD-a i Srđana Rankića, nezavisnog kandidata, koji je opozvan sa načelničke funkcije, na referendumu u avgustu prošle godine.

Podršku Rankiću dali su SNP i Socijalisti Petra Đokića, dok su Lazara Prodanovića osim SNSD-a, podržali i Ujedinjena Srpska, DNS, SPS i druge partije.

Pravo glasa u Bratuncu ima oko 18.500, a u Zvorniku 54.000 glasača.

RTRS

Nastavi čitati

Politika

DODIK “Smislili su da naprave jednu brljotinu koju čine zajedno Amerikanci i muslimani u Sarajevu “

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da su Amerika i bošnjački član Predsjedništva BiH Denis Bećirović prvaci svijeta u rušenju Dejtonskog mirovnog sporazuma, te poručio da i dalje namjerava da se dosljedno drži slova tog sporazuma.
– A ti licemjeri kakav je on /Bećirović/, koji pokušavaju da naprave lažni narativ od toga kako neko ruši Dejton, a u suštini ga brani, govori o tome da oni žele da naprave neku novu političku filozofiju o tome da nije dovoljno čitati, vidjeti, razumjeti, nego je dovoljno samo da budeš poslušnik. A ja nisam to, kao što je Bećirović, koji pokazuje to u Sarajevu i u Americi – rekao je Dodik u Zvorniku, komentarišući Bećirovićeve navode da su sankcije pojedincima “poput Dodika, nužne, jer ugrožava temelje Dejtonskog mirovnog sporazuma”.

Dodik je ukazao da se pokušava nametnuti narativ kako je nešto BiH nadređena entitetima i izmišlja se priča da je imovina u nadležnosti BiH.

– Smislili su da naprave jednu brljotinu koju čine zajedno Amerikanci i muslimani u Sarajevu i sad pokušavaju da nametnu taj narativ kako je nešto BiH nadređena entitetima – naveo je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske poručio je da se to nije dešavalo i da se tako nešto neće ni desiti.

– To nije istina, to je prevara i podvala. Ohrabrujem ih da nastave tako, jer je to najbolji način da sruše BiH, što treba da se desi – poručio je Dodik.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Denis Bećirović je u razgovoru sa kongresmenom Majklom Tarnerom rekao da su “sankcije pojedinim političarima u BiH nisu najsrećnije rješenje, ali da jesu nužne u slučajevima kada pojedinci, poput Milorada Dodika, ugrožavaju temelje Dejtonskog mirovnog sporazuma”.

Nastavi čitati

Politika

KVALITETNA ZDRAVSTVENA ZAŠTITA PRIORITET: Šeranić razgovarao sa predstavnicom Ujedinjenih nacija

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić razgovarao je danas u svom kabinetu sa rezidentnom koordinatorkom Ujedinjenih nacija u BiH Ingrid Mekdonald.

Tokom sastanka naglašena je kvalitetna saradnja Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i misije Ujedinjenih nacija u BiH, te je razgovarano o daljim zajedničkim aktivnostima, u skladu sa politikama i strategijama Vlade Republike Srpske.

Sagovornici su se usaglasili da pružanje kvalitetne zdravstvene zaštite stanovništvu ostaje prioritet u radu, pri čemu posebno važnu ulogu imaju kvalitet kadra i njegova stalna edukacija. Ocijenjeno je da je zajednička vizija održivi sistem u oblasti javnog zdravstva.

Šeranić je Mekdonald upoznao sa svim što je u prethodnom periodu urađeno u oblasti zdravstva u Republici Srpskoj, naročito u pogledu inoviranja zakonodavstva i postizanja balansa između efikasnosti, dostupnosti i kvaliteta zdravstvene zaštite. On je ocijenio da je Republika Srpska vrlo blizu vizije Ujedinjenih nacija koja se odnosi na univerzalnu pokrivenost zdravstvenim osiguranjem, s obzirom na to da pruža jako širok obim prava osiguranika, te da su u vrijeme pandemije virusa korona svi građani bili zdravstveno osigurani.

Mekdonald je istakla opredijeljenost misije Ujedinjenih nacija u BiH za nastavak podrške i saradnju na različitim projektima.

Nastavi čitati

Aktuleno