Connect with us

Region

Niko ne može da nam zabrani da njegujemo najbolje moguće odnose

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da Srbiji niko ne može da zabrani da njeguje najbolje moguće odnose sa srpskim narodom i Republikom Srpskom, ali da nastavlja politiku poštovanja teritorijalnog integriteta BiH.

Dačić je naveo da ga je ministar spoljnih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković napala zbog učešća u proslavi Dana Republike Srpske, ali da ona nikako ne shvata da to nema veze sa odnosom Srbije prema BiH, nego sa odnosom prema Republici Srpskoj i srpskom narodu koji živi u Srpskoj i BiH.

– Mi smatramo da je Republika Srpska istorijska tvorevina za koju se narod borio i koja je definisana Dejtonskim sporazumom i Ustavom BiH – rekao je Dačić.

Povodom izjava iz Sarajeva da je provokacija to što je svečanost održana u Istočnom Sarajevu, Dačić je rekao da je Istočno Sarajevo dio Republike Srpske.

– Znate koliko nas iritira kada bošnjački predstavnici u BiH govore o `nezavisnom Kosovu`. Ako bi se vodili time šta se kome sviđa, a šta ne, onda spoljna politika u svetu ne bi postojala. U spoljnoj politici treba tražiti načine za saradnju i pored toga što različito mislimo – rekao je Dačić.

Dačić je ocijenio da je veliko pitanje da li će biti uspjeha u namjeri Srbije da popravi odnose sa Hrvatskom, imajući u vidu to što je hrvatski premijer Andrej Plenković na prijemu Srpskog narodnog vijeća za pravoslavni Božić u Zagrebu pominjao “agresiju u vrijeme Slobodana Miloševića”, a da pri tome nije pomenuo hrvatsku operaciju “Oluja”.

Dačić kaže da Plenković nije pomenuo ni sva ostala pitanja koja su problematična za sprski narod i Srbiju, poput genocida nad Srbima u Drugom svjetskom ratu, te dodaje da bi sljedeći potez trebalo da bude da se načini presjek stanja o svim tim pitanjima – otvorenim pitanjima iz prošlosti, potraga za zajedničkim interesima, te razvoj ekonomskih odnosa.

– Teško je očekivati da će neko od nas da promeni mišljenje, ali hajde da probamo da tražimo neki zajednički interes – rekao je Dačić, ukazujući da se godinama stvara antisrpsko raspoloženje u Hrvatskoj, zbog čega je teško raditi na normalizaciji odnosa.

Kada je riječ o Kosovu i Metohiji, Dačić kaže da Srbija nije odbila njemačko-francuski plan, nego je samo rekla šta joj je neprihvatljivo, te dodao da nije ozbiljno da se govori o nekom novom planu, a svakog dana da se mora “gasiti požar” koji dolazi iz Prištine i Aljbina Kurtija, koji je glavna prepreka miru i stabilnosti na Kosovu.

Dačić je rekao da su zapadni pritisci na Srbiju da uvede sankcije Rusiji konstantni, ali da Srbija gleda svoje nacionalne i državne interese.

Na pitanje da li je ruski ambasador tražio od njega da Srbija ne učestvuje u nekim međunarodnim forumima bez prisustva Rusije, Dačić je rekao da to nije u potpunosti tačno, te da je riječ o nekim novim antiruskim formatima, savezima i incijativama koje nisu dio međunarodnih organizacija.

On je dodao da Srbija sasluša svakoga, ali autonomno donosi odluke, prenosi Politika.

Region

UNUK NA SMRT PRETUKAO DJEDA: Krvav otišao kod komšije i priznao zločin

S. D. (35) iz okoline Prokuplja danas je uhapšen zbog sumnje da je pretukao rođenog djeda koji je od posljedica nanesenih povreda preminuo.
On je ušao u kuću, ubio djeda, pa izašao i rekao komšiji šta je uradio.

“Krvav je došao do komšije i rekao: ‘Ubio sam djeda’”, kaže izvor Kurira.

S. D. se tereti da je izvršio dva krivična djela teško ubistvo i ugrožavanje sigurnosti.

“Takođe se sumnja da je prijetio tridesetčetvorogodišnjem muškarcu da će ga ubiti”, saopštila je tamošnja policija.

Prema nezvaničnim saznanjima, u pitanju je problematičan momak sa kojim je porodica i ranije imala problema.

Podsjetimo, osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 časova i on će, uz krivičnu prijavu, biti priveden nadležnom tužilaštvu.

Nastavi čitati

Region

POTPUKOVNIK VOJSKE SRBIJE I HIRURG NA VMA PRETUKAO SUPRUGU! Djeca sve gledala?

Policajci su danas pretresli kuću N.O. (48) potpukovnika Vojske Srbije i hirurga na VMA koji je uhapšen zbog sumnje da je svojoj supruzi nanio teške tjelesne povrede.
Komšije N.O. potpukovnika Vojske Srbije i poznatog hirurga s VMA koji je počinio brutalno porodično nasilje i pretukao svoju suprugu, otkrile su o kakvoj je porodici riječ i u kakvim su odnosima prethodno bili. Policija je danas ušla u kuću i pretresla je, prenosi Blic. Nakon kraćeg zadržavanja iz kuće su iznijeli nešto zamotano, kako se čini, nalik na pušku i ubacili je u gepek. Iz kuće niko nije izlazio osim policije, pa nije poznato gdje se sada nalaze njihova djeca.

„To je neka samozatajna porodica, doselili su ovde prije 14 godina, ali nisu se ni s kim družili, niti previše komunicirali, pozdravili bismo se pri susretu i to je bilo sve. Šokirani smo sa ovim što se dogodilo! Sinoć smo vidjeli policijska kola pod rotacijom i Hitnu pomoć, ali niko od nas nije znao šta se dogodilo, svi smo iz novina saznali kakovo se nasilje dogodilo. Iako je doktor djelovao nadmeno i uobraženo, nikada ne bismo pomislili da je u stanju ovako nešto da napravi“, kažu komšije.

Od susjeda se saznaje da Ostojići imaju troje maloljetne djece.

„Dvoje starijih idu u još u osnovnu školu, a najmlađe dijete ima tri, četiri godine. Najstarija djevojčica je sedmi razred, tiha i povučena, nikada se ne upušta u razgovor sa komšijama. Srednji dečak je četvrti razred, dobro dijete, ali znao je s vremena na vrijeme da napravi neke stvari kako bi na sebe skrenuo pažnju. Niko od nas nije gledao na te ‘sitnice’ ali kada se sagleda cjelokupna slika stiče se utisak da je riječ o jednoj disfunkcionalnoj porodici. Ko zna šta se sve dešavalo iza četiri zida i čega su se ta djeca nagledala. Dobro je pa je žena smogla snage da kaže sa kakvim monstrumom živi i šta joj je radio“, rekla je komšinica.

Porodica hirurga se ni sa kim iz naselja nisu bili prisni iako tu žive dugi niz godina. Svi ih znaju kao kulturne ljude, pa su mještani šokirani saznanjem da je hirurg pretukao suprugu i nanio joj teške tjelesne povrede. Na društvenim mrežama hirurg i njegova supruga objavljivali su zajedničke fotografije na kojima djeluju srećno. Niko nije mogao da nasluti kakav pakao se dešava iza četiri zida, niti da nasluti da je ugledni doktor spreman da počini takvo brutalno nasilje.

Nastavi čitati

Region

ŠOKANTNO ISTRAŽIVANJE! Hrvati drugi po smrtnosti od raka

Hrvatska je prva po pretilosti, a druga po smrtnosti od raka i peta po pušenju u EU, navodi se u izvještaju Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj /OECD/.
Hrvatska je 2019. godine imala 311 slučajeva smrti od raka na 100.000 stanovnika, 25 odsto više od prosjeka EU, a lošija je samo Mađarska.

Najčešći uzroci smrtnosti od raka među muškarcima 2019. bili su rak pluća – 2.013 smrtnih slučajeva, debelog crijeva 1.264 i prostate 809 slučajeva. Kod žena su najčešći uzroci bili rak pluća – 870 smrtnih slučajeva, debelog crijeva 839 i dojke 757.

Procijenjena incidencija raka u Hrvatskoj približno je jednaka prosjeku EU, ali Hrvati puno manje od prosjeka Unije učestvuju u programima za rano otkrivanje raka dojke, grlića materice i debelog crijeva.

Na to se rjeđe odazivaju stanovnici u ruralnim područjima i nižeg stepena obrazovanja i primanja, navodi OECD.

U izvještaju je navedeno da Hrvatska ima veću stopu pretilosti ili prekomjerne tjelesne težine nego ijedna druga država članica EU, a u samom je vrhu i prema učešću pušača.

Pušenje, prekomjerna tjelesna težina i pretilost, kao i zagađen vazduh su faktori rizika od raka u Hrvatskoj nego u drugim članicama EU, prenose hrvatski mediji.

“Kvalitet liječenja raka u Hrvatskoj niža je nego u drugim državama članicama EU”, dodaje OECD koji upozorava da “nedostatak zdravstvenih radnika i medicinske opreme ograničavaju pristup liječenju raka” u Hrvatskoj.

Hrvatima su besplatno dostupne dvije vakcine za smanjenje incidencije infekcija povezanih s rakom – protiv virusa hepatitisa B, koji se povezuje s rakom jetre, i protiv humanog papiloma virusa /HPV/, koji se povezuje s rakom grlića materice i drugim vrstama raka, zaključuje OECD.

Nastavi čitati

Aktuleno