Connect with us

Društvo

Nezaposleni ciljaju samo javnu upravu

Za razliku od privatnih firmi na čije se oglase za zapošljavanje počesto mjesecima niko ne javi, javni sektor ne muče te brige, o čemu svjedoči podatak da u posljednjih pet godina nije bilo konkursa bez prijavljenih kandidata.

U Agenciji za državnu upravu, koja po zahtjevima republičkih organa objavljuje javne konkurse za upražnjena radna mjesta državnih službenika, kažu da manji broj prijava pristiže kada oglase upražnjena mjesta za rukovodeće pozicije, kao što su pomoćnici ministra i sekretari ministarstva, direktori republičkih uprava i upravnih organizacija, pomoćnici direktora i slično.

– Na takve konkurse u prosjeku stiže od tri do pet prijava, a prema našim podacima, u proteklih pet godina nije bilo situacija da na javni konkurs ne pristigne nijedna prijava. Dešavalo se da niko od prijavljenih kandidata ne ispunjava propisane uslove i u takvim slučajevima smo donosili zaključak o neuspjelom konkursu – naveli su iz Agencije.

Dodaju da veći broj prijava evidentiraju kod konkursa kojima se oglašava popuna upražnjenih radnih mjesta državnih službenika nižih kategorija i zvanja, kao što su stručni savjetnici i viši stručni saradnici.

– Veći broj prijava evidentiran je na konkursima organa kao što su Poreska uprava (PURS), Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIPP), Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP), Republička uprava za inspekcijske poslove, baš iz razloga većeg broja upražnjenih mjesta različitih kategorija, same organizacije organa koji imaju područne jedinice i slično – rekli su u Agenciji.

S druge strane, u prnjavorskom građevinskom preduzeću “Gradip” kažu da mjesecima imaju otvoren konkurs na sajtu firme na koji se niko ne javlja.

– Stalno imamo upražnjene pozicije za zidare, tesare, armirače jer radnika prosto nema. I nije to problem samo naš, već svih građevinskih firmi. Već sada je problem naći i podizvođača koji ima radnike, tako da smo posezali i za angažovanjem podizvođača iz Turske – priča izvršni direktor “Gradipa” Milan Bijelić.

Isti problem muči i metalsku industriju.

– Nama je problem naći kvalitetne zavarivače. Prije dva, tri mjeseca tražili smo pet ili šest zavarivača i nismo uspjeli naći nijednog. Nastojimo sarađivati sa Stručnom i tehničkom srednjom školom u Derventi, ali uprkos tome lani smo uspjeli dobiti tek jednog radnika, kojeg smo zaposlili odmah nakon završetka školovanja. Konkurse ni ne raspisujemo jer se niko ne javlja – kaže direktor i vlasnik preduzeća “Metalac MBM” iz Dervente Slobodan Golub i dodaje da zapošljavaju čak i radnike bez ikakvog zanimanja koje sami podučavaju zavarivanju, ali da je i tu riječ o malom procentu ljudi.

Direktor Unije udruženja poslodavaca Saša Aćić kaže da u gotovo svim privrednim sektorima postoji nedostatak radne snage, naročito u oblasti građevine, poljoprivrede i ugostiteljstva.

– Svi sektori u privredi narednih godina moraće uvoziti radnu snagu iz inostranstva jer je domaći radni potencijal usmjeren na rad u javnoj upravi, koja je ljudima atraktivna zbog previsokih plata koje ne prati adekvatan radni učinak. S druge strane, poslodavci u realnom sektoru traže ljude koji na radnom mjestu postižu produktivnost. Osnovni problem naše zajednice već 20 godina je što smo afirmisali nerad – priča Aćić.

Roboti

Slobodan Golub kaže da su zbog nedostatka radne snage u proizvodnju ubacili tri robota koji rade na poslovima zavarivanja.

– Sada smo u pregovorima za nabavku četvrtog robota jer je to izgleda jedino rješenje budući da radnika nema – kaže Golub.

Društvo

HOROR! Djevojčicu iz doma za nezbrinutu djecu primoravali na prostituciju

U Višem javnom tužilaštvu u Beogradu danas su saslušani T.J. (20) i F.T. (20) koji se sumnjiče da su zajedno sa M.S. (20) koji je u bjekstvu, od februara do juna ove godine, maloljetnu oštećenu tjerali na prostituciju i seksualnu eksploataciju, iskorišćavajući njene teške životne prilike, dovodeći je u najprije u zabludu, a potom upotrebljavajući silu i prijetnje.
Osumnjičenima T.J. (20), F.T. (20) i M.S. (20) se na teret stavlja krivično djelo Trgovina ljudima, za koje je zaprijećena kazna zatvora od najmanje pet godina.

T.J. je na saslušanju suštinski priznala radnje izvršenja krivičnog djela za koje se tereti, dok je F.T. negirao i iznio svoju odbranu.

Tužilaštvo je predložilo sudiji za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu da im odredi pritvor da ne bi uticali na svjedoke i da ne bi u kratkom vremenskom periodu ponovili krivično djelo.

Kako Kurir nezvanično saznaje, uhapšena T. J. porodila se prije mesec dana, a otac je M. S. koji je u bjekstvu.

Izvor otkriva i da je tinejdžerka koju su podvodili stara 16 godina.

“Ona je štićenica jednog doma za nezbrinutu djecu. Pripisali su joj nepostojeće dugove koje treba da im otplati, tjerali je na prostituciju i uzimali joj sve pare, a onda joj je T. J. davala pola ili manje”, otkriva izvor Kurira upućen u istragu.

Nastavi čitati

Društvo

Aćić – Poslodavci FBiH protiv minimalne plate od 1.000 KM

Udruženje poslodavaca Federacije BiH apsolutno je protiv da minimalna plata u ovom entitetu bude 1.000 KM, rekao je direktor Unije poslodavaca Republike Srpske Saša Aćić.
– Mi smo juče bili u komunikaciji sa Udruženjem poslodavaca FBiH. Koliko smo mi informisani, oni su apsolutno protiv prijedloga koji je potekao iz, čini mi se, SDP-a, tako da u ovom trenutku takva solucija je apsolutno neprihvatljiva za njih – rekao je Aćić u Banjaluci.

On smatra da najniža plata treba da bude stvar obračuna i da se kreće između 50 i 60 odsto prosječne plate.

Predstavnički dom FBiH usvojio je juče u Sarajevu Nacrt zakona o minimalnoj plati u Federaciji kojim se predviđa da u narednoj godini minimalna neto plata u ovom entitetu iznosi 993 KM i uputio ga u tromjesečnu javnu raspravu.

(SRNA)

Nastavi čitati

Društvo

Migranti u Kojčinovcu kod Bijeljine (FOTO/VIDEO)

Više od desetak migranata primjećeno je jutros u Kojčinovcu kod Bijeljine.

Migraniti su se kretali iz pravca Zvornika.

Nastavi čitati

Aktuleno