Connect with us

Društvo

NEVJEROVATNA BAHATOST MIKROKREDITNIH ORGANIZACIJA! “Forza” zbog kašnjenja prijeti klijentima zatvorom (FOTO)

 Pojedine mikrokreditne organizacije u Srpskoj vrše pritisak na klijente koji kasne sa otplatom prijeteći im krivičnim prijavama i zatvorom, iako za to ne postoji nikakav osnov.

Redakciji CAPITAL-a javio se stanovnik Prijedora koji je ostao šokiran dopisom od organizacije “Digital Finance International”, a koja stoji iza brzih pozajmica “Forza”.

Početkom godine pozajmio je oko 200 maraka, a zatim nekoliko puta debelo platio da mu se rok otplate prolongira.

U zadnja dva mjeseca je upao u finansijsku krizu pa je krenuo da kasni.

Njemu su dali rok od pet dana da im se javi, a u suprotnom su mu zaprijetili dugogodišnjom robijom.

Ukoliko nam se ne javite u roku od pet dana od ove opomene, pokrenućemo postupak vaše krivične odgovornosti za krivično djelo Prevara sa umišljajem prilikom dobijanja kredita za šta je predviđena zatvorska kazna do tri godine”, navodi se u dopisu.

On ne spori da je kasnio sa otplatom, ali priznaje da ovakvu komunikaciju nije očekivao.

Ja kasnim u otplati, ali ne vidim kakve to veze ima sa krivičnom odgovornošću. Po ugovoru koji smo potpisali njima je ostavljena mogućnost da pokrenu parnicu i neka to i urade, ali neka prestanu sa prijetnjama koje nemaju osnova ni uporišta u zakonu”, kaže naš čitalac.

On kaže da je činjenica da je više puta platio da mu se rok prolongira jasan dokaz da nije želio da prevari mikrokreditnu organizaciju.

Ako želite da produžite rok za vraćanje pozajmice od 200 maraka na sedam dana za to plaćate deset odsto od iznosa, odnosno 20 maraka. Tako sam plaćao dok god sam mogao, čim sam prestao optužiše me da sam lopov”, zaključio je on.

U pravnoj službi “Digital Finance Internationala” smatraju da sa dopisima ne krše ničija prava, niti prave bilo kome kakvu štetu.

Tvrde da opomene šalju onim klijentima za koje sumnjaju da su im dali netačne podatke prilikom apliciranja za kredit.

Opomene na koje se pozivate, nemaju dodira sa izvršavanjem ugovornih obaveza od strane klijenata nego isključivo sa klijentima za koje imamo osnove sumnje da su tokom apliciranja za kredit ciljano dali netačne podatke o okolnostima relevantnim za dobijanje kredita, odnosno izvšili obmanu, a što je krivično djelo. Napominjemo da se tu radi o klijentima za koje smo imali indicije da su prilikom apliciranja dostavili netačne podatke koji se tiču poslodavca, imovinskog statusa pa čak i falsifikovali potvrde o zaposlenju a za koje smo, i za koje i dalje podnosimo krivične prijave”, kažu oni.

Sve one koji smatraju da su na neki način povrijeđeni pozivaju da se obrate Ombudsmenu za bankarski sistem i Agenciji za bankarstvo Republike Srpske.

I portal CAPITAL je tražio mišljenje iz Agencije, iz koje su nam obećali da će se kroz nekoliko dana izjasniti po ovom pitanju.

Zaštitinici potrošača nemaju sumnju da je riječ o klasičnoj ucjeni i zastrašivanju da bi se izvukao novac i izbjegla parnica koja dugo traje.

Ovo je vrlo agresivan nastup koji ne treba olako shvatiti. Potrošači bi trebali da ovo prijave nadležnim organima”, smatra predsjednik Udruženja potrošača “Don” Prijedor Murisa Marić.

Prema njenim riječima, mikrokreditna organizacija je u ovom slučaju bez ikakve potrebe spominjala krivične prijave i sankcije i na taj način izvršila pritisak.

Agencija za bankarstvo bi morala da stane u kraj ovom ponašanju. Ovo je jedan vrlo ružan i neprofesionalan način obraćanja klijentu”, zaključila je ona.

CAPITAL: D. Tovilović

Društvo

PROPAST! CENTRALNA BANKA BiH – Blokirano 101.831 računa preduzeća

U BiH je do početka decembra blokiran 101.831 račun poslovnih subjekata, što je više za 115 u odnosu na početak novembra, objavila je Centralna banka BiH.

Prema ažuriranim podacima o blokiranim računima u BiH, danas je 55.445 firmi imalo blokiran bar jedan račun, što je više za 91 firmu u odnosu na podatak od 1. novembra.

I u ovom mjesečnom izvještaju o blokiranim računima u Registru transakcijskih računa Banke koji sadrži 4.101 stranicu, 16 stranica više od prethodnog mjeseca, navedena su pravna lica iz različitih oblasti, među kojima su razna udruženja, agencije, opštine, privredna preduzeća, zadruge, sportske i zdravstvene organizacije, te subjekti koji se bave uslužnim djelatnostima.

Prošlog mjeseca, odnosno zaključno sa krajem oktobra bilo je blokirano 101.706 računa poslovnih subjekata, dok su 55.354 firme imale blokiran bar jedan račun.

U prvom izvještaju Centralne banke, objavljenom početkom novembra 2012. godine, broj blokiranih računa poslovnih subjekata u BiH iznosio je 58.038, dok su 35.694 firme imale bar jedan blokiran bankarski račun.

Nastavi čitati

Društvo

NOVI SKANDAL NA UKC-u Firma registrovana za uzgoj goveda i bivola nabavlja azot koji je medicinsko sredstvo!

Nakon afere kiseonik koja je uzdrmala zdravstveni sistem Republike Srpske, izbacila na površinu sve nelogičnosti u zakonskim regulativama i po svemu sudeći omogućila korištenje kiseonika bez svih potrebnih dozvola za liječenje pacijenata, novinari našeg portala bavili su se analizom javnih nabavki na UKC-u koje ćemo objavljivati u narednim danima.

Jedna od zanimljivih javnih nabavki, putem direktnog sporazuma jeste nabavka azota.

Tečni azot se u medicini najčešće koristi u dermatologiji, odnosno za krioterapiju, kada tečni azot radi po principu zamrzavanja, pa se na taj način uklanjaju promjene na koži poput bradavica.

Nabavka azota za potreba UKC-a je vršena putem direktnog sporazuma, i to od Veterinarsko – stočarskog centra a.d., čija je glavna djelatnost, vjerovali ili ne ,,uzgoj ostalih goveda i bivola”.

Kako je neko ko se bavi uzgojem goveda i bivola imao ikakvu dozvolu za prometovanje azota koji se koristi za liječenje pacijenata iz UKC-a za sada ostaje nepoznato.

Na sajtu Messer-a koji je jedna od svega nekoliko preduzeća u BiH registrovana za promet medicinskoih gasova stoji da njihovu ,,paletu medicinskih proizvoda čine lijekovi: medicinski kiseonik, medicinski ugljen-dioksid, azot-suboksid, azot-oksid, kao i medicinsko sredstvo: Tečni azot.

Zakon o lijekovima je definisao pojam medicinskog sredstva za koji kaže da je u smislu ovog Zakona predstavlja instrumente, aparate, materijale i drugi proizvode koji se primjenjuju na ljudima i koji svoju osnovnu namjenu, određenu od proizvođača, ne postižu na osnovu farmakološke, imunološke ili metaboličke aktivnosti, već se koriste sami ili u kombinaciji, uključujući i softver potreban za pravilnu upotrebu…

Takođe je definisano da proizvođač medicinskih sredstava mora, pored opštih zakonskih uslova, ispunjavati i posebne uslove određene Zakonom, i to:

a) svoju djelatnost mora prijaviti Agenciji prije početka proizvodnje medicinskih sredstava;

b) djelatnost mora obavljati tako da je uvedeno obezbjeđenje sistema kvaliteta i zaštite zdravlja stanovništva;

c) mora imati zaposleno odgovorno lice s najmanje VI stepenom obrazovanja medicinskog smjera za medicinska sredstva klase I i II, te VII stepenom obrazovanja medicinskog smjera za medicinska sredstva klase III, a koje je zaduženo za praćenje i javljanje neželjenih pojava i reagovanja na njih;

Da li sve ovo ima do zaključenja teksta od UKC-a, Agencije za lijekove i Veterinarsko-stočarkog centra nismo dobili odgovor, a objavićemo ga ukoliko i kada odgovor dobijemo, iako je UKC više puta prekršio Zakon o slobodi pristupa informacijama kada je u pitanju naš portal.

Nastavi čitati

Društvo

CIJENE OPET RASTU Pekarski proizvodi od danas skuplji za 5 odsto

Predsjednik Udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić rekao je da su pekarski proizvodi od jutros skuplji u prosjeku za pet odsto.

U našem preduzeću hljeb od 600 grama poskupio je sa 2 KM na 2,10 KM. Svi pekarski proizvodi, znači, sve vrste hljeba, pite, burek i pice, osim bijelih peciva bez fila, skuplji su za pet odsto, rekao je Trivić, vlasnik “Krajina klasa” i lanca pekara “Manja”.

Kao razlog za poskupljenja, Trivić je naveo povećanje plata, veće cijene brašna i nadolazeće poskupljenje struje.

Za nas je već od danas struja poskupila u odnosu na prethodnu cijenu, a od Nove godine očekujemo još jedan talas poskupljenja – dodao je Trivić.

U drugoj većoj pekari “Žitopeka” u Banjaluci je rečeno da su cijene svih pekarskih proizvoda još ostale nepromijenjene.

Nastavi čitati

Aktuleno